Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 02-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΝ η Νίτσα Λουλέ
  • [02] Κυβερνητικός εκπρόσωπος-Προσλήψεις στο δημόσιο
  • [03] Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος
  • [04] Αναβλήθηκε ο αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού
  • [05] Εκρηξη έξω από εστιατόριο στην Ακρόπολη-Τραυματισμός
  • [06] ΥΠΕΧΩΔΕ-ΧΥΤΑ
  • [07] ΕΕ-Κοινοβουλευτικές επιτροπές-Κύπρος-ένταξη-Παλαιστίνιοι.
  • [08] Βρυξέλλες-Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ-Παλαιστίνιοι-Αναβολή

  • [01] Παραιτήθηκε από την ΚΕ του ΣΥΝ η Νίτσα Λουλέ

    13/05/2002 20:54:48

    Την παραίτησή της από μέλος της ΚΕ του ΣΥΝ υπέβαλε σήμερα η Νίτσα Λουλέ μετά από συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο. Η κ. Λουλέ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα μετά τη φημολογία που αναπτύχθηκε για ενδεχόμενη συνεργασία της με τη ΝΔ στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, πράγμα που διέψευσε η Νέα Δημοκρατία. Η κ. Λουλέ υπέβαλε την παραίτησή της και ο κ. Κωνσταντόπουλος αφού την έκανε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, την προειδοποίησε ότι αυτή σηματοδοτεί και την έξοδό της από το κόμμα σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα με άλλο κόμμα.

    [02] Κυβερνητικός εκπρόσωπος-Προσλήψεις στο δημόσιο

    13/05/2002 20:40:27

    Τη διαβεβαίωση οτι η φιλοσοφία του νόμου περί προσλήψεων στο δημόσιο, όσον αφορά την αξιοκρατία και τις διαγωνιστικές διαδικασίες, θα παραμείνει, επανέλαβε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τις αλλαγές και τροποποιήσεις του νόμου Πεπονή, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Πρωτόπαπας διευκρίνισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο νόμου, το οποίο θα είναι έτοιμο σε μερικές μέρες για διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, έχουν στόχο την ύπαρξη καλύτερου αποτελέσματος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το σημερινό τύπο, ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων, που έχουν τουλάχιστον 18μηνη προϋπηρεσία, καθώς η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [03] Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος

    13/05/2002 20:40:20

    Οσον το δυνατόν μικρότερη έκθεση στον ήλιο και χρήση αντιηλιακών με υψηλούς δείκτες προστασίας, συνιστούν οι δερματολόγοι στο πλαίσιο ενημερωτικής εκστρατείας με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος. Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε χρόνο στη χώρα μας 30.000 άτομα θα εμφανίσουν κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος, ενώ 700-1.400 θα νοσήσουν από μελάνωμα. Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι είναι πιο ασφαλή και ακίνδυνα τα προϊόντα για μαύρισμα, χωρίς έκθεση στον ήλιο. Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, μέχρι τις 17 Μαίου θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις για μελάνωμα από 360 δερματολόγους, ενώ τα τηλεφωνικά ραντεβού θα γίνονται μέσω του αριθμού 0800-1145555.

    [04] Αναβλήθηκε ο αγώνας Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού

    13/05/2002 20:40:14

    Αναβλήθηκε ο αγώνας Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ για τον 2-ο ημετελικό των πλέι οφ, που επρόκειτο να αρχίσει στις 8 το βράδι, μετά τα επεισόδια που συνέβησαν στην λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέας, όταν οπαδοί του Ολυμπιακοί εκτόξευσαν βροχή από πέτρες και διέλυσαν τα τζάμια του πούλμαν, που μετέφεραν τους παίκτες του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, από τα θραύσματα τραυματίστηκαν έξι παίκτες των «πρασίνων, οι Αλμπάνο (πιο σοβαρά απ΄όλους), Καλαϊτζής, Μίντλετον, Μουλαομέροβιτς, Μπαλογιάννης και Αλβέρτης. Οι έξι νοσηλεύονται στο Τζάννειο νοσοκομείο.

    [05] Εκρηξη έξω από εστιατόριο στην Ακρόπολη-Τραυματισμός

    13/05/2002 20:40:06

    Ενας νεαρός, αγνώστων στοιχείων, τραυματίσθηκε από έκρηξη πυροκροτητού χειροβομβίδας, το μεσημέρι έξω από το καφέ - εστιατόριο Διόνυσος, στην Ακρόπολη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο εκείνο κάθονταν δύο νεαροί και μια κοπέλα και η έκρηξη σημειώθηκε πιθανότατα στα χέρια ενός από τους άντρες. Αμέσως μετά οι δυο νεαροί επιβιβάστηκαν σε δίκυκλο και εξαφανίστηκαν, ενώ η κοπέλα απομακρύνθηκε προς διαφορετική κατεύθυνση. Στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν κηλίδες αίματος που πιστοποιούν τον τραυματισμό του ενός, καθώς και η περόνη χειροβομβίδας ανατολικής προέλευσης.

