Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/12/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το πρόγραμμα Σύγκλισης για 1999-2002 παρουσίασε ο Γ.Παπαντωνίου.
- Ποικίλλες αντιδράσεις από τη δημοσκόπηση της ΕΜ-ΑΡ-ΜΠΙ.
- Το μετρό θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Λαλιώτη.
- Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, σύμφωνα με τον Δ.Ρέππα.
- Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο οι μαθητές.
- Προτάσεις Γ.Παπανδρέου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
- Μειώνεται κατά μία δραχμή η τιμή της βενζίνης.
- Εκθεση στη Μασσαλία με θέμα τους "συγγραφείς του Αρχιπελάγους".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα Σύγκλισης για 1999-2002 παρουσίασε ο Γ.Παπαντωνίου.

Το Πρόγραμμα Σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας για το διάστημα 1999-2002, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8% το 2.000, μείωση του ελλείμματος από το 1,2% του ΑΕΠ σε 0, 2% το 2001 και πλεόνασμα 0,2% το 2002 με παράλληλη μείωση του δημοσίου χρέους και του πληθωρισμού. Σε δηλώσεις του ο υπουργός, είπε οτι δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την κεντρική ισοτιμία της δραχμής, παραδέχθηκε ωστόσο οτι έχει όντως τεθεί θέμα ανατίμησής της.

Ποικίλλες αντιδράσεις από τη δημοσκόπηση της ΕΜ-ΑΡ-ΜΠΙ.

Ποικίλλες αντιδράσεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΜ-ΑΡ-ΜΠΙ, σύμφωνα με την οποία το κυβερνών κόμμα προηγείται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τη ΝΔ. Ευχάριστα τα αποτελέσματα, η κυβέρνηση όμως κρίνεται στις εκλογές, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, δήλωσε οτι η συγκυρία δεν ευνόησε το κόμμα του, εκτίμησε όμως οτι έχει αυξήσει τα ποσοστά του από την προηγούμενη δημοσκόπηση.

Το μετρό θα λειτουργήσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον Λαλιώτη.

Τη διαβεβαίωση οτι το μετρό θα λειτουργήσει τον Ιανουάριο του 2000 και η λειτουργία του θα είναι ασφαλής, άρτια και λειτουργική, έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Ο κ.Λαλιώτης χαρακτήρισε επίσης ψέμα και αθλιότητα δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", σύμφωνα με το οποίο είχε εγκλωβισθεί για 45 λεπτά σε συρμό του μετρό. Η υπόθεση, είπε, θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς η εταιρία "Αττικό Μετρό" κατ'εντολήν του θα καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, σύμφωνα με τον Δ.Ρέππα.

Παραθυράκι για πιθανή προσχώρηση στελεχών που δεν ανήκουν παραδοσιακά στο χώρο, άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ.Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό και μπορεί να συμφωνήσει με πρόσωπα που θ' αποδεχθούν την κατεύθυνση της πολιτικής του, με στόχο μια κοινή προσπάθεια. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόσωπο του κ.Σουφλιά ο υπουργός τόνισε οτι το ΠΑΣΟΚ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα και ότι μπορούν να ενταχθούν πολλά στελέχη, που σήμερα δεν ανήκουν εκεί.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο οι μαθητές.

Πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν αύριο οι μαθητές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, οτι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Παράλληλα όμως με τους μαθητές, και οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους με αίτημα την αύξηση των συντάξεών του. Το θέμα θα εξετασθεί στις αρχές Ιανουαρίου στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού και εκπροσώπων των συνταξιούχων.

Προτάσεις Γ.Παπανδρέου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση της πολιτικής αντιμετώπισης των ναρκωτικών, υπέβαλε ο υπουργός Εξωτερικών στην αρμόδια διακομματική επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ άλλων, ο κ.Παπανδρέου προτείνει το διαχωρισμό των ουσιών, υψηλού και χαμηλού κινδύνου, την αποποινικοποίηση της χρήσης χασίς, τη μή φυλάκιση των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, αλλά την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης την επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης και την ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης στα νοσοκομεία στους αποδεδειγμένα εξαρτημένους.

Μειώνεται κατά μία δραχμή η τιμή της βενζίνης.

Μειώνεται από τα μεσάνυχτα περίπου κατά μία δραχμή η τιμή της βενζίνης. Παράλληλα, αυξάνεται κατά μιάμισυ δραχμής το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά μισή δραχμή το λίτρο. Στο μεταξύ, παράταση δύο χρόνων εκτιμάται οτι θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τα συμβατικά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη σούπερ και η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εκθεση στη Μασσαλία με θέμα τους "συγγραφείς του Αρχιπελάγους".

