Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ κτύπησε την Αθήνα.
- Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σύμφωνα με τον Β.Παπαζάχο.
- Πτώση των βάσεων στις τρείς πρώτες δέσμες. Ανοδος στην τέταρτη.
- Εκτιμήσεις Κλίντον για ελληνοτουρκικά.
- Δικαστική έρευνα για μετοχές "φούσκες" στη Σοφοκλέους.
- Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού.
- Διαφορετικές απόψεις ηγετικών στελεχών ΝΔ για τακτική κόμματος.
- Διμέτωπη επίθεση Τσοβόλα κατά κυβέρνησης και ΝΔ.
- Αδιαλλακτες δηλώσεις Ντενκτάς για κυπριακό.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Τορπέντο στην έδρα της, για το ΟΥΕΦΑ.
- Χωρίς Μαυρογενίδη-Λυμπερόπουλο, η εθνική μας κόντρα στην Αλβανία.
- Εκσυγχρονίζεται το Καυταντζόγλειο, για την Ολυμπιάδα του 2004.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ κτύπησε την Αθήνα.

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ κτύπησε την Αθήνα και κυρίως τις περιοχές των βόρειων προαστίων, όπως το Μενίδι, τους Θρακομακεδόνες, την Κάτω Κηφισιά, τα Ανω Λιόσια και τη Νέα Ιωνία, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν για νεκρούς, πολλούς τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε κτήρια. Ο σεισμός που είχε επίκεντρο την Πάρνηθα και ήταν επιφανειακός, προκάλεσε τον πανικό σε όλη την πρωτεύουσα, ενώ επικράτησε χάος σε όλους τους δρόμους. Το πρόβλημα συνέτεινε το γεγονός οτι δεν λειτουργούσαν τα φανάρια. Προβλήματα δημιουργήθηκαν στην κινητή τηλεφωνία, προφανώς λόγω υπερφόρτωσης των γραμμών, προκαλώντας μεγάλο άγχος μέχρι και πανικό σε όσους επιχειρούν και δεν μπορούν να καλέσουν τους δικούς τους για να μάθουν αν είναι καλά. Στα νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας οι ασθενείς είχαν κατέβει στους δρόμους ή σε ακάλυπτους χώρους από το φόβο του σεισμού. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους, οι δύο από πτώση κτιρίου στο Μενίδι και οι δύο ο ένας στην Αθήνα, από ανακοπή καρδιάς και ο άλλος στον Κορυδαλλό. Στο 4 το απόγευμα συγκλίθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σύμφωνα με τον Β.Παπαζάχο.

Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος, η σημερινή δόνηση σχετίζεται με τον πρόσφατο σεισμό που έγινε στην Τουρκία. Ο σεισμός αυτός, πρόσθεσε, θα γινόταν πιθανόν αργότερα, αλλά επιταχύνθηκε από τον σεισμό της Τουρκίας. Σχετικά με τα στοιχεία του σεισμού, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε οτι ήταν επιφανειακός και το ρήγμα από το οποίο προήλθε έχει διεύθυνση βόρεια βορειοανατολικά, βάθος που δεν ξεπερνά τα 10 χλμ και μήκος, περίπου, 20 χλμ. Το ίδιο ρήγμα, σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο έχει δώσει δύο μεγάλους σεισμούς, ο πρώτος το 1705, όπου κατεγράφησαν μεγάλες ζημιές και ο δεύτερος το 1785, που είχε προκαλέσει ζημιές στη Χαλκίδα.

Πτώση των βάσεων στις τρείς πρώτες δέσμες. Ανοδος στην τέταρτη.

Περισσότεροι απο κάθε άλλη χρονιά εισάγονται φέτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εισακτέων ανήλθε στους 71.265 εναντι 62.289, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των βάσεων στις περισσότερες δέσμες. Συγκεκριμένα, οι βάσεις διαμορφώθηκαν στην Α' Δέσμη σε 3.440 μόρια, στη Β' 4.940 μόρια στην Γ' 4.264 και στην Δ' 4.345.

Εκτιμήσεις Κλίντον για ελληνοτουρκικά.

Δυνατότητες περαιτέρω σύγκλισης Ελλάδας και Τουρκίας διαβλέπει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, απο τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις των δύο χωρών, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, που συγχαίρει τη χώρα μας για τη βοήθεια, που πρόσφερε στην Τουρκία. Χθες πραγματοποιήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κκ Παπανδρέου και Κρανιδιώτη, καθώς και του υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Τσοχατζόπουλου.

Δικαστική έρευνα για μετοχές "φούσκες" στη Σοφοκλέους.

