Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις Κλίντον για το Κυπριακό.
- Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση για την επίσκεψη Κλίντον.
- Σίγουρος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Παπαδήμος.
- Απολογούνται οι 26 συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Αθήνα.
- Ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στην Ευρώπη.
- Διαβεβαιώσεις Λαλιώτη για στέγαση των σεισμοπλήκτων.
- Αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του Σταμάτη Κόκοτα.
- Ομογενής βουλευτής Καναδά για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προς τη σωστή κατεύθυνση οι δηλώσεις Κλίντον για το Κυπριακό.

Την εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Κλίντον για το Κυπριακό, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, διατύπωσαν ο Κώστας Σημίτης και ο Γλαύκος Κληρίδης, σε κοινή ανακοίνωση μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε σε μια κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό, ενόψει των διακοινοτικών συνομιλιών της Νέας Υόρκης και της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Την άποψη ότι δεν πρέπει να αναμένεται γρήγορη επίλυση του Κυπριακού, γιατί είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο πρόβλημα, διατύπωσε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μετά τη συνάντηση που είχε στην κγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό. Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η κυβέρνηση για την επίσκεψη Κλίντον.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε, δια του εκπροσώπου της η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κλίντον, η οποία όπως τόνισε, στέφθηκε με επιτυχία και αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα με λόγια και πράξεις στη διεθνή σκηνή. Ο κ.Ρέππας επέκρινε τη στάση της αντιπολίτευσης και την κατηγόρησε ότι διακατέχεται από τυφλό πάθος κατά της κυβέρνησης. Θετικά αποτίμησε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου και ο Κώστας Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τη ΝΔ που έκανε λόγο για φιάσκο και διεθνή διασυρμό της χώρας.

Σίγουρος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο Παπαδήμος.

Την πεποίθησή του ότι θα ικανοποιηθούν όλα τα κριτήρια για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός παρά την ελαφρά άνοδο που σημείωσε το τελευταίο διάστημα, θα πέσει κάτω από το 2% το Φεβρουάριο. Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα εύσημα Κλίντον για ελληνική οικονομία, τόνισε ότι διαγράφονται θετικές οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του Χρηματιστηρίου και άφησε να εννοηθεί ότι εντός του Δεκεμβρίου, θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων.

Απολογούνται οι 26 συλληφθέντες για τα επεισόδια στην Αθήνα.

Συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ η απολογία των 26 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή τους στα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα, σε βαθμό κακουργήματος. Κατά την προσαγωγή τους στα δικαστήρια υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, ενώ έσπευσαν για συμπαράστασή τους ορισμένα άτομα μεταξύ των οποίων στελέχη του ΚΚΕ, που δήλωσαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με τα επεισόδια.

Ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών στην Ευρώπη, κρούει το κέντρο παρακολούθησης ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου, 3-5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ είναι πιθανόν να έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά ηρωίνη, πάνω από 40 εκατ. έχουν δοκιμάσει χασίς, ενώ αυξάνεται σημαντικά και ο αριθμός που κάνουν χρήση κοκαίνης.

Διαβεβαιώσεις Λαλιώτη για στέγαση των σεισμοπλήκτων.

Τη διαβεβαίωση ότι θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ότι ώς τις 20 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει σεισμόπληκτος σε σκηνή, έδωσε και πάλι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εγκαινιάζοντας έναν ακόμη οικισμό λυομένων σπιτιών στην περιοχή του Καματερού. Ο κ.Λαλιώτης είπε πως μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου συνολικά θα έχουν εγκατασταθεί σε οργανωμένους οικισμούς 7.500 λυόμενα σπίτια. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εγκατασταθεί πάνω από 4.500 οικίσκοι και τροχόσπιτα.

Αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του Σταμάτη Κόκοτα.

Αισιόδοξοι για την πορεία της υγείας του δημοφιλούς τραγουδιστή Σταμάτη Κόκοτα εμφανίστηκαν οι γιατροί του του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλεύεται, μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη. Η κατάστασή του είναι συνεχώς βελτιούμενη αν και εκτιμάται ότι θα πρέπει να μείνει για μία ακόμη μία εβδομάδα στην εντατική μονάδα, καθώς θα πρέπει να ρυθμιστούν και άλλοι παράγοντες του οργανισμού όπως το ζάκχαρο, οι οποίοι δυσχεραίνουν την ανάρρωσή του.

Ομογενής βουλευτής Καναδά για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου.

