Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/08/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εντάσεις στα κόμματα προκαλεί η άρση ή μη του βέτο για Τουρκία.
- Αναγνώριση απο τον τουρκικό λαό της ελληνικής βοήθειας.
- Ανακοινώθηκαν απο το ΥΠΕΧΩΔΕ τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
- Με τις βασικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συμφώνησε ο πρωθυπουργός.
- Διαβεβαιώσεις Χόλμπρουκ για το Κυπριακό.
- Σταθερές και αυτή την εβδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων.
- Δεν βρέθηκαν ίχνη συντριβής αεροσκάφους στο Αγιον Ορος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Η ΑΕΚ αποχαιρέτησε το όνειρο της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.
- Στη 3η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδος, κυριάρχησαν τα πολλά γκολ.
- Ο δεκαθλητής μας Πρόδρομος Κορκίζογλου κατέλαβε την 13η θέση.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εντάσεις στα κόμματα προκαλεί η άρση ή μη του βέτο για Τουρκία.

Πρωτοβουλία για χορήγηση βοήθειας από την Κομισιόν στην Τουρκία αναλαμβάνει η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ ή την άρση του βέτο. Το θέμα του βέτο έχει προκαλέσει αντιπαράθεση στη ΝΔ μεταξύ κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τα οποία άλλα τάσσονται υπέρ και άλλα κατά. Σύμφωνα με τον Συνασπισμό, το βέτο έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική και χρησιμότητα. Αντίθετο στην άρση του βέτο δηλώνει το ΔΗΚΚΙ.

Αναγνώριση απο τον τουρκικό λαό της ελληνικής βοήθειας.

Αναρίθμητα τηλεφωνήματα και φαξ Τούρκων πολιτών κατακλύζουν την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε η χώρα μας. Ιδιαίτερη συγκίνηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ομάδα διάσωσης της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 13.009, οι τραυματίες τους 26.606 ,ενώ οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 35.000. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ παραδέχτηκε χθές την ανεπάρκεια της τουρκικής κρατικής μηχανής.

Ανακοινώθηκαν απο το ΥΠΕΧΩΔΕ τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η αντισεισμική προστασία,διαβεβαίωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, παρουσιάζοντας τα μέτρα, για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Απ'όλους τους νομάρχες θα ζητηθεί απολογισμός για τους σχετικούς ελέγχους που τους είχε ζητηθεί να διενεργήσουν σε δημόσια κτίρια. Οι δικαστικές αρχές ζήτησαν απο τους αρμόδιους φορείς, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Πολεοδομία κλπ τη διενέργεια εκτάκτων επιθεωρήσεων σε εγκαταστάσεις κοινής ωφελείας προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν ή όχι τους όρους ασφαλείας.

Με τις βασικές διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ συμφώνησε ο πρωθυπουργός.

Θέματα που αφορούν την αύξηση των αφορολόγητων ορίων σε μισθωτούς και συνταξιούχους, το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τον προϋπολογισμό εξετάσθηκαν στις συσκέψεις που είχε χθές με το οικονομικό επιτελείο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δήλωσε οτι ο στόχος για πληθωρισμό 2% θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού. Συμφωνία σε μια σειρά βασικών θεμάτων που απασχολούν τη ΓΣΕΕ υπήρξε στη χθεσινή συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό.

Διαβεβαιώσεις Χόλμπρουκ για το Κυπριακό.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαβεβαίωσε ότι θα έχει ουσιαστική και άμεση ανάμιξη στο Κυπριακό, ενώ έκαμε λόγο και για αδιαλλαξία της Τουρκίας. Τη διαβεβαίωση έδωσε ο κ. Χόλμπρουκ σε μήνυμα που απηύθυνε προς το συνέδριο των Αποδήμων, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως μονίμου αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Εθνη. Επίσης, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τ.Πατέστα σε μήνυμα εκ μέρους του Προέδρου Κλίντον διαβίβασε στους αποδήμους την αποφασιστικότητα του Αμερικανού Προέδρου να εργαστεί για μια σωστή λύση του Κυπριακού.

Σταθερές και αυτή την εβδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων.

Σταθερές θα παραμείνουν και αυτή την εβδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων, καθώς η μικρή αύξηση της διεθνούς τιμής, απορροφήθηκε από τα διϋλιστήρια. Ο υπουργός Ανάπτυξης έστειλε τελεσίγραφο στο κύκλωμα εμπορίας των καυσίμων να συμμορφωθεί και να τηρήσει τις συμφωνίες, διαφορετικά θα επιβληθεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές. Στο μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την επιβολή πλαφόν και στους παραβάτες τσουχτερα πρόστιμα που φτάνουν τα 100 εκατομμύρια δρχ και ανάκληση της αδειας.

