Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-06-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/06/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέχρι την Κυριακή ενδέχεται να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας.
- Αρχίζουν τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας.
- Δεν πέρασε σχέδιο της Γερμανίας για την Τουρκία και την μελλοντική της ένταξη στην ΕΕ.
- Η Ελλάδα απείχε από τη ψηφοφορία για την τοποθέτηση του Σολάνα ως επικεφαλής την κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ.
- Εκατοντάδες τόνους μολυσμένα βελγικά κοτόπουλα δεσμέυθηκαν από τις αρχές στην Ελλάδα.
- Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάιο.
- Παραχρηματιστηριακές συναλλαγές εταιρίας προκάλεσαν αναστάτωση στους επενδυτές.
- Εκτός των τειχών της πρωτεύουσας οι πολιτικοί αρχηγοί για την προεκλογική τους εκστρατεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέχρι την Κυριακή ενδέχεται να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας.

Στη φάση εφαρμογής της εισέρχεται τις προσεχείς ημέρες η συμφωνία για το Κόσοβο, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μέχρι την Κυριακή ενδέχεται να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας. Αύριο συναντώνται στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ με Γιουγκοσλάβους στρατηγούς, για να συζητήσουν τον τρόπο αποχώρησης των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσοβο. Στη Γερμανία συναντώνται την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδος των οκτώ για να επεξεργαστούν το σχέδιο απόφασης που θα προταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρχίζουν τα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Γιουγκοσλαβίας.

Στα 30 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος ανοικοδόμησης της ισοπεδωμένης από τους νατοϊκούς πυραύλους, Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως στην προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένοι όλοι οι παραγωγικοί φορείς που θα κληθούν να στηρίξουν την προσπάθεια ανοικοδόμησης της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν πέρασε σχέδιο της Γερμανίας για την Τουρκία και την μελλοντική της ένταξη στην ΕΕ.

Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Κολωνίας να δεχθεί την Τουρκία ως υπό ένταξη μέλος, η Ελλάδα τηρώντας σθεναρή στάση και συνεπικουρούμενη από Ιταλία και Σουηδία, κατόρθωσε να απαλειφθούν οι επίμαχες παράγραφοι από το σχέδιο της γερμανικής προεδρίας. Σε ερώτηση για ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις από την Τουρκία, ο κ. Σημίτης δεν το απέκλεισε, αλλά δήλωσε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Η Ελλάδα απείχε από τη ψηφοφορία για την τοποθέτηση του Σολάνα ως επικεφαλής την κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ.

Η Ελλάδα απείχε από τη ψηφοφορία που έγινε στην Κολωνία για την τοποθέτηση του Χαβιέρ Σολάνα ως επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι ως το κακό παιδί στην Ευρώπη, ο κ.Σημίτης απάντησε πως δεν είμαστε ούτε καλά, ούτε κακά παιδιά, αλλά απλά υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ΕΕ θα δρα στο εξής αυτόνομα στον αμυντικό τομέα, έξω από ΝΑΤΟ και θα αναπτύσει δράση σε διεθνές και περιοφερειακό επίπεδο.

Εκατοντάδες τόνους μολυσμένα βελγικά κοτόπουλα δεσμέυθηκαν από τις αρχές στην Ελλάδα.

Εκατοντάδες τόνους μολυσμένα με την καρκινογόνο ουσία διοξίνη, βελγικά κοτόπουλα, έχουν δεσμεύσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες και θα επεκταθούν και σε άλλα προϊόντα, όπως λουκάνικα, κονσέρβες και εκατοντάδες προϊόντα που περιέχουν αυγά. Το υπουργείο Γεωργίας ενδέχεται να απαγορεύσει και την κυκλοφορία γαλακτομικών προϊόντων από το Βέλγιο, ενώ ήδη απαγορεύθηκε η εισαγωγή βελγικού χοιρινού και βοδινού κρέατος.

Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάιο.

Στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός τον Μάϊο, έναντι 2,8% τον Απρίλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο του πληθωρισμού τα τελευταία 30 χρόνια. Η κυβέρνηση δια στόματος Γιάννου Παπαντωνίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την εξέλιξη αυτή και εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για πληθωρισμό 2% στο τέλος του έτους. Οπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία, ενώ από το καλοκαίρι αναμένεται αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Παραχρηματιστηριακές συναλλαγές εταιρίας προκάλεσαν αναστάτωση στους επενδυτές.