Με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στον κόλπο του Ακούγιου που βρίσκεται κοντά σε σεισμικό ρήγμα, η Τουρκία βάζει σε κίνδυνο τις γειτονικές χώρες, επεσήμανε μιλώντας χθες Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης,ο Ελληνοκαναδός βουλευτής Τζέϊμς Καρύγιαννης. Ο κ.Καρυγιάννης, που αντιτίθεται στη συμμετοχή του Καναδά στην κατασκευή του εργοστασίου, μέσω κρατικής εταιρίας, η οποία προτίθεται να πουλήσει στην Τουρκία αντιδραστήρες, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ένα κράτος, που δεν σέβεβαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ εναντίον ασθενέστερων γειτονικών χωρών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αισθηση προκάλεσε η σημερινή δήλωση του Ντέμη Νικολαϊδη ότι οι συμπαίχτες του κι αυτός έχουν μάθει να κερδίζουν τους αγώνες μέσα στα γήπεδα και ότι συμφωνεί με την επανάληψη του αγώνα με τον Αρη, καθώς και η ενέργεια του Σαβέβσκι να διαμαρτηρηθεί στο... διαιτητή για την απίστευτη απόφαση του Μποροβήλου, που αντί να δώσει πέναλτι και να αποβάλει τον αμυντικό του Αρη, επειδή έδιωξε την μπάλα με το χέρι, κατακύρωσε γκολ, χωρίς να έχει περάσει η μπάλα τη γραμμή του τέρματος και έτσι να προηγηθεί η ΑΕΚ με 1-0! Ωστόσο, αυτά δεν έχουν καμία σημασία και ο αθλητικός δικαστής έστειλε την Ενωση στην "εξορία" για πέντε αγωνιστικές, για τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ακόμη, ο πρόεδρος της εταιρίας Μαματζής και ο διευθύνων σύμβουλος Π.Στάθης τιμωρήθηκαν με εκπτωση από το αξιωμά τους για 1,5 μήνα, ενώ οι Νικολαϊδης και Ατματσίδης τιμωρήθηκαν με έγγραφη επίπληξη για τις δηλώσεις τους μετά το ντέρμπι. Ολες οι ποινές είναι εφέσιμες. Μετά την απόφαση του αθλητικού δικαστή η ΑΕΚ με ανακοίνωσή της τονίζει πως "το έγκλημα της περασμένης Δευτέρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ολοκληρώθηκε".

Χωρίς δύο βασικούς της παίχτες ήρθε στην Αθήνα η Μονακό για να αντιμετωπίσει αύριο στη Νέα Φιλαδέλφεια την ΑΕΚ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Πρόκειται για τους Μπαρτέζ και Τρεζεκέ, που είναι τραυματίες, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Αργεντινού άσου Γκαγιάρδο, που έχει ενοχλήσεις από τραυματισμό του. Από την πλευρά του, ο Τουμπάκοβιτς αντιμετωπίζει χωρίς άγχος τον αγώνα με τη γαλλική ομάδα και υποστήριξε πως η ομάδα του δεν αντιμετωπίζει τη ψυχολογική πίεση άλλων αγώνων, ενώ διευκρίνισε ότι κλειδί για την επιτυχία αποτελεί η μεσαία γραμμή της Ενωσης.

Η ώρα των πρωταθλητών της εθνικής ομάδας Αρσης Βαρών ήρθε. Ο Λεωνίδας Σαμπάνης ρίχνεται αύριο στη μάχη της διάκριης και ελπίζει να χαρίσει στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο στο παγκόμσιο πρωτάθλημα, που φιλοξενείται στο ΣΕΦ από το Σάββατο. Ο 28χρονος πρωταθλητής μας, που θα πάρει μέρος στην κατηγορία των 62 κιλών, δήλωσε πανέτοιμος αλλά και ιδιαίτερα ενθουσιασμένος που θα αγωνιστεί μπροστά στους Ελληνες φιλάθλους.

Ενας γνωστός άσος του ΝΒΑ θα είναι πιθανότατα ο αντικαταστάτης του Κρις Μόρις στον Ολυμπιακό. Ο 34χρονος φόργουορντ "Μπλου" Εντουαρντς. Ο 34χρονος φόργουορντ βρίσκεται στην Αθήνα και πρόκειται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, ο Εντουαρντς, που δεν έχει ξαναπαίξει στην Ευρώπη, θα υπογράψει συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό έως το τέλος της περιόδου και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει πλουσιότερος κατά 500.000 δολάρια.

