Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 24/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αισιοδοξία ότι θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους.
- Αισιόδοξία για το Χρηματιστήριο και από την κυβέρνηση.
- Το Μάρτιο η Ελλάδα θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ.
- Το κόστος των ζημιών από το σεισμό ανέρχεται στα 200-250 δις δρχ.
- Συνεχίζεται η διαμάχη σεισμολόγων-ομάδας ΒΑΝ.
- Παρέμβαση εισαγγελέα για παραίτηση του προέδρου στο "Ιπποκράτειο".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αισιοδοξία ότι θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους.

Αισιόδοξοι ότι σύντομα θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στη Σοφοκλέους, μετά το σημερινό κατρακύλισμα των τιμών των μετοχών, εμφανίσθηκαν οι χρηματιστές, καθώς προς το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου υπήρξαν εντολές για αγορές, οι οποίες έμειναν ανεκτέλεστες, επειδή οι χρηματιστηριακές εταιρίες είχαν καλύψει το όριο διακίνησής τους. Πάντως η Σοφοκλέους πέρασε μαύρες ώρες, καθώς ο δείκτης πλησίασε τα ανώτατο όριο πτώσης, για να κλείσει τελικά με απώλειες 5,41%.

Αισιόδοξία για το Χρηματιστήριο και από την κυβέρνηση.

Την εκτίμηση ότι το Χρηματιστήριο θα επανέλθει σε φυσιολογικούς του ρυθμούς, εξέφρασε και η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας αναμενόμενη τη διόρθωση, μετά την υπερθέρμανση της αγοράς. Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν επεμβαίνει στο Χρηματιστήριο, το οποίο όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρέπει να μείνει έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις.

Το Μάρτιο η Ελλάδα θα υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η Ελλάδα θα υποβάλει την αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ληφθεί η σχετική απόφαση. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός εθνικής οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην οποία εξετάσθηκε η πορεία και οι προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες εκτιμήθηκαν ως ιδιαίτερα θετικές. Οπως δηλωσε ο κ. Παπαντωνίου, το 1999 ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 3,5%, το δημόσιο έλλειμμα θα περιοριστεί στο 1,6% του ΑΕΠ, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία.

Το κόστος των ζημιών από το σεισμό ανέρχεται στα 200-250 δις δρχ.

Τη συγκρότηση δύο επιτροπών για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των σεισμοπλήκτων και την επίβλεψη της διαδικασίας ανασυγκρότησης των κτισμάτων που κατέρρευσαν και της στέγασης των σεισμοπαθών, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι και οι ιδιοκτήτες που τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν πράσινα τυγχάνουν των ευεργετικών μέτρων. Η κυβέρνηση υπολογίζει το κόστος αποκατάστασης των ζημιών στα 200 με 250 δις δρχ.

Συνεχίζεται η διαμάχη σεισμολόγων-ομάδας ΒΑΝ.

Ρόλο πυροσβέστη στη διένεξη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των σεισμολόγων και της ομάδος ΒΑΝ, σχετικά με την πρόγνωση των σεισμών, ανέλαβε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημόπουλος, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του όλους τους εμπλεκόμενους καθηγητές, μεταξύ των οποίων και τον Παναγιώτη Βαρώτσο. Στο μεταξύ, τα ΤΕΙ Αθήνας και Κρήτης θα εγκαταστήσουν τηλεμετρικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα για να καταγράφει τα πρόδρομα σεισμοηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Παρέμβαση εισαγγελέα για παραίτηση του προέδρου στο "Ιπποκράτειο".

