Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/10/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αυξήσεις 2,3% θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Ακόμη επτά δήμοι της Αττικής κηρύσσονται σεισμόπληκτοι.
- Ψυχραιμία ζήτησε από τους ιεράρχες ο Χριστόδουλος.
- Η παραίτηση Γ.Λούλη εκτονώνει την ένταση στους κόλπους της ΝΔ.
- Το πλοίο της... αυτοκτονίας αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά.
- Με επιτυχία θα στεφθεί η επίσκεψη Κλίντον, εκτιμά ο Δ.Ρέππας.
- Εξόρμηση ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
- Ελληνες μαστροποί κρατούσαν σε συνθήκες δουλείας οκτώ αλλοδαπές.
- Υποτροφίες από την ομογενειακή εφημερίδα "Ελληνικοί Καιροί".
- Μία "μίνι-Ελλάδα" στο κέντρο της Μελβούρνης.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αυξήσεις 2,3% θα πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυξήσεις 2,3% κατά μέσο όρο θα πάρουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υφυπουργού οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη, μετά τη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση θα φτάσει το 3% και για τους συνταξιούχους 4,5% με προβλεπόμενο πληθωρισμό σαφώς κάτω του 2%. Στο μεταξύ, μειώνονται σημαντικά οι τιμές των καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται φθηνότερη κατά 4,40 δρχ το λίτρο, το πετρέλαιο κίνησης 3,50 δρχ και το ντίζελ θέρμανσης 4 δρχ το λίτρο.

Ακόμη επτά δήμοι της Αττικής κηρύσσονται σεισμόπληκτοι.

Αλλοι επτά δήμοι της Αττικής προστίθενται, με απόφαση των αρμοδίων υπουργών, στου ήδη 39 που έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι. Πρόκεται για τους δήμους Αθηναίων Γαλατσίου, Π. Φαλήρου, Βριλησσίων, Καισαριανής, Κρωπίας και Σαλαμίνας. Στο μεταξύ, άρχισε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου και το βοήθημα συγκατοίκησης, ενώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώθηκε η θέσπιση Σώματος Ειδικών Μηχανικών που θα κάνει αυστηρούς ελέγχους στα οικοδομικά υλικά.

Ψυχραιμία ζήτησε από τους ιεράρχες ο Χριστόδουλος.

Τέρμα στην ένταση που επικρατεί στις σχέσεις Φαναρίου και ελληνικής εκκλησίας, με αφορμή την επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος ζήτησε από τους ιεράρχες ψυχραιμία, γαλήνη και ηρεμία, για να μην οξυνθεί περαιτέρω η κατάσταση. Η συνοδική επιτροπή θα μεταβεί άμεσα στο Φανάρι για να συζητήσει απευθείας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη τα προβλήματα των δύο εκκλησιών.

Η παραίτηση Γ.Λούλη εκτονώνει την ένταση στους κόλπους της ΝΔ.

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", υπέβαλε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γιάννης Λούλης, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τον χαρακτηρισμό φθαρμένο προϊόν, που απέδωσε στη ΝΔ. Πολιτικοί κύκλοι χαρακτήριζαν ως προσπάθεια αποφόρτισης του βεβαρυμένου κλίματος που επικρατεί στο κόμμα, την παραίτηση του κ. Λούλη, της οποίας είχε προηγηθεί συνεργασία του κ. Καραμανλή με στενούς συνεργάτους και βουλευτές.

Το πλοίο της... αυτοκτονίας αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται το κρουαζιερόπλοιο "Νήσος Κύπρος", στο οποίο μεταβαίνουν 25 άτομα για τα οποία υπήρχαν πληροφορίες ότι επρόκειτο να αυτοκτονήσουν ομαδικά, προβλέποντας τη συντέλεια του κόσμου. Εκπρόσωπος της ομάδας, τα μέλη της οποίας το Ισραήλ και η Κύπρος απαγόρευσαν να αποβιβαστούν, δήλωσε ότι δεν ανήκουν σε καμιά θρησκευτική αίρεση και ούτε έχουν σκοπό να αυτοκτονήσουν.