Ο Ολυμπιακός κάλεσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, σε απολογία τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Παράλληλα, η ερυθρόλευκη ΠΑΕ καταγγέλει στον Σλοβένο μέσο στην FIFA για αντισυμβατική συμπεριφορά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχέσεις του παίκτη με τον Ολυμπιακό. Οπως όλα δείχνουν, ο Ζάχοβιτς αποτελεί ουσιαστικά παρελθόν για τους πρωταθλητές και αυτό που απομένει να δούμε, είναι αν θα παραχωρηθεί με μεταγραφή ή θα "μπει στο ψυγείο". Στο μεταξύ, ο Αλμπέρτο Μπιγκόν, ζήτησε από τους παίκτες του να ξεχάσουν την ήττα από τον Παναθηναϊκό και να συγκεντρωθούν ενόψει του δύσκολου εντός έδρας αγώνα, που δίνουν την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ με την Γιουβέντους, για τον Γ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Περισσότερο σοβαρός απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ήταν τελικά ο τραυματισμός του Ιγκόρ Σιπνιέφσκι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Πολωνός επιθετικός του Παναθηναϊκού, που υπέστη κάταγμα στον αγκώνα και αντικαταστάθηκε, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση από τον γιατρό των ``πρασίνων``, Αργύρη Μήτσου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η επιστροφή του Σιπνιέφσκι στους αγώνες του ``τριφυλιού`` αναμένεται σε 4-5 εβδομάδες. Σε ότι αφορά τώρα, στον αγώνα της Πέμπτης με την Κορούνια για τον Γ` γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο Γιάννης Κυράστας αντιμετωπίζει τα προβλήματα τραυματισμών του Αγγελου Μπασινά και του Γιάννη Γκούμα.

Χωρίς τον Ιάκωβο Τσακαλίδη, που είναι τραυματισμένος, αναχώρησε για το Ταλίν η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών, η οποία την Τετάρτη θ' αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Εσθονίας, στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ 2001. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Κώστας Πετρόπουλος, κάλεσε στη θέση του Τσακαλίδη τον Λάζαρο Παπαδόπουλο του Ηρακλή.

Η κακή πορεία της ομάδας στις 8 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία του Πανιωνίου με τον Γιάτσεκ Γκμοχ. Πιθανότεροι αντικαταστάτες του είναι ο Χρήστος Εμβολιάδης και ο Μάκης Κατσαβάκης.

Την 4η θέση κατέκτησε ο Νίκος Κακλαμανάκης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ιστιοπλοϊας με σκάφη τύπου Μιστράλ, το οποίο διεξήχθη στη Νέα Καληδονία.Παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Αυστραλός Κλέπιχ και ακολούθησαν ο Φιλπ από τα νησιά Φίτζι και ο Αργεντινός Γκαλβάν. Η Αγγελική Σκαρλάτου που μετείχε στα Μιστράλ γυναικών, κατέλαβε τελικά την 32η θέση σε 60 αθλήτριες και η χώρα μας έχασε για μια θέση την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 323,73 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 524,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 307,79, ελβετικό φράγκο προς 208,29, τη λίρα Κύπρου προς 577,17, δολάριο Καναδά προς 221,02, δολάριο Αυστραλίας 206,18, το γερμανικό μάρκο προς 170,73, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, γαλλικό φράγκο προς 50,90, και το ευρώ προς 333,93 δραχμές.

Ούτε τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να δώσουν δυναμική στη χρηματιστηριακή αγορά, κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Υστερα από ένα έντονα ανοδικό άνοιγμα, όταν ο δείκτης κατέγραφε κέρδη που προσέγγιζαν το 2%, γρήγορα οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις βραχυχρονίων κερδών, με αποτέλεσμα ο δείκτης να απολέσει τα αρχικά του κέρδη και να κλείσει κοντά στα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης, παρουσιάζοντας στο κλείσιμο εικόνα σταθεροποίησης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των κατασκευών, της Παράλληλης Αγοράς και των εταιρειών Λήζινγκ. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 400 δισεκατομμύρια δρχ. λόγω της διακίνησης σημαντικού πακέτου 10 εκατ. μετοχών της εταιρείας Panafon. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.603,09 μονάδες έναντι 5.610,5 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας οριακή πτώση 7,41 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 13%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Χειμωνιάτικος και αύριο ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ χιόνια θα πέσουν στο βόρεια ορεινά. Βαθμιαία από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, στα πελάγη πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Αργότερα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 19 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με τοπικές βροχές, μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 19 και 11 με 13 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 22 November 1999 - 20:00:24 UTC