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η κατ εντολή του υπουργού Υγείας παραίτηση του προέδρου του "Ιπποκρατείου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Μεταξά, ο οποίος φέρεται να βάφτισε νόμιμα τα χρηματικά δώρα που δίνουν ασθενείς στους γιατρούς. Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν ο κ. Μεταξάς παρότρυνε όντως τους γιατρούς να ζητούν φακελάκια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιβεβαιώνεται επίσημα το ενδιαφέρον της Γιουβέντους για τον Ντέμη Νικολαϊδη. Η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα με φαξ που έστειλε στην ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε δύο προσκλήσεις, προκειμένου εκπρόσωποί της να δουν το μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή. Αν και οι υπεύθυνοι της "Μεγάλης Κυρίας" δεν διευκρινίζουν για ποιο λόγο θέλουν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι οι εκπροσωποί της, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται για να δουν τον "Ντεμίνιο".

Με αγωνία περιμένουν οι οπαδοί της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού το πρώτο μεγάλο ντέρμπι, που θα διεξαχθεί την Κυριακή για τη δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στην Ενωση, ο Τουμπάκοβιτς, μπορεί να αισθάνεται πιο ήρεμος, καθώς θα έχει τελικά στη διαθεσή του τους Τσίριτς, Σαβέβσκι και Μαλαδένη, ενώ ήδη έχουν αποκλειστεί από την αποστολή οι Κασάπης, που είναι τραυματίας και Μπιέκοβιτς, που είναι τιμωρημένος. Η συμμετοχή των Καψή και Κωνσταντινίδη παραμένει αμφίβολη, καθώς είναι πίσω από πλευράς προετοιμασίας. Από την πλευρά των πρασίνων, δεν υπάρχουν προβλήματα και ο Κυράστας κρατά κρυφά τα χαρτιά του για το πως θα παρατάξει την ομάδα του και πως θα αντιμετωπίσει τα ατού της ΑΕΚ. Οσον αφορά τα εισιτήρια του ντέρμπι, που θα γίνει στο Στάδιο Καραϊσκάκη, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στην ΑΕΚ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, ενώ στον Παναθηναϊκό περισσεύουν τρεις χιλιάδες.

Τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ εξασφάλισε ο Δημήτρης Αβράμης, μετά την προκρισή του στους "4" της κατηγορίας των 76 κιλών του παγκόσμιου πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής Πάλης ανδρών, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ελληνας πρωταθλητής τώρα βλέπει με σιγουριά μετάλλιο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,03 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 521,10, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 303,35, ελβετικό φράγκο προς 207,69, τη λίρα Κύπρου προς 576,27, δολάριο Καναδά προς 215,18, δολάριο Αυστραλίας 205,71, το γερμανικό μάρκο προς 170,01, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,17, γαλλικό φράγκο προς 50,69, και το ευρώ προς 332,51 δραχμές.

Στο "παρά πέντε" σήμερα η Σοφοκλέους απέφυγε την απόλυτη πτώση, καθώς στο τελευταίο ημίωρο εκδηλώθηκε, όπως και χθες, παρέμβαση τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Περίπου 30 λεπτά πριν το τέλος των συναλλαγών ο δείκτης κατέγραφε "βουτιά" 433 μονάδων ή σε ποσοστό 7,44%, υποχωρώντας έως τα επίπεδα των 5.385 μονάδων, μέσα σε κλίμα πανικού, για να βελτιωθεί ελαφρώς στη συνέχεια. Το ήδη δυσμενές κλίμα επιβαρύνθηκε σήμερα απο τη χθεσινή μεγάλη υποχώρηση της Wall Street και την ισχυρή πτώση που παρουσίαζαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πολλοί χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η πτώση των τιμών επιταχύνθηκε και απο την "πίεση" των χρηματιστηριακών εταιριών προς τους επενδυτές να κλείσουν "ανοικτές θέσεις". Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 5.503,47 μονάδες, έναντι 5.818,37 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας πτώση 314,90 μονάδων ή σε ποσοστό 5, 41%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Ηλιοφάνεια και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα το Σαββατοκύριακο. Για αύριο ο ο καιρός θα είναι αίθριος και το πρωί η ορατότητα θα ειναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 17 με 33 και στα νησιά του Αιγαίου 20 με 30 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 20 με 33 και 17 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 24 September 1999 - 19:00:15 UTC