Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 01-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 1 του ν/σ για τα ΤΕΙ.
  • [02] Ασφαλιστικό-Ολα έτοιμα για την πανελλαδική απεργία.
  • [03] Νέες σημαντικές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα.
  • [04] Εμπορικό πλοίο εμβόλισε αλιευτικό σκάφος-Σώοι οι ναυτικοί.
  • [05] Αρχίζουν το Σάββατο οι εξετάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ.
  • [06] ΥΠΕΧΩΔΕ:Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική.
  • [07] Σύντομα στη χώρα μας πρωτοποριακό φάρμακο κατά της λευχαιμίας.
  • [08] Νομοσχέδιο για αναβάθμιση ΤΕΙ-Την απόσυρσή του ζητά η ΝΔ
  • [09] Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων απο αύριο.
  • [10] Ασφαλιστικό-Συνδικάτα-Πανεργατική-Πανελλαδική απεργία
  • [11] Εξοπλιστικό-Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου
  • [12] Ιερατικό συνέδριο-Χριστόδουλος-Ευθυμίου
  • [13] Βουλή - Πάγκαλος - Αίτηση άρσης βουλευτικής ασυλίας.
  • [14] Ολυμπιακή-Δεσμευτικές προσφορές
  • [15] Τίρανα-Διαβαλκανική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών
  • [16] Βρετανία-Τρελλές Αγελάδες-Επιδημία.
  • [17] Απόλυτη κυριαρχία Μπερλουσκόνι.

  • [01] Ψηφίστηκε στη Βουλή το άρθρο 1 του ν/σ για τα ΤΕΙ.

    15/05/2001 21:23:06

    Με 134 ψήφους υπέρ και 123 κατά, ψηφίστηκε το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ μετά από ονομαστική ψηφοφορία που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 43 βουλευτές, εκ των οποίων οι 24 του ΠΑΣΟΚ. Από τους απόντες, ξεχωρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης που είχε ασκήσει κριτική. Το μεσημέρι μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης φοιτητών του Πολυτεχνείου, που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο. Εξάλλου αντιπροσωπεία των Πρυτάνεων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς και την γγ του ΚΚΕ, ενώ μέχρι αύριο έχει ανασταλλεί η λειτουργία των πανεπιστημίων.

    [02] Ασφαλιστικό-Ολα έτοιμα για την πανελλαδική απεργία.

    15/05/2001 21:22:59

    Ολα είναι έτοιμα για την μεθαυριανή πανελλαδική - πανεργατική απεργία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό. Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και οι δικηγόροι. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και τα ταξί. Κλειστά θα είναι και τα πρατήρια βενζίνης, ενώ η Ολυμπιακή θα πραγματοποιήσει μόνο ένα δρομολόγιο ανά προορισμό.

    [03] Νέες σημαντικές αυξήσεις στα υγρά καύσιμα.

    15/05/2001 21:22:52

    Σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται να ισχύσουν από αύριο τα μεσάνυχτα. Οι βενζίνες θα πωλούνται ακριβότερες περίπου 7 δραχμές το λίτρο και 2,5 δραχμές το ντίζελ. Είναι η δέκατη συνεχή εβδομάδα που αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων κάτι, που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι ανοδικές τιμές στα καύσιμα στον πληθωρισμό.

    [04] Εμπορικό πλοίο εμβόλισε αλιευτικό σκάφος-Σώοι οι ναυτικοί.

    15/05/2001 21:22:45

    Εμπορικό πλοίο με την ονομασία «Βαλένσια, αγνώστων λοιπών στοιχείων, εμβόλισε το απόγευμα το αλιευτικό σκάφος «Νικόλας Σ, πέντε ναυτικά μίλια, ανοιχτά της Αστυπάλαιας, εγκαταλείποντας το πλήρωμα του αλιευτικού αβοήθητο. Ευτυχώς οι δύο Ελληνες και δύο Αιγύπτιοι ναυτικοί που επέβαιναν στο «Νικόλαος Σ, είναι καλά στην υγεία τους, αλλά στο σκάφος παρατηρείται εισροή υδάτων. Σε βοήθεια έχουν σπεύσει τα σκάφη «Θαλασσοπούλι και «Ειρήνη.

    [05] Αρχίζουν το Σάββατο οι εξετάσεις για ΑΕΙ - ΤΕΙ.

