Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Κόφι Ανάν και ΟΗΕ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2001
  • [02] Τζόρτζ Μπούς:"Οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν".
  • [03] Ζάκυνθος-Πυρκαγιές
  • [04] Ρέθυμνο-Λαθρομετανάστες
  • [05] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Σημίτης .
  • [06] Κυβερνητική πολιτική .
  • [07] Αραφάτ-Επαφές .
  • [08] Μίλερ-Παπανδρέου-Καραμανλής .
  • [09] Ανεργία .
  • [10] Τρομοκρατία - Απολογισμός .
  • [11] ΗΠΑ-Αφγανιστάν .
  • [12] Μπους -Αφγανιστάν .
  • [13] Λαθρομετανάστες .
  • [14] Πυρκαγιές .

  • [01] Σε Κόφι Ανάν και ΟΗΕ το Νόμπελ Ειρήνης για το 2001

    12/10/2001 13:59:14

    Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2001 απονέμεται από κοινού στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν και το Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών "για το έργο τους για έναν καλύτερα οργανωμένο κόσμο και πιο ειρηνικό", ανακοίνωσε σήμερα στο Οσλο, η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

    "Ο Κόφι Αναν αφιέρωσε σχεδόν όλη του την επαγγελματική ή ζωή στον ΟΗΕ, για την ειρήνη, την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα για την καταπολέμηση του AIDS και της διεθνούς τρομοκρατίας. Εδωσε μια νέα ζωή στον ΟΗΕ και πέτυχε μια πιο αποτελεσματική χρήση των περιορισμένων οικονομικών του πόρων". Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Νορβηγική Επιτροπή που απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης, για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ο Φρεντ Εκχαρντ, εκπρόσωπος του Αναν, δήλωσε ότι "επικεφαλής του ΟΗΕ είναι ενθουσιασμένος, όχι τόσο πολύ για τη βράβευση του ιδίου όσο του οργανισμού που διευθύνει. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο κοινό μας μέλλον".

    [02] Τζόρτζ Μπούς:"Οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν θα συνεχιστούν".

    12/10/2001 13:27:23

  • Οι Ταλιμπάν δεν θα παραδόσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, παρά τη δεύτερη ευκαιρία που τους έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπούς, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Στη συνέντευξή του στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε οτι δεν γνωρίζει αν ο Μπιν Λάντεν είναι ζωντανός, αλλά οι προσπάθειες, είπε, δεν πρόκειται να σταματήσουν για την εξουδετέρωση του δικτύου που ελέγχει η "Αλ Κάιντα". Ο κ.Μπούς τόνισε οτι είναι υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους και επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος στις ΗΠΑ. Πάντως, οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν συνεχίστηκαν και την περασμένη νύχτα. Χτυπήθηκαν στόχοι κυρίως στην Καμπούλ και το Κανταχάρ, όπου, σύμφωνα με το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο, υπάρχουν δεκάδες νεκροί. Νωρίτερα, η ίδια πηγή μετέδωσε οτι 160 άμαχοι έχουν ανασυρθεί νεκροί απο τα συντρίμμια στο χωριό Χορούμ, που βομβαρδίστηκε απο τις αμερικανικές δυνάμεις. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ, το "Εφ-Μπι-Αϊ" προειδοποίησε για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον αμερικανικών στόχων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας, εντός των επόμενων ημερών. Μάλιστα επικαλέστηκε απόλυτα αξιόπιστες πηγές, τις οποίες φυσικά δεν αποκάλυψε. Σχολιάζοντας την προειδοποίηση αυτή, ο Τζορτζ Μπούς είπε οτι οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μία συνεχιζόμενη απειλή επιθέσεων, αλλά η κυβέρνηση λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία της χώρας. Στην Αυστραλία, οι αρχές ανακοίνωσαν οτι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης με χημικά όπλα. Στον Καναδά, ο υπουργός Υγείας, προσπάθησε να κατευνάσει την ατμόσφαιρα πανικού, τονίζοντας οτι δεν είναι ορατός ο κίνδυνος ενός βιολογικού πολέμου στη χώρα, καθώς ακόμη και στη Φλόριντα δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη απο πού προέρχεται το βακτηρίδιο του άνθρακα.