Με επιτυχία θα στεφθεί η επίσκεψη Κλίντον, εκτιμά ο Δ.Ρέππας.

Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα θα στεφθεί με επιτυχία, διατύπωσε ο υπουργός Τύπου, σημειώνοντας πως θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την προώθηση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν δέχεται όρους για να αποκτήσει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, δήλωσε πως η Ελλάδα επικροτεί τις προσπάθειες της Τουρκίας για προσέγγιση με την Ευρώπη, αλλά και η ίδια πρέπει να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή.

Εξόρμηση ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Εκστρατεία ενημέρωσης του λαού σε θέματα που αφορούν τον αργοτικό τομέα, την απασχόληση, την παιδεία, την υγεία και την οικονομία, ξεκινά το ΠΑΣΟΚ, με περιοδείες στελεχών του σε όλη την Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές, αλλά είναι πανέτοιμο να τις αντιμετωπίσει όποτε αυτές και αν γίνουν, τόνισε ο πρωθυπουργός στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής ομάδος του κόμματος, στη νέα συνάντηση που είχαν σε λίγες μέρες. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ακόμη και στους κόλπους του κόμματος.

Ελληνες μαστροποί κρατούσαν σε συνθήκες δουλείας οκτώ αλλοδαπές.

Σε συνθήκες δουλείας κρατούσε σπείρα μαστροπών οκτώ αλλοδαπές, η μία εκ των οποίων ανήλικη, σε σπίτι λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Ο 43χρονος Σταύρος Αργυρόπουλος και ο 24χρονος γιος του Πανταζής είχαν αγοράσει τις νεαρές αλλοδαπές και αφού τις έκλεισαν σε ένα σπίτι, τις υποχρέωναν να εκδίδονται αντί 15.000 δρχ, κατακρατώντας όλα τα χρήματα. Η αστυνομία μετά από συντονισμένες προσπάθειες κατάφερε να συλλάβει τους δράστες, ανάμεσά τους και δύο Αλβανούς που ψάρευαν πελάτες.

Υποτροφίες από την ομογενειακή εφημερίδα "Ελληνικοί Καιροί".

Εκατό χιλιάδες δολάρια θα διαθέσει φέτος σε υποτρόφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ελλάδα το Ιδρυμα Υποτροφιών της εφημερίδας "Ελληνικοί Καιροί", του οποίου εκδότης είναι ο πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Τζον Κατσιματίδης. Οι υποτροφίες θα δοθούν στο μεγάλο γκαλά που οργανώνει η εφημερίδα στις 5 Μαϊου, όπου θα τιμηθούν προσωπικότητες της ελληνοαμερικανικής ζωής, που αποτελούν σημεία αναφοράς για τη νέα γενιά.

Μία "μίνι-Ελλάδα" στο κέντρο της Μελβούρνης.

"Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια "μίνι-Ελλάδα" στο κέντρο της Μελβούρνης", δήλωσε ο ομογενής βουλευτής του Εργατικού κόμματος Βικτωρίας, Γιάννης Πανταζόπουλος, σχολιάζοντας τα σχέδια του Δήμου της Μελβούρνης να αναβαθμίσει την οδό Λόνσντεϊλ που είναι γνωστή σαν "ελληνική γωνιά". Απο τη μια πλευρά της Λόνσντεϊλ Στρίτ υπάρχουν ήδη αρκετά ελληνικά καταστήματα, αλλά ο Δήμος θέλει και ο χώρος που θα αξιοποιηθεί να έχει ελληνικό χρώμα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του προέδρου της ΑΕΚ Στέφανου Μαματζή με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, στη Χαριλάου Τρικούπη με αντικείμενο το οξύ γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ενωση. Ο κ.Σκανδαλίδης ταυτίστηκε απόλυτα με τις πρόσφατες εξαγγελίες των Φούρα και Σγουρού, τόσο για τη γρήγορη επισκευή του γηπέδου της Νέας Φιλαδελφείας όσο και για την κατασκευή νέου γηπέδου στη Νέα Ιωνία. Οπως τόνισε ο κ.Σκανδαλίδης, το νέο γήπεδο θα ενταχθεί στα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και υποσχέθηκε ότι θα ενημερώσει προσωπικά και τον πρωθυπουργό.

