Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/07/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ναυτική τραγωδία στη Ζάκυνθο, με ένα νεκρό και τρεις αγνοούμενους.
- Σκοτώθηκε λοχίας των καταδρομών κατά τη διάρκεια άσκησης.
- Νέα λίστα φοροφυγάδων από το υπουργείο Οικονομικών.
- Με τον πρωθυπουργό συναντάται αύριο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.
- Ο Γ.Καψής στον εισαγγελέα για τα περί διαφθοράς του δημοσίου.
- Την Παρασκευή πιθανώς το όνομα του νέου προέδρου στο "Αθήνα 2004".
- Βρέθηκε νεκρός στην Μύκονο ο Αυστραλός επιχειρηματίας Αντερσον.
- Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη του Αρχιεπισκόπυ Αμερικής.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ναυτική τραγωδία στη Ζάκυνθο, με ένα νεκρό και τρεις αγνοούμενους.

Ναυτική τραγωδία σημειώθηκε στη Ζάκυνθο, όταν μικρό τουριστικό σκάφος βυθίστηκε, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και τρία να αγνοούνται. Νεκρός είναι ο Βασίλης Σαγκριώτης και αγνοούμενοι οι Αθαν. Σταυρίδης, Βασιλική Κοψαχείλη και Μ.Κυπαρίσση. Το σκάφος προσέκρουσε σε ύφαλο με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και οι τουρίστες να πέσουν στη Θάλασσα, όπου περισυνελλεγησαν από άλλα σκάφη που τους μετέφεραν στη στεριά.

Σκοτώθηκε λοχίας των καταδρομών κατά τη διάρκεια άσκησης.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο μόνιμος λοχίας των καταδρομών Παναγιώτης Συριανός, όταν στη διάρκεια άσκησης έξω από τη Θεσσαλονίκη, που περιελάμβανε και πτώση με αλεξίπτωτο από 400 μέτρα ύψος, δεν άνοιξε το αλεξίπτωτό του. Εξω από την Κατερίνη δύο υπαξιωματικοί που υπηρετούν στην ελληνική δύναμη στο Κόσοβο, τραυματίσθηκαν, όταν το αυτοκίνητό τους ανατράπηκε και έπιασε φωτιά. Πρόκειται για τους επιλοχίες Μάριο Καλαϊτζιδάκη και Κώστα Θεοδωρόπουλο, που νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Νέα λίστα φοροφυγάδων από το υπουργείο Οικονομικών.

Οκτώ καθηγητές του δημοσίου, 14 γιατροί, μεταξύ των οποίων και ένας του ΕΣΥ, τρεις δικηγόροι και τρείς συμβολαιογράφοι, περιλαμβάνονται στη νέα λίστα των φοροφυγάδων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Είναι η πρώτη φορά που στην τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πιάστηκαν και καθηγητές, που παρέδιδαν ιδιαίτερα μαθήματα, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Το συνολικό ύψος των εισοδημάτων που απέκρυψαν και οι 28, ανέρχεται στα 680 εκατ. δρχ.

Με τον πρωθυπουργό συναντάται αύριο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

Τα ελληνοτουρκικά, η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, το θέμα της τρομοκρατίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ενόπλων δυνάμεων, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών, ο αμερικανός υπουργός αμύνης, Ουίλιαμ Κοέν, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Επίσης, ο Αμερικανός πολιτικός θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Κοέν έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του Ακη Τσοχατζόπουλο και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν αμερικανικό ελικοπτεροφόρο, που βρίσκεται στο Θερμαϊκό.

Ο Γ.Καψής στον εισαγγελέα για τα περί διαφθοράς του δημοσίου.

Γραπτό κείμενο με τις απόψεις του παρέδωσε στον εισαγγελέα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Καψής, στο πλαίσιο της εξέτασης που διενεργείται, σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού, για εκτεταμένη διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό. Ο κ. Καψής, πάντως, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι κλήθηκε από τον εισαγγελέα χαρακτηρίζοντας τραγικό σφάλμα το γεγονός να ποινικοποιείται ο πολιτικός λόγος. Ο κ. Καψής δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό.

Την Παρασκευή πιθανώς το όνομα του νέου προέδρου στο "Αθήνα 2004".

Διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς δικαιοσύνης και Πολιτισμού, Ευάγγελο Γιαννόπουλο και Ελισάβετ Παπαζώη, είχε ο πρωθυπουργός. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τοποθέτηση προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004 και την πλήρωση των κενών θέσεων στο Συμβούλιο Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο. Οι υπουργοί έκαναν τις προτάσεις τους στον πρωθυπουργό, αλλά οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο.

Βρέθηκε νεκρός στην Μύκονο ο Αυστραλός επιχειρηματίας Αντερσον.

Σε παθολογικά αίτια αποδίδεται από τους ιατροδικαστές, ο θάνατος του Αυστραλού επιχειρηματία, Τζον Ντούρες Αντερσον, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί πριν δέκα μέρες στη Μύκονο. Ο επιχειρηματίας εντοπίσθηκε σε ορεινή περιοχή του νησιού και όπως διαπιστώθηκε δεν φέρει κακώσεις στο σώμα του, γεγονός που αποκλείει την εγκληματική ενέργεια.

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη του Αρχιεπισκόπυ Αμερικής.