Δεκαπέντε μετοχές "φούσκες" είναι στο στόχαστρο της έρευνας που διεξάγει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Η δικαστική έρευνα επικεντρώνεται στο εαν οι εταιρίες αυτές τήρησαν τις εξαγγελίες που είχαν κάνει προς τους επενδυτές διαθέτοντας επωφελώς τα ποσά που εισέπραξαν από την αύξηση των κεφαλαίων τους. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάποιες εταιρίες που το 1998 παρουσίαζαν έλλειμμα στους ισολογισμούς τους, αιφνιδίως το 1999 αυξήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά οι μετοχές τους.

Συνάντηση προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σύσκεψης για την προετοιμασία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη νέα χιλιετία, ενω θα επισκεφθεί και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Διαφορετικές απόψεις ηγετικών στελεχών ΝΔ για τακτική κόμματος.

Διαφορετικές απόψεις εξέφρασαν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ στη σύσκεψη τομεαρχών για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο κ. Καραμανλής στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Ολοι συμφώνησαν οτι ειναι πρόωρο να συζητηθούν προσωπα αλλα η κυρία Μπακογιάννη τονισε οτι ο κ. Καραμανλής το προσεχές Σαββατοκυριακο στη ΔΕΘ θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση και να δηλώσει οτι το κόμμα θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το Μάρτιο. Με την κυρία Μπακογιάννη συμφώνησαν η κυρία Μπενάκη και ο κ. Μιχαλολιάκος.

Διμέτωπη επίθεση Τσοβόλα κατά κυβέρνησης και ΝΔ.

Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, για τις θέσεις τους στον τομέα της οικονομίας έκανε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στη Θεσσαλονίκη. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και την ηγεσία της ΝΔ για εμπαιγμό των πολιτών, στους οποίους, όπως είπε, δίνουν ή υπόσχονται ψίχουλα νομίζοντας ότι θα τους παρασύρουν αλλά, πρόσθεσε, αντίθετα θα λάβουν και οι δύο τη σκληρή απάντηση του λαού.

Αδιαλλακτες δηλώσεις Ντενκτάς για κυπριακό.

Με το νέο συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στο μεταξύ, σε νέες αδιάλλακτες δηλώσεις προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς. Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε οτι δεν του έχει γνωστοποιηθεί κανένα πακέτο ή πρόταση των ΗΠΑ σχετικά με τη λύση του Κυπριακού και αν του τεθεί θα το απορρίψει.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει την Τορπέντο στην έδρα της, για το ΟΥΕΦΑ.

Τελικά η ΑΕΚ δεν το γλυτώνει το ταξίδι στο Κιουτάισι. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο γήπεδο "Γκίβι Καλάντζε" δεν είναι τόσο σοβαρές κι έτσι η "Ενωση" θα αντιμετωπίσει την τοπική Τορπέντο στη "φυσική" της έδρα και όχι στην Τιφλίδα, στον Α' γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ ΑΕΚ διέψευσε τις φήμες περί ενδιαφέροντος της Φιορεντίνα για τον Ντέμη Νικολαϊδη.

Χωρίς Μαυρογενίδη-Λυμπερόπουλο, η εθνική μας κόντρα στην Αλβανία.

Χωρίς τον Δημήτρη Μαυρογενίδη, που είναι τραυματίας, θα παίξει η εθνική μας ομάδα κόντρα στην Αλβανία στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Επίσης, ο ομοσπονδιακός προπονητής Βασίλης Δανιήλ δεν θα έχει στη διάθεσή του και το Νίκο Λυμπερόπουλο, ο οποίος συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες στο ματς με τη Νορβηγία.

Εκσυγχρονίζεται το Καυταντζόγλειο, για την Ολυμπιάδα του 2004.

Ενα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης θα γίνει το Καυταντζόγλειο, προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου. Αυτό τόνισε η αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004" Νίκη Τζαβέλλα σε συνέντευξη Τύπου, και διευκρίνισε ότι θα αναβαθμισθούν αρκετά γήπεδα ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης, όπου θα διεξαχθεί ένας από τους προκριματικούς ομίλους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,36 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 501,53, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 284,62, ελβετικό φράγκο προς 207,54, τη λίρα Κύπρου προς 573,47, δολάριο Καναδά προς 209,49, δολάριο Αυστραλίας 201,59, το γερμανικό μάρκο προς 169,65, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,13, γαλλικό φράγκο προς 50,58, και το ευρώ προς 331,82 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σ'όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και μόνο στα ηπειρωτικά θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα νοτιοανατολικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 15 με 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 31 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς.Αίθριος καιρός, ασθενείς βοριάδες και θερμοκρασία 21 με 30 και 18 με 27 βαθμούς, αντίστοιχα θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 7 September 1999 - 16:00:45 UTC