Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 30/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Αγωνία για τις συνομιλίες Πριμακόφ-Μιλόσεβιτς.
- Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το δράμα των προσφύγων απ'το Κόσοβο.
- Ανθρωπιστική βοήθεια 2,5 δις δρχ της Ελλάδος στα Σκόπια.
- Αυξήσεις στα εισιτήρια εσωτερικού ανακοίνωσε η Ολυμπιακή.
- Οικογενειακό δράμα με θύμα μία 17χρονη στη Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας.
- Αρχισε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για το θέμα Οτσαλάν.
- Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Νέας Μάκρης.
- Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Νιώτη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αγωνία για τις συνομιλίες Πριμακόφ-Μιλόσεβιτς.

Οι συνομιλίες είχαν αποτελέσματα, δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός μετά τις εξάωρες διαπραγματεύσεις που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο Μιλόσεβιτς, χωρίς όμως να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις. Αμέσως μετά ο Πριμακόφ αναχώρησε για τη Βόνη προκειμένου να ενημερώσει τον καγκελάριο Σρέντερ. Ωστόσο, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία επιμένουν οτι θα συνεχισθούν οι βομβαρδισμοί, έως ότου ο Μιλόσεβιτς αποδεχθεί μία διευθέτηση με βάση τις συμφωνίες του Ραμπουιγιέ. Στη Μόσχα ο πρόεδρος Γιέλτσιν προειδοποίησε οτι οι βομβαρδισμοί συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τόνισε ωστόσο οτι η Ρωσία δεν πρόκειται να αναμιχθεί σε μία στρατιωτική αναμέτρηση.

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το δράμα των προσφύγων απ'το Κόσοβο.

Από την πλευρά τους, οι σερβικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση σε τρία μέτωπα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο, κοντά στην Πρίστινα, όπου έχουν καταφύγει γύρω στους 50.000 αλβανοί πρόσφυγες. Το θέμα των προσφύγων αρχίζει να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως στην ΠΔΓΜ, όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση έχουν καταφύγει στη χώρα τουλάχιστον 22.300 άτομα, τα οποία χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανθρωπιστική βοήθεια 2,5 δις δρχ της Ελλάδος στα Σκόπια.

Η Ελλάδα θα αποστείλει σύντομα στα Σκόπια ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 2,5 δις δρχ, σε ιατροφαρμακευτικό και άλλο υλικό, για την υποδοχή των προσφύγων. Παράλληλα βρίσκεται σε στάση αναμονής για την ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο την εκτόνωση της κρίσης. Ο υπουργός εξωτερικών, ο οποίος έχει τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του άλλων κρατών, ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τις εξελίξεις στο Κόσοβο. Την ίδια ώρα αντιπολεμικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται καθημερινώς σε πολλές πόλεις της χώρας.

Αυξήσεις στα εισιτήρια εσωτερικού ανακοίνωσε η Ολυμπιακή.

Αυξημένα από 5,5 μέχρι 9% κατά μέσο όρο θα είναι από την 1η Απριλίου τα εισιτήρια εσωτερικού της Ολυμπιακής, στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης της εταιρίας. Επίσης, καθιερώνεται το σύστημα των κλιμακωτών ναύλων για τις πτήσεις εξωτερικού.

Οικογενειακό δράμα με θύμα μία 17χρονη στη Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας.

Οικογενειακό δράμα εξελίχθηκε στο χωριό Κάτω Τιθορέα Λοκρίδας. Ο 79χρονος κτηνοτρόφος Γιάννης Τσιρογιάννης, σκότωσε με ρόπαλο την 17χρονη εγγονή του Κατερίνα, την ώρα που κοιμόταν, επειδή όπως ισχυρίσθηκε στους αστυνομικούς δεν πειθαρχούσε και ξενυχτούσε. Σημειώνεται ότι ο δράστης είχε αναλάβει την συντήρηση της οικογενείας του προβληματικού γιου του, καθώς η γυναίκα του τον είχε εγκαταλείψει

Αρχισε τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή για το θέμα Οτσαλάν.

Πρεμιέρα των συνεδριάσεων της εξεταστικής επιτροπής της βουλής για την υπόθεση Οτσαλάν. Ενώπιον της επιτροπής κλήθηκαν να καταθέσουν οι τρεις πρώτοι μάρτυρες και συγκεκριμένα ο απόστρατος αξιωματικός Αντώνης Ναξάκης, ο βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς και ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ κ.Γεωργακόπουλος. Η επιτροπή θα συνεχίσει το έργο της με την εξέταση τουλάχιστον άλλων πέντε μαρτύρων, μη πολιτικών προσώπων.

Ενοπλη ληστεία σημειώθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Νέας Μάκρης.

Δέκα εκατομμύρια δρχ ήταν η λεία των δύο θρασύτατων ληστών που λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Μάκρη. Οι δράστες με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους και αφού άρπαξαν τα χρήματα, διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Νιώτη.

