Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-04-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εκτεταμένες ζημιές σε εργοστάσιο της πόλης Βάλιεβο και στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου από τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους.
- Γιουγκοσλάβος αξιωματικός αιχμάλωτος των ΗΠΑ.
- Απόρριψη ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν από Γιουγκοσλαβία.
- Πρωτοβουλία για ειρηνική επίλυση αναλαμβάνει η Ελλάδα. Δυσπιστία από την αντιπολίτευση.
- Κρανιδιώτης καλεί Μπερνς για ``εμπόλεμη ζώνη``.
- Υποστήριξη ΗΠΑ στην ελληνική προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο.
- Ο ΟΣΕ διακόπτει το δρομολόγιο Αθήνα - Βελιγράδι - Βουδαπέστη.
- Φραγμός στην αλόγιστη χορήγηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.
- `Εως τέλος Μαϊου οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογία.
- Σύλληψη καταζητούμενου για δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Αθανασίας Καλαθάκη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- `Αρση Βαρών - Τρία χάλκινα ο Λεωνίδης
- Α1 - Αγώνες κατάταξης - Πέρασε ο Παναθηναϊκός
- Ευρωπαϊκό παίδων - τρεις νίκες

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκτεταμένες ζημιές σε εργοστάσιο της πόλης Βάλιεβο και στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου από τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους.

Τέσσερις πύραυλοι χτύπησαν σήμερα τα ξημερώματα ένα εργοστάστιο στο Βάλιεβο, νοτιοανατολικά του Βελιγραδίου, μετέδωσε η γιουγκοσλαβική τηλεόραση. Από την επίθεση προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικημένες περιοχές της πόλης. Το εργοστάσιο που εργοδοτεί 7.000 ανθρώπους είχε χτυπηθεί και τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη. Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας περίπου 25 βλήματα έπληξαν στόχους γύρω από την πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα. Χτυπήθηκαν το αεροδρόμιο της Σλάτινα και η γειτονινή πόλη Λιπγιάνε, μετέδωσε το Τανγιούγκ προσθέτοντας οτι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Γιουγκοσλάβος αξιωματικός αιχμάλωτος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ κρατούν στην Αλβανία έναν Γιουγκοσλάβο αξιωματικό ως αιχμάλωτο πολέμου ο οποίος συνελήφθη από αντάρτες του UCK. Ο γιουγκοσλάβος αξιωματικός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από τη βόρειο Αλβανία στα Τίρανα όπου και κρατείται. Το υπουργείο `Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θεωρείται αιχμάλωτος πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Απόρριψη ειρηνευτικού σχεδίου Ανάν από Γιουγκοσλαβία.

Η Γιουγκοσλαβία απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση που είχε υποβάλει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επαναλαμβάνοντας ότι οι ``θέσεις του σχεδίου αντικατοπτρίζουν την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ``. Ο κ. Ανάν ζητούσε από τις γιουγκοσλαβικές αρχές ``να σταματήσουν την εκστρατεία εκφοβισμού`` στο Κοσσυφοπέδιο και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή, να αποδεχθούν άνευ όρων την επιστροφή των προσφύγων και την ανάπτυξη μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης για να διαφυλαχθεί ένα ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή.

Πρωτοβουλία για ειρηνική επίλυση αναλαμβάνει η Ελλάδα. Δυσπιστία από την αντιπολίτευση.

Πλαίσιο πρωτοβουλίας για ειρηνική επίλυση της κρίσης στο Κόσοβο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί πολιτική λύση το ταχύτερο δυνατόν με ταυτόχρονη παύση των εχθροπραξιών, απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας από το Κόσοβο, ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης με ευρεία νομιμοποιητική πράξη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση θα παρουσιαστεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να λάβει τη μορφή πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει διαβαλκανική διάσκεψη στην Αθήνα. Το σχέδιο προβλέπει επίσης μέτρα για την ανάπτυξη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας προσθέτοντας όμως οτι θα σταλούν δυνάμεις όπου εκείνη κρίνει σωστό ότι πρέπει να αποστείλει.

Η πρωτοβουλία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για τη Γιουγκοσλαβία προορίζεται για εσωτερική κατανάλωση δήλωσε χθές απο τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών υπάρχουν στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού υποστηρίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Για ``ρεσιτάλ διγλωσσίας, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης`` κάνει λόγο ο ΣΥΝ. Το ΔΗΚΚΙ ζητά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να αποσαφηνίσει η κυβέρνηση την πολιτική και τις προθέσεις της για το γιουγκοσλαβικό. Ευχολόγιο, χαρακτήρισε τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ Αντώνης Σαμαράς.

Κρανιδιώτης καλεί Μπερνς για ``εμπόλεμη ζώνη``.

Ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης κάλεσε χθες τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς και ζήτησε διευκρινίσεις για το ``εκτελεστικό διάταγμα``, που εκδόθηκε απο το Λευκό Οίκο, το οποίο καθορίζει ως ``εμπόλεμη ζώνη`` μεταξύ άλλων περιοχών και το Ιόνιο Πέλαγος βορείως του 39ου παραλλήλου. Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε οτι το διάταγμα αυτό είναι εσωτερικού χαρακτήρα και δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε διεθνή έννομα αποτελέσματα.

