Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Η κυβέρνηση δηλώνει οτι προχωρεί κανονικά στο πρόγραμμά της.
- Κυβερνητικές προσπάθειες για απεγκλωβισμό τεσσάρων απο το Ναϊρόμπι.
- Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για Οτσαλάν.
- Επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για το θέμα του Κούρδου ηγέτη.
- Εισαγγελική έρευνα για άφιξη Οτσαλάν στην Ελλάδα.
- Η Τουρκία επέτρεψε σε δικηγόρους να επισκεφθούν τον Οτσαλάν.
- Η ΓΣΕΕ απέχει απο τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό.
- Εικοσιτετράωρη απεργία στον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ 99 προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα.
- Ο Παναθηναϊκός ο μεγάλος τυχερός από την κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.
- Τρία πανελλήνια ρεκόρ καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα '99".

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Η κυβέρνηση δηλώνει οτι προχωρεί κανονικά στο πρόγραμμά της.

Υπο τον κ. Σημίτη πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη για την "Ατζέντα 2000" με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, κ. Παπανδρέου και Γεωργίας, κ. Ανωμερίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε οτι η κυβέρνηση προχωρεί κανονικά στους προγραμματισμούς της, που ειναι η διεξαγωγή του συνεδρίου το Μάρτιο, οι ευρωεκλογές, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και οι εθνικές εκλογές το 2000.

Κυβερνητικές προσπάθειες για απεγκλωβισμό τεσσάρων απο το Ναϊρόμπι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την ασφαλή επιστροφή των τριών συνεργάτιδων του Οτσαλάν και του ταγματάρχη της ΕΥΠ, Σάββα Καλεντερίδη, που βρίσκονται στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Στην πρωτεύουσα της Κένυα βρίσκεται απο χθες το βράδυ ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Αποστολίδης, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τεσσάρων ατόμων. Το θέμα απασχόλησε χθες την κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ υπο τον πρωθυπουργό.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπέρ της εξεταστικής επιτροπής για Οτσαλάν.

Κείμενο υπέρ της πρότασης για συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν διακινήθηκε μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι αργά το βράδυ, περίπου 50 βουλευτές - απαιτούνται 60 - υπέγραψαν το κείμενο, στο οποίο γίνεται λόγος για την αναταραχή, που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη από την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη, ενώ ζητείται η πλήρης διαλεύκανση του θέματος. Για τις 5 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, την οποία έχει ζητήσει η ΝΔ.

Επικρίσεις απο την αντιπολίτευση για το θέμα του Κούρδου ηγέτη.

Επικριτική είναι η αντιπολίτευση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα Οτσαλάν. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για παιδαριώδεις χειρισμούς στην υπόθεση, από τις οποίες διακινδυνεύει η σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ, προσθέτοντας οτι το κόμμα του είναι παράγοντας, που διασφαλίζει την προοπτική ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έκανε λόγο για αδυναμίες στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και ζήτησε διπλές εκλογές για τον Ιούνιο. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατηγορεί την κυβέρνηση οτι δεν μπορεί να χειρισθεί μεγάλα εθνικά θέματα.

Εισαγγελική έρευνα για άφιξη Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Στους εισαγγελείς που πραγματοποιούν έρευνα σχετικά με εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα για την άφιξη του Οτσαλάν στην Ελλάδα, αναμένεται να κληθούν και να καταθέσουν σήμερα οι πρώην υπουργοί Εσωτερικών, κ. Παπαδόπουλος και Δημόσιας Τάξης, κ. Πετσάλνικος, καθώς και η συγγραφέας, Βούλα Δαμιανάκου, στο σπίτι της οποίας φιλοξενήθηκε ο Κούρδος ηγέτης. Το απόγευμα πραγματοποιείται συλλαλητήριο και συναυλία απο καλλιτέχνες και πνευματικούς φορείς στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον κουρδικό λαό.

Η Τουρκία επέτρεψε σε δικηγόρους να επισκεφθούν τον Οτσαλάν.

