Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 01/09/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Δολοφονία Ελληνοκυπρίου στα κατεχόμενα.
- 9,5 τρις δρχ θα διατεθούν την προσεχή 7ετία για τους αγρότες.
- Αρρωστη χαρακτήρισε την οικονομία ο Κ.Καραμανλής.
- Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις για τους μετεξεταστέους της Β'Λυκείου.
- Προσοχή στις μετοχές "φούσκες" συνέστησε ο Γ.Παπαντωνίου.
- Με Τσοχατζόπουλο-Πάγκαλο συναντήθηκε σήμερα ο Γ.Παπανδρέου.
- Την εθνική ομάδα στίβου δεξιώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
- Αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της εκκλησίας.
- Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα στην πρώτη φθινοπωρινή βροχή.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δολοφονία Ελληνοκυπρίου στα κατεχόμενα.

Τούρκοι δολοφόνησαν τον εγκλωβισμένο Ελληνοκύπριο Στέλιο Χαμπή Χάρπα, 68 χρόνων, από το Ριζοκάρπασο, όπως αποκάλυψε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το θύμα βρέθηκε νεκρό σε δασώδη περιοχή, στα κατεχόμενα. Μάλιστα, ο Χάρπας βρέθηκε καμμένος μέσα στο αυτοκινητό του. . Η σύζυγος του θύματος, δήλωσε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τους εποίκους, που εγκατάσταθηκαν στην περιοχή από το κατοχικό καθεστώς του Ντεκτάς. Ιδιαίτερα συγκλονηστική χαρακτήρισε την είδηση της δολοφονίας του Χάρπα ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι οι κατοχικές αρχές έχουν την ευθύνη για την ακεραιότητα και την ασφάλεια των εγκλωβισμένων. Ο κ. Κασουλίδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία φοβάται κύμα φυγής εγκλωβισμένων απο τα κατεχόμενα είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην αντοχή τους την οποία έχουν αποδείξει πολλές φορές.

9,5 τρις δρχ θα διατεθούν την προσεχή 7ετία για τους αγρότες.

Το ποσό των 9,5 τρις δρχ, θα διατεθεί την προσεχή επταετία για την αγροτική πολιτική, με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τους αγρότες. Σε αυτά περιλαμβάνονται μείωση των επιτοκίων στα δάνεια των νέων αγροτών αύξηση κατά 25% των συντάξεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και ρυθμίσεις των χρεών. Αύριο στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής θα οριστικοποιηθεί το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Αρρωστη χαρακτήρισε την οικονομία ο Κ.Καραμανλής.

Την εκτίμηση ότι η οικονομία είναι άρρωστη και οι επιπτώσεις θα φανούν μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε φορολογικές ελαρφύνσεις, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας και μεγαλύτερα κέρδη στο Χρηματιστήριο. Παράλληλα κάλεσε το πρωθυπουργό να μην μπεί στη λογική της παροχολογίας.

Αρχίζουν αύριο οι εξετάσεις για τους μετεξεταστέους της Β'Λυκείου.

Ανοίγει αύριο η αυλαία των εξετάσεων για τους περίπου 25.000 μαθητές της Β' Λυκείου, που έμειναν μετεξεταστέοι. Οι εξετάσεις θα αρχίσουν με το μάθημα της Χημείας και τα θέματα θα μεταδοθούν σε πανελλαδική κλίμακα, στο πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων. Στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων σε σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Προσοχή στις μετοχές "φούσκες" συνέστησε ο Γ.Παπαντωνίου.

Προσοχή στις μετοχές "φούσκες" συνέστησε στους επενδυτές ο Γιάννος Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι δεν εξηγείται η άνοδος μετοχών ανύπαρκτων εταιριών. Ο υπουργός προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων σε μετοχές που παρουσιάζουν αδικαιολόγητες διακυμάνσεις και κάλεσε τους επενδυτές να τοποθετούνται, αφού προηγουμένως σταθμίσουν τα οικονομικά δεδομένα των εταιριών και να μην κάνουν κινήσεις από υπερβολικό ενθουσιασμό.

Με Τσοχατζόπουλο-Πάγκαλο συναντήθηκε σήμερα ο Γ.Παπανδρέου.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Θεόδωρο Πάγκαλο, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών, σε στόχο να διαμορφωθεί η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της κοινοτικής χρηματοδότησης της Τουρκίας. Αύριο ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους προέδρους της ΝΔ και του ΣΥΝ, κυρίους Καραμανλή και Κωνσταντόπουλο, αντίστοιχα και τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Την εθνική ομάδα στίβου δεξιώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τα χρυσά παιδιά της εθνικής ομάδος στίβου, πολλά από τα οποία έχουν ήδη στεφθεί πρωταθλητές κόσμου, υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τη συγκίνηση που ένοιωσε ο ίδιος, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός από τα επιτεύγματά τους και ευχήθηκε, ενόψει της ολυμπιάδας του 2004 να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσεγγίσουμε το αρχαίο αθλητικό ιδεώδες.

Αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της εκκλησίας.

Αλλαγές στην διοικητική διάρθωση της εκκλησίας, ανακοίνωσε σήμερα η Ιερά Σύνοδος. Ετσι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος ορίζεται εκπρόσωπος Τύπου, ενώ ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος τοποθετείται υπεύθυνος για τα οικονομικά. Στην αυριανή συνεδρίαση της ιεραρχίας θα συζητηθεί και η επιθυμία του Πάπα Παύλου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ανοχύρωτη πόλη η Αθήνα στην πρώτη φθινοπωρινή βροχή.

