Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/04/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μεταφορά χιλιάδων Κοσοβάρων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.
- Πρόσφυγες και γιουγκοσλαβική κρίση εξετάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ.
- Νέους εκτεταμένους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
- Πικρία Κ.Στεφανόπουλου για τη στάση της διεθνούς κοινότητας.
- Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα μας.
- Αμερικανικά σχέδια για Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Βρέθηκε το πτώμα 19χρονου στρατιώτη στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης.
- Χωρίς μπλε λεωφορεία από τις 5 ως τις 9 το βράδυ στην Αθήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεταφορά χιλιάδων Κοσοβάρων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.

Συντονισμένη προσπάθεια μεταφοράς χιλιάδων Κοσοβάρων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίθηκαν τελικά στην έκκληση της κυβέρνησης των Σκοπίων, βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί 20.000, Γερμανία 40.000, η Νορβηγία 6.000, η Αυστρία και ο Καναδάς από 5.000 και οι ΗΠΑ 20.000. Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν αεροπορικώς και για το λόγο αυτό το αεροδρόμιο των Σκοπίων θα είναι ανοιχτό επί 24ωρου βάσεως. Για τη μεταφορά η Ελλάδα προσέφερε δυο αεροσκάφη τύπου χέρκουλες.

Πρόσφυγες και γιουγκοσλαβική κρίση εξετάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ.

Το θέμα των προσφύγων και η συνεισφορά της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ήταν το αντικείμενο της τρίωρης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που συνήλθε υπό τον Κώστα Σημίτη. Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχθεί λίγες χιλιάδες, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτική επίλυση της κρίσης, με γνώμονα την περιφρούση των εθνικών συμφερόντων της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται στην Αλβανία για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Νέους εκτεταμένους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων τώρα, οι νατοϊκές δυνάμεις συνεχίζουν να πλήττουν και μη στρατιωτικούς στόχους. Μετά τη χθεσινή καταστροφή γέφυρας στο Νόβισατ πύραυλος έπληξε διϋλιστήριο πετρελαίου στο Πάντσεβο, με αποτέλεσμα δυο άτομα να σκοτωθούν και επτά να τραυματιστούν. Αλλοι πύραυλοι έπληξαν την Ακαδημία της Αστυνομίας σε προάστιο του Βελιγραδίου, το στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς και μονάδα παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στην όχθη του ποταμού Σάβα. Το μεσημέρι οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο Βελιγράδι για τέλος του συναγερμού.

Πικρία Κ.Στεφανόπουλου για τη στάση της διεθνούς κοινότητας.

Τη βαθύτατη λύπη του για τα όσα συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πικρία του για τη στάση της διεθνούς κοινότητας. Ο κ. Στεφανόπουλος, που βρίσκεται στο Μεσολόγγι για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 173ης επετείου της εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η διεθνής κοινότητα διστάζει να συγκινηθεί. Την ανάγκη εθνικής ενότητας και ομοψυχίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, που παρέστη στις εκδηλώσεις, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Νέες αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα μας.

Συνεχίζονται στη χώρα μας οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Χιλιάδες πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη Μακεδονία συγκεντρώθηκαν στον τελωνειακό σταθμό των Ευζώνων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα διαδηλώνοντας ενάντια στον πόλεμο. Από τον Τύμβο του Μαραθώνα ξεκίνησε λαμπαδιδρομία με κατάληξη την πλατεία συντάγματος και στάση έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Στον Τύρναβο πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο, έξω απο το στρατόπεδο, όπου εδρεύει το υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Αμερικανικά σχέδια για Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, αποκαλύπτει στο "Εθνος της Κυριακής", ότι οι ΗΠΑ είναι πανέτοιμες με σχέδια, χάρτες, ιδέες και προτάσεις, για να διευθετήσουν τις διαφορές της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο. Τονίζει δε ότι στην Ελλάδα και την Κύπρο θα υπερισχύσουν ψύχραιμοι ηγέτες. Επίσης, προαναγγέλει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, που θα προκύψει από τις εκλογές.

Βρέθηκε το πτώμα 19χρονου στρατιώτη στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης.

Το πτώμα του 19χρονου στρατιώτη Χρήστου Ιωαννίδη, περισυνέλεξαν ψαράδες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Λάγους Ξάνθης. Ο άτυχος στρατιώτης είχε εξαφανιστεί στις 20 Μαρτίου όταν το αυτοκίνητο του φίλου του Δημήτρη Μουμτζή ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε κανάλι με νερό βάθους περίπου έξι μέτρων.

Χωρίς μπλε λεωφορεία από τις 5 ως τις 9 το βράδυ στην Αθήνα.

