Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ισχυρότατος σεισμός έπληξε πάλι την Τουρκία.
- Τη λήψη μέτρων αποφάσισε η κυβέρνηση για την επίσκεψη Κλίντον.
- Μισό τρις άπ'την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό.
- Βέβαιος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο Γ.Παπαντωνίου.
- Νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη εξήγγειλαν οι εφοριακοί.
- Επίσκεψη Κ.Καραμανλή σε περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.
- Απονεμήθηκαν στην Αθήνα τα βραβεία Ιπεκτσί.
- Πέθανε ο λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας σε ηλικία 72 χρόνων.
- Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση του στατιώτη Ρωμιόπουλου.
- Ο Παπαθανασίου θα γράψει τη μουσική για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρότατος σεισμός έπληξε πάλι την Τουρκία.

Ισχυρός σεισμός έπληξε το απόγευμα την Τουρκία, λιγότερο από επτά ημέρες πριν φιλοξενηθεί εκεί η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους τούρκους σεισμολόγους η δόνηση ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό της ήταν στην περιοχή Ντούσε, κοντά στον εστιακό χώρο που έδωσε τον καταστροφικό και φονικό σεισμό της 17ης Αυγούστου. Το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Γκόλντεν, στο Κολοράντο, εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 7,2 Ρίχτερ, ενώ στο Στρασβούργο οι σεισμολόγοι εκτιμούν οτι η δόνηση είναι 7,4 Ρίχτερ. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή, ενώ ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, αρκετά επιφυλακτικός είπε μόνο οτι τα σωστικά συνεργεία κάνουν οτι μπορούν για τον απεγκλωβισμό όσων έχουν παγιδευθεί κάτω από τα ερείπια. Θεωρείται βέβαιο οτι υπάρχουν νεκροί, τα τουρκικά όμως μέσα ενημέρωσης τηρούν στάση αναμονής και δεν έχουν δώσει ακόμα στοιχεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει και υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες.Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, τη Σμύρνη, ακόμη και μέχρι τη Θράκη.

Τη λήψη μέτρων αποφάσισε η κυβέρνηση για την επίσκεψη Κλίντον.

Τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για να μη σκιαστεί η επίσκεψη Κλίντον και να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης χωρίς όμως να έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα και το κύρος της χώρας, αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ το θέμα συζητήθηκε σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού πρέσβη με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών. Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα σε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία την επίσκεψη Κλίντον για να προωθήσει τις θέσεις της σε Κυπριακό, Βαλκάνια και ελληνοτουρκικά.

Μισό τρις άπ'την ΕΕ για την αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό.

Περίπου 500 δισ.δρχ θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στην Αττική ο καταστροφικός σεισμός. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού εθνικής οικονομίας και του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους κυρίους Παπαντωνίου και Μπαρνιέ, το συνολικό ύψος αποκατάστασης των ζημιών ξεπερνά το ένα τρισεκατομμύριο δρχ, ενώ η Ελλάδα θα συνάψει δάνειο 300 δις δρχ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Βέβαιος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ ο Γ.Παπαντωνίου.

Τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ικανοποιήσει και το τελευταίο κριτήριο, αυτό του πληθωρισμού, για ένταξη στην ΟΝΕ, εκφράζει ο Γιάννος Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προαναγγέλοντας ότι στο προσεχές εξάμηνο θα μετοχοποιηθούν τουλάχιστον 10 μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του Χρηματιστηρίου.

Νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη εξήγγειλαν οι εφοριακοί.

Νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη, εξήγγειλαν οι εφοριακοί υπάλληλοι, που διαμαρτύρονται για στην ίδρυση ελεγκτικών κέντρων, που θα ασχολούνται με την εκκαθάριση επιχειρήσεων, ο τζίρος των οποίων φθάνει μέχρι 350 εκατ.δρχ. Διήμερη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, με απειλές για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εξήγγειλαν και οι έκτακτοι υπάλληλοι των δήμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ζητούν την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους.

Επίσκεψη Κ.Καραμανλή σε περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της δυτικής Αττικής και της Λακωνίας, επισκέφθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ.Καραμανλής μετέβη στη Νέα Πέραμο, όπου ενημερώθηκε για τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις και στη συνέχεια επισκέφθηκε περιοχές της Λακωνίας, που επλήγησαν από τη θεομηνία.

Απονεμήθηκαν στην Αθήνα τα βραβεία Ιπεκτσί.

Οι ομάδες διάσωσης της ΕΜΑΚ και της ΑΚΟΥΤ για την προσφορά τους κατά τους καταστροφικούς σεισμούς και Ελλάδα και Τουρκία και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ήταν οι τιμώμενες οργανώσεις στις οποίες απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Ιπεκτσί. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χικμέτ Τσετίν, που παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική φιλία, είπε πως αυτή πρέπει να προωθηθεί με κάθε τρόπο.

Πέθανε ο λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας σε ηλικία 72 χρόνων.

Από τον ιερό ναό της Αναλήψεως Θεσσαλονίκης κηδεύεται αύριο το πρωί ο λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας, που πέθανε σε ηλικία 72 χρόνων μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο εκλιπών, βραβευμένος δύο φορές με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Ως πεζογράφος πρωτοεμφανίστηκε το 1952. Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι "Μην κλαις αγαπημένη", "Ο κήπος των Πριγκίπων", "Εμβατήρια", "Η κεφαλή" και "Το ταξίδι που πληγώνει".

Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση του στατιώτη Ρωμιόπουλου.

