Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.
- Συνάντηση Ρουγκόβα - Τσερνομίρντιν.
- Σημίτης για Βαλκάνια.
- Τσοχατζόπουλος για πολυεθνική δύναμη.
- Απόρρητη έκθεση: Το φιάσκο του ΝΑΤΟ.
- Καραμανλής για ειρήνευση.
- Χριστόδουλος για πολεμική στην Εκκλησία.
- Ο Σημίτης στη Φλώρινα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού δεσπόζει στην 29η αγωνιστική.
- Ο Αρης νίκησε στο δεύτερο αγώνα τον ΠΑΟΚ με 75-64.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το ΝΑΤΟ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για το χτύπημα κατά της κινεζικής πρεσβείας, το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη νύχτα στόχους στην κεντρική Σερβία και στο Κόσοβο και έπληξε αρκετές πόλεις, καθώς και αναμεταδότες. Στο Πεκίνο τουλάχιστον 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω απο την πρεσβεία των ΗΠΑ φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας πέτρες στα τζάμια του κτιρίου. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν συλλυπητήρια για τα θύματα και αποδίδουν μεγάλη σημασία στις καλές σχέσεις της με την Κίνα.

Συνάντηση Ρουγκόβα - Τσερνομίρντιν.

Ο μετριοπαθής ηγέτης των Αλβανών Κοσοβάρων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, τάχθηκε υπέρ ενός καθεστώτος αυτονομίας του Κοσόβου μέσα στους κόλπους της Γιουγκοσλαβίας και ζήτησε τον αφοπλισμό του UCK, υποστήριξε ο Ρώσος διαμεσολαβητής, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, που συναντήθηκε μαζί του στη Βόνη. Στο μεταξύ, δεν θα μεταβεί τελικώς σήμερα στο Βελιγράδι ο Βίκτορ Τσερνομίρντιν, αλλά όπως είπε ο ίδιος θα επιστρέφει στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ.

Σημίτης για Βαλκάνια.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη Βόρεια Ελλάδα ορμητήριο της ειρηνικής πρότασης για την ανασυγκρότηση της περιοχής, μόλις τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε απο τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η πρόταση αυτή, τόνισε, θα συζητηθεί στα τέλη του μήνα στην ΕΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωσή του στο ΒΗΜΑ καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την ανασυγκρότηση της περιοχής των Βαλκανίων, μετά τον τερματισμό του πολέμου. Eπισημαίνει οτι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο ανέδειξε το σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας.

Τσοχατζόπουλος για πολυεθνική δύναμη.

Ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, τονίζει σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ οτι η Γιουγκοσλαβία και η Ρωσία έχουν ζητήσει απο τη χώρα μας να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη, που θα αναλάβει να περιφρουρήσει την όποια συμφωνία για το Κόσοβο. Ο υπουργός υπεραμύνεται της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στο Γιουγκοσλαβικό και τονίζει οτι ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική στο θέμα αυτό.

Απόρρητη έκθεση: Το φιάσκο του ΝΑΤΟ.

Σε απόρρητη έκθεσή του ο απερχόμενος πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Κλάους Νάουμαν, ομολογεί το φιάσκο της Συμμαχίας στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ της Κυριακής καταγγέλει οτι οι ως τώρα επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να επιτύχουν ούτε στο ελάχιστο τους πολιτικούς και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ. Αναφέρει ακόμη οτι η Συμμαχία θα είναι έτοιμη για χερσαίες επιχειρήσεις την Ανοιξη του 2000.

Καραμανλής για ειρήνευση.

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της κυβέρνησης για την ειρήνευση στη Γιουγκοσλαβία, έστω και με καθυστέρηση, επισήμανε απο τη Λευκάδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής. Επανέλαβε οτι είναι αναγκαία η σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα ο κ. Καραμανλής επισκέπτεται τα Ιωάννινα.

Χριστόδουλος για πολεμική στην Εκκλησία.

Ακομψη, βάναυση και υβριστική χαρακτηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την πολεμική, που ασκήθηκε σε βάρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τη στάση της στη γιουγκοσλαβική κρίση. Ο κ. Χριστόδουλος σε άρθρο του στο ΒΗΜΑ. Επισημαίνει οτι για λόγους αρχής η Εκκλησία είναι ταγμένη εναντίον κάθε μορφής βίας, δεν εγκρίνει κανενός είδους εθνικές ή άλλες εκκαθαρίσεις και η ανθρωπιστική της βοήθεια κατευθύνεται προς όλους τους πρόσφυγες, ορθοδόξους και μουσουλμάνους.

Ο Σημίτης στη Φλώρινα.

Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μεταβαίνει σήμερα στην Κρυσταλοπηγή της Φλώρινας, όπου θα παραστεί στην εγκατάσταση του ειδικού σώματος των συνοριακών τμημάτων της αστυνομίας. Το απόγευμα θα υποδεχθεί στη Θεσσαλονίκη τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Μπουτιέρες και αύριο θα επισκεφθούν το Αγιο Ορος. Την Τρίτη ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού δεσπόζει στην 29η αγωνιστική.

Το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού δεσπόζει στην 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α εθνικής κατηγορίας. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 7.30 στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα μεταδοθεί ζωντανά απο το Σούπερ - Σπορ. Χθες ο Πανιώνιος επιβλήθηκε με 3-2 του Ηρακλή στη Νέα Σμύρνη σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 29ης ημέρας.

Ο Αρης νίκησε στο δεύτερο αγώνα τον ΠΑΟΚ με 75-64.

Ο Αρης νίκησε χθες τον ΠΑΟΚ με 75-64 στο δεύτερο αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες για την τρίτη θέση στην Α1 ανδρών του μπάσκετ. Ομως κανείς δεν γνωρίζει αν η νίκη αυτή θα μετρήσει για τους κίτρινους γιατί η διοίκηση της ΚΑΕ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι τους Αγγελίδη και Μιούρσεπ παρά την ανακοίνωση της ΕΟΚ οτι βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Ο ΠΑΟΚ πάντως υπέβαλε ένσταση και ζητάει το μηδενισμό του Αρη και την αποβολή του απο το πρωτάθλημα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 306,51 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,14, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 500,32, ελβετικό φράγκο προς 206,26, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,62, τη λίρα Κύπρου προς 573,45 και το ευρώ προς 330,80 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αρχικά ο καιρός σ'όλη τη χώρα αλλά βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 6 με 20, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 24 και στο Αιγαίο 11 με 21 βαθμούς. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέτριους βοριάδες και θερμοκρασία 11 με 22 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 9 με 20 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 9 May 1999 - 7:00:14 UTC