Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 02/11/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ερευνες για το θάνατο των λαθρομεταναστών στο πλοίο Σούπερ Φαστ
- Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 4,5 Ρίχτερ στα Γιάννενα
- Νέα προγράμματα του ανοιχτού Πανεπιστημίου
- Παρουσιάσθηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για τις αγροτικές οργανώσεις
- Δηλώσεις Ρέππα για κατηγορίες βουλευτή της ΝΔ σχετικά με ΥΠΕΧΩΔΕ
- Συνομιλίες Σημίτη-Μπερνς για επίσκεψη Κλίντον
- Δηλώσεις τούρκου υπουργού Αμυνας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
- Αποστάσεις Ρέππα στις δηλώσεις Πάγκαλου κατά Γιώργου Παπανδρέου

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ερευνες για το θάνατο των λαθρομεταναστών στο πλοίο Σούπερ Φαστ

Δέκα είναι τελικά οι λαθρομετανάστες που βρήκαν τραγικό θάνατο, μάλλον από ασφυξία, από τους πυκνούς καπνούς, εξαιτίας της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του υπερσύγχρονου πλοίου Σούπερ Φαστ, ενώ έπλεε ανοιχτά του Μεσολογγίου. Ο Λιμενάρχης της Πάτρας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, καθώς ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι του πλοίου. Πάντως μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι άτυχοι λαθρομετανάστες κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Λιμεναρχείο και την Πυροσβεστική.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 4,5 Ρίχτερ στα Γιάννενα

Το κεφάλαιο Πάρνηθα έχει κλείσει, εκτίμησαν οι κορυφαίοι γεωλόγοι και σεισμολόγοι της χώρας, στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε το πανεπιστήμιο Αθηνών. Καθησυχαστικοί εμφανίσθηκαν οι σεισμολόγοι και για τη δόνηση 4,5 Ρίχτερ, στα Γιάννενα κάνοντας λόγο για μεμονωμένο γεγονός. Στο μεταξύ, ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους σεισμοπλήκτους, για να λάβουν δάνεια ανακατασκευής και επισκευής των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό.

Νέα προγράμματα του ανοιχτού Πανεπιστημίου

Τα νέα προγράμματα του θεσμού του ανοιχτού Πανεπιστημίου, ο οποίος σημείωσε μεγάλη επιτυχία, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη τα νέα προγράμματα περιλαμβάνουν σπουδές στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό, πληροφορική, φυσικές επιστήμες και διοίκηση επιχειρήσεων. Ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης που έχει ο θεσμός αυτός, είναι και το γεγονός ότι για 5.000 θέσεις υπεβλήθησαν περίπου 24.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.

Παρουσιάσθηκε ο νέος νόμος-πλαίσιο για τις αγροτικές οργανώσεις

Αλέξανδρος Παπαναστασίου ονομάζεται ο νέος νόμος-πλαίσιο για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, που παρουσίασε η κυβέρνηση και φιλοδοξεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στο συνεταιριστικό θεσμό. Ο νέος νόμος δίνει προτεραιότητα στον επιχειρηματικό χαρακτήρα των συνεταιρισμών, δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για άντληση κεφαλαίων, απλοποιεί τις διαδικασίες συγχωνεύσεων, υπάγει τους συνεταιρισμούς σε διαδικασίες ελέγχου και εισάγει ενιαίο ψηφοδέλτιο στην ανάδειξη των διοικήσεων.

Δηλώσεις Ρέππα για κατηγορίες βουλευτή της ΝΔ σχετικά με ΥΠΕΧΩΔΕ

Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου, με αστήριχτες κατηγορίες και σκανδαλολογία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή τους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κωστόπουλου περί κυκλώματος που δρα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και παίρνει μίζες 20% για την ανάθεση δημοσίων έργων. Σκληρή γλώσσα για τον κ. Κωστόπουλο χρησιμοποίησε και ο κ. Λαλιώτης, τονίζοντας πως εάν δεν τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του θα είναι ένας κοινός πολιτικός συκοφάντης και το στίγμα θα το φέρει συνολικά η παράταξή του και ο αρχηγός της.

Συνομιλίες Σημίτη-Μπερνς για επίσκεψη Κλίντον

Τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Μπίλ Κλίντον στην Αθήνα συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρέσβης. Στη συνάντηση οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της επίσκεψης και το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Κλίντον με την ελληνική ηγεσία. Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων, αλλά δεν θα επιτρέψει εκδηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την επίσκεψη αλλά και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας διεθνώς.