    [03] Ζάκυνθος-Πυρκαγιές

    12/10/2001 13:27:11

  • Δύο πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στη Ζάκυνθο. Η πρώτη καίει αναδασωτέα έκταση με πεύκα στη θέση Κυλιόμενο και η άλλη χαμηλή βλάστηση στην τοποθεσία Λαγοπόδαρο. Στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών μετέχουν και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη. Στο μεταξύ σβήστηκαν οι άλλες δύο μεγάλες πυρκαγιές στο Σκοπό Βασιλικού και στο Κερί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας οι πυρκαγιές είναι έργο εμπρηστών. Εξάλλου, σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη θέση Ζάρακας του δήμου Μολάων Λακωνίας. Στην κατάσβεσή της μετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

    [04] Ρέθυμνο-Λαθρομετανάστες

    12/10/2001 13:27:01

  • Αλλοι 148 λαθρομετανάστες συνελήφθησαν στις ακτές του νομού Ρεθύμνου. Τους λαθρομετανάστες είχε παραλάβει το φορτηγό πλοίο "Κάπτεν" από το Μαρόκο. Συνελήφθησαν επίσης ο πλοίαρχος και τα δέκα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και τρεις Ελληνες. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ρεθύμνου.

    [05] Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Σημίτης .

    12/10/2001 08:31:55

    Καθαρή και δυνατή πολιτική εντολή για ένα νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ, ώστε να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ισχυρής Ελλάδος, ζήτησε ο πρωθυπουργός κ.Σημίτης στη χθεσινή έναρξη του 6ου Συνεδρίου του Κινήματος. Ζητώ μια καθαρή εντολή, είπε ο πρωθυπουργός, μια ξεκάθαρη απάντηση στις υπεκφυγές και αρνήσεις, που δεν τολμούν να πουν το όνομά τους, διακηρρύσοντας την απόφασή του να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε με τη λαϊκή εντολή του 2000 και να διεκδικήσει μια νέα θητεία στις εκλογές του 2004, ενώ επέκρινε τη ΝΔ για καιροσκοπισμό.

    [06] Κυβερνητική πολιτική .

    12/10/2001 08:31:49

    Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής,τόνισε ο πρωθυπουργός χθες, είναι η οικονομική ανάπτυξη, το νέο κοινωνικό κράτος και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας. Για το ασφαλιστικό είπε ότι κυβέρνηση και εργαζόμενοι πρέπει να επιδιώξουν τη λύση με όρους βιωσιμότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Το θέμα των ταυτοτήτων επανέλαβε ότι έχει κλείσει οριστικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Για την τρομοκρατία, είπε ότι δεν έχουμε ίχνος κατανόησης και ανοχής για τους τρομοκράτες.

    [07] Αραφάτ-Επαφές .

    12/10/2001 08:31:42

    Οι διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στο Μεσανατολικό, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Σημίτης κάλεσε το Ισραήλ να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμη την κατάσταση διεθνώς. Ο Γιάσερ Αραφάτ έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Επίσης ο Παλαιστίνιος ηγέτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    [08] Μίλερ-Παπανδρέου-Καραμανλής .

    12/10/2001 08:31:36

    Τη μεσολάβηση της Ελλάδος προς τον αραβικό κόσμο, για τη στήριξη της προσπάθειας κατά της τρομοκρατίας, ζήτησε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Μίλερ έδωσε ιδιαίτερα σημασία στο ταξίδι του κ. Παπανδρέου, την Κυριακή, στη Συρία, και πιθανώς σε άλλες αραβικές χώρες και επανέλαβε ότι η εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας δεν αφορά το λαό του Αφγανιστάν. Ο αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος του επανέλαβε τις πάγιες θεσεις του κόμματός του, για την τρομοκρατία.

