Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εργοστάσια παραγωγής χημικών και διυλιστήρια στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.
- Βελιγράδι: Καταρρίψαμε τρία ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.
- Κλίντον προς Μιλόσεβιτς: Θα απωλέσεις τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου.
- `Εξι δισεκατομμύρια δολλάρια για τη συνέχιση των επιχειρήσεων ζητά το Πεντάγωνο.
- Πρόταση Σιράκ για διάσκεψη χωρών που γειτονεύουν με Γιουγκοσλαβία.
- Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.
- Σημίτης: Δεν θα συμμετάσχουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
- Σε έξαρση το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εργοστάσια παραγωγής χημικών και διυλιστήρια στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ.

Εργοστάσια παραγωγής χημικών υλών καθώς και ένα διυλιστήριο στη βιομηχανική περιοχή του Πάντσεβο, σε μικρή απόσταση από το Βελιγράδι, μπήκαν στο στόχαστρο των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με το ραδιοσταθμό ``Στούντιο Β``, ένα κοριτσάκι τριών ετών σκοτώθηκε στην επίθεση κατά της Μπατάνιτσα. Σφοδροί βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλες 12 πόλεις της Γιουγκοσλαβίας, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν και κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που συνδέει το Βελιγράδι με την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.

Βελιγράδι: Καταρρίψαμε τρία ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Τανγιούνγκ, τρία αεροσκάφη του ΝΑΤΟ καταρρίφθηκαν στη νοτιοδυτική Σερβία ενώ σύμφωνα με απολογισμό του γιουγκοσλαβικού στρατού έχουν καταρριφθεί 16 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πέντε ελικόπτερα και 46 πύραυλοι Κρουζ πάνω από το Κοσσυφοπέδιο. Η γιουγκοσλαβική τηλεόραση κατηγόρησε τον ΟΑΣΕ, την Αλβανία, τη Σλοβενία και το μεγαλοεπιχειρηματία Τζωρτζ Σόρος ότι βοηθούν τους αντάρτες του UCK στις επιχειρήσεις τους κατά του Βελιγραδίου. Εξάλλου, για δολοφονίες 3.200 Αλβανών από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Τζέιμι Σι, επικαλούμενος ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες προσφύγων.

Κλίντον προς Μιλόσεβιτς: Θα απωλέσεις τον έλεγχο του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον προειδοποιεί με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάιμς" ότι ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα απωλέσει τον έλεγχο του Κοσόβου αν δεν ενδώσει στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ. Τονίζει επίσης ότι ολόκληρη η περιοχή δεν θα είναι ασφαλής όσο παραμένει στην εξουσία ο "πολεμοχαρής τύρανος" και "χειρότερος δημαγωγός της Ευρώπης", όπως τον χαρακτηρίζει. Ο κ. Κλίντον μιλά ακόμα για την ανάγκη να εμπλακεί ενεργά η Μόσχα στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. "Ακόμη και αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε τώρα για το θέμα, έχουμε κοινούς στόχους και επιδιώξεις" με τη Ρωσία, τονίζει ο Κλίντον.

`Εξι δισεκατομμύρια δολλάρια για τη συνέχιση των επιχειρήσεων ζητά το Πεντάγωνο.

Το Πεντάγωνο θα ζητήσει από το Κογκρέσο ένα πρόσθετο ποσό 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για να μπορέσει να συνεχίσει τις στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Κόσοβο, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο `Αμυνας. Εφόσον διατεθεί το ποσό αυτό, θα καταστεί δυνατόν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι το φθινόπωρο. Ο υπουργός `Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κόεν θα εισηγηθεί στον πρόεδρο Κλίντον για την επιστράτευση των εφέδρων "εντός της προσεχούς εβδομάδας", ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Πρόταση Σιράκ για διάσκεψη χωρών που γειτονεύουν με Γιουγκοσλαβία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπίλ Κλίντον να οργανωθεί μια διάσκεψη των χωρών που γειτονεύουν με τη Γιουγκοσλαβία, η οποία θα εξετάσει τα προβλήματα ασφαλείας από τον πόλεμο. Σε τηλεφωνική τους συνομιλία ο Σιράκ πρότεινε αυτή η διάσκεψη να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον με αφορμή την 50ή επέτειο του ΝΑΤΟ.

Ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια σε Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Αλβανία, ώστε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και θα διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης στο Νομάρχη των Αγίων Σαράντα Θωμά Παπαγκίκα κατά τη συνάντηση που είχαν χθές. Ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής μειονότητας δεν κινδυνεύουν. Στην περιοχή έχουν καταφύγει 1.200 Κοσοβάροι πρόσφυγες, που φιλοξενούνται σε δημόσια κτίρια και από ελληνικές οικογένειες. Σήμερα ο κ. Νιώτης πηγαίνει στο Αργυρόκαστρο, όπου θα φθάσει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών μέσω Ιωαννίνων. Χθές, έξι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσε η Βαλκανική `Ενωση Φιλίας σε συνεργασία με άλλους φορείς της Ελλάδας, έφθασε στο Βελιγράδι. Ακόμη τρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια παρέμειναν στην πόλη Νις και στην Πρίστινα, προκειμένου η βοήθεια να διανεμηθεί στην εκεί περιοχή.

Σημίτης: Δεν θα συμμετάσχουμε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα αντιτάσσεται σταθερά σε κάθε πράξη που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συνόρων και δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες από μόνες τους δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα στην γιουγκοσλαβική κρίση. Αυτό δήλωσε χθές ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια προσεκτική και συνετή πολιτική, με βασικό στόχο την προάσπιση των ύψιστων εθνικών συμφερόντων και γνώμονα το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα". Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ελλάδα για εξεύρεση πολιτικής λύσης. Ο υπουργός Εθνικής `Αμυνας `Ακης Τσοχατζόπουλος εκτίμησε ότι η συνέχιση των συγκρούσεων στο Κόσοβο διαφαίνεται ως επιλογή και των δύο πλευρών. Παρόλα αυτά ήρθε η ώρα των πολιτικών πρωτοβουλιών για επίλυση της κρίσης.

