Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Απρόθυμποι να εγκαταλείψουν τις σκηνές οι σεισμοπαθείς.
- Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό Βιντεολότο.
- Στις 200.000 δρχ θα ανέλθει ο κατώτατος μισθός των αστυνομικών.
- Τα αγροτικά αιτήματα εξέτασε ο πρωθυπουργός.
- Σφοδρή επίθεση Θ.Πάγκαλου κατά του Γ.Παπανδρέου.
- Αδιάλλακτος και προκλητικός παραμένει ο Ντεκτάς για το Κυπριακό.
- Τροχαίο έξω από το Ξυλόκαστρο με τρεις νεκρούς.
- Στη Γιουγκοσλαβία την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Απρόθυμποι να εγκαταλείψουν τις σκηνές οι σεισμοπαθείς.

Απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις σκηνές, εμφανίσθηκαν οι σεισμοπαθείς, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις βροχές και τις λάσπες, φοβούμενοι λεηλασίες των νοικοκυριών τους. Ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα για την παροχή κάθε βοήθειας, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμα τρία πλοία, αρκετά ξενοδοχεία και άλλοι χώροι για να υποδεχθούν τους σεισμοπαθείς σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι άφησε τους σεισμοπαθείς να ζούν μέσα στις λάσπες.

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για το Ολυμπιακό Βιντεολότο.

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για το Ολυμπιακό Βιντεολότο. Η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά, αδιαφάνεια και συναλλαγές με συμφέροντα, επανέλαβε ότι αρχίζει ανένδοτο κατά της διαφθοράς και θα επιδιώξει συνεργασία με τα άλλα κόμματα. Δεν πρόκειται για ανένδοτο, ούτε για αγώνα, αλλά για ανέκδοτο, που εκφράζει την αγωνία του κ. Καραμανλή για επιβίωση, απάντησε ο υπουργός Τύπου, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ φθαρμένο και υπό απόσυρση κόμμα.

Στις 200.000 δρχ θα ανέλθει ο κατώτατος μισθός των αστυνομικών.

Στις 200.000 δρχ θα ανέλθει από την πρώτη του έτους ο κατώτατος μισθός των αστυνομικών, από 188.500 δρχ, που είναι σήμερα, ενώ από την πρώτη Ιουλίου θα δοθεί νέα αύξηση ύψους 3.000 δρχ, ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο των αστυνομικών. Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται η καταβολή μηνιαίου ποσού εξομάλυνσης, μέχρι 8.000 δραχμές, σε συνταξιούχους του δημοσίου.

Τα αγροτικά αιτήματα εξέτασε ο πρωθυπουργός.

Τις δυνατότητες ικανοποίησης των βασικών αιτημάτων των αγροτών, εξέτασε ο πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας. Λεπτομέρειες για το πακέτο των μέτρων προς τους αγρότες αναμένεται να γίνουν γνωστές αύριο, μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με το προεδρείο της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σφοδρή επίθεση Θ.Πάγκαλου κατά του Γ.Παπανδρέου.

Κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Θεόδωρος Πάγκαλος για το θέμα Οτσαλάν και τα ελληνοτουρκικά, παρέσχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι ο κ. Παπανδρέου ασκεί με επιτυχία μια εξωτερική πολιτική, που εγκρίθηκε από τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα και εκφράζει απολύτως την κυβέρνηση. ο κ. Ρέππας πήρε σαφείς αποστάσεις από τον κ. Πάγκαλο, σημειώνοντας πως τέτοιες θέσεις δεν ικανοποιούν και δεν οφελούν την κυβέρνηση, ούτε και ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Αδιάλλακτος και προκλητικός παραμένει ο Ντεκτάς για το Κυπριακό.

Αδιάλλακτος στις θέσεις του, για αναγνώριση του ψευδοκράτους, προκειμένου να συμμετάσχει σε διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, εμφανίσθηκε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τους αμερικανούς απεσταλμένους κυρίους Μόουζες και Γούσεστον. Στο Λονδίνο, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε στον Γιώργο Παπανδρέου την αμέριστη υποστήριξη της Αγγλίας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την πολιτική επίλυση του Κυπριακού.

Τροχαίο έξω από το Ξυλόκαστρο με τρεις νεκρούς.

Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός σφοδρής μετωπικής σύγκρουσης ΙΧ αυτοκινήτου και φορτηγού, στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, στο ύψος του Ξυλοκάστρου. Νεκροί από τα συντρίμμια του ΙΧ ανασύρθηκαν ο οδηγός του Χρήστος Νταούτης, 31 χρόνων και οι συνεπιβάτες Δημήτρης Σμπυράκης και Νίκος Γαρμπής, ενώ σοβαρά τραυματίας είναι ο Πέτρος Παρούσης.

Στη Γιουγκοσλαβία την Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ενας απο τους σταθμούς του πλωτού οικολογικού συνεδρίου αφιερωμένου στον ποταμό Δούναβη "Δούναβης-ποτάμι ζωής" είναι και η Γιουγκοσλαβία όπου αναμένεται να φθάσει την επόμενη Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος προεδρεύει του συνεδρίου και στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες και θεολόγοι από όλη την Ευρώπη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σύμφωνα με πληροφορίες από το Πατριαρχείο της Σερβίας θα φθάσει μέσω του Δούναβη στην πόλη Νόβι Σάντ όπου του έχει επιφυλαχθεί υποδοχή από τους κατοίκους, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει οδικώς για το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη των Σέρβων Παύλο. Αγνωστο, παραμένει αν ο Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο λεπτά αρκούσαν για να γκρεμίσουν τη μεγάλη εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Αρης εναντίον της Θέλτα του Βίγκο, στον πρώτο αγώνα του β'γύρου του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που έγινε στο κατάμεστο από 20.000 οπαδούς του Χαριλάου. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2, ένα αποτέλεσμα -δημιούργημα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Βαλερί Κάρπιν, που σκόραρε στο 40ο και το 41ο λεπτό της συνάντησης. Ο Αρης μείωσε σχεδόν αμέσως (44') με τον Αντριόλι και ισοφάρισε στο 69' με τον Κυζερίδη, όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στη νίκη, μολονότι στην επανάληψη έπαιξε κυριολεκτικά στο "μισό γήπεδο" τους Ισπανούς.

