Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 23/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Πυρετός πολέμου για το Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ έτοιμο να χτυπήσει.
- Διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη σύνθεση του νέου ΕΓ.
- Η κυβέρνηση διέψευσε φήμες περί των Ες-300.
- Οι πρώτοι μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
- Αρχίζει αύριο στο Βερολίνο η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ.
- Φρικτό θάνατο βρήκε 7χρονο κορίτσι, που παρασύρθηκε από φορτηγό.
- Ανάστατοι οι κάτοικοι της Δάφνης για τον Μετροπόντικα.
- Οικογενειακά επιδόματα μαϊμούδες, έπαιρναν 6.000 συνταξιούχοι.
- Από την ερχόμενη Κυριακή θα ισχύσει και στην Ελλάδα η θερινή ώρα.
- Παρουσίαση βιβλίου για τον Μ.Αλέξανδρο στην Αστόρια.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πυρετός πολέμου για το Κοσσυφοπέδιο. Το ΝΑΤΟ έτοιμο να χτυπήσει.

Πολεμικός πυρετός επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς το ΝΑΤΟ βρίσκεται με τη σκανδάλη στο χέρι, μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στο νέο γύρο των συνομιλιών του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς με τον Αμερικανό απεσταλμένο Χόλμπρουκ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, όσο βρίσκεται στην Ουάσιγκτον ο Ρώσος Πρωθυπουργός Πριμακόφ. Την ίδια ώρα στην Ντρένιτσα, μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ σερβικών δυνάμεων και αλβανών ανταρτών. Η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε την αντιθεσή της στη χρήση στρατιωτικής βίας και κατέστησε σαφές ότι δεν η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, εφόσον αποφασισθούν, αλλά θα πάρει μέρος σε πιθανή ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή εξέφρασε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπέρνς, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μανόλη Παραγκιουδάκη.

Διαβουλεύσεις στο ΠΑΣΟΚ για τη σύνθεση του νέου ΕΓ.

Νέες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τη σύνθεση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου, ενόψει της συνεδρίασης, τη Δευτέρα, της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κινήματος. Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση τονίζει ότι το ΕΓ θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν στο κόμμα, όπως αυτές καταγράφηκαν στο συνέδριο. Ο κ.Σημίτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ακη Τσοχατζόπουλο και άλλα στελέχη, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Η κυβέρνηση διέψευσε φήμες περί των Ες-300.

Η κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες περί μεταφοράς των πρώτων εξαρτημάτων των Ες-300 στην Κρήτη, κατέστησε όμως σαφές ότι δεν πρόκειται να ανοίξει δημόσια συζήτηση για τις κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων. Αφορμή αποτέλεσε ο κατάπλους φορτηγού πλοίου στην Κρήτη, με στρατιωτικό υλικό, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτήρισε ειδικό υλικό που προορίζεται για την πολεμική αεροπορία.

Οι πρώτοι μάρτυρες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Την προσεχή Τρίτη θα καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της βουλής, οι πρώτοι μάρτυρες για την υπόθεση Οτσαλάν. Η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει έξι άτομα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση. Πρόκειται για τους Σάββα Καλιντερίδη, Χαράλαμπο Σταυρακάκη, Γιάννη Γεωργακόπουλο, Παναγιώτη Λουκόπουλο, Κώστα Μπαντουβά και Αντώνη Ναξάκη. Η Επιτροπή να συνεδριάζει κάθε Τρίτη, Τετάρτη απόγευμα και Πέμπτη και Παρασκευή πρωί.

Αρχίζει αύριο στο Βερολίνο η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Η Ατζέντα του 2000 και η αντικατάσταση της Κομισιόν, μετά τη μαζική παραίτηση του προέδρου της και των επιτρόπων, θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο στο Βερολίνο. Στη σύνοδο θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναμένεται να δώσει διπλωματική μάχη, καθώς η Ατζέντα 2000, παρουσιάζει τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού η χώρα μας προσδοκά κονδύλια περίπου 20 δισ. Ευρώ.

Φρικτό θάνατο βρήκε 7χρονο κορίτσι, που παρασύρθηκε από φορτηγό.

Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 7χρονο κοριτσάκι, που παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο, ενώ βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, στο Μπραχάμι, στην Αθήνα. Πρόκειται για την Αννα Πελέκη, η οποία ενώ βάδιζε με τη μητέρα της στο πεζοδρόμιο, παρασύρθηκε από φορτηγό που οδηγούσε Ρουμάνος, ο οποίος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Το κοριτσάκι τραυματίσθηκε θανάσιμα, ενώ ο οδηγός συνελήφθη και ανακρίνεται.

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Δάφνης για τον Μετροπόντικα.

Ανάστατοι είναι κάτοικοι και επιχειρηματίες της Δάφνης από τις νέες ρωγμές που σημειώθηκαν σε κτίσματα, εξαιτίας των έργων του μετρό, που εκτελούνται στην περιοχή. Μηχανικοί και εμπειρογνώμονες της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ κάνουν αυτοψία για να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία αποκατάστασής τους και αποζημίωσης των πληγέντων.

Οικογενειακά επιδόματα μαϊμούδες, έπαιρναν 6.000 συνταξιούχοι.

Οικογενειακά επιδόματα μαϊμούδες, έπαιρναν 6.000 συνταξιούχοι του δημοσίου, στους οποίους το 1998 καταβλήθηκαν επιδόματα ύψους 1,2 δις δρχ τα οποία θα κληθούν να επιστρέψουν. Από διασταύρωση που έκανε το λογιστήριο του κράτους, αποκαλύψθηκε ότι οι παραπάνω, ενώ στις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζονταν άγαμοι, ελάμβαναν από το δημόσιο οικογενειακά επιδόματα.

Από την ερχόμενη Κυριακή θα ισχύσει και στην Ελλάδα η θερινή ώρα.

Από την ερχόμενη Κυριακή, 28 του μήνα, θα ισχύσει και στην Ελλάδα η θερινή ώρα. Ετσι στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείξουν 4. Η εφαρμογή του μέτρου θα ισχύσει σ'όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Παρουσίαση βιβλίου για τον Μ.Αλέξανδρο στην Αστόρια.

Ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου Ουράνιος Ιωαννίδης, που θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, παρουσίασε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στην Αστόρια, το βιβλίο του Χρυσόστομου Σοφιανού, γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, το οποίο αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων, ο οποίος αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα του βιβλίου. Ο συγγραφέας ανέφερε ότι το βιβλίο, που βασίζεται στις αρχαίες πηγές, γράφτηκε για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, για να μεταδώσει τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό του για τον άνθρωπο που οδήγησε τον Ελληνισμό σε ανυπέρβλητα μεγαλουργήματα, άλλαξε την πορεία του κόσμου και επί 23 αιώνες κυριαρχεί στη φαντασία και στη σκέψη λαών και εθνών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Κώστας Πετρόπουλος είναι ο νέος προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ των ανδρών. ``Είναι μια μεγάλη στιγμή για μένα``, τόνισε αμέσως μετά τη συμφωνία του με τον πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, ο 43χρονος τεχνικός, που έχει διατελέσει προπονητής στον Απόλλωνα Πατρών, το Σπόρτιγκ, το Περιστέρι και το Μαρούσι, ενώ πρόσθεσε: ``Το μυαλό μας πρέπει πλέον να είναι γύρω από το εποικοδομητικό έργο που πρέπει να επιτελέσουμε στην εθνική``. Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, που θα έχει ως συνεργάτες στην εθνική τους Λάκη Τσάβα και Ηλία Ζούρο, επεσήμανε ακόμη, ότι ελπίζει στη βοήθεια και του Γιάννη Ιωαννίδη.

Αισθητή βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του ποδοσφαιριστή του ΟΦΗ, Παύλου Αδάμου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα πλευρά κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανελευσινιακό σε μια σύγκρουσή με τον συμπαίκτη του Μπεκιάϊ. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε σ' επέμβαση στον Ευαγγελισμό και χρειάστηκε να του αφαιρεθεί το ένα νεφρό. Ο Αδάμος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σε 8-10 ημέρες.