Κατώτερη των περιστάσεων, χαρακτήρισε την κυβέρνηση στους χειρισμούς αντιμετώπισης της γιουγκοσλαβικής κρίσης ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του στη Μακεδονία. Καθυστερημένη χαρακτήρισε την ελληνική πρωτοβουλία για την κρίση στο Κόσοβο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας κατηγορεί την κυβέρνηση για κινήσεις εντυπωσιασμού. Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης αποτελούν έκφραση καλών προθέσεων και γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

Σε έξαρση το φαινόμενο της κακοποίησης παιδιών στην Ελλάδα.

`Εξαρση παρουσιάζει το φαινόμενο της κακοποίησης βρεφών και νηπίων τελευταία. Υπολογίζεται ότι ετησίως βασανίζονται, κυρίως από τους γονείς τους, 5.000-10.000 Ελληνόπουλα έως 5 ετών ενώ για την έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση αυτής της κτηνωδίας οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους παιδιάτρους. Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία εξετάστηκαν σε σχετική διημερίδα της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. `Οπως υπογράμμισε η παιδίατρος κ. Ψύχου οι συνήθεις βλάβες που εμφανίζουν τα κακοποιημένα παιδιά είναι σοβαρά χτυπήματα, εγκαύματα (από τσιγάρο), δαγκωματιές, κατάγματα, μαχαιρώματα, ζεματίσματα και εσωτερική αιμορραγία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κακοποίησή τους μπορεί να διαγνωστεί απο την ανεπαρκή πρόσληψη σωματικού βάρους ή ανεπαρκή αύξηση του κεφαλιού. Η παιδίατρος κ. Τζουμάκα-Μπάκουλα σημείωσε οτι στην έξαρση του φαινομένου συμβάλει η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Ακάκιος Κακιασβίλης κατέκτησε τρία μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κορούνια. Ο Κακιασβίλης πήρε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ με 225 κιλά, επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ Ευρώπης, ενώ στο αρασέ ήταν τρίτος με 177,5 κιλά και στο σύνολο δεύτερος με 402,5 κιλά. Το χρυσό μετάλλιο στο σύνολο, πήρε η ``αποκάλυψη`` των αγώνων, ο 20χρονος Πολωνός, Σιμόν Κολέτσκι, ο οποίος ``σήκωσε`` 180 κιλά στο αρασέ, 225 κιλά στο ζετέ και 405 κιλά στο σύνολο.

Με πολύ καλή ψυχολογία πηγαίνει ο Ολυμπιακός στο Μόναχο, όπου την Τρίτη αρχίζουν οι αγώνες της τελικής τετράδας της Ευρωλίγκας. Με τη νίκη τους χθες στο ΣΕΦ επί το Αμαρουσίου με 98-43, οι ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης της Α1 ανδρών, και αναμένουν στην επόμενη φάση τον νικητή της συνάντηση `Αρη - ΑΕΚ, που θα γίνει σήμερα.

Στο μεταξύ, ο Ηρακλής επικράτησε του ΠΑΟΚ στο Ιβανώφειο με 77-64 και ισοφάρησε 1-1 τους μεταξύ τους αγώνες. `Ετσι, η πρόκριση στα ημιτελικά της Α1 θα κριθεί από τον αυριανό μεταξύ τους αγώνα στο Αλεξάνδρειο. Ο νικητής θα αναμετρηθεί με τον Παναθηναϊκό.

Μακρυά από τον καλό του εαυτό ο Απόλλωνας αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 με τον Εθνικό Αστέρα, στον αγώνα ο οποίος άνοιξε την ``αυλαία`` της 26ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας και έγινε στο γήπεδο της Ριζούπολης. Η 26η αγωνιστική θα συνεχισθεί σήμερα με τους αγώνες Ιωνικού-Ολυμπιακού, Καβάλας-Ηρακλή, ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, Πανελευσινιακού-Προοδευτικής, ΟΦΗ-Πανιωνίου, Αρη-Ξάνθης, Βεροίας-Πανηλειακού, ενώ αύριο Δευτέρα θα διεξαχθεί ο αγώνας Παναθηναϊκού-Εθνικού.

Η εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης των παίδων συνεχίζει αήττητη τις υποχρεώσεις της στον προκριματικό γύρο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, οι αγώνες του οποίου διεξάγονται στην Κατερίνη. Οι νεαροί διεθνείς πέτυχαν την τέταρτη συνεχή νίκη τους αφού επικράτησαν της Σλοβακίας με 86-68 (ημίχρονο: 43- 39).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 307,85 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 168,36, το γαλλικό φράγκο προς 50,20, τη λίρα Αγγλίας προς 495,93, το ελβετικό φράγκο προς 205,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,06, τη λίρα Κύπρου προς 568,42 και το ευρώ προς 329, 28 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

`Αστατος θα είναι ο καιρός με νεφώσεις και τοπικές βροχές στο Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά από τα δυτικά θα συννεφιάσει και ενδέχεται να βρέξει στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί, αλλά το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 11 με 24 και στο Αιγαίο 13 με 26 βαθμούς Κελσίου. Αττική και Θεσσαλονίκη θα έχουν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και μέτριους ανέμους ενώ η θεμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 24 βαθμών και στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταξύ 13 και 20 βαθμών Κελσίου.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 18 April 1999 - 8:00:16 UTC