    [06] ΥΠΕΧΩΔΕ-ΧΥΤΑ

    13/05/2002 20:39:59

    Νέος χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική θα κατασκευαστεί στο Δήμο Φυλής, ενώ επεκτείνεται ο υπάρχων χώρος στα Ανω Λιόσια, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, η οποία κάλεσε τους φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής να ορίσουν έως το τέλος του χρόνου τοποθεσία στην περιοχή τους, για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Παπανδρέου, παρουσίασε τον επικαιροποιημένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που όπως τόνισε, αποτελεί ουσιαστική περιβαλλοντική επένδυση για τη χώρα, καθώς στόχος είναι η εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των απορριμμάτων.

    [07] ΕΕ-Κοινοβουλευτικές επιτροπές-Κύπρος-ένταξη-Παλαιστίνιοι.

    13/05/2002 20:39:52

    Αισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να ενταχθεί η Κύπρος ενωμένη στην ΕΕ, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ραμόν ντε Μιγκέλ, εκπροσωπώντας την ισπανική προεδρία στην 26η Σύνοδο των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη.

    Απαντώντας σε επαινετικό για την ισπανική προεδρία, σχόλιο της Ελισάβετ Παπαζώη, ο κ. ντε Μιγκέλ, εξήρε ιδιαίτερα τις ''τεράστιες προσπάθειες'' του Γλαύκου Κληρίδη στις συνομιλίες του με τον Ραούφ Ντενκτάς για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα, αν όχι μέχρι τον Ιούνιο, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ''ώστε να ενταχθεί η Κύπρος, ενωμένη στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σημειώνεται ωστόσο, ότι η ο κ. ντε Μιγκέλ, παρέλειψε να επαναβεβαιώσει ότι η επίλυση του Κυπριακού, δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ - γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής, Τάσο Παπαδόπουλο, να προβεί σε σχετική ''συμπλήρωση'' των διευκρινίσεων του κ. ντε Μιγκέλ. Παραλλήλως δε, ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλό σημείο: ''Κλείσαμε 27 κεφάλαια και πολύ σύντομα θα κλείσουμε και τα υπόλοιπα τρία'', ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.

    Αξίζει να επισημανθεί και η αναφορά του κ. ντε Μιγκέλ, για την τύχη των 13 Παλαιστινίων μαχητών που συνελήφθησαν στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ από τα ισραηλινά στρατεύματα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, ο Ισπανός αξιωματικός ανέφερε ότι, σειρά ευρωπαϊκών χωρών έχουν προθυμοποιηθεί να τους δεχθούν στο έδαφός τους. ''Οι δεκατρείς, δεν έχουν ποινικό προηγούμενο, ούτε έχουν καταδικαστεί από κάποιο δικαστήριο και δεν είναι δυνατόν να οδηγηθούν στη φυλακή'', ανέφερε ο κ. ντε Μιγκέλ.

    Οι εν λόγω Παλαιστίνιοι, κατά τον Ισπανό αξιωματούχο, ''θα θεωρούνται πρόσφυγες μέχρι να ρυθμιστεί η διένεξη'' τιθέμενοι ενδεχομένως, κάτω από τη διακριτική παρακολούθηση των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που θα τους φιλοξενήσουν. Υπό το πρίσμα, δε, αυτό, από το Ισραήλ και από τα στοιχεία που ενδεχομένως προσκομίσει για να καταδείξει τη συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις, εξαρτάται εάν θα αλλάξει, η όχι, το καθεστώς παραμονής τους στην Ευρώπη.

    Κατά τα άλλα, ο κ. ντε Μιγκέλ, επισκόπησε τα πεπραγμένα της ισπανικής προεδρίας, με πλέον χαρακτηριστικές ενέργειες, την ενίσχυση των ευρωατλαντικών σχέσεων, την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (με προώθηση και συμφωνίας σύνδεσης με τη Χιλή), τις πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση κοινής αγοράς στην περιοχή της Μεσογείου μέχρι το 2010, τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χώρου με τη Ρωσία, την αποστολή στο Αφγανιστάν, της μεγαλύτερης από όλες τις άλλες πλευρές, ανθρωπιστικής βοήθειας κ.α.

    Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, συζητήθηκε εκτενώς ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση του μελλοντικού ευρωπαϊκού σχήματος και οι μορφές συνεργασίας που δέον να ακολουθηθούν. Σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο, παράλληλα με τη συζήτηση και για το - λίαν επίκαιρο - ζήτημα της τρομοκρατίας.

    [08] Βρυξέλλες-Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ-Παλαιστίνιοι-Αναβολή

    13/05/2002 20:39:46

    Στην Κύπρο παραμένουν οι 13 Παλαιστίνιοι μαχητές, που απελάθηκαν από το Ισραήλ ύστερα από την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γέννησης, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ανέβαλαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη λήψη απόφασης σχετικά με το ποιές χώρες θα τους δεχθούν. Ευρωπαίος διπλωμάτης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απόφαση μέσα σε μια εβδομάδα αν και είναι δύσκολο να ρυθμιστεί το ζήτημα του νομικού καθεστώτος των ανδρών αυτών. Μέχρι στιγμής έξι χώρες -Βέλγιο, Ιρλανδία Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και η Πορτογαλία- έχουν δηλώσει ότι προτίθενται να δεχθούν τους Παλαιστίνιους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 May 2002 - 20:30:15 UTC