Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 06/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μονομερή εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο κήρυξε η Γιουγκοσλαβία.
- Νέα πρωτοβουλία της Μόσχας για την εκτόνωση της κρίσης.
- Επαφές με πολιτικούς ο Κ.Σημίτης για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας.
- Με τον Μιλόσεβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι ο Ν.Κωνσταντόπουλος.
- Με τον Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε ο Γ.Κασουλίδης.
- Πρόγραμμα 1,3 τρις δρχ για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά-νομικά πρόσωπα.
- Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες λόγω των εορτών του Πάσχα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μονομερή εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο κήρυξε η Γιουγκοσλαβία.

Σιωπή ιχθύος τηρεί μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ στην απόφαση του Βελιγραδίου να κηρύξει μονομερή εκεχειρία στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της εορτής του Ορθόδοξου Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της νύκτας, τα νατοϊκά αεροσκάφη εξαπέλυσαν τις σφοδρότερες επιθέσεις, από την αρχή της σύρραξης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα και να τραυματισθούν 28 στην πόλη Αλέξινατς, νότια του Βελιγραδίου. Τεχνητό λάθος, χαρακτήρισε με ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, το βομβαρδισμό κατοικημένης ζώνης. Και το αμερικανικό αεροπλανοφόφο "Ρούζβελτ", με τα 50 αεροσκάφη του, λαμβάνει από σήμερα μέρος στις επιχειρήσεις.

Νέα πρωτοβουλία της Μόσχας για την εκτόνωση της κρίσης.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Γιέλτσιν χαρακτήρισε "βαρβαρότητες" τις επιθέσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, απέκλεισε ωστόσο, την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του στα Βαλκάνια. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας από τη Ρωσία για την εκτόνωση της κρίσης. Για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα συζητήσει την Πέμπτη στη Μόσχα με την ρωσική πολιτική ηγεσία ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ.

Επαφές με πολιτικούς ο Κ.Σημίτης για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Καραμανλή, Μητσοτάκη, Ράλλη, Σαμαρά και την κυρία Παπαρήγα, είχε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του, για το θέμα της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ενημερώσει και τους κυρίους Τσοβόλα και Κωνσταντόπουλο. Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τα Σκόπια και τα Τίρανα και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου με πρωτοβουλία της Ελλάδος θα συνέλθει το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητηθεί το θέμα των προσφύγων.

Με τον Μιλόσεβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι ο Ν.Κωνσταντόπουλος.

Την εκτίμηση ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι έτοιμος να συζητήσει πολιτική λύση για το Κόσοβο, στο πλαίσιο όμως των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, διατύπωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο. Ο Μιλόσεβιτς ζητάει παράλληλα τη διακοπή των βομβαρδισμών. Αύριο το μεσημέρι θα γίνει στο Βελιγράδι ο φιλικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζάν.

Με τον Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε ο Γ.Κασουλίδης.

Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η προαναγγελθείσα αμερικανική πρωτοβουλία για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και την Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε με τους κυρίους Παπανδρέου και Κρανιδιώτη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις που έκαναν τόνισαν την ανάγκη να μη χάνεται το Κυπριακό από την επικαιρότητα, μετά τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, για την οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Πρόγραμμα 1,3 τρις δρχ για τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκε στη διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή των υπουργών Αμύνης και Εθνικής Οικονομίας. Η συνεδρίαση ήταν προπαρασκευαστική του ΚΥΣΕΑ, που εκτιμάται ότι θα συγκληθεί μετά το Πάσχα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα - μαμούθ, ύψους 1,3 τρισ.δρχ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών και οπλικών συστημάτων.

Παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά-νομικά πρόσωπα.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Δρυ, παρατείνεται μέχρι τις 23 Απριλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που έληγε στις 15 Απριλίου.

Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες λόγω των εορτών του Πάσχα.

