Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Με το Γέλτσιν συναντήθηκε στη Μόσχα ο Σιράκ. Κάτω από ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στη Ρωσία, συνεχίζονται στη Μόσχα οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στο Κόσοβο. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Μπόρις Γιέλτσιν και τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ενώ νέο γύρο με τον μεσολαβητή του Κρεμλίνου είχε ο αμερικανός αξιωματούχος Τάλμποτ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει στη Γενεύη τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η γαλλική εφημερίδα Λε Μόντ, επικαλούμενη δυτικές πηγές στη Μόσχα, αναφέρει οτι ο Μιλόσεβιτς έχει αποδεχθεί την παρουσία διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο.
- Μπαράζ βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, από το ΝΑΤΟ. Στο πολεμικό μέτωπο τα νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 600 εξορμήσεις το τελευταίο 24ωρο και έπληξαν 350 στόχους σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που έκανε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώσει ότι ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα εκστρατεία. Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σρέντερ φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι Πράσινοι, στο έκτακτο συνέδριό τους, υποδέχθηκαν με γιαούρτια και κόκκινη μπογιά τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη συνέχιση των βομβαρδισμών.
- Αποστάσεις από το ΝΑΤΟ πήρε για πρώτη φορά ο Κ.Σημίτης. Σαφείς αποστάσεις από την τακτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης πολιτικής λύσης. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για λαθεμένη λογική της μίας μόνης υπερδύναμης και του πλανητάρχη. Η θέση αυτή θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί από την αρχή, σχολίασε ο Κων Μητσοτάκης και απέδωσε τη συνέχιση του πολέμου σε κάποιους ακραίους κύκλους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
- Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των ευρωεκλογών.
- Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.
- Την κατάργηση του ΑΣΕΠ προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
- Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η δολοφονία της Αδ.Σίμου.
- Το εξελιγμένο "τεστ-Παπ" υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία.
- Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης στη Μελβούρνη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με το Γέλτσιν συναντήθηκε στη Μόσχα ο Σιράκ.

Κάτω από ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και υπό το βάρος της πολιτικής κρίσης στη Ρωσία, συνεχίζονται στη Μόσχα οι διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στο Κόσοβο. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Μπόρις Γιέλτσιν και τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ενώ νέο γύρο με τον μεσολαβητή του Κρεμλίνου είχε ο αμερικανός αξιωματούχος Τάλμποτ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει στη Γενεύη τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η γαλλική εφημερίδα Λε Μόντ, επικαλούμενη δυτικές πηγές στη Μόσχα, αναφέρει οτι ο Μιλόσεβιτς έχει αποδεχθεί την παρουσία διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο.

Μπαράζ βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, από το ΝΑΤΟ.

Στο πολεμικό μέτωπο τα νατοϊκά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 600 εξορμήσεις το τελευταίο 24ωρο και έπληξαν 350 στόχους σε ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, γεγονός που έκανε τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώσει ότι ήταν η πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα εκστρατεία. Στη Γερμανία η κυβέρνηση Σρέντερ φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι Πράσινοι, στο έκτακτο συνέδριό τους, υποδέχθηκαν με γιαούρτια και κόκκινη μπογιά τον υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη συνέχιση των βομβαρδισμών.

Αποστάσεις από το ΝΑΤΟ πήρε για πρώτη φορά ο Κ.Σημίτης.

Σαφείς αποστάσεις από την τακτική του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, πήρε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, ζητώντας να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης πολιτικής λύσης. Ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για λαθεμένη λογική της μίας μόνης υπερδύναμης και του πλανητάρχη. Η θέση αυτή θα έπρεπε να έχει διατυπωθεί από την αρχή, σχολίασε ο Κων Μητσοτάκης και απέδωσε τη συνέχιση του πολέμου σε κάποιους ακραίους κύκλους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των ευρωεκλογών.

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε τριτοκοσμικά πρότυπα και κρατά παθητική στάση στο Γιουγκοσλαβικό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή πολιτικό γυρολόγο, που προσπαθεί να κάνει νέο ξεκίνημα με παλιά υλικά. Ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το Ευρωψηφοδέλτιο της ΠΟΛ.ΑΝ του οποίου ηγείται ο ίδιος.

Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία.

Πλαφόν 2,5% στις αυξήσεις των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων, για τη νέα σχολική περίοδο 1999 - 2000, αποφάσισε η κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Χαραλάμπους σχετική διάταξη θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και θα κατατεθεί εντός του μηνός στη βουλή. Ο κ.Χαραλάμπους είχε συνάντηση με εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων, οι οποίοι, όμως, του ζήτησαν αύξηση διδάκτρων 4% για να καλυφθούν οι λειτουργικές τους ανάγκες.

Την κατάργηση του ΑΣΕΠ προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Την κατάργηση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, εν μέσω θυελλώδους συνεδρίασης της Βουλής. Το ΑΣΕΠ βεβαίως και θα καταργηθεί με την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθεί, δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος τονίζοντας ότι κάνει τρία και τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει μια πρόσληψη.

Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε η δολοφονία της Αδ.Σίμου.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, άσκησε ο εισαγελέας κατά του 40χρονου δικηγόρου Γρηγόρη Κούλα, ο οποίος κατηγορείται για τον στραγγαλισμό της 38χρονης συζύγου του, επίσης δικηγόρου, Αδαμαντίας Σίμου, στο σπίτι τους στην Κηφισιά. Ο Κούλας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του με υπνωτικά χάπια.

Το εξελιγμένο "τεστ-Παπ" υπόσχεται μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Μεγαλύτερη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και κατ'επέκταση απόλυτη σχεδόν πρόγνωση-πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, υπόσχεται η νέα τροποποιημένη μέθοδος, του γνωστού τεστ Παπανικολάου. Με το νέο εξελιγμένο "τεστ-Παπ", που εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και αναμένεται στην Ελλάδα, μειώνονται αισθητά τα ποσοστά του λάθους και κατά συνέπεια θα υπάρχει ακρίβεια πρόγνωσης.

Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης στη Μελβούρνη.

Ανοιξε επίσημα στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνας του πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το Ελληνικό Μουσείο Μετανάστευσης, στο οποίο εκτίθενται έγγραφα, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα Ελλήνων εποίκων από το 1880 και μετά. Τα εγκαίνια έγιναν από το φιλέλληνα πρύτανη του πανεπιστημίου Μάικλ Οσμπορν, το γενικό πρόξενο της Κύπρου στην Αυστραλία Σταύρο Λοϊζίδη και το γερουσιαστή Θ.Θεοφάνους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη Βουλή έφτασαν τα θλιβερά όσο και απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν στη θύρα των επισήμων χθες στο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας δήλωσε ότι έδωσε εντολή για τον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο όσων εισέρχονται με προσκλήσεις στις εξέδρες των επισήμων, ενώ αποδοκίμασε και όσα συνέβησαν χθες, με πρωταγωνιστές τους σωματοφύλακες των Μελισσανίδη και Βαρδινογιάννη, αλλά και τους δύο προέδρους. Δεν έφτανε η κακοποίηση του ποδοσφαίρου από τις δύο ομάδες και το διαιτητή, που χωρίς ιδιαίτερο λόγο παρά λίγο να τινάξει τον αγώνα στον αέρα, ήρθε και η χουλιγκάνικη ενέργεια των παραγόντων για να δώσει το ολοκληρωμένο στίγμα του ελληνικού ποδοσφαίρου σήμερα.

Ολοκληρώθηκε σήμερα η 30η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου με τον αγώνα ανάμεσα σε Προοδευτική-Πανιωνίου που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0, ένα αποτέλεσμα που ήταν φανερό ότι βόλεψε και τους δύο. Ετσι, μετά τον αγώνα αυτό, η Προοδευτική έφτασε τους 32 βαθμούς και ο Πανιώνιος του 31.

Μήνυμα αισιοδοξίας στον κόσμο του Παναθηναϊκού έστειλε ο Κριστόφ Βαζέχα, με σημερινές δηλώσεις του, τονίζοντας, ότι όλα παίζονται για τους "πράσινους" μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, ενώ καλεί τους οπαδούς να σταθούν δίπλα στην ομάδα. Στο μεταξύ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός με εγγραφό της προς τη Νορβηγική Ομοσπονδία ζητά να εξαιρεθεί ο Μίκλαντ ώστε να αγωνιστεί στο ματς με τον Πανελευσινιακό. Οσν αφορά τους Κωνσταντινίδη και Κόλα, συμπλήρωσαν 9 και 6 κίτρινες κάρτες αντίστοιχα και έτσι θ' απουσιάσουν από τους δύο επόμενους αγώνες των "πρασίνων".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 310,32 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,86, γαλλικό φράγκο προς 50,34, λίρα Αγγλίας προς 502,20, ελβετικό φράγκο προς 206,35, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 255,47, τη λίρα Κύπρου προς 572,15 και το ευρώ προς 330,27 δραχμές.

Σημαντική διορθωτική υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, η οποία διεξήχθη ``μετ' εμποδίων``, λόγω τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο ηλεκτρικό σύστημα συναλλαγών και ολοκληρώθηκε στις 15.00, προκαλώντας "εκνευρισμό" σε χρηματιστές και επενδυτές. Το τεχνικό πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι το ΟΑΣΗΣ δεν μπορούσε να "διαβάσει" τις εντολές που εισήλθαν στο σύστημα κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Αφορμή για τη "διόρθωση" της αγοράς έδωσαν οι εξελίξεις σχετικά με την ειρηνευτική προσπάθεια στο γιουγκοσλαβικό, οι οποίες έδειχναν να έχουν περιέλθει σε τέλμα, καθως και οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία, που ίσως καθυστερήσουν το τέλος του πολέμου. Ο γενικός δείκτης τιμών υποχώρησε κάτω απο τα επίπεδα των 4.000 μονάδων, λόγω κυρίως της "πίεσης" που δέχθηκαν τα blue chips των τραπεζών και του βιομηχανικού τομέα. Διαμορφώθηκε στις 3.996,68 μονάδες, έναντι 4089,48 μονάδων της προηγούμενης καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 2,27%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά 13 με 32 και στα νησιά 17 με 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με λίγες νεφώσεις το απόγευμα, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 17 με 32 και 15 με 30 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 13 May 1999 - 19:00:10 UTC