    [09] Ανεργία .

    12/10/2001 08:31:30

    Μείωση της ανεργίας στο 10,7% σημειώθηκε το δ` τρίμηνο του 2000 έναντι του 12,4% που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 1999. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατικής Υπηρεσίας, η ανεργία φαίνεται να μειώνεται ταχύτερα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Η μεγαλύτερη μείωση στο ποσοστό ανεργίας σημειώθηκε στις περιφέρειες νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και βορείου Αιγαίου. Το μικρότερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στην Κρήτη. Η μάχη κατά της ανεργίας αποδίδει πλέον καρπούς,δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

    [10] Τρομοκρατία - Απολογισμός .

    12/10/2001 08:31:23

    Ενα μήνα μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ, επισήμως ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 5451.

    Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και ορισμένα πτώματα που βρέθηκαν αλλά δεν έχουν αναγνωριστεί. Από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη 4.776 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι (μεταξύ τους και δέκα τρομοκράτες), 442 πτώματα έχουν βρεθεί και αναγνωριστεί και 384 δεν έχουν αναγνωριστεί. Στο Πεντάγωνο νεκροί και αγνοούμενοι είναι 125, ενώ νεκροί είναι και 64 επιβάτες του αεροσκάφους που κατέπεσε.

    [11] ΗΠΑ-Αφγανιστάν .

    12/10/2001 08:31:16

    Σειρά ισχυρών εκρήξεων ακούστηκαν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, στην περιοχή βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν Καμπούλ, καθώς οι αμερικανικές επιδρομές συνεχίστηκαν για 5η νύχτα. Νωρίτερα, περισσότερα από 5 αεροσκάφη βομβάρδισαν στα νότια της Καμπούλ και πιθανότατα έπληξαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ταλιμπάν, οι οποίοι έβαλλαν με τα αντιαεροπορικά. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ κάλεσε τους Μουσουλμάνους να εξεγερθούν και να χτυπήσουν τις ΗΠΑ.

    [12] Μπους -Αφγανιστάν .

    12/10/2001 08:31:10

    Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια "συνεχιζόμενη απειλή" επιθέσεων,στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος Μπους αλλά διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει για την προστασία της χώρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε επεσήμανε ότι η προειδοποίηση του FBI για την πιθανότητα εκδήλωσης νέων επιθέσεων, τις προσεχείς ημέρες, ίσως να μην είναι η τελευταία. Διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος εναντίον των τρομοκρατών θα διαρκέσει "για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί" μέχρι να τον κερδίσουμε.

    [13] Λαθρομετανάστες .

    12/10/2001 08:31:04

    Συνελήφθησαν 148 λαθρομετανάστες χθες στις ακτές του Ρεθύμνου, που είχαν αποβιβαστεί από το πλοίο "Κάπτεν" το βράδυ της Τρίτης. Τους λαθρομετανάστες είχε παραλάβει το σκάφος από το Μαρόκο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Πλοίαρχος Ισάβ Βλαντιμίρ και το 10μελές πλήρωμά του μετά από ταξίδι οκτώ ημερών τους αποβίβασε στις ακτές της Κρήτης και κατευθύνθηκε στον όρμο Παλαιάς Φώκαιας στην Ανάβυσσο, όπου εντοπίστηκε από περιπολικά σκάφη του ΛΣ και φρουρείται.

    [14] Πυρκαγιές .

    12/10/2001 08:30:57

    Σε εξέλιξη ήταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το βράδυ σε αγροτοδασική περιοχή της κοινότητας Κυλιόμενο της Ζακύνθου. Νωρίτερα, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στα χωριά Βασιλικό και Αγιος Νικόλας του νησιού. Στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών συμμετέχουν 16 οχήματα με 32 άνδρες και πεζοπόρο τμήμα, ενώ ζητήθηκαν και ενισχύσεις από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες Πάτρας,Αμαλιάδας και Πύργου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 October 2001 - 11:30:39 UTC