Ευδιάθετος, αισιόδοξος και προσγειωμένος στην πραγματικότητα παρουσιάστηκε στη σημερινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους στο Μόλντε, ο προπονητής του Ολυμπιακού, ο οποίος επεσήμανε ότι ο αντίπαλος είναι επικίνδυνος και ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς θα αγωνιστεί χωρίς άγχος, στο αυριανό παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον Ολυμπιακό, παραδέχθηκε ο Μπάγιεβιτς, η νίκη αποτελεί μονόδρομο, ενώ αναφέρθηκε και στο "κανόνι" των Νορβηγών Αντρέας Λουντ, που είναι αμφίβολο αν θα αγωνιστεί αύριο. Από την πλευρά του, ο προπονητής της Μόλντε τόνισε ότι φαβορί για τη νίκη είναι ο Ολυμπιακός και ότι ο Τζιβάνι είναι ο πιο επικίνδυνος παίχτης των ερυθρολεύκων.

Πλήγμα γιά την ΑΕΚ. Ο Τραϊανός Δέλλας υπέστη θλάση στους προσαγωγούς κατά την διάρκεια της προπόνησης και αποκλείστηκε από την αποστολή της ΑΕΚ, η οποία αναχωρεί αύριο γιά τη Βουδαπέστη, όπου την Πεμπτη θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας ΜΤΚ, στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων γιά τον Β' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Πάντως, η Ενωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει στη Βουδαπέστη και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, στις οποίες οι Ούγγροι είναι συνηθισμένοι. Κοντά στους παίχτες θα βρεθούν περίπου 1000 οπαδοί της ομάδας, καθώς και 50... Σέρβοι οπαδοί της Παρτιζάν και προσωπικοί φίλοι του Τουμπάκοβιτς.

Το σερί της ΑΕΚ στο κύπελλο Σαπόρτα καλά κρατεί. Οι κιτρινόμαυροι συνέτριψαν με 78-60 τη Σάρατοφ στη Ρωσία και πέτυχαν την πέμπτη τους νίκη σε ισάριθμους αγώνες στον Α' όμιλο της διοργάνωσης. Οσο για τον Ηρακλή, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή του Ε' Ομίλου, αφού με ηγέτη τον Μπάιρον Ντίνκινς που σημείωσε 30 επικράτησε με 79-71 της Παρτιζάν στο Ιβανόφειο της Θεσσαλονίκης.

Νεο προπονητή έχουν από σήμερα ο Σπόρτιγκ και η Δάφνη. Συγκεκριμένα, ο Βλάντο Τζούροβιτς, συμφώνησε για συνεργασία μέχρι το τέλος της περιόδου με τη Δάφνη, παίρνοντας έτσι τη θέση του απολυθέντος Τάκη Κορωναίου, ενώ στο τιμόνι της ομάδας των Πατησίων θα βρεθεί ο Κίμωνας Κοκορόγιαννης αντί του παραιτηθέντος Κώστα Διαμαντόπουλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 309,10 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 516,22, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 292,88, ελβετικό φράγκο προς 210,30, τη λίρα Κύπρου προς 577,77, δολάριο Καναδά προς 206,55, δολάριο Αυστραλίας 199,62, το γερμανικό μάρκο προς 170,86, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,25, γαλλικό φράγκο προς 50,94, και το ευρώ προς 334,18 δραχμές.

Ιδιαίτερα ευμετάβλητη παρουσιάστηκε η ψυχολογία της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα τις έντονες και "νευρικές" διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η αρχική άνοδος του δείκτη στα επίπεδα των 5.553 μονάδων (2,28%) δεν διατηρήθηκε για πολύ, καθώς εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από τις τράπεζες και επεκτάθηκαν και στους υπόλοιπους κλάδους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο μέσο των συναλλαγών κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή στις 5.264 μονάδες, όταν σημείωνε υποχώρηση 3%. Από τα επίπεδα αυτά απομακρύνθηκε στο τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, και στο κλείσιμο είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος από το χαμένο έδαφος. Μειωμένη παρουσιάσθηκε η αξία των συναλλαγών σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Στο πλαφόν ανόδου έκλεισε η τιμή 28 μετοχών, ενώ στο πλαφόν πτώσης έκλεισε η τιμή 9 μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.392,32 μονάδες, έναντι 5.429,25 μονάδων της προηγούμενης, καταγράφοντας πτώση 36,93 μονάδων ή σε ποσοστό 0, 68%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Μικρή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός καθώς οι βροχές και οι καταιγίες θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι το Ιόνιο θα είναι ασθενείς και απο το απόγευμα νότιοι μέτριοι και στο Αιγαίο νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 10 εως 19 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 15 εως 24 και στα νησιά του Αιγαίου απο 17 εως 27 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 16 με 26 και 14 με 19 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 19 October 1999 - 19:00:20 UTC