Επιστρέφονται από αύριο οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας που είχαν αφαιρεθεί, για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών, που πρόκειται να εκδράμουν στην επαρχία, με αφορμή των εορτών του Πάσχα. Δεν επιστρέφονται οι πινακίδες που έχουν αφαιρεθεί με δικαστικές αποφάσεις ή κατ'εφαρμογήν του πόϊντ σύστεμ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τη συγκίνησή τους για το "ταξίδι ειρήνης" της ΑΕΚ και το ιστορικό φιλικό ματς, που θα γίνει αύριο στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν, εξέφρασν στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την αναχώρηση, όσοι μετέχουν στην αποστολή. Τόνισαν ότι ο αθλητισμός είναι πέρα από την πολιτική και πως με το ταξίδι τους αυτό θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στις Νατοϊκές δυνάμεις. Εκτός από τους παίχτες και τα μέλη της διοίκησης της ΑΕΚ στην αποστολή συμμετέχουν και ο δήμαρχος Νέας Φιλαδελφείας, πολιτικοί, καθώς και οπαδοί της ομάδας.

Τυπική διαδικασία αποτελεί η ρεβάνς ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Αθηναϊκό, για το κύπελλο Ελλάδος, καθώς οι πράσινοι νίκησαν στο ΟΑΚΑ ΜΕ 6-1. Για τον Παναθηναϊκό, που αγωνίστηκε σοβαρά και εκμεταλλεύθηκε τις ευκαιρίες που δημιούργησε, σκόραραν οι Βαζέχα (23',41',64'), Ντα Σίλβα (4',75') και Καραγκούνης (24'). Για τον Αθηναϊκό το τέρμα της τιμής πέτυχε ο Βελετάκος στο 18'.

Στην αντεπίθεση περνά η ΕΠΑΕ στην κόντρα της με το συνδρομητικό κανάλι και θα ζητήσει πλέον 36 δισεκατομμύρια δραχμές για δύο χρόνια, για τη μετάδοση των αγώνων, όπως αποφάσισε στη σημερινή Γενική Συνέλευσή της, που έγινε στην Αθήνα. Την πρόταση για το ποσό των 18 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως, έκανε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης και έγινε ομόφωνα δεκτή από τους προέδρους και τους εκπροσώπους των ΠΑΕ, που μετείχαν στη Γενική Συνέλευση.

Ο Εθνικός Αστέρας με ένσταση που κατέθεσε σήμερα στον Αθλητικό δικαστή, ζητά την επανάληψη του αγώνα του με την ΑΕΚ, που έγινε στο γήπεδο Καισαριανής και έληξε με νίκη της ''Ενωσης'' (2-3). Η ομάδα της Καισαριανής αναφέρει στην ένστασή της, ότι ο τραυματισμός του τερματοφύλακα της, Βαγγέλη Χοσάδα, από αντικείμενο που του πέταξαν οπαδοί της ΑΕΚ από την εξέδρα, επηρέασε την αγωνιστική ικανότητα των συμπαικτών του, καθώς το παιχνίδι συνεχίστηκε με άνισους όρους.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και παλιός πρωταθλητής του στίβου, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, επανέφερε σήμερα, γιορτή της Ολυμπιακής ημέρας, το θέμα της διεξαγωγής μέρους των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Υποστήριξε ότι μπορούν να διοργανωθούν αγώνες κωπηλασίας, κανό καγιάκ αλλά και ιστιοπλοϊας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία των έργων και κατηγόρησε τους υπεύθυνους για καθυστέρηση των γηπέδων ΠΑΟΚ, Αρη και Ηρακλή.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,74 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,43, γαλλικό φράγκο προς 50,51, λίρα Αγγλίας προς 490,52, ελβετικό φράγκο προς 207,79, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,11, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,59, τη λίρα Κύπρου προς 573,57 και το ευρώ προς 331,37 δραχμές.

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά τη χθεσινή ισχυρή πτώση. Ομως ο όγκος των συναλλαγών, αν και ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με χθες, κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.300,20 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 82,14 μονάδων ή σε ποσοστό 2,55%. Απο τις τραπεζικές μετοχές διακρίθηκαν για τα κέρδη τους και τη συναλλακτική τους δραστηριότητα οι μετοχές της Πίστεως (+1320 δρχ) και της Εθνικής (+700 δρχ). Αντιθέτως, παρά την ανακοίνωση της 4ης μετοχοποίησης, η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε κατά 160 δρχ., στις 6.800 δρχ. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 4,46%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στα δυτικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο πολυ ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 5 εως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 8 με 23 και στο Αιγαίο 11 με 19 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 21 και 8 με 20 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 6 April 1999 - 19:00:14 UTC