Δύο ομάδες της Α' Εθνικής, ο Απόλλων Αθηνών και η Παναχαϊκή ήταν τα ``θύματα`` των εκπλήξεων στο πρώτο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ``ελαφρά ταξιαρχία`` νίκησε με 1-0 τους Λύκους, όμως ο Ναυπακτιακός Αστέρας, που επικράτησε με 3-1 του Πανελευσινιακού και ισοβάθμησε με τον Απόλλωνα στην β' θέση του 9ου ομίλου, είχε νικήσει την ομάδα της Ριζούπολης. Από την άλλη πλευρά, οι Πατρινοί ηττήθηκαν μέσα στην έδρα τους με 2-0 από τον Ποσειδώνα Μηχανιώνας και αποκλείστηκαν.

Την πρόκρισή του στους "32" του κυπέλλου Κόρατς εξασφάλισε ουσιαστικά ο Αρης, που συνέτριψε με 94-64 τον Απόλλωνα Λεμεσού και συμπλήρωσε δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες, στον 15ο όμιλο της διοργάνωσης. Επίσης την πρώτη νίκη τής ιστορίας της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση πέτυχε η Νήαρ Ηστ που επικράτησε με 75-71 της Σλόβαν Λιουμπλιάνα, για τον 13ο όμιλο. Αντίθετα, άτυχο στάθηκε το Περιστέρι που έχασε 81-80 στην παράταση (71-71 κ.α.) από την PTT στην Αγκυρα, για τον 14ο όμιλο.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των ελπίδων στάθηκε τυχερή στη σημερινή κλήρωση που έγινε για τη φάση των "16" του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθώς καλείται να αντιμετωπίσει την αντίστοιχη της Τσεχίας. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 17 ή 18 του ίδιου μήνα στη χώρα μας. Τα άλλα ζευγάρια που κληρώθηκαν είναι: Πορτογαλία-Κροατία, Πολωνία-Τουρκία, Ολλανδία-Βέλγιο, Νορβηγία-Ισπανία, Γιουγκοσλαβία-Αγγλία, Ρωσία-Σλοβακία και Γαλλία-Ιταλία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,24 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 512,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 287,87, ελβετικό φράγκο προς 209,69, τη λίρα Κύπρου προς 577,45, δολάριο Καναδά προς 209,86, δολάριο Αυστραλίας 203,40, το γερμανικό μάρκο προς 170,63, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,23, γαλλικό φράγκο προς 50,87, και το ευρώ προς 333,73 δραχμές.

Με μικρή άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία χαρακτηρίσθηκε απο σημαντικές διακυμάνσεις και την ξαφνική μετατόπιση του ενδιαφέροντος, προς το μέσον των συναλλαγών, σε μετοχές του τραπεζικού τομέα. Η μετατόπιση αυτή, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, αποτελεί "υγιή" συμπεριφορά καθώς μέρος των κερδών που απεκόμισαν οι επενδυτές στην "περιφέρεια" τοποθετήθηκε σε τραπεζικές μετοχές, ενόψει της αναμενόμενης μείωσης των επιτοκίων. Στο πλαφόν ανόδου του 8% έκλεισε η τιμή 33 μετοχών και στο πλαφόν πτώσης 8% έκλεισε η τιμή 21 μετοχών. Αρχικά ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε εως τα επίπεδα των 6.057 μονάδων (-1,14%), για να καταγράψει ανώτερη τιμή στις 6.227 μονάδες (+1, 63%), επίπεδα που δεν κατόρθωσε όμως να διατηρήσει έως το τέλος. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 6.155,21 μονάδες, έναντι 6.127,74 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μικρή άνοδο 27,47 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός εκτός από τη βόρεια Ελλάδα όπου προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα πελάγη βόρειοι εως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 8 εως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 10 με 29 και στα νησιά 16 με 27 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αττική με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 15 έως 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μικρή πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 εως 25 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 13 October 1999 - 18:00:15 UTC