Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εν μέσω βομβαρδισμών άρχισε η τριήμερη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.
- Διπλωματικές κινήσεις για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.
- Εντονες αντιδράσεις για το βομβαρδισμό της Σερβικής τηλεόρασης.
- Τη σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ.
- Διασφαλισμένη η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κατά τον Γ.Παπαντωνίου.
- Μικρές οι επιπτώσεις στον τουρσιμό από την κρίση στο Κόσοβο.
- Ποινική δίωξη για πλημμελήματα ασκήθηκε σε 7 νεαρούς για επεισόδια.
- Μήνυμα ειρήνης Χριστόδουλου από τη Συρία.
- Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.
- Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εν μέσω βομβαρδισμών άρχισε η τριήμερη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

Με βασική επιδίωξη τη συνοχή της Συμμαχίας, στην στρατηγική που έχει χαράξει για την Γιουγκοσλαβική κρίση, άρχισαν στην Ουάσιγκτον οι τριήμερες εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή του. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ στέλνει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προαναγγέλοντας συνέχιση των βομβαρδισμών για όσο χρόνο χρειαστεί. Στη σύνοδο ο Κώστας Σημίτης θα παραουσιάσει το ελληνικό σχέδιο για ειρήνευση και ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.

Διπλωματικές κινήσεις για την εκτόνωση της κρίσης στο Κόσοβο.

Το βελιγράδι αποδέχεται την παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο, επανέλαβε ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά τις συνομιλίες του με τον Σλόμπταν Μιλόσεβιτς. Ο Ρώσος αξιωματούχος ενδέχεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για να ενημερώσει την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία, πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει ανεπαρκή την πρόταση Μιλόσεβιτς. Ετοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του για εκτόνωση της κρίσης, δήλωσε ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ.

Εντονες αντιδράσεις για το βομβαρδισμό της Σερβικής τηλεόρασης.

Την έντονη αντίδραση της διεθνούς ομοσπονδίας δημοσιογράφων, προκάλεσε ο βομβαρδισμός του κτιρίου της Σερβικής τηλεόρασης, στο κέντρο του Βελιγραδίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άτομα, 18 να τραυματιστούν και 20 να αγνοούνται. Η Σερβική τηλεόραση δεν αποτελεί μέσο ενημέρωσης, αλλά στρατιωτική μηχανή του Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, σε άλλη μια μνημειώδη δήλωσή του, χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένη την ενέργεια αυτή, καθιστώντας ως μόνο υπεύθυνο τον Μιλόσεβιτς.

Τη σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ.

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα του ο πρέσβης της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα. Οπως δήλωσε, τουλάχιστον 500 άτομα σκοτώθηκαν και 4.000 τραυματίσθηκαν, ενώ οι ζημιές φτάνουν τα 30 δις δολάρια. Τη σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και σύγκληση των πολιτικών αρχηγών ζήτησαν οι κύριοι Καραμανλής και Κωσταντόπουλος, μετά τη συνάντησή τους, με πρωτοβουλία του πρώτου. Το αίτημά τους για μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, διατύπωσαν στον υπουργό παιδείας οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Γιουγκοσλαβία.

Διασφαλισμένη η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, κατά τον Γ.Παπαντωνίου.

Η ελληνική οικονομία έχει αναπτύξει μια πολύ ισχυρή θετική δυναμική, η οποία στηρίζεται στη βελτίωση της δομής και λειτουργίας της τα τελευταία χρόνια και η ένταξή της στην ΟΝΕ είναι διασφαλισμένη Αυτό δήλωσε ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι η οικονομία μας αντιμετωπίζει τις πιέσεις που ασκούνται λόγω της κρίσης στο Κόσοβο επιτυχώς και η θετική πορεία της θα συνεχιστεί.

Μικρές οι επιπτώσεις στον τουρσιμό από την κρίση στο Κόσοβο.

Πολύ μικρές θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό από την κρίση στο Κόσοβο, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, εντοπίζοντας κυρίως τα προβλήματα στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ, όπου αναμένεται μειωμένη κίνηση. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανησυχητικό φαινόμενο και καμιά αύξηση τιμών στις μετρήσεις που γίνονται για τη ραδιενέργεια από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Ποινική δίωξη για πλημμελήματα ασκήθηκε σε 7 νεαρούς για επεισόδια.

Ποινική δίωξη για τέσσερα πλημμελήματα, άσκησε ο εισαγγελέας στους επτά νεαρούς που συνελήφθησαν για τα θλιβερά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, μετά το αντιπολεμικό συλλαλητήριο. Οι επτά νεαροί παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο, αλλά ζήτησαν και πήραν τριήμερη αναβολή της δίκης τους για τις 26 Απριλίου και μέχρι τότε αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μήνυμα ειρήνης Χριστόδουλου από τη Συρία.

Ενα παλιό μοναστήρι, χτισμένο την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, αφιερωμένο στην Παναγία επισκέφθηκε σήμερα, τρίτη μέρα της παραμονής του στη Συρία, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Χθες το βράδυ, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε δείπνο που παρέθεσε ο πρέσβης της χώρας μας στη Συρία, στην ομιλία του αναφέρθηκε και πάλι στον πόλεμο και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι φιλειρηνικό κράτος και τόνισε ότι η ελληνική εκκλησία μαζί με την κυβέρνηση μάχονται υπέρ των ιδανικών της αγάπης, της ενότητας και της ειρήνης.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο, αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο ιατρικό συνέδριο που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η νόσος κτυπά ένας στους τέσσερις άνδρες και μία στις 5 γυναίκες. Συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, που οφείλεται στο κάπνισμα και στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού.