Δεν βρέθηκαν ίχνη συντριβής αεροσκάφους στο Αγιον Ορος.

Στην άποψη οτι δεν υπήρξε συντριβή κανενός αεροσκάφους και η μικρή πυρκαγιά στο Αγιον Ορος προκλήθηκε απο χαμηλή πτήση μαχητικού αεροπλάνου συγκλίνουν οι αρχές. Μέχρι αργά το βράδυ, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν είχαν εντοπιστεί ίχνη που να προδίδουν ενδεχόμενη συντριβή αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους ή την κορυφογραμμή του Αθω, όπως ανέφεραν τηλεφωνικες μαρτυρίες μοναχών και υλοτόμων στο τοπικό λιμεναρχείο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΕΚ αποχαιρέτησε το όνειρο της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Η ΑΕΚ έχασε με 1-0 από την ΑΙΚ στη Στοκχόλμη και αποχαιρέτησε το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ``Ενωση``, όπως και στον πρώτο αγώνα που είχε λήξει ισόπαλος 0-0, έχασε και πάλι πολλές ευκαιρίες, με σημαντικότερη το δοκάρι του Ντέμη Νικολαϊδη στο 73ο λεπτό. Ετσι, η ελληνική ομάδα θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία μέσω του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου θα λάβουν μέρος ακόμη, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Ιωνικός.

Στη 3η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδος, κυριάρχησαν τα πολλά γκολ.

Οι εκπλήξεις δεν έκαναν την εμφάνισή τους στα παιχνίδια γιά την 3η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου κυριάρχησαν το θέαμα και τα πολλά γκολ.Στην Καλλιθέα,όπου η τοπική ομάδα συνέτριψε με 7-2 τον Εθνικό, στην Καισαριανή, όπου ο Εθνικός Αστέρας νίκησε με 4-3 τον Πανηλειακό και στα Γιάννενα, όπου ο ΠΑΣ επεβλήθη με 5-0 της Νάουσας. Στο πιό σημαντικό παιχνίδι της ημέρας, ο Παναθηναϊκός επεβλήθη με 1-0 στο ΟΑΚΑ του Ιωνικού, ενώ σε άλλους αγώνες, ο Απόλλωνας κέρδισε μέσα στην Καλαμάτα με 2-1, ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε της Βέροιας με το ίδιο σκορ, η Προοδευτική παραχώρησε ``λευκή`` ισοπαλία στον ΟΦΗ και ο ΠΑΟΚ συνέτριψε την Παναχαϊκή με 5-0.

Ο δεκαθλητής μας Πρόδρομος Κορκίζογλου κατέλαβε την 13η θέση.

Ο πρωταθλητής μας του Δεκάθλου Πρόδρομος Κορκίζογλου κατέλαβε την 13η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σεβίλης, καθώς συγκέντρωσε 7.850 βαθμούς. Ο Κορκίζογλου ήταν 6ος μετά την ολοκλήρωση και του Επί Κοντώ, 8ου αγωνίσματος, όμως στη συνέχεια ένας τραυματισμός κατά την διάρκεια του Ακοντισμού δεν του επέτρεψε να αποδώσει τα αναμενόμενα στα 1.500μ και έτσι υποχώρησε στην 13η θέση. Το χρυσό μετάλλιο πήρε ο Τσέχος παγκόσμιος ρέκορντμαν Τόμας Ντβόρακ με 8.745 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 317,13 δραχμές, λίρα Αγγλίας προς 503,17, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 285,67, ελβετικό φράγκο προς 206,84, τη λίρα Κύπρου προς 573,80, δολάριο Καναδά προς 212,33 δολάριο Αυστραλίας 200,62 το γερμανικό μάρκο προς 169,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, γαλλικό φράγκο προς 50,51, και το ευρώ προς 331,35 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Στην ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα βόρεια και πιθανόν στα κεντρικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 16 με 29, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 19 με 32 και στο Αιγαίο 22 με 28 βαθμούς. Γενικά αίθριο καιρό θα έχει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη και μόνο κατά περιόδους θα υπάρχουν νεφώσεις και είναι πιθανό να βρέξει στα γύρω ορεινά,της Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα 19 με 31 και στην πόλη της Θεσσαλονίκης 18 με 28 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 26 August 1999 - 7:00:11 UTC