Οι δικηγόροι του Οτσαλάν είναι ελεύθεροι να δούν τον πελάτη τους, όπως ανακοινώθηκε χθες από την υπηρεσία Τύπου του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Στην ανακοίνωση προστίθεται οτι "έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, ώστε να επιτραπεί στους δικηγόρους να εκτελέσουν ασφαλώς τα καθήκοντά τους". Η Διεθνής Αμνηστία, ο ΟΑΣΕ και η Σοσιαλιστική Ομάδα του ευρωπαϊκού κοιβοβουλίου, ζητούν δίκαιη δίκη για τον Οτσαλάν. Η Ρώμη ανέβαλε για τις 22 Μαρτίου την εκδίκαση για παροχή πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν.

Η ΓΣΕΕ απέχει απο τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό.

Να απέχει από τον κοινωνικό διάλογο για το φορολογικό αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η ΓΣΕΕ. Η απόφαση στηρίχθηκε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ΔΑΚΕ, ΕΣΑΚ, Αυτόνομη Παρέμβαση. Ετσι, σήμερα, μπροστά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαντωνίου, θα κηρύξει επίσημα την έναρξη του διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιεί 3ωρη παναθηναϊκή στάση εργασίας.

Εικοσιτετράωρη απεργία στον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία.

Νέα ταλαιπωρία περιμένει σήμερα το επιβατικό κοινό Αθήνας - Πειραιά, καθώς οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, με αίτημα την επίλυση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων. Αύριο θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τη 1 μετά το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, πιθανό την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Μαρτίου, με εξάωρη στάση εργασίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ 99 προκρίθηκε η εθνική μας ομάδα.

Την πρόκρισή της στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ '99 εξασφάλισε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ, που νίκησε με 58-53 την αντίστοιχη της Γερμανίας. Ο αγώνας έγινε στη Δράμα, στο πλαίσιο της 9ης ημέρας του Α' προκριματικού ομίλου. Μετά τη νίκη της αυτή, η ελληνική ομάδα πέρασε στη δεύτερη θέση του ομίλου με 15 βαθμούς,όσους έχει και η Γερμανία,ενώ προηγείται η Σλοβενία με 17.

Ο Παναθηναϊκός ο μεγάλος τυχερός από την κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος τυχερός από την κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε στα γραφεία της ΕΠΟ. Οι "πράσινοι" κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν τον Αθηναϊκό, ενώ το δεύτερο ζευγάρι είναι αυτό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ηρακλή. Οι πρώτες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου και οι επαναληπτικοί στις 14 Απριλίου.

Τρία πανελλήνια ρεκόρ καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου "Αθήνα '99".

Τρία πανελλήνια ρεκόρ γυναικών με χρονική διαφορά λίγων λεπτών καταρρίφθηκαν κατά την διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ κλειστού στίβου ''Αθήνα '99'' που διεξήχθη στο ΣΕΦ. Στο τριπλούν η Βούλα Τσιαμήτα με άλμα στα 14.47μ κατέρριψε το περσινό ρεκόρ της Ολγας Βασδέκη που ήταν 14.44μ, αλλά λίγο αργότερα η Βασδέκη ''πέταξε'' στα 14.51μ. Ακόμη, η Γωγώ Τσιλιγκίρη κατέρριψε με 4.25μ το δικό της ρεκόρ στο επί κοντώ, που ήταν 4.20μ και το είχε σημειώσει το περασμένο Σάββατο. Στο ίδιο μίτινγκ, η Κατρίνα Θάνου ήταν δέυτερη στα 60 μέτρα με 7.16, πίσω από την Μαρλέν Οτι (7.04), ενώ η Νίκη Ξάνθου εντυπωσίασε με άλμα στα έξι μέτρα και 80 εκατοστά.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 297,19 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,31, γαλλικό φράγκο προς 49,88, λίρα Αγγλίας προς 475,99, ελβετικό φράγκο προς 205,42, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 243,83, τη λίρα Κύπρου προς 560,55 και το ευρώ προς 327,23 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια, που βαθμιαία θα ενταθούν και στα δυτικά θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σταδιακά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου,ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι και αργότερα ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -2 με 10, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 4 με 15 και στο Αιγαίο 9 με 16 βαθμούς. Συννεφιά με πιθανότητα βροχής, μέτριους έως ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 6 με 15 και 3 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 25 February 1999 - 8:00:10 UTC