Περίπου δύο ώρες βροχής ήταν αρκετές για να παραλύσει άλλη μία φορά η Αθήνα και να προκληθεί αναστάτωση και εκνευρισμό στους κατοίκους. Από την ισχυρή καταιγίδα οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, μπήκαν νερά στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, πλημμύρισαν υπόγεια, προκλήθηκε κυκλοφοριακό χάος, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος και ακινητοποιήθηκαν πολλά αυτοκίνητα. Η πυροσβεστική Υπηρεσία έλαβε 150 κλήσεις.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Για τη Νορβηγία πέταξε το πρωί η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο ομάδα του ομίλου μας, με στόχο να διατηρήσει τις ελπίδες της για πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000. Η αποστολή της ομάδας μας είναι αρκετά δύσκολη αλλά όλοι αισιοδοξούν ότι η το συγκρότημα του Δανιήλ θα αποσπάσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Ο Μαχλάς θα είναι παρών στον αγώνα με τη Νορβηγία, ενώ σίγουροι θεωρούνται για την ενδεκάδα οι Ατματσίδης, Μαυρογενίδης, Κασάπης, Γεωργάτος, Ουζουνίδης, Νταμπίζας, Πουρσανίδης, Ζήκος και Νινιάδης. Για τις άλλες δύο θέσεις θα δώσουν μάχη αρκετοί παίχτες.

Ο Χρήστος Αρχοντίδης έγινε ο πρώτος προπονητής που χάνει την δουλειά του στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ο Σερραίος τεχνικός ``πλήρωσε το μάρμαρο`` για την άσχημη πορεία του Απόλλωνα στο κύπελλο, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τώρα η ομάδα δεν φαίνεται ``δεμένη``. Ο Αρχοντίδης βρέθηκε σήμερα στην προπόνηση της``ελαφράς ταξιαρχίας`` και αποχαιρέτησε τους παίκτες, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν από αύριο θα προπονούνται υπό τις οδηγίες του Νίκου Κόβη.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιώργος Βαρδινογιάννης, με επιστολή του στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας πρότεινε το φιλικό παιχνίδι με την Μπεσίκτας να διεξαχθεί στις 13 Οκτωβρίου στο ΟΑΚΑ. Ο αγώνας αυτός θα είναι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σεισμοπαθών, στους οποίους ασφαλώς θα διατεθούν οι εισπράξεις.

Στην Αθήνα βρίσκεται ο νέος Αμερικανός παίκτης του Ολυμπιακού, Τζέιμς Ρόμπινσον, ο οποίος θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα ενταχθεί κανονικά στην προετοιμασία των ``ερυθρολεύκων``. Στο μεταξύ, ο Ολυμπιακός συμφώνησε με τον 36χρονο Αμερικανό σέντερ Μάικ Μπράουν, ο οποίος εφ' όσον δεν βρεί ομάδα στο ΝΒΑ μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα ενταχθεί στην δύναμη των Πειραιωτών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,95 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 502,24,τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 285,06,ελβετικό φράγκο προς 206,89 τη λίρα Κύπρου προς 571,19, δολάριο Καναδά προς 208,31 δολάριο Αυστραλίας 199,10 το γερμανικό μάρκο προς 169,36, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10,γαλλικό φράγκο προς 50,49 και το ευρώ προς 331,25 δραχμές.

"Bull market" και σήμερα η Σοφοκλέους με τη μεγάλη ρευστότητα να εκτοξεύει στα ύψη το Γενικό Δείκτη και τον όγκο των συναλλαγών. Η υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε "ξαφνικά" περί το μέσο των συναλλαγών για blue chips τραπεζών και της βιομηχανίας, οδήγησε την αγορά πάνω και απο το φράγμα των 5.400 μονάδων, για να υποχωρήσει απο τα επίπεδα αυτά προς το τέλος της συνεδρίασης. Αγοραστικό ενδιαφέρον ομως εκδηλώθηκε και για μετοχές της περιφέρειας, παρά τις δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τραπέζης κ. Θ. Καρατζά, σύμφωνα με τις οποίες, "ενα μεγάλο τμήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, η περιφέρεια, είναι άρρωστο". Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, η υπέρβαση του επιπέδου των 5.280 μονάδων ανοίγει το δρόμο για τις 5.600 μονάδες, που αποτελούν το επόμενο ισχυρό σημείο "αντίστασης". Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 5.371,57 μονάδες, έναντι 5.205,34 μονάδων της προηγουμένης, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο 166,23 μονάδων ή σε ποσοστό 3,19% και σημειώνοντας το 44-ο ιστορικό ρεκόρ απο τις αρχές του έτους. Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 2.895,60 μονάδες παρουσιάζοντας ισχυρή άνοδο κατά 4,04%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με τοπικές νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες, σε πολλές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι θα είναι Βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και Δυτικοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 28 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 31 και στα νησιά του Αιγαίου απο 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι ανεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 21 εως 31 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές η καταιγίδες. Οι ανεμοι θα είναι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 19 με 27 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 1 September 1999 - 18:00:15 UTC