Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σήμερα η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
- Σημίτης: Απόδειξη ενότητας το 5-ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
- Διορθωτικές κινήσεις και νέο άνοιγμα στην κοινωνία ζήτησε ο `Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Δασκαλάκης.
- Καραμανλής: Συνέδριο παρακμής και απόγνωσης.
- Περιοδεία Σαμαρά στη Μεσσηνία.
- Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου για Ατζέντα 2000 και νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Απανθρακώθηκε στο κρεβάτι του τρόφιμος του Δρομοκαϊτίου.
- Μέχρι το μεσημέρι ανοιχτά τα ταχυδρομεία για τις φορολογικές δηλώσεις.
- Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα χωριά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
- Γιαννόπουλος: Βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- `Ηττα σοκ του Παναθηναϊκού από την Καβάλα.
- ΟΣΦΠ-ΠΑΟ-`Αρης-ΠΑΟΚ στην πρώτη τετράδα της Α1.
- Στην Α2 Απόλλων Πατρών και Παπάγου.
- Κυπελλούχος Ελλάδας τα Βριλήσσια.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σήμερα η εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Με την εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες του 5-ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το οποίο, χθες, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία τα κείμενα των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων καθώς και του απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής. Αναφορικά με το καταστατικό το συνέδριο ψήφισε τη διεύρυνση του αριθμού των μελών της ΚΕ από 150 σε 180 χωρίς αναπληρωματικά μέλη. Επίσης ψήφισε διάταξη που προβλέπει μείωση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου από 17 σε 11. Στην ίδια διάταξη προβλέπεται ότι τουλάχιστον τρία μέλη του ΕΓ και ο Γραμματέας δεν θα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις. Στις νέες καταστατικές ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και η άμεση εκλογή του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Σημίτης: Απόδειξη ενότητας το 5-ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Στη δευτερολογία του, χθες, ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε πολιτική νίκη το 5- ο συνέδριο και απόδειξη ενότητας και προοπτικής νίκης του Κινήματος. Αυτή τη νίκη την κέρδισαν όλοι μαζί, χάρις στην υπεύθυνη στάση τους, είπε ο κ. Σημίτης και σημείωσε ότι οι αντίπαλοι του κόμματος που είχαν προεξοφλήσει τη διάλυση στο συνέδριο, τώρα έχασαν τα λόγια τους. Τόνισε ακόμη ότι όλα τα θέματα αποφασίζονται στο συνέδριο και με τις αποφάσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ θα πορευθεί στις επόμενες αναμετρήσεις. Ο κ. Σημίτης κάλεσε όλους τους συνέδρους να μην χαρίσουν τη νίκη σε κανέναν, γιατί, όπως είπε, κανένας δεν πρέπει να μείνει πίσω και όλοι να είναι μπροστά στον αγώνα. Από τη Δευτέρα, ανέφερε, όλοι πρέπει να είναι αγγελλιοφόροι του μηνύματος συσπείρωσης, ενότητας, πάλης και νίκης, αφού το συνέδριο ψήφισε ενότητα που βασίζεται σε καθαρές σχέσεις και γι' αυτό πρέπει να σταματήσουν οι ψίθυροι και οι θόρυβοι.

Διορθωτικές κινήσεις και νέο άνοιγμα στην κοινωνία ζήτησε ο `Ακης Τσοχατζόπουλος.

Ο `Ακης Τσοχατζόπουλος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και ζήτησε τομές σε πολιτικές και κόμμα, αλλά και διορθωτικές κινήσεις με νέο άνοιγμα στην κοινωνία. Πρότεινε η νέα Κεντρική Επιτροπή να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο για συζητηθούν πολιτικές νίκης στις ευρωεκλογές, εθνική συνδιάσκεψη το φθινόπωρο, για τις εκλογές του 2000, άποψη η οποία όμως απερρίφθη από τον κ. Σημίτη. Ο υπουργός `Αμυνας ζήτησε έναρξη διαλόγου για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την πολιτική μετά την ΟΝΕ, καθώς, όπως είπε η ένταξη της χώρας είναι σίγουρη. Για την κριτική που δέχθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του περί ενδεχόμενης ήττας στις ευρωεκλογές, είπε ότι απλώς εξέφρασε μια ανησυχία. Τέλος, πρότεινε να γίνει μια ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αφιερωμένη στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ο Μανώλης Δασκαλάκης.