Την αναψηλάφιση της υπόθεσης του θανάτου του 20χρονου στρατιώτη Θανάση Ρωμιόπουλου, που είχε βρεθεί νεκρός στην περιοχή του και ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε παθολογικά αίτια, αποφάσισε ο εισαγγελέας του Διαρκούς Στρατοδικείου Ξάνθης, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά του πρώην δόκιμου έφεδρου ανθυπολαχαγού Αρη Μπακατινάκη, ο οποίος τώρα ζει στην Ολλανδία.

Ο Παπαθανασίου θα γράψει τη μουσική για την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου θα γράψει τη μουσική για το τελετουργικό κομμάτι του κλεισίματος των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ που θα αναφέρεται στην παράδοση της σκυτάλης από το Σίδνεϊ στην Αθήνα. Αυτό αποκάλυψε η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος, Ελισάβετ Παπαζώη κατά την διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής της στο Σίδνεϊ. Το δεκάλεπτο μουσικό κομμάτι θα παίζεται τη στιγμή που το Σίδνεϊ θα δίνει την Ολυμπιακή Σημαία στην Αθήνα, για τη συνέχιση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πατρίδα μας το 2004.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Νέα Φιλαδέλφεια θα δώσει, τελικά, η ΑΕΚ τον πρώτο αγώνα της με τη Μονακό, για τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα απόφαση της διοίκησης της ΠΑΕ, μετά από σχετική εισήγηση της τεχνικής ηγεσίας και των παικτών. Ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς και οι ''κιτρινόμαυροι'' ποδοσφαιριστές κατέληξαν ομόφωνα στην απόφαση τους να εισηγηθούν τη φυσική έδρα της ομάδας τους, αφού πιστεύουν, ότι αποτελεί ένα ''μεγάλο όπλο'' και στους αγώνες της Ευρώπης.

Ο Κρις Καρ είναι ο μπασκετμπολίστας που φέρεται ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Κρις Μόρις στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για έναν δυναμικό - αν και ``κοντό`` (1.98μ)- φόργουορντ που πέρυσι έπαιζε στους Μινεζότα Τίμπεργουλβς. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιες πληροφορίες ο 27χρονος Καρ θα έλθει εντός των προσεχών ημερών στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο έως το τέλος της περιόδου.

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργο Βαρδινογιάννη, θα τιμήσει την Τρίτη 16/11, η διοίκηση της Μπεσίκτας, με αφορμή την πρωτοβουλία του ''ισχυρού άνδρα των ''πρασίνων'' να διοργανώσει φιλικό αγώνα ανάμεσα στις δυο ομάδες για την οικονομική ενίσχυση των σεισμοπαθών της Τουρκίας. Στην πρόκληση του τουρκικού συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι με την ευκαιρία της εκδήλωσης θα συζητηθούν οι μελλοντικές σχέσεις των δυο συλλόγων καθώς και η ''ρεβάνς'' του φιλικού αγώνα.

Μόνιμο παρατηρητή στα αποδυτήρια των διαιτητών στα ντέρμπι θα έχει πλέον η ΕΠΑΕ, ενώ η αρχή θα γίνει από τον μεγάλο αγώνα της Δευτέρας, ΑΕΚ- Ολυμπιακού. Η ΕΠΑΕ πήρε την απόφαση αυτή, μετά από σχετικό αίτημα που της υπέβαλε η Αστυνομία. Αφορμή, πάντως, για την τοποθέτηση του μόνιμου παρατηρητή είναι η είσοδος του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιώργου Βαρδινογιάννη, στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ηρακλή.

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση του αγώνα με την Τσεχία εμφανίσθηκε ο Γιάννης Κόλλιας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που θα έχει στην διάθεση του τον Λάμπρο Χούτο, είπε ότι η εθνική ελπίδων μπορεί να πάρει την νίκη και να αποκτήσει το προβάδισμα για την πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από την πλευρά του, ο Τσεχος ομοσπονδιακός παραδέχθηκε την ανωτερότητα της εθνικής μας και τόνισε ότι οι παίκτες του είναι αρκετά κουρασμένοι αυτήν την περίοδο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 321,55 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 520,26, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 307,22, ελβετικό φράγκο προς 207,22, τη λίρα Κύπρου προς 576,09, δολάριο Καναδά προς 219,24, δολάριο Αυστραλίας 206,73, το γερμανικό μάρκο προς 170,38, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,21, γαλλικό φράγκο προς 50,80, και το ευρώ προς 333,24 δραχμές.

Επιτυχημένη κρίνεται η πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου συστήματος συναλλαγών ΟΑΣΗΣ, σύμφωνα με δηλώσεις των παραγόντων της αγοράς. Τα όποια προβλήματα, εντοπίζονται στη μικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή των εντολών στο σύστημα, στο άνοιγμα της αγοράς, η οποία οφείλεται στην όχι μεγάλη εξοικείωση των περισσότερων χρηστών. Η αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών κινήθηκε χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση, για να κλείσει τελικά με μικρή άνοδο κα πάνω από τις 5.700 μονάδες, λόγω της βελτίωσης μερικών τραπεζικών μετοχών και κυρίως της Alpha Τραπέζας Πίστεως, η τιμή της οποίας έκλεισε με άνοδο 5,2% . Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών και μετοχές της Παράλληλης Αγοράς. Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των Ασφαλειών, ενώ στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή 24 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.702,21 μονάδες έναντι 5.657, 06 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας άνοδο 45,15 μονάδων ή σε ποσοστό 0,80%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, ενώ στην υπολοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί, μέτριοι, στα αντολικά βόρειοι, μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 14 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 19 και στο Αιγαίο 14 με 21 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 17 και 9 με 14 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 12 November 1999 - 20:00:23 UTC