Ανοιξε τις πύλες της χθες η έκθεση φωτογραφιών και χειρογράφων ελλήνων συγγραφέων του 20ου αιώνα, υπο τον τίτλο "Οι συγγραφείς του Αρχιπελάγους", στην αίθουσα των Δημοτικών Αρχείων της Μασσαλίας. Η έκθεση αυτή εντάσσεται στο ελληνικό πρόγραμμα συμμετοχής στους εορτασμούς της 2600ης επετείου της ίδρυσης της Μασσαλίας από τους Αρχαίους Ελληνες Φωκαείς και τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού γενικού προξενείου στη Μασσαλία. Τα εκθέματα (χειρόγραφα και φωτογραφίες συγγραφέων) προήλθαν βασικά από το ΕΛΙΑ, ενώ την ευθύνη της οργάνωσης είχε η Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλά "ρίχτερ" ... ταρακουνούν το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά την ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά, Γρηγόρης Πεπόνης, για στημένους αγώνες, αλλά και για τις εκλογές στην ΕΠΟ, μετά από καταγγελίες, ενώ παράλληλα παρήγγειλε κύρια ανάκριση, καθώς και τη βίαιη προσαγωγή όσων εκλήθηκαν και δεν προσήλθαν να καταθέσουν. Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη κατά του γνωστού παράγοντα Θωμά Μητρόπουλου, του γενικού γραμματέα της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, της ΠΑΕ Ολυμπιακός νομίμως εκπροσωπουμένης, καθώς και όσων προκύψουν από την κύρια ανάκριση. Ακόμη ο εισαγγελέας ζητά ν' ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο Αρης και το Περιστέρι προκρίθηκαν στους "16" του Κυπέλλου Κόρατς. Οι ``κίτρινοι``, χωρίς τους Ριβς και Ρόμπινσον, επικράτησε με 87-71 στο Αλεξάνδρειο της βελγική Σουνέρ και κάλυψε το -10 (65-75) με το οποίο είχε χάσει στην Οστάνδη. Στην επόμενη φάση θα αντιμετωπίσει το νικητή του τουρκικού ``εμφυλίου`` ανάμεσα στην PTT Αγκυρας και την Καρσιγιάκα. Ακόμη το Περιστέρι κέρδισε με 66-63 τη Νήαρ Ηστ και έφτασε τις δυο νίκες επί της ομάδας της Καισαριανής (α` αγώνας 80-73). Στους ``16`` θα αντιμετωπίσει την ισπανική Εστουντιάντες.

Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Ζλάτκο Ζάχοβιτς, τιμωρήθηκε με εξάμηνη διακοπή του συμβολαίου του και πρόστιμο 30 εκατ. δραχμών, με απόφαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ. Η ποινή αυτή επιβλήθηκε στον Σλοβένο άσο, μετά την προσφυγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός, για τις δηλώσεις του σε βάρος της ομάδας, αλλά και για την παραβίαση της αδείας που του είχε δοθεί.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Νίκος Κακλαμανάκης στις ιστιοσανίδες Μιστράλ, στη Διεθνή Ιστιοπλοϊκή Εβδομάδα του Σίδνεϊ. Ο Ολυμπιονίκης μας, κατετάγη δεύτερος με 8 βαθμούς ποινής διαφορά από τον Αυστραλό Κλέπις που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, ενώ τρίτος ήταν ο Αργεντινός Εσπινόλα.

Στους αγώνες της 13ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Γ' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καρδίτσα-Δόξα Βύρωνα 3-1, Απόλλων Κρ. Βρύνης-Μαρκό 2-1, Ατρόμητος-Ακράτητος 0-1, Εθνικός Κατ.- Λεωνίδιο 0-0, Λύκοι-Χαλκηδόνα 0-0, Κερατσίνι-Ποσειδών Μηχ. 1-0, Κιλκισιακός- Θεσπρωτός 4-1, Κοζάνη-Νεάπολη 1-0, Νίκη Βόλου-Αγερσανί 1-0 και Ναυπακτιακός- Εδεσσαϊκός 3-0. Ετσι εξακολουθούν να προηγούνται με 35 βαθμούς Ακράτητος και Ναυπακτιακός και ακολουθούν Μαρκό, Λύκοι και Κοζάνη με 22 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 334,12 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 536,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 322,92, ελβετικό φράγκο προς 209,28, τη λίρα Κύπρου προς 582,18, δολάριο Καναδά προς 225,26, δολάριο Αυστραλίας 211,83, το γερμανικό μάρκο προς 171,15, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,28, γαλλικό φράγκο προς 51,03, και το ευρώ προς 334,75 δραχμές.

Η χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο αγνόησε... επιδεικτικά τη μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ελλάδος και από τις εμπορικές τράπεζες, αλλά κινήθηκε και έντονα πτωτικά, μάλλον χωρίς... άλλοθι, όπως τόνιζαν παράγοντες της αγοράς. Οι τιμές των μετοχών κινήθηκαν έντονα πτωτικά σε όλη τη διάρκεια των συναλλαγών, χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική αντίδραση. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών και των εταιρειών της Παράλληλης Αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.432,34 μονάδες, έναντι 5.574,16 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας υποχώρηση 141,82 μονάδων ή σε ποσοστό 2,54%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις αναμένονται σε όλη τη χώρα, με σποραδικές βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 18 και στα νησιά 11 με 19 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά, μέχρι πολύ ισχυρούς νοτιάδες και θερμοκρασία 9 με 18 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή μικρής διάρκειας, οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 5 με 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 15 December 1999 - 20:00:16 UTC