Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.
- Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί χιλιάδες οικήματα.
- Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.
- Καταβάλλεται απο σήμερα το επίδομα στους σεισμοπαθείς.
- Αύριο οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
- Ερευνες για απόδωση ευθυνών στις καταρρεύσεις κτιρίων.
- Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το φορολογικό νομοσχέδιο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Αναβάλονται για μια εβδομάδα οι αγώνες της Α' Εθνικής κατηγορίας.
- Σε κατεδάφιση του "Νίκος Γκούμας" προσανατολίζονται οι φορείς.
- Η εθνική μας υδατοσφαίρισης των ανδρών, έχασε από την Κροατία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια.

Αυξάνεται δραματικά όσο περνάει η ώρα ο αριθμός των νεκρών απο το σεισμό. Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μια άνιση μάχη με το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες σε 8 διαφορετικά σημεία, προσπαθώντας να ανασύρουν έγκαιρα τους τελευταίους εγκλωβισμένους απο τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι νεκροί έχουν φτάσει ήδη τους 94, ενω εξακολουθούν να αγνοούνται 45 άτομα. Εχουν δε ανασυρθεί ζωντανοί 86 συνάνθρωποί μας. Οι σεισμολόγοι δηλώνουν ικανοποιημένοι απο τη μετασεισμική ακολουθία.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί χιλιάδες οικήματα.

Δεκάδες είναι τα κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα και εκατοντάδες εκείνα, που χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα, απο τα ειδικά συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των Δήμων, που πραγματοποιούν ελέγχους. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα είχαν ελεγχθεί περισσότερα απο 10.000 οικήματα, απο τα οποία το 12% κρίθηκε κατεδαφιστέα. Τα περισσότερα κατεστραμένα κτίρια (275) βρίσκονται στο Μενίδι, στη Νέα Ιωνία (149), στα Ανω Λιόσια (119) και στο Ζεφύρι (114). Σημαντικές ζημιές, ωστόσο, έχουν υποστεί και κτίρια σε Δήμους του Πειραιά.

Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η δεύτερη φάση της παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων απο τον καταστροφικό σεισμό θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο μεταξύ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η οργάνωση και περίθαλψη των αστέγων. Ηδη σε πολλούς Δήμους έχουν δημιουργηθεί καταυλισμοί, ενω πεχουν διανεμηθεί περίπου 9.000 σκηνές. Επίσης, έχουν ενοικιαστεί δεκάδες ξενοδοχεία, ακόμη και κρουαζιερόπλοια, για την προσωρινή φιλοξενία των αστέγων.

Καταβάλλεται απο σήμερα το επίδομα στους σεισμοπαθείς.

Από σήμερα αρχίζει η καταβολή του επιδόματος των 200.000 δρχ, στις σεισμόπληκτες οικογένειες. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι έτοιμο να εκταμιεύσει 7 δισ δρχ προς τους δικαιούχους σεισμοπλήκτους. Πληροφορίες αναφέρουν οτι οι ζημιές ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δρχ και είναι ανώτερες απ' ότι αναμένονταν. Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει όλα τα έργα για την ηλεκτροδότηση των καταυλισμών, ενώ δεν θα επιδίδονται οι λογαριασμοί, που αφορούν κτίσματα, τα οποία είτε κατέρρευσαν, είτε εκκενώθηκαν ως επικίνδυνα.

Αύριο οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ανέβαλε την προγραμματισμένη για τις 15 του μηνός επίσκεψή του στην Κίνα και από αύριο αρχίζει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που δημιουργήθηκαν απο τον σεισμό. Αύριο θα συναντηθεί με την κυρία Παπαρήγα και τους κυρίους Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλο και τη Δευτέρα με τον Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να διαμορφωθεί μια διακομματική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Ερευνες για απόδωση ευθυνών στις καταρρεύσεις κτιρίων.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν ευθύνες στην κατάρρευση κτιρίων απο το σεισμό, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες συνάνθρωποί μας. Εκτός απο τη δικαστική έρυενα, που είναι σε εξέλιξη το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε απο τους νομάρχες να του παραδώσουν τους φακέλους των 26 κτιρίων που κατέρρευσαν για να τους παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα. Επίσης, τα κτίρια αυτά φωτογραφίζονται και μαγνητοσκοπούνται.

Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει μειώσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, αύξηση του φόρου στις αγοραπωλησίες μετοχών στο Χρηματιστήριο στο 0, 6%, διατάξεις για την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Επίσης, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβάλονται για μια εβδομάδα οι αγώνες της Α' Εθνικής κατηγορίας.

Παράταση μίας εβδομάδας πήρε η πρεμιέρα της Α` εθνικής κατηγορίας, μετά από σχετική απόφαση των συναρμοδίων φορέων. Η διεξαγωγή της πρώτης αγωνιστικής, θα γίνει σε τρεις δόσεις όπως αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΑΕ. Το μεθεπόμενο Σάββατο θα γίνει το παιχνίδι της Προοδευτικής με τον Ολυμπιακό και την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, οι αγώνες ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, Ξάνθη-Αρης, Παναθηναϊκός-Τρίκαλα και Παναχαϊκή-Ιωνικός. Ολες οι υπόλοιπες συναντήσεις της πρεμιέρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου. Αναβολή θα έχουμε και στο μπάσκετ και τα παιχνίδια για το κύπελλο, που εκκρεμούν.

Σε κατεδάφιση του "Νίκος Γκούμας" προσανατολίζονται οι φορείς.

Σε κατεδάφιση του`` Νίκος Γκούμας`` προσανατολίζονται οι αρμόδιοι φορείς, μετά την γνωμάτευση για ακαταλληλότητα του γηπέδου εξαιτίας του σεισμού, που έπληξε την Αθήνα, την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στην θέση που βρίσκεται το γήπεδο της ΑΕΚ, θα κτισθεί νέο και τα έξοδα θα αναλάβουν ο οργανισμός που θα συσταθεί για τους σεισμοπαθείς, το ``Αθήνα 2004``, αφού το γήπεδο έχει συμπεριληφθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και από την ιδιοκτήτρια εταιρία NETMED.

Η εθνική μας υδατοσφαίρισης των ανδρών, έχασε από την Κροατία.

Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, καθώς έχασε με 10-7 από την Κροατία στους ημιτελικούς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στη Φλωρεντία. Το συγκρότημα του Κούλη Ιωσηφίδη, πάντως, έχει ήδη σημειώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού πόλο με την πρόκριση στους ``4`` τη διοργάνωσης, ενώ έχει τη δυνατότητα να πάρει ακόμη και το χάλκινο μετάλλιο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,22 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 507,64, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 287,55, ελβετικό φράγκο προς 207,36, τη λίρα Κύπρου προς 573,98, δολάριο Καναδά προς 210,57, δολάριο Αυστραλίας 203,43, το γερμανικό μάρκο προς 169,69, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,14, γαλλικό φράγκο προς 50,59, και το ευρώ προς 331,89 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι ο καιρός με νεφώσεις,τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, την Ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του Βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Απο το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι ανεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς.Νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας στα γύρω ορεινά, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 30 και 17 με 26 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 10 September 1999 - 7:00:17 UTC