Ισχυρές δονήσεις έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της ΠΑΕ ΑΕΚ για τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς. Κατά την εκδίκαση της προσφυγής του στην ΕΕΟΔΕΠ, η ΑΕΚ παρουσίασε έγγραφο με τη μαρτυρία του Χρήστου Μαλαδένη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Στεπάνοβιτς του πρότεινε να πουλήσει τα δικαιώματά του σε ξένο μάνατζερ. Μάλιστα, του υποσθέθηκε ότι αν δεχόταν, θα τον είχε μονίμα στην ενδεκάδα της ΑΕΚ! Οι δικηγόροι του Στεπάνοβιτς, είπαν ότι θα μηνύσουν το Μαλαδένη για ψευδομαρτυρία. Στο μεταξύ, λύθηκε κοινή συναινέσει, το συμβόλαιο του Δώνη με την ΑΕΚ. Την είδηση ανακοίνωσε η ``κιτρινόμαυρη`` ΠΑΕ, ενώ ο διεθνής άσος απέσυρε την προσφυγή που είχε καταθέσει στην ΕΕΟΔΕΠ και με την οποία ζητούσε να του επιδικαστεί το ποσό των 173 εκατ. δραχμών. Παράλληλα, όμως, ικανοποιήθηκε από την ΑΕΚ η απαίτηση του Δώνη να του καταβληθούν τα δεδουλευμένα έως τον Δεμέβριο, που ανέρχονται σε 35 εκατομμύρια.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μπάγεβιτς σχολίασε τιςδηλώσεις του Ομοσπονδιακού τεχνικού Ανγκελ Ιορντανέσκου για τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, και όπως είπε: ``Είναι δικαίωμα κάθε προπονητή να κάνει τις επιλογές του. Θεωρώ, όμως, ότι τέτοιου είδους κριτικές και αναλύσεις, μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν σ' ένα νεαρό ταλαντούχο επαγγελματία και στην ομάδα του. Ο Ολυμπιακός αναγνωρίζει την μεγάλη προσφορά του Δημήτρη Ελευθερόπουλου και ιδιαίτερα στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, γιατί αυτή την περίοδο προέχουν τα δύο σημαντικά παιχνίδια της εθνικής ομάδας``.

Με μοναδική απουσία τον επιθετικό της Τσέλσι Τορε-Αντρε Φλο, έφτασε στην Αθήνα η αποστολή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Νορβηγίας, η οποία το Σάββατο στο ΟΑΚΑ θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο ελληνικό συγκρότημα, σε ένα από τα πιό κρίσιμα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του EURO 2000. Ο Νορβηγός ομοσπονδιακός προπονητής, Νίλς Γιόχαν Σεμπ, δήλωσε ότι υπολογίζει ιδιαίτερα το ελληνικό συγκρότημα, πρόσθεσε όμως ότι στόχος της ομάδας του είναι η νίκη, που θα της επιτρέψει να καλύψει το χαμένο έδαφος μετά τις εντός έδρας αποτυχίες με Λετονία (1-3) και Αλβανία (2-2), άν και δεν θα τον ...στενοχωρούσε η ισοπαλία.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,16 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,26, γαλλικό φράγκο προς 49,87, λίρα Αγγλίας προς 487,32, ελβετικό φράγκο προς 205,17, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,89, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 253,56, τη λίρα Κύπρου προς 565,94 και το ευρώ προς 327,13 δραχμές.

Τα "τύμπανα του πολέμου" που ηχούν στα Βαλκάνια έδωσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Σοφοκλέους να "διορθώσει" σημαντικά, με αποτέλεσμα ο Γενικος Δείκτης Τιμών να καταγράψει σήμερα ισχυρή πτώση 121,65 μονάδων ή σε ποσοστό 3,24%, υποχωρώντας στις 3.637,80 μονάδες. Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, η συγκυρία για το Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα θετική, λόγω συσσώρευσης πολλών ευνοϊκών παραγόντων. Κάθετη υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών με το άνοιγμα της αγοράς, καθώς εκδηλώθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις για μετοχές όλων των κλάδων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών 60' πριν το τέλος των συναλλαγών, υποχώρησε στο κατώτερο σημείο της ημέρας, κάτω από το φράγμα των 3.600 μονάδων στις 3.590,28 (-4, 50%). Προς το τέλος των συναλλαγών, η αγορά παρουσίασε κάποια σημάδια αντίστασης στην πτώση, καθώς μερικοί επενδυτές προχώρησαν σε επιλλεκτικές αγορές, με αποτέλεσμα στο κλείσιμο ν' ανακοπεί ο ρυθμός της πτώσεις. Με πτώση 0,21% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα με συννεφιά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα είναι βόρειοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές απο νότιοι μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 5 με 15 και στο Αιγαίο 9 με 17 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις με βροχή και πιθανή καταιγίδα, μέτριους και πρόσκαιρα ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 9 με 15 και 4 με 12 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 23 March 1999 - 20:00:12 UTC