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Ιδιαίτερη χαρά εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, για την επικείμενη επίσκεψή του στην Εκκλησία της Ελλάδος, τον επόμενο μήνα. Απευθυνόμενος στο νέο Ελληνα πρέσβη στη Αγκυρα Δ.Κοραντή, ο οποίος τόν επισκέφθηκε σήμερα, αναλαμβάνοντας τη νέα αποστολή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε "προσβλέπομεν εις την επικείμενη επίσκεψη μας εις την Αθήνα και τη συνάντηση μας με τους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, της Εκκλησίας τη Ελλάδος, και ιδιαίτερα την ελληνική νεολαία".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο ρυθμό του καθοριστικού αγώνα με τον Ιωνικό, που θα γίνει την Κυριακή στη Νεάπολη, χτυπά η "καρδιά" της ΑΕΚ. Ο προπονητής της ομάδας, Ολεγκ Μπλαχίν, τόνισε και σήμερα τη μεγάλη σημασία που έχει αυτό το ματς και πρόσθεσε πως τώρα πλέον κάθε παιχνίδι θα αποτελεί και ένα ντέρμπι για τους "κιτρινόμαυρους", στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης περιόδου. Παράλληλα, ο "Τσάρος" ζήτησε από τους παίκτες του να τα δώσουν όλα για τη νίκη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί σ'αυτήν την καμπή του πρωταθλήματος, τα λάθη πληρώνονται ακριβά.

Για μια ακόμη φορά ο Πίτερ Οφορίκουε φάνηκε ασυνεπής. Ο Γκανέζος είχε ενημερώσει τη διοίκηση του Ολυμπιακού ότι θα έφτανε στην Αθήνα μέσω Αμστερνταμ, όμως σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται ακόμη στην Ακρα, όπου, μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι το όνειρό του είναι να αγωνιστεί Αγγλία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Αρσεναλ, ενώ δημοσιεύματα των εφημερίδων τον θέλουν να συνεχίζει την καριέρα του στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ενα από τα καλύτερα δίδυμα ψηλών, θα έχει τη νεα χρονιά, η ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου, αφού απέσπασε την υπόσχεση του Ερικ Μικ, ότι την επόμενη βεδομάδα θα υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας για ένα χρόνο έναντι 800.000 δολαρίων, ενώ παράλληλα ''τα βρήκε'' και με τον Φεράν Μαρτίνεθ. Ο πρώην άσος του Παναθηναϊκού, ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα του Περιστερίου για ένα ακόμη χρόνο έναντι του ποσού των 150.000 δολαρίων.

Απορρίφθηκε, για δεύτερη φορά από τον αθλητικό δικαστή, η ένσταση που είχε υποβάλλει ο Εθνικός Αστέρας κατά του κύρους του αγώνα του με την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα, που έγινε στην Καισαριανή. Οπως είναι γνωστό, ο Εθνικός Αστέρας υποστήριζε, ότι με τον τραυματισμό του τερματοφύλακα Βαγγέλη Χοσάδα, από αντικείμενο που έπεσε από την κερκίδα, επηρεάστηκε η αγωνιστική ικανότητα των συμπαικτών του. Η ένσταση απορρίφθηκε ως αβάσιμη.

Στα ...ίσα έφερε ο Ολυμπιακός τις αναμετρήσεις του με τη Βουλιαγμένη για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου, αφού στο δεύτερο τελικό των πλέι οφ για το πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης της Α1 ανδρών, νίκησε εύκολα τη μεγάλη του αντίπαλο στον Πειραιά με 11-5. Στο πρώτο παιχνίδι που έγινε στο κολυμβήτριο του ''Λαιμού'' η Βουλιαγμένη είχε επικρατήσει με 10-9 στην παράταση (κανονικός αγώνας 8-8). Ετσι τον τίτλο θα κατακτήσει όποιος επικρατήσει στο τρίτο παιχνίδι.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,34 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,55, γαλλικό φράγκο προς 50,48, λίρα Αγγλίας προς 502,52, ελβετικό φράγκο προς 206,78, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,16, τη λίρα Κύπρου προς 572,46 και το ευρώ προς 331,13 δραχμές.

Σημάδια ανάκαμψης αλλά και έντονης νευρικότητας, παρουσίασε η χρηματιστηριακή αγορά,κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Οι τιμές των μετοχών μετά απο έξι καθοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγράψει απώλειες 12,07%, σήμερα ανέκαμψαν και με την "υποστήριξη" κρατικών τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 3.312,88 μονάδες, έναντι 3.281,96 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο 30,92 μονάδες ή σε ποσοστό 0,94%. Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν οι "νευρικές" διακυμάνσεις του γενικού δείκτη, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στη σύγχυση που προκάλεσαν οι αντιφατικές πληροφορίες, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης Μιλόσεβιτς- Τσερνομίρντιν. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 2, 86%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τοπικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 7 με 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 9 με 26 και στα νησιά 12 με 23 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 26 και 9 με 21 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 23 April 1999 - 19:00:10 UTC