Λίγο νωρίτερα ο Μανώλης Δασκαλάκης, αφού εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Η Βάσω Παπανδρέου ζήτησε να σταματήσει ο εμφύλιος που ταλαιπωρεί το κόμμα, ενώ ο Γεράσιμος Αρσένης είπε ότι η ενότητα δεν κατακτάται με απλές εκκλήσεις, αλλά με κοινούς αγώνες. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε την καθιέρωση δημοψηφισμάτων για εθνικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά θεμάτα. Υπεραμύνθηκε της δημόσιας διπλωματίας που ακολούθησε η κυβέρνηση και επανέλαβε την πρόταση του να γίνει θεσμός η διακομματική συννενόηση στην εξωτερική πολιτική.

Καραμανλής: Συνέδριο παρακμής και απόγνωσης.

Για συνέδριο παρακμής και απελπισίας έκανε λόγο από την Αργολίδα όπου περιοδεύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Μίλησε επίσης συντήρηση κομματικού στρατού και για εξυπηρέτηση συμφερόντων κομματικής νομενκλατούρας. Η περιοδεία του κ. Καραμανλή ολοκληρώνεται σήμερα με επίσκεψη στο Λιγουριό και την Επίδαυρο και με ομιλία του στο Κρανίδι.

Περιοδεία Σαμαρά στη Μεσσηνία.

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα, περιοδεία στο νομό Μεσσηνίας, με πρώτο σταθμό την Πύλο. Αύριο θα επισκεφθεί τα Φιλιατρά, την Κυπαρισσία, τους Γαργαλιάνους και το βράδυ θα διανυκτερεύσει στην Καλαμάτα, όπου την Τρίτη θα παραβρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης.

Στις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου για Ατζέντα 2000 και νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης θα συμμετάσχουν στο ``Κονκλάβιο`` των υπουργών Εξωτερικών που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών, θα συζητηθεί το θέμα της ``Ατζέντας 2000`` ενώ στο δείπνο θα συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω απο την παραίτηση της Επιτροπής, ενόψει της `Εκτακτης Συνόδου Κορυφής του Βερολίνου, στις 24 και 25 Μαρτίου.

Απανθρακώθηκε στο κρεβάτι του τρόφιμος του Δρομοκαϊτίου.

Τραγικό θάνατο βρήκε τα μεσάνυχτα ο τρόφιμος του Δρομοκαϊτίου Απόστολος Ζερβόπουλος, 52 ετών, από τις Σπέτσες, ο οποίος απανθρακώθηκε στο κρεβάτι του. Το θύμα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο από το 1967. Η φωτιά που εκδηλώθηκε ίσως από τσιγάρο- περιορίστηκε μόνο στο κρεβάτι του, σε θάλαμο του πρώτου ορόφου, όπου ήταν μαζί με άλλους τρείς ασθενείς.

Μέχρι το μεσημέρι ανοιχτά τα ταχυδρομεία για τις φορολογικές δηλώσεις.

Μέχρι και σήμερα το μεσημέρι θα μπορούν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να αποστείλουν ταχυδρομικώς τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για το λόγο αυτό τα κεντρικά ταχυδρομεία σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα, όσοι καταθέτουν δηλώσεις θα είναι εκπρόθεσμοι και θα επιβάλονται πρόστιμα.

Κακοκαιρία: Αποκλεισμένα χωριά στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Παρά τη σχετική υποχώρηση που παρουσίασε χθες η κακοκαιρία, δεκάδες χωριά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας εξακολουθούν να παραμένουν αποκλεισμένα απο τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια οχηματαγωγών και επιβατηγών πλοίων απο τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, προς τη νησιωτική χώρα.

Γιαννόπουλος: Βγήκε από τη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Απολύτως ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου, μετά την εγχείριση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση πολυπόδων από το έντερο. Ο κ. Γιαννόπουλος βγήκε χθες από τη μονάδα εντατικής Θεραπείας και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο του 8ου ορόφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

`Ηττα σοκ του Παναθηναϊκού από την Καβάλα.