Χωρίς μπλέ λεωφορεία θα μείνει και αύριο από τις πέντε το απόγευμα μέχρι τις εννέα το βράδυ η Αθήνα, λόγω της στάσης εργασίας των εργαζόμενων, οι οποίοι ζητούν την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου για τις αστικές συγκοινωνίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με ένα πέναλτι -για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα οι παίχτες του ΠΑΟΚ- στις καθυστερήσεις του αγώνα νίκησε ο Ολυμπιακός με 2-1 το Δικέφαλο του Βορρά, σε ένα ντέρμπι για γερά νεύρα. Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με τέρμα τον αγώνα όταν στο 3'και σε βαθιά μπαλιά ο Τζόρτζεβιτς, από ελεγχόμενη θέση οφσάιτ κατάφερε να πλασάρει τον Μιχόπουλο. Ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε στο 6'με τον Βρύζα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε αναταραχή στην εστία του Ολυμπιακού. Τη νίκη έδωσε στους ερυθρολεύκους ο Γεωργάτος με πέναλτι στο 91. Να σημειωθεί ότι το πέναλτι κέρδισε ο Νινιάδης, ο οποίος ήταν σαφώς πίσω από τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ. Ετσι, ο Ολυμπιακός κράτησε τη διαφορά των 4 βαθμών από την ΑΕΚ και των 9 βαθμών από τον Παναθηναϊκό.

Μετά από έναν αγώνα που εξελίχθηκε σε θρίλερ, η ΑΕΚ κατάφερε να περάσει με νίκη και από την Καισαριανή, νικώντας με 3-2 τον Εθνικό Αστέρα. Η Ενωση θα μπορούσε να είχε καθαρίσει από το πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι, αν ήταν ψύχραιμη και διατηρούσε το 2-0, με το οποίο είχε προηγηθεί. Αλλά η ομάδα της Καισαριανής μέσα σε δύο λεπτά (56' 57') κατάφερε να ισοφαρίσει με τους τους Τσαλίκη και Φρόντζο. Τελικά στο 85' ο Μαλαδένης θα λυτρώσει τους Ενωσίτες και θα δώσει την πολύτιμη νίκη στην ομάδα του. Τα τέρματα του πρώτου ημιχρόνου είχαν πετύχει οι Μαλαδένης στο 9' και Νικολαϊδης στο 46'.

Στους άλλους αγώνες της 25ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Α'εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Προοδευτική-Απόλλωνας 0-1, Ξάνθη -Ιωνικός 2-2, ΟΦΗ-Βέροια 3-0, Πανηλειακός-Πανελευσινιακός 2-0, Ηρακλής-Αρης 2-1 και Εθνικός-Καβάλα 0-2. Χθες, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Πανιώνιο με 2-0 στη Ν.Σμύρνη.

Σε αγώνες για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β' εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 3-0, Γιάννινα-Αγιος Νικόλαος 2-0, Καλαμαριά-Καρδίτσα 3-1, Λάρισα -Ιάλυσος 2-1 Καλαμάτα-Νίκη Βόλου 3-0, Τρίκαλα-Λύκοι 3-1 Παναχαϊκή- Πιερικός 6-2 και Εδεσσαϊκός-Παναιτωλικός 2-3. Χθες Δόξα Βύρωνα -Αθηναϊκός 0-0. Στη βαθμολογία προηγείται η Καλλιθέα με 52 βαθμούς και ακολουθούν με 50 βαθμούς Καλαμάτα και Τρίκαλα. Από 49 βαθμούς έχουν Παναχαϊκή και Γιάννινα.

Μετά από ένα αρκετά ενδιαφέροντα αγώνα στο κλειστό γυμναστήριο Δράμας ο Ολυμπιακός κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος στο βόλεϊ, νικώντας την ιδιαίτερα φιλόδοξη ΑΕΚ με 3-1. Τα σετ: 25-16, 21-25, 26-17, 26-24. Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου δύο χιλιάδες φίλαθλοι.

Τον περασμένο Μάιο πανηγύριζε την άνοδό της στην "μεγάλη" κατηγορία. Η ίδια ομάδα αλλά με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή της σε σχέση με πέρυσι, πανηγυρίζει πλέον την έξοδό της στο Κύπελλο Κόρατς. Ο λόγος για την ομάδα του Αμαρουσίου, η οποία στον τρίτο αγώνα για την α` φάση των πλέι οφ που έγινε στην έδρα της επικράτησε με 81-73 του Ηρακλείου και έφτασε τις δυο νίκες έναντι μιας της αντιπάλου της.

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών στην υδατοσφαίριση γυναικών, αφού στον τελευταίο αγώνα του για τον προκριματικό όμλιο που διοργάνωσε ο ίδιος στο κολυμβητήριο του Πειραιά, συνέτριψε 24-1 την ιρλανδική Πόλαρ Μπιρς Δουβλίνου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,33, γαλλικό φράγκο προς 50,49, λίρα Αγγλίας προς 493,04, ελβετικό φράγκο προς 207,68, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,10, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,92, τη λίρα Κύπρου προς 573,35 και το ευρώ προς 331,19 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα Ανατολικά και νότια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το βράδυ στο Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 16 βαθμους, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 19 και στο Αιγαίο 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 9 με 18 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδεχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 4 April 1999 - 19:00:11 UTC