Δηλώσεις τούρκου υπουργού Αμυνας για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επανέφερε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των 1.753 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει δοθεί με συμφωνίες στην κυριότητα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, αφού προκάλεσε το πραξικόπημα. Η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της, ενώ αντίθετα η Τουρκία αντιστρατεύεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αποστάσεις Ρέππα στις δηλώσεις Πάγκαλου κατά Γιώργου Παπανδρέου

Σαφείς αποστάσεις από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, για την ασκούμενη πολιτική, κυρίως στα ελληνοτουρκικά, πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι οι απόψεις του πρώην υπουργού δεν είναι δικαιολογημένες. Οποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο ας το πράξει, τόνισε ο κ.Ρέππας, και επανέλαβε ότι τέτοιες συζητήσεις δεν προωθούν το εθνικό συμφέρον.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ντούσαν Μπάγεβιτς, χαρακτήρισε σήμερα αποτυχημένη την πορεία της ομάδας του στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά όπως τόνισε αυτό που μετρά τώρα είναι η νίκη αύριο επί της Πόρτο, ώστε να συνεχίσουν οι "ερυθρόλευκοι" στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Δεν ανακοίνωσε την 11άδα με την οποία θα ξεκινήσει το ματς αλλά δήλωσε ότι η ομάδα του θα παίξει επιθετικά και θα κυνηγήσει τη νίκη.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Γιάννης Κυράστας, εξέφρασε σήμερα την αισιοδοξία του ότι η ομάδα του έχει τις δυνατότητες να προκριθεί στον Γ' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ σε βάρος της αυστριακής ΓΚΑΚ, έστω κι αν στον αγώνα της Πέμπτης πιάσει το 70% των δυνατοτήτων της. Ο βασικός λόγος είναι το γκολ που πέτυχε στο πρώτο ματς, ενώ όπως είπε οι παίκτες του πρέπει να παίξουν χωρίς άγχος και κινηθούν σωστά σε όλους τους τομείς για να πάρουν τη νίκη πρόκριση.

Το πλάνο του μάρκετινγκ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι έτοιμο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή και το μόνο που απομένει πλέον, είναι η έγκριση του από τη ΔΟΕ μέσα στο Νοέμβριο. Ακόμη ο διευθύνων σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Μπακούρης, είπε ότι η χώρα μας πρόκειται να συγκεντρώσει 285 εκ. δολάρια από χορηγίες, ενώ πρόσθεσε πως οι αντίστοιχες του Σίδνεϊ είναι 570 εκ. δολάρια και έχουν καλυφθεί κατά 90% .

Τον πιο κρίσιμο αγώνα του στην Ευρωλίγκα, δίνει την Πέμπτη ο Ολυμπιακός, εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ, στο ``Γιαντ Ελιάου``. Σε περίπτωση ήττας, οι ``ερυθρόλευκοι`` αποχαιρετούν την πρώτη θέση του Γ' ομίλου, αφού οι Ισραηλινοί βρίσκονται ήδη ένα ``σκαλί`` πιο ψηλά. Μια νίκη όμως, έχει διπλή σημασία. Και ξαναβάζει τον Ολυμπιακό στη μάχη για την πρωτιά και ξαναφέρνει τα ``χαμόγελα`` στο λιμάνι, μετά τα απανωτά ``στραπάτσα`` σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτό επεσήμανε και ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Ιωαννίδης, στην καθιερωμένη πριν από κάθε αγώνα της Ευρωλίγκα, συνέντευξη Τύπου.

Νίκη στην παράταση για τον Αρη. Οι ``κίτρινοι``, αν και αγωνίστηκαν χωρίς τον Καλίντ Ριβς λόγω τραυματισμού, επικράτησαν με 77-74 (ημ. 36-32) της Λέφσκι Σόφιας, σε αγώνα για την 4η ημέρα του Κυπέλλου Κόρατς (15ος Ομιλος) που έγινε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, ενώ στην κανονική διάρκεια οι δυο ομάδες ήταν ισόπαλες 65-65. Ετσι, οι Θεσσαλονικείς παρέμειναν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 6 βαθμούς, δυο λιγότερους από τον Απόλλωνα Λεμεσσού και τη Λέφσκι Σόφιας, με τους Κύπριους να έχουν ένα αγώνα λιγότερο.

"Ιδρωσε" η ΑΕΚ μέχρι να καταβάλει την αντίσταση της ΜΤΚ Βουδαπέστης και να προκριθεί στους 32 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "κιτρινόμαυροι" στον επαναληπτικό του Β' γύρου, νίκησαν με 1-0 και προκρίθηκαν χάρη στο εκτός έδρας γκολ που είχαν πετύχει στον πρώτο αγώνα της Βουδαπέστη, όταν είχαν χάσει με 2-1. Το "χρυσό" γκολ σημείωσε ο Ντράγκαν Τσίριτς με πέναλτι στο 75, όταν πλέον οι Ούγγροι είχαν μείνει με 9 παίκτες, αφού στο 56' αποβλήθηκε ο Φέχερ και στο 59' ο Χάλμαϊ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,74 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 523,17, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 303,09, ελβετικό φράγκο προς 208,29, τη λίρα Κύπρου προς 578,91, δολάριο Καναδά προς 216,23, δολάριο Αυστραλίας 203,78, το γερμανικό μάρκο προς 170,76, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, γαλλικό φράγκο προς 50,91, και το ευρώ προς 333,98 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα και ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν στο Αιγαίο καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και στο Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 19 βαθμούς, στα δυτικά 10 με 24 και στην υπόλοιπη χώρα 11 με 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες και πιθανόν να βρέξει στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς. Παροδικές νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 2 November 1999 - 19:00:32 UTC