Για τα εθνικά θέματα και γιά την ενίσχυση των δεσμών της νεολαίας της ομογένειας με τη γενέτειρα, μέσα απο εκπαιδευτικά προγράμματα και από προγράμματα φιλοξενίας, συζήτησαν χθες στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ.Νιώτης, για τις επαφές του με τον Αμερικανό πρόεδρο είπε ότι η παρουσία της Ελλάδος στο Λευκό Οίκο υπήρξε τουλάχιστον χρήσιμη, μετά τη διορθωτική δήλωση των ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου. Πρόσθεσε δε, ότι τον ερχόμενο μήνα, με την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ θα υπάρξουν ευκαιρίες για νέες συνομιλίες στο Λευκό Οίκο, σχετικά την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων, στον 5ο αγώνα της για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που έγινε στην πόλη Οζονιέκι, νίκησε 2-0 την αντίστοιχη της Λετονίας, με τέρματα των Χούτου (15'), Τζιωρτζόπουλου (45'). Ετσι το εθνικό μας συγκρότημα παρέμεινε στην κορυφή του Β' ομίλου και έκανε αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση του στα τελικά αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, που θα διεξαχθούν στο Σίδνεϊ.

Με τους Νίκο Μαχλά και Ντέμη Νικολαίδη θα παραταχθεί αύριο στην Ρίγα η εθνική μας ομάδα, με μοναδικό στόχο τη νίκη, ώστε να παραμείνει ''ζωντανή'' στο κυνήγι της πρόκρισης στα τελικά του EURO του 2000. Στις υπόλοιιπες θέσεις θα αγωνιστούν οι Ατματσίδης, Μαυρογενίδης, Κασάπης, Γεωργάτος, Νταμπίζας, Ουζουνίδης, Γιαννακόπουλος, Λυμπερόπουλος κι ένας από τους Ζαγοράκη, Πουρσανίδη.

Το πρώτο από τα δυο βήματα που χρειάζεται προκειμένου να περάσει στις οκτώ καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την έξοδό της στο Κύπελλο Κόρατς, έκανε η ομάδα του Αμαρουσίου. Το συγκρότημα του Κώστα Πετρόπουλου, στον πρώτο αγώνα για την α` φάση των πλέι οφ, που έγινε στο Μαρούσι, επικράτησε με 85-70 του Ηρακλείου. Ο επόμενος αγώνας ανάμεσα στις δυο ομάδες θα γίνει την Πέμπτη στην Κρήτη.

Ο 34χρονος Καναδός μπασκετμπολίστας του Σπόρτιγκ, Σκοτ Πάτερσον, που αγωνίζεται ως κοινοτικός με βελγικό διαβατήριο, διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΟΚ. Το εργαστήριο ντόπινγκ κοντρόλ του ΟΑΚΑ, γνωστοποίησε σήμερα στην ΕΟΚ, ότι στον αγώνα Σπόρτιγκ-Απόλλων Πάτρας, ο Πάτερσον υποβλήθηκε σε έλεγχο και βρέθηκε θετικό το Α' δείγμα του. Διαπιστώθηκε ότι έκανε χρήση της ουσίας Νορ-ανδροστερόνης (μεταβολίτες ναδρολόνης).

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,81 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,81, γαλλικό φράγκο προς 50,33, λίρα Αγγλίας προς 497,67, ελβετικό φράγκο προς 206,95, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,05, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 256,20, τη λίρα Κύπρου προς 570,43 και το ευρώ προς 330,18 δραχμές.

Η υψηλή μεταβλητότητα και οι "νευρικές" συναλλαγές χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σ'ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης 125 μονάδων, για να κλείσει τελικά με μικρή άνοδο. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε πάνω απο τα επίπεδα των 3.500 μονάδων, στις 3.511,02 μονάδες, με μικρή άνοδο 0,42%. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή άνοδο του γενικού δείκτη τιμών, λόγω κυρίως του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές και με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου των συναλλαγών ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε ανώτατη τιμή στις 3.549,14 μονάδες (+1,51%). Ομως γρήγορα η αγορά υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω ρευστοποιήσεων και ο δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 3.425,00 μονάδες (-2,04%), για να επικρατήσουν και πάλι προς το τέλος οι αγοραστές, με αποτέλεσμα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και η αγορά στο κλείσιμο να παρουσιάζει εικόνα μικρής ανόδου. Ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 0,95%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Παρά τη βελτίωση που θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός, τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν και πάλι, κυρίως στα ανατολικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στα πελάγη ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 4 με 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 18 και στο Αιγαίο 10 με 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, αλλά αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 10 με 17 βαθμούς. Λίγες νεφώσεις θα έχει η Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 6 με 15 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 30 March 1999 - 19:00:12 UTC