Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-03-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 04/03/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ο διπλωμάτης καριέρας Π.Αποστολίδης νέος διοικητής στην ΕΥΠ.
- Τον Κ.Καραμανλή ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου για το θέμα Οτσαλάν.
- Σε παραβάσεις του ΦΙΡ Αθηνών, προέβησαν τουρκικά αεροσκάφη.
- Υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από τους μαθητές της Γ'Λυκείου.
- Καμμένες δασικές εκτάσεις θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
- Η Ελλάδα θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.
- Αλλοι δύο νέοι έπεσαν θύματα του λευκού θανάτου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ο διπλωμάτης καριέρας Π.Αποστολίδης νέος διοικητής στην ΕΥΠ.

Ενας διπλωμάτης καριέρας, ο μέχρι τώρα γγ του υπουργείου Εξωτερικών Παύλος Αποστολίδης, επελέγη ομόφωνα από το ΚΥΣΕΑ για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Οπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου θα αλλάξει ριζικά και η λειτουργία της υπηρεσίας, ώστε να γίνει πιό ευέλικτη και αποτελεσματική, για το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας. Η κυρία Παπανδρέου πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς.

Τον Κ.Καραμανλή ενημέρωσε ο ΥΠΕΞ Γ.Παπανδρέου για το θέμα Οτσαλάν.

Διαδοχικές συναντήσεις με τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά είχε ο υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των ενημερωτικών επαφών του για την υπόθεση Οτσαλάν. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στην παραίτηση του πρωθυπουργού και ζήτησε να δοθεί στα κόμματα ο φάκελος με την έκθεση Κωστούλα. Τόσο ο κ.Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς, τάχθηκαν υπέρ της σύστασης εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Στις 12 του μηνός θα συζητηθεί στη βουλή η πρόταση 116 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σχετικά με το Κουρδικό.

Σε παραβάσεις του ΦΙΡ Αθηνών, προέβησαν τουρκικά αεροσκάφη.

Σε παραβάσεις του ΦΙΡ Αθηνών, προέβησαν τουρκικά αεροσκάφη, τα οποία έφεραν εξοπλισμό για αεροφωτογραφίες, χωρίς όμως να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου η Ελλάδα θα αντιδράσει δια της διπλωματικής οδού. Στο μεταξύ, ενδείξεις ότι η Αγκυρα ρίχνει τους υψηλούς τόνους, διαφάνηκαν από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος εκτίμησε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα ομαλοποιηθούν σε ένα όχι μακρινό μέλλον, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για διμερή διάλογο.

Υποβολή μηχανογραφικών δελτίων από τους μαθητές της Γ'Λυκείου.

Από 16 έως 26 Μαρτίου θα υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία οι μαθητές της Γ'Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις γενικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι εξετάσεις αναμένεται να αρχίσουν στο τέλος Ιουνίου, ενώ στα μέσα του ίδιου μήνα θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, σύμφωνα με το νέο σύστημα για τους μαθητές της Β' τάξης Λυκείου.

Καμμένες δασικές εκτάσεις θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Και οι καμμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής και άλλων περιοχών, θα ενταχθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο, για να αποφευχθούν τυχόν καταπατήσεις. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, σημειώνοντας ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Σύμφωνα με τον κ.Λαλιώτη δηλώσεις στο εθνικό Κτηματολόγιο κατέθεσαν 500.000 πολίτες για περίπου 800.000 ακίνητα, ενώ εκτιμάται ότι ένα 10% των ιδιοκτητών δεν έχει υποβάλει δήλωση.

Η Ελλάδα θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Δ.Ρέππας.

Η Ελλάδα θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, στο χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή τον προβληματισμό που επικρατεί σχετικά με το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των σχετικών κριτιρίων. Η Ελλάδα, τόνισε ο κ.Ρέππας, δεν έχει εγείρει τέτοιο θέμα, αλλά ο προβληματισμός είναι γενικότερος καθώς έχουν αλλάξει κάποιοι παράμετροι.

Αλλοι δύο νέοι έπεσαν θύματα του λευκού θανάτου.

Αλλοι δύο νέοι έπεσαν θύματα του λευκού θανάτου, ανεβάζοντας έτσι στους έξι τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 48ωρο. Πρόκειται για τον 19χρονο Νίκο Μπίλιο και τον 26χρονο Χρήστο Αντωνίου, που βρέθηκαν στα σπίτια τους στην Καλλιθέα και τα Νέα Λίοσα αντίστοιχα. Οι διαδοχικοί θάνατοι έχουν προκαλέσει πανικό στα στέκια των τοξικομανών, ενώ η αστυνομία εκτιμά ότι αδίστακτοι έμποροι έχουν διοχετεύσει στην αγορά ηρωίνη ή υψηλής καθαρότητας, ή πολύ νοθευμένη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ``φλερτ`` που χρονολογείται εδώ και αρκετό καιρό, ενδέχεται να καταλήξει σε ``γάμο``, αν αληθεύει τηλεγράφημα του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων, σύμφωνα με το οποίο ο Κρίστο Μπόνεφ, πρόκειται το καλοκαίρι να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, στο τηλεγράφημα του οποίου αναφέρεται η πρόσληψη του Ρότσα στον πάγκο των ``πρασίνων``, ο Μπόνεφ έχει συμφωνήσει με την διοίκηση του Παναθηναϊκού, ενώ σε δηλώσεις του, ο Βούλγαρος τεχνικός, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν σχετικές επαφές, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την συμφωνία.