    15/05/2001 21:22:38

    Αρχίζουν το Σάββατο, 19 Μαϊου, οι εξετάσεις με το παλιό σύστημα των δεσμών, για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Αναλυτικότερα, το Σάββατο 1η και 2η δέσμης θα εξετασθεί στην Χημεία, η 3η δέσμη στην Ιστορία και η 4η στην πολιτική οικονομία. Την Δευτέρα, η 1η δέσμη θα εξετασθεί στα Μαθηματικά, η 2η στην Βιολογία, η 3η στα Αρχαία Ελληνικά, και η 4η στην Ιστορία. Την Τρίτη, όλοι θα εξετασθούν στην Εκθεση και την Τετάρτη, 1η και 2η δέσμη θα εξετασθεί στην Φυσική, η 3η δέσμη στα Λατινικά και η 4η στα Μαθηματικά.

    [06] ΥΠΕΧΩΔΕ:Μειώθηκε η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική.

    15/05/2001 21:22:30

    Αισθητή μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική, επέφεραν τα προγράμματα και οι δράσεις που υλοποιούνται απο το 1994 στο πλαίσιο του προγράμματος "ΑΤΤΙΚΗ-SOS", σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Παράλληλα ο κ. Λαλιώτης δεσμεύτηκε ότι μέχρι το 2004, η Αττική θα έχει ραγδαία μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης χάρις στην λειτουργία όλων των μεγάλων έργων, όπως το ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και οι επεκτάσεις του, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, η διαπλάτυνση του Κηφισσού, κ.α.

    [07] Σύντομα στη χώρα μας πρωτοποριακό φάρμακο κατά της λευχαιμίας.

    15/05/2001 21:22:22

    Μπορεί μέσα και στις επόμενες εβδομάδες να έρθει στη χώρα μας, κατόπιν παραγγελίας, το πρωτοποριακό φάρμακο "Γκλίβεκ", κατά της μυελογενούς λευχαιμίας, που αποδείχθηκε σωτήριο στις κλινικές δοκιμές για ανθρώπους, οι οποίοι ήταν καταδικασμένοι από αυτή τη μορφή λευχαιμίας. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζοντας οτι κόστος θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οσον αφορά τις παρενέργειες, ο πρόεδρος του ΕΟΦ εξήγησε οτι υπάρχουν,δεν είναι τόσο έντονες, όπως στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά υπαρκτές.

    [08] Νομοσχέδιο για αναβάθμιση ΤΕΙ-Την απόσυρσή του ζητά η ΝΔ

    15/05/2001 14:57:49

  • Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, που ψηφίσθηκε χθές στη βουλή επι της αρχής του, ζήτησε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, μετά απο συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων. Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, όπως την προωθεί η κυβέρνηση, είναι κατ'όνομα και εμπαίζει με αυτό τον τρόπο χιλιάδες νέους. Είπε οτι το κόμμα του υποστηρίζει την ανωτατοποίηση, υπό την προϋπόθεση όμως, οι Σχολές να έχουν αξιολογηθεί ουσιαστικά και να έχουν ενισχυθεί με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε αμετακίνητος στις θέσεις του και τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφύλαξη και η προαγωγή του τεχνολογικού χαρακτήρα των ΤΕΙ. Απο την πλευρά τους οι πρυτάνεις, ζητούν να γίνουν δεκτές τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο προκειμένου να μην παραιτηθούν. Το μεσημέρι φοιτητές και καθηγητές, που αντιδρούν στο επίμαχο νομοσχέδιο, πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο Πολυτεχνείο και πορεία προς τη Βουλή.

    [09] Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων απο αύριο.

    15/05/2001 14:57:42

  • Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένεται να ισχύσουν από αύριο τα μεσάνυχτα. Οι βενζίνες θα πωλούνται ακριβότερες κατα περίπου 7 δραχμές το λίτρο και κατα 2,5 δραχμές το ντίζελ. Είναι η δέκατη συνεχή εβδομάδα που αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων κάτι, που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό.

    [10] Ασφαλιστικό-Συνδικάτα-Πανεργατική-Πανελλαδική απεργία

    15/05/2001 14:57:36

  • Εκκληση να προσέλθουν τα συνδικάτα στο τραπέζι του διαλόγου απηύθυνε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με εποικοδομητικό τρόπο στην αναζήτηση συναινετικών λύσεων στο ασφαλιστικό. Επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης, αύξηση της απασχόλησης, νομιμοποίηση και ασφάλιση των μεταναστών και καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, ζήτησαν απο την πλευρά τους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα συνδικάτα, προετοιμάζονται για τη μεθαυριανή πανελλαδική-πανεργατική απεργία, η οποία θα γίνει σε ολόκληρο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    [11] Εξοπλιστικό-Συνάντηση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου

    15/05/2001 14:57:29

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενόψει και της μεθαυριανής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, θα εξεταστεί κατα τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Το πρωί, ο κ.Σημίτης είχε συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες ενόψει της περιοδείας του το Σαββατοκύριακο στη Χίο. Το μεσημέρι είχε συνεργασία με τον υφυπουργό Εργασίας Χρήστο Πρωτόπαππα και συμβούλους του για το θέμα του ολυμπιακού χωριού.