Παρατείνεται για μερικές εβδομάδες η συζήτηση για την κατάσταση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής μέχρις ότου η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαμορφώσει οριστική απόφαση. Ανακοίνωση που εξεδόθη στο Φανάρι σήμερα αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες συζητήθηκαν διεξοδικά "θέματα της εκκλησίας και της ομογένειας της Αμερικής και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αξιολογήσει οριστικώς όλες τις μέχρι σήμερα εκτεθείσες απόψεις". Ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων επιμένει ότι η εικόνα που έχει σχηματίσει το Φανάρι για την κατάσταση στην Αμερική, δεν είναι ακριβής και οφείλεται σε διαβολές μικρής ομάδας "εχθρών" του. Στη Σύνοδο, αντίθετα, έχει διαμορφωθεί η πεποίθηση ότι πολλά από τα προβλήματα της Αρχιεπισκοπής οφείλονται σε χειρισμούς του αρχιεπισκόπου και στον εγκλωβισμό του σε μια μόνο ομάδα της εκκλησίας και της ομογένειας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία των οπαδών του Ολυμπιακού σχετικά με την απόκτηση ή όχι του Σλοβένου ποδοσφαιριστή της Πόρτο, Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Το γεγονός ότι μετέβησαν σήμερα στο Οπόρτο οι Πέτρος Κόκκαλης και Γιώργος Λούβαρης δίνει μια νότα αισιοδοξίας, αφού αν οι διαπραγματεύσεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο δεν υπήρχε λόγος να μεταβούν στην Πορτογαλία. Πάντως, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ζάχοβιτς και Ολυμπιακός βρίσκονται πλέον πολύ κοντά σε συμφωνία.

Τελικά το ``ειδύλλιο`` με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου δεν είχε ευνοϊκή εξέλιξη για την ΑΕΚ. Ο πρόεδρος του Ηρακλή, Πέτρος Θεοδωρίδης απάντησε αρνητικά στην τελευταία πρόταση του ``Δικεφάλου`` για τον Κύπριο φορ. Η ΑΕΚ προσέφερε 550 εκατομμύρια σε ``μετρητά`` και τρεις παίκτες (Χιώτη, Σέμπουε, Τζιβελέκη) ως αντάλλαγμα, όμως οι προσπάθειές της ``σκόνταψαν`` στην άρνηση του Π. Θεοδωρίδη, ο οποίος επιμένει να ποντάρει στον Ολυμπιακό ίσως και για τη θέση του προέδρου στην ΕΠΑΕ. Ετσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Κωνσταντίνου, που ήθελε να πάει στην ΑΕΚ, να παραμείνει στον Ηρακλή ή να κατευθυνθεί για τον Πειραιά, αν ναυαγήσει η μεταγραφή του Ζάχοβιτς.

Ο Πέταρ Σκάνσι θα είναι ο νεος προπονητής του ΠΑΟΚ. Ο Κροάτης κόουτς, που τα τελευταία χρόνια καθόταν στον πάγκο της Τιμσίστεμ, συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση του ''δικεφάλου'' και το απόγευμα θα υπογράψει μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας. Ετσι τελείωσε το σίριαλ προπονητή στην ομάδα της συμπρωτεύουσας, αφού είχαν προηγηθεί οι αρνητικές απαντήσεις των Ερέμιν, Φρατέλο, Σκάιλς, Χιλ και Πέσιτς.

Παίχτης του Ηρακλή είναι από σήμερα και ο Χρήστος Βελλής. Ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον "γηραιό", που θα του αποφέρει 40 εκατομμύρια δρχ και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μόναχο, όπου θα ενσωματωθεί στην αποστολή της ομάδας, που προετοιμαζέται. Τέλος, ο Πέτρος Θεοδωρίδης απέρριψε προσφορά του επιχειρηματία Γεωργουλίδη, ο οποίος πρόσφερε στον πρόεδρο του Ηρακλή 600 εκατομμύρια δραχμές για την απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ.

Μετά από εβδομαδιαία αδικαιολόγητη απουσία, ο Αντριόλι επέστρεψε σήμερα στην Θεσσαλονίκη και προπονήθηκε με τους υπόλοιπους παίκτες του Αρη. Ο Βραζιλιάνος μέσος δήλωσε έκπληκτος από την διάσταση που πήρε το θέμα, τονίζοντας ότι είχε εξασφαλίσει άδεια από τον προηγούμενο προπονητή της ομάδας Παναγούλια. Πάντως, ο άσος των κιτρίνων θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την καθυστερημένη επιστροφή του και απειλείται με πρόστιμο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 324,25 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,61, γαλλικό φράγκο προς 50,27, λίρα Αγγλίας προς 504,43, ελβετικό φράγκο προς 205,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,03, δολάριο Καναδά προς 218,99, δολάριο Αυστραλίας 214,95, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 266,64, τη λίρα Κύπρου προς 572,58 και το ευρώ προς 329,77 δραχμές.

Με μικρές διακυμάνσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, καθώς η "μάχη" για την Εργασίας "φουντώνει", χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει τον τελικό νικητή. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.241,71 μονάδες έναντι 4.259,65 μονάδων της προηγουμένης συνεδρίασης, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση 17,94 μονάδων ή σε ποσοστό 0,42%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στην Ηπειρο και τη Μακεδονία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά 20 με 37 και στο Αιγαίο 23 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος, με μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία από 23 μέχρι 37 βαθμούς. Αίθριο καιρό, με λίγες νεφώσεις το απόγευμα θα έχει και η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 13 July 1999 - 19:00:15 UTC