Πίκρα επικρατεί στις τάξεις της Γιουβέντους για το τελικό 2-1 επί του Ολυμπιακού. Χαρακτηριστικοί είναι και οι σχετικοί τίτλοι των μεγάλων ιταλικών εφημερίδων. Η ``Γκαζέτα Ντέλο Σπορ`` με τίτλο ``Γιούβε, τέλος φάρσας`` τονίζει πως το τελικό 2-1 δίνει μεγάλες ελπίδες πρόκρισης στην ελληνική ομάδα. Η ``Κοριέρε Ντέλα Σέρα`` με τίτλο ``Η Γιουβέντους δυσκολεύει τη ζωή της``, σημειώνει πως με το 2-0 εξασφάλιζε την πρόκριση, τώρα όμως τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα, αφού πλήρωσε τα αμυντικά της λάθη, ενώ η ``Ρεπούμπλικα`` με τίτλο ``η Γιούβε κατάστρεψε το φινάλε``, τονίζει πως τώρα θα υποφέρει στην Αθήνα από το δυνατό Ολυμπιακό.

Στο μεταξύ, ελάχιστες ελπίδες για κατάκτηση του τσάμπιονς λιγκ, δίνει στον Ολυμπιακό το αγγλικό γραφείο στοιχημάτων Ουίλιαμ Χιλ με έδρα το Λονδίνο. Η ελληνική ομάδα παίζεται από το γραφείο στοιχημάτων 25-1, ενώ σε χειρότερη θέση εμφανίζεται μόνο η Καϊζερσλάουτερν με 66-1. Φαβορί είναι η Μάντσεστερ που παίζεται 9-4 και ακολουθούν Γιουβέντους 3-1, Μπάγερν 10-3, Δυναμό Κιέβου 11-2, Ρεάλ 8-1 και Ιντερ 12-1.

Επιπόλαιος αποδείχθηκε τελικά ο τραυματισμός του Νίκου Αργυρίου. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ υπέστη κάκωση μηνίσκου, η οποία όπως φάνηκε μετά τις σχετικές εξετάσεις, ήταν ήπιας μορφής και έτσι ο Αργυρίου, αναμένεται να αρχίσει προπονήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κατά τα ``πρότυπα`` των οπαδών του ΠΑΟΚ λειτούργησαν και οι φίλοι του Ηρακλή. Νωρίς το απόγευμα, περίπου 50 άτομα αποδοκίμασαν παίκτες και τεχνική ηγεσία για την εντός έδρας ήττα από την Προοδευτική και διέκοψαν την προπόνηση. Παίκτες και προπονητές αποσύρθηκαν στο βοηθητικό του Καυταντζογλείου και δεν ξαναγύρισαν, αφού οι οργισμένοι οπαδοί του Ηρακλή, συνέχισαν να αποδοκιμάζουν τους ποδοσφαιριστές, αλλά και την διοίκηση του ``γηραιού``.

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα καθίσουν στο ``σκαμνί`` του αθλητικού δικαστή, την Τετάρτη 10 Μαρτίου, αφού κλήθηκαν σε απολογία για επεισόδια οπαδών τους στον μεταξύ τους αγώνα, στο Ολυμπιακό στάδιο. Πιο βαρύ είναι το κατηγορητήριο για τους ``πράσινους``, αφού αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οπαδοί του έσπασαν καθίσματα και έριξαν διάφορα αντικείμενα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 300,97 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,05, γαλλικό φράγκο προς 49,80, λίρα Αγγλίας προς 484,82, ελβετικό φράγκο προς 205,67, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,60, τη λίρα Κύπρου προς 562,31 και το ευρώ προς 326,72 δραχμές.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου καθώς εκδηλώθηκε "κύμα πωλήσεων" για μετοχές όλων των κλάδων. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με κάθετη πτώση 108,37 μονάδων ή σε ποσοστό 3,24%, στις 3.232,02 μονάδες. Η χρηματισητριακή αγορά δέχθηκε αρχικά αρνητικές επιρροές απο το κλίμα της έντασης που υπάρχει απο χθές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αρκετοί επενδυτές απο το άνοιγμα της αγοράς προσπάθησαν να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Το αρνητικό κλίμα επιδεινώθηκε στη συνεχεια και απο "τις πληροφορίες" για παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου απο τουρκικά μαχητικά. Οι αισιόδοξες προβλέψεις του πρωθυπουργού για την πορεία της οικονομίας καθώς και οι εκτιμήσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% τον Ιούνιο, "αγνοοήθηκαν" απο την αγορά. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με προσφορά τίτλων για όλους τους κλάδους και ο δείκτης με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου υποχωρούσε στις 3.258 μονάδες (μείον 2,45%). Στα επίπεδα αυτά η αγορά αντέδρασε προσωρινά και οι απώλειες περιορίστηκαν στο 1,60%. Στα τελευταία 60 λεπτά , ομως, των συναλλαγών εκδηλώθηκε νέο "κύμα" ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα στο κλείσιμο οι τιμές των μετοχών να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.Το επενδυτικό ενδιαφέρον περιοριστηκε σε περίπου 20 μετοχές, κυρίως του κλάδου της Κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 8%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός, με τοπικές νεφώσεις, βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στα δυτικά. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις. Βαθμιαιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο 6 εως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το ιόνιο 8 με 17 και στο Αιγαίο 10 με 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με πιθανή βροχή το πρωί, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 11 με 17 και 8 με 15 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 4 March 1999 - 20:00:11 UTC