    [12] Ιερατικό συνέδριο-Χριστόδουλος-Ευθυμίου

    15/05/2001 14:57:22

  • Ακόμα πιο κοντά ήρθε η εκκλησία με την πολιτεία με αφορμή το πρώτο ιερατικό συνέδριο, που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και του υπουργού Παιδείας. Ο κ.Ευθυμίου είπε ότι μεταξύ εκκλησίας και ελληνικού έθνους υπάρχει συλλαλία και υποσχέθηκε την αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολών με την παράλληλη αλλαγή των διδακτικών βιβλίων. Ο κ.Χριστόδουλος είπε ότι "Είναι καθήκον, της εκκλησίας να παρεμβαίνει στα κοινωνικά προβλήματα του τόπου".

    [13] Βουλή - Πάγκαλος - Αίτηση άρσης βουλευτικής ασυλίας.

    15/05/2001 14:57:15

  • Αίτηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλου, διαβίβασε στη Βουλή η αρμόδια εισαγγελική αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά σε μηνύσεις κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης κατά του τότε υπουργού Πολιτισμού, για συκοφαντική δυσφήμιση. Οι κάτοικοι είχαν αντιδράσει στο ενδεχόμενο να γίνει σημαιοφόρος του τοπικού Γυμνασίου, ο αριστούχος Αλβανός μαθητής, Οδυσσέας Τσενάϊ, κατά τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

    [14] Ολυμπιακή-Δεσμευτικές προσφορές

    15/05/2001 14:57:08

  • Μέσα στις επόμενες εννέα μέρες αναμένεται να εξεταστούν οι προτάσεις που υπέβαλαν χθες τρεις ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι προσφορές υποβλήθηκαν από τον όμιλο του εφοπλιστή Ρέστη, την εταιρία ΑΧΟΝ, του ομίλου Λιακουνάκου και τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η επεξεργασία των προτάσεων θα γίνει στο Λονδίνο, από την εταιρία που έχει αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης. Πάντως, η τελική επιλογή θα γίνει από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών.

    [15] Τίρανα-Διαβαλκανική συνάντηση υπουργών Εξωτερικών

    15/05/2001 14:57:02

  • Οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο της διαβαλκανικής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί αύριο στα Τίρανα. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Αλβανό πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος Φάτος Νάνο. Η κατάσταση στα Βαλκάνια αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει από τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ο κ.Παπανδρέου με τον Αμερικανό ομόλογό του.

    [16] Βρετανία-Τρελλές Αγελάδες-Επιδημία.

    15/05/2001 14:56:54

  • Βραδυφλεγή βόμβα για την υγεία στο μέλλον, χαρακτηρίζουν βρετανοί επιστήμονες την ανθρώπινη μορφή της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών, γνωστή και ως νόσος των "τρελλών αγελάδων". Σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου "Μπι-Μπι-Σι", ομάδα ερευνητών της ασθένειας, υποστήριξε οτι η νόσος μπορεί να εμφανισθεί στο μέλλον και σε άλλους ασθενείς, που όμως γενετικά ο οργανισμός τους έχει προδιάθεση για μεγαλύτερη περίοδο επώασης της ασθένειας. Η παραλλαγή της νόσου "Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ", δεν αποτελεί παρά το πρώτο κύμα μίας ακόμη πιό σοβαρής επιδημίας, πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

    [17] Απόλυτη κυριαρχία Μπερλουσκόνι.

    15/05/2001 14:56:47

  • Την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία, εξασφάλισε ο κεντροδεξιός συνασπισμός "Οίκος των Ελευθεριών" του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός απέσπασε 368 από τις 630 έδρες της Βουλής και 177 από τις 315 έδρες της Γερουσίας. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός της "Ελιάς" του Φραντζέσκο Ρουτέλι απέσπασε 242 έδρες στη Βουλή και 125 έδρες στη Γερουσία. Οι ΗΠΑ συνεχάρησαν το Μπερλουσκόνι και το συνασπισμό του.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 May 2001 - 20:30:32 UTC