``Πάγωσε`` ο Παναθηναϊκός στην Καβάλα, όπου η τοπική ομάδα, μετά από ένα αγώνα για γερά νεύρα, τον νίκησε 2-1, στον αγώνα που άνοιξε την ``αυλαία`` της 24ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της πρώτης εθνικής κατηγορίας και ``ψαλίδισε`` τις ελπίδες του για την κατάκτηση του τίτλου. Αντίθετα, η Καβάλα έκανε ένα αποφασιστικό βήμα για τη σωτηρία της. Τα τέρματα των γηπεδούχων πέτυχε ο Πις (19' και 34' με πέναλτι, ενώ σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Φύσσας (22').

`Ετσι τώρα, ο Παναθηναϊκός είναι στην τρίτη θέση με 50 βαθμούς, η Καβάλα στην 11η με 30, ενώ προηγείται ο Ολυμπιακός, που έχει ένα αγώνα λιγότερο με 56. Σήμερα (Κυριακή) θα γίνουν οι αγώνες ΑΕΚ-Προοδευτική, Πανελευσινιακός- ΟΦΗ, Απόλλων-Πανηλειακός, Ιωνικός-Ηρακλής, ΠΑΟΚ-Ξάνθη, `Αρης-Εθνικός και τη Δευτέρα οι συναντήσεις Βέροια-Πανιώνιος και Ολυμπιακός-Εθνικός Αστέρας.

ΟΣΦΠ-ΠΑΟ-`Αρης-ΠΑΟΚ στην πρώτη τετράδα της Α1.

Ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα απο τον Παναθηναϊκό γιά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης, μετά από την διεξαγωγή των αγώνων της 25ης και προτελευταίας ημέρας. Οι ``ερυθρόλευκοι`` επικράτησαν με 85-62 του ΠΑΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ οι ``πράσινοι`` έχασαν στο Αλεξάνδρειο από τον `Αρη με 68-61.

Παράλληλα, ο `Αρης, με τη νίκη του επί των ``πρασίνων``, που ακολούθησε εκείνη επί του Ολυμπιακού, εξασφάλισε μία θέση στην πρώτη τετράδα, μαζί με τον ΠΑΟΚ, παρά την ήττα που γνώρισε ο ``δικέφαλος του βορρά`` στο ΣΕΦ από τους ``ερυθρόλευκους``.

Στην Α2 Απόλλων Πατρών και Παπάγου.

Από την άλλη μεριά, ο Απόλλων Πατρών θα ακολουθήσει την ομάδα του Παπάγου στην Α2. Οι Πατρινοί, μετά την ήττα που γνώρισαν στα Πατήσια από το Σπόρτιγκ με 74-72 έχασαν κάθε ελπίδα παραμονής στην κατηγορία και υποβιβάζονται μαζί με τους ``στρατηγούς``, οι οποίοι έχασαν στο ΟΑΚΑ από την ΑΕΚ με 80-61 και παρέμειναν στην ``ουρά`` της βαθμολογίας.

Αντίθετα, την παραμονή τους στην Α1 εξασφάλισαν τόσο ο Σπόρτιγκ, όσο και ο Πανιώνιος, το Περιστέρι και το Ηράκλειο, που πέτυχαν καθοριστικές νίκες. Οι `κυανέρυθροι`` επεβλήθησαν με 95-71 της Νήαρ Ηστ στη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι επικράτησε στην έδρα του με 68-66 του Αμαρουσίου και το Ηράκλειο νίκησε στο Λίντο με 68-63 τον Ηρακλή.

Κυπελλούχος Ελλάδας τα Βριλήσσια.

Τα Βριλήσσια κατέκτησαν το πρώτο κύπελλο Ελλάδας στην πετοπσφαίριση γυναικών, αφού στον τελικό της τελικής τετράδας της νέας διοργάνωσης, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, νίκησαν 3-0 τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 298,49 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 166,95, το γαλλικό φράγκο προς 49,78, τη λίρα Αγγλίας προς 485,67, το ελβετικό φράγκο προς 204,27, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,42, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,53 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και νότια θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές μικρής διάρκειας βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά πολύ ισχυροί αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 10 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς και στο Αιγαίο από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται τοπικές νεφώσεις που στα βόρεια και ανατολικά θα είναι αυξημένες κυρίως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 21 March 1999 - 8:00:10 UTC