Υποστήριξη ΗΠΑ στην ελληνική προσπάθεια για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αμέριστη υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Αθήνας για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο για περίθαλψη των Αλβανών και Σέρβων προσφύγων. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέϊμς Ρούμπιν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ``παράδειγμα χώρας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τις επαφές της στη Σερβία για να έχει πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη``. Πρόσθεσε δε ότι "οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην πρωτοβουλία αυτή".

Ο ΟΣΕ διακόπτει το δρομολόγιο Αθήνα - Βελιγράδι - Βουδαπέστη.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου - Βουδαπέστης, που έως πρόσφατα αποτελούσε μεγάλης σημασίας άξονα για την διακίνηση ανθρώπων και αγαθών προς και από την κεντρική Ευρώπη διακόπτεται εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία. Ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι στο εξής δεν θα γίνεται αυτό το δρομολόγιο καθώς έχουν καταστραφεί απο τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς πολλές γέφυρες στη Γιουγκοσλαβία.

Φραγμός στην αλόγιστη χορήγηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.

Φραγμό στην αλόγιστη χορήγηση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, βάζει η Τράπεζα της Ελλάδας στο πλαίσιο της στρατηγικής για συγκράτηση του πληθωρισμού σε επίπεδο κάτω του 2% το 1999. Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, όσες τράπεζες υπερβαίνουν τις πιστώσεις τους πάνω από 12%, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στις ΔΕΚΟ θα υποχρεούνται να καταθέτουν άτοκα ποσά στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανάλογα με την υπέρβαση των πιστώσεων.

`Εως τέλος Μαϊου οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη φορολογία.

Μέχρι τέλος Μαϊου η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο υφυπουργός οικονομικών Γιώργος Δρυς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του αφορολόγητου ποσού στα δύο εκατ.δρχ. για μισθωτούς και συνταξιούχους, από 1, 3 που είναι σήμερα, μείωση των φορολογικών συντελεστών και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων.

Σύλληψη καταζητούμενου για δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαϊδη και της φίλης του Αθανασίας Καλαθάκη.

Συνελήφθη ο Παναγιώτης Κράμπης, 42 ετών, ως εγκέφαλος της σπείρας που δολοφόνησε τον επιχειρηματία Γιώργο Νικολαϊδη και τη φίλη του Αθανασία Καλαθάκη, τα πτώματα των οποίων είχαν βρεθεί το Μάιο του '98 στην αγροτική τοποθεσία "Σέσι" Μαραθώνος. Ο Κράμπης συνελήφθη στο Λονδίνο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

`Αρση Βαρών - Τρία χάλκινα ο Λεωνίδης

Τρία χάλκινα μετάλλια κατέκτησε ο Βαλέριος Λεωνίδης στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα `Αρσης Βαρών, που διεξάγεται στην Κορούνια της Ισπανίας. Ο Λεωνίδης αγωνίστηκε στην κατηγορία των 69 κιλών και κατετάγη τρίτος τόσο στο αρασέ με 150 κιλά και το ζετέ με 190 κιλά, όσο και στο σύνολο με 340 κιλά. Πολύ καλή εμφάνιση στην ίδια κατηγορία πραγματοποίησε και ο Γιώργος Τζελίλης, ο οποίος ήταν 4ος στο σύνολο με 332,5 κιλά, αφού σήκωσε 145 στο αρασέ (7ος) και 187,5 στο ζετέ (4ος).

Α1 - Αγώνες κατάταξης - Πέρασε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στην τετράδα της Α1, αφού σε αγώνα για τη β` φάση των αγώνων κατάταξης επικράτησε εκτός έδρας με 76- 62 του Περιστερίου και έκανε το 2-0. Οι ''πράσινοι'' θ' αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ ή τον Ηρακλή. Αντίθετα θα χρειαστεί και 3ο ματς ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Αρη αφού η `Ενωση νίκησε με 65-59 και έκανε το 1-1.

Ευρωπαϊκό παίδων - τρεις νίκες

Την πρόκρισή της στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, εξασφάλισε η εθνική μας ομάδα καλαθοσφαίρησης παίδων. Το ελληνικό συγκρότημα, στον τρίτο αγώνα του για τον Γ` `Ομιλο του ``τσάλεντζ ράουντ``, που διεξάγεται στην Κατερίνη, επικράτησε με 88-84 και παρέμεινε πρώτο και αήττητο με έξι βαθμούς. Αποδοτικότερος της ελληνικής ομάδας, η οποία προηγήθηκε στο ημίχρονο με 44-36 αναδείχθηκε ο Νίκος Ζήσης με 25 πόντους.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 307,85 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 168,36, το γαλλικό φράγκο προς 50,20, τη λίρα Αγγλίας προς 495,93, το ελβετικό φράγκο προς 205,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 260,06, τη λίρα Κύπρου προς 568,42 και το ευρώ προς 329, 28 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

`Αστατος θα είναι ο καιρός με νεφώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και τοπικές βροχές ή καταιγίδες, αλλά από το απόγευμα θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα ειναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί απο 8 εως 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα 11 με 27 και στη βόρεια Κρήτη 29 βαθμούς. Η Αθήνα θα έχει παροδικές νεφώσεις, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 14 έως 26 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πιθανότητα βροχής, και προβλέπονται μέτριοι άνεμοι και θερμοκρασία 13 μέχρι 24 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 17 April 1999 - 15:00:17 UTC