Αναστάτωση προκάλεσε στους επενδυτές η είδηση ότι εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης της εταιρίας ΑΛΚΗ διενεργούσε παραχρηματιστηριακές συναλλαγές. Σύμφωνα με την εταιρία, το πρόβλημα είναι περιοσμένο και αφορά μόνο το κατάστημα της Θεσσαλονίκης.

Εκτός των τειχών της πρωτεύουσας οι πολιτικοί αρχηγοί για την προεκλογική τους εκστρατεία.

Εκτός των τειχών της πρωτεύουσας βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζοντας την προεκλογική τους εκστρατεία για τις ευρωεκλογές. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κολωνία, ο Κώστας Καραμανλής και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος βρίσκονται στην Κρήτη, στο Ηράκλειο και τα Χανιά αντίστοιχα. Η Αλέκα Παπαρήγα στην Ηπειρο, ο Δημήτρης Τσοβόλας στην Ξάνθη και ο Αντώνης Σαμαράς στη Μακεδονία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία ανάμεσα σε Ιωαννίδη και Ολυμπιακό, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ συμφώνησαν με την τεχνική ηγεσία της ...Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, καθώς ο Ομπράντοβιτς θα καθήσει στον πάγκο των πράσινων και ο Ιβκοβιτς θα ηγηθεί της Ενωσης. Ο Ομπράντοβιτς, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πράσινης ΚΑΕ και θα εισπράττει ετησίως 450 εκατομμύρια δρχ. Ο Ιβκοβιτς, για συμβόλαιο δύο χρόνων, θα εισπράξει 600 εκατομμύρια δρχ.

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, στον έκτο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στην Τιφλίδα, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Γεωργία. Το εθνικό μας συγκρότημα άνοιξε το σκορ με τον Χούτο στο 48' και 17 λεπτά αργότερα δέχθηκε την ισοφάριση από τον Τσιτασβίλι. Η ομάδα μας, που διατηρεί το αήττητο, προηγείται με 14 βαθμούς στον ομιλό της.

Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μεταγραφή του Νίκου Φρούσου στην ΑΕΚ. Ο 25χρονος επιθετικός του Ιωνικού και δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος τα έχει βρει σε όλα με τη διοίκηση της Ενωσης και πιθανότατα μέχρι τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή. Για τον ποδοσφαιριστή είχε υπάρξει ενδιαφέρον και από Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό, αλλά φαίνεται ότι υπερίσχυσαν τα Ενωσιτικά του αισθήματα, που δεν έκρυψε ποτέ άλλωστε.

Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού Κυράστας πήγε σήμερα στην Παιανία και ανέλαβε επίσημα τα καθηκοντά του, ενώ είχε πολύωρη συνεργασία με στελέχη της ΠΑΕ. Στο μεταξύ, ο Βλάχος, που διετέλεσε συνεργάτης των Δανιήλ και Ρότσα, υπέβαλε σήμερα την παραιτησή του.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 318,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,14, γαλλικό φράγκο προς 50,13, λίρα Αγγλίας προς 512,88, ελβετικό φράγκο προς 206,97, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,98, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 261,47, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 328,86 δραχμές.

Στη Σοφοκλέους σήμερα "δεν άνοιξαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν τη λήξη της κρίσης και την ιστορική πτώση του πληθωρισμού", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε κορυφαίος χρηματιστής, καθώς η αγορά επηρεάσθηκε αρνητικά απο τις φήμες ότι χρηματιστηριακή εταιρία παρουσιάζει άνοιγμα πάνω απο 10 δισ. δρχ. Ετσι ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.063,15 μονάδες, έναντι 4.123,02 μονάδων, καταγράφοντας υποχώρηση 59,87 μονάδων ή σε ποσοστό 1, 45%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις, που στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου θα πυκνώσουν και ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και τοπικά στα νότια μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 31 βαθμούς στα δυτικά 17 με 33 και στις υπόλοιπες περιοχές 19 με 35 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 19 με 34 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να σημειωθεί βροχη ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 4 June 1999 - 19:00:15 UTC