Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα Οτσαλάν.
- Ενδεχόμενο παροχής πολιτικού ασύλου σε μια από τις τρεις συνεργάτιδες του Οτσαλάν που είναι εγκλωβισμένη στην Κένυα
- Προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα σε σχέση με τη μεταφορά και παραμονή του Οτσαλάν στην Ελλάδα.
- Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Βολές και από το Νίκο Κωνσταντόπουλο
- Εκκληση Βενιζέλου προς την Αντιπολίτευση για ήπιο πολιτικό κλίμα. Επικρίσεις Παπούλια για το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν
- 8 νεκροί και 136 τραυματίες από την εορταστική έξοδο
- Δόκιμη αστυφύλακας καταδίωξε και συνέλαβε τον κλέφτη που της άρπαξε την τσάντα

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ομολόγους του για το θέμα Οτσαλάν.

Ο Πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Πορτογαλίας και της Σουηδίας, σε σχέση με την υπόθεση Οτσαλάν, οι οποίοι συμφώνησαν οτι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο και να ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Σημίτης ανέφερε οτι πρέπει να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων δικαίου, να διαλέξει ο Οτσαλάν τους συνηγόρους του, να παραστούν στη δίκη διεθνείς παρατηρητές, να διαφυλαχθεί η σωματική του ακεραιότητα και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιβολής της ποινής του θανάτου. Οι 15 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα παρακαθήσουν απόψε σε δείπνο, όπου η ελληνική πλευρά θα θέσει γενικότερα το Κουρδικό θέμα.

Ενδεχόμενο παροχής πολιτικού ασύλου σε μια από τις τρεις συνεργάτιδες του Οτσαλάν που είναι εγκλωβισμένη στην Κένυα

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στη μία απο τις τρείς συνεργάτιδες του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που έχουν απομείνει στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Οι άλλες δυο συνεργάτιδες του Οτσαλάν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, γιατί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα που διαθέτουν, μπορούν να κατευθυνθούν στους προορισμούς τους. Ο Ελληνας πρέσβης, Γιώργος Κωστούλας, βρίσκεται ακόμα και θα παραμείνει στο Ναϊρόμπι ως τα τέλη του μήνα, μέχρις ότου εξελιχθεί ομαλά η αναχώρηση των Κούρδων.

Προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα σε σχέση με τη μεταφορά και παραμονή του Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Αρχισε χθες στην Αθήνα η προκαταρκτική έρευνα για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων, που έφεραν και διευκόλυναν την παραμονή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στην Ελλάδα. Σε σύσκεψη των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών, πιθανολογείται ότι συζητήθηκε να κληθούν προς εξέταση ως μάρτυρες οι παραιτηθέντες υπουργοί, οι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι των τριών υπουργείων, καθώς επίσης βουλευτές και διπλωμάτες και ο πρεσβευτής μας στην Κένυα.

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Βολές και από το Νίκο Κωνσταντόπουλο

Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ζήτησε για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ χθες το απόγευμα απο τα Γιάννενα, όπου παρίσταται στις εκδηλώσεις για την 86η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα Οτσαλάν, ο κ.Καραμανλής είπε οτι η χώρα διασύρεται διεθνώς και αδικείται απο τα τραγικά λάθη του πρωθυπουργού. Εξάλλου, απο τη Χαλκιδική, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε αμφιβολίες αν η κυβέρνηση διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκκληση Βενιζέλου προς την Αντιπολίτευση για ήπιο πολιτικό κλίμα. Επικρίσεις Παπούλια για το χειρισμό της υπόθεσης Οτσαλάν

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση στη χώρα, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος και κάλεσε την αντιπολίτευση να "δείξει περίσσευμα ψυχής καθώς δεν πρέπει να αναμένει ατυχείς στιγμές για κομματική εκμετάλλευση". Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Κάρολος Παπούλιας, είπε οτι "η υπόθεση Οτσαλάν θα μας ταλαιπωρήσει και θα εξακολουθεί να πληγώνει τον ελληνικό λαό. Ηταν μια άτυχη υπόθεση με άτυχους και θλιβερούς χειρισμούς. Πολλές φορές επί υπουργίας μου είχα δεχθεί σκληρές πιέσεις για να αποκηρύξουμε σαν παράνομο και τρομοκρατικό το ΡΚΚ, αλλά τις αποκρούσαμε όλες".

8 νεκροί και 136 τραυματίες από την εορταστική έξοδο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κορυφώθηκε χθες η έξοδος των κατοίκων των αστικών κέντρων για το εορταστικό τριήμερο της τελευταίας αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας. Αν και έχουν ληφθεί απο την τροχαία ιδιαίτερα μέτρα για την ασφαλή μετακίνηση των οδηγών 8 άτομα σκοτώθηκαν και 136 τραυματίστηκαν σε 114 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα απο το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Δόκιμη αστυφύλακας καταδίωξε και συνέλαβε τον κλέφτη που της άρπαξε την τσάντα

Τον μάστορά του βρήκε ο 35χρονος Γεωργιανός, Βενιαμίν Μπιτχάνοφ, που επιτέθηκε στην 22χρονη Ολγα Καλαϊτζίδου, που είναι δόκιμος αστυφύλακας, για να της αρπάξει τη τσάντα με την κάθοδό της από αστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. Η Καλαϊτζίδου παρά την αιφνιδιαστική επίθεση του Γεωργιανού και τις γροθιές, που δέχθηκε στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματός της, αντέδρασε, κυνήγησε το δράστη, που της είχε αρπάξει την τσάντα της με 46.000 δρχ και τον συνέλαβε με τη βοήθεια συναδέλφων της.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δύο φορές μέσα σε λίγα λεπτά, η Γωγώ Τσιλιγκίρη κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επι κοντώ, στην πρώτη ημέρα του 14ου πανελλήνιου πρωταθλήματος κλειστού στίβου που διεξάγεται στο ΣΕΦ. Η αθλήτρια του Πανιωνίου πέρασε τα 4 μ. και 20 εκατ., επίδοση που της εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει τον Μάρτιο στο Μαϊμπάσι της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, η Τσιλιγκίρη είχε υπερβεί τα 4.15, ενώ το παλιό ρεκόρ ήταν δικό της με 4.11 από τις 23/1.

Ο Ιωνικός σε αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 20ης ημέρας στο πρωτάθλημα της Α` εθνικής κατηγορίας, νίκησε στο γήπεδο της Νεάπολης τον Αρη με 3-0. Τα τέρματα των ''κυανόλευκων'' πέτυχαν οι Φρούσσος (12`), Αφάς (68`) και Μουτσοτρίγκο (73`). Οι δύο ομάδες τελείωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, αφού αποβλήθηκαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα οι Κολτσίδας (29') και Φίλης (75').

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσαν ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Λ.Νικολάου και ο πρόεδρος της ΔΟΑ Ν.Φιλάρετος, την έκθεση της πρώην αντιδημάρχου της σουηδικής πόλης Οστερσουντ, Γκουν Μόρτενσον, η οποία εμπλέκει τους δυο Ελληνες ''αθάνατους'' στο σκάνδαλο δωροδοκιών της ΔΟΕ, θέμα που παρουσιάστηκε σε αθλητική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα ο κ Νικολάου είπε πως δεν θυμάται καθόλου την Σουηδή παράγοντα, ενώ ο κ Φιλάτερος μίλησε για συκοφαντία.

Μεγάλη επιτυχία για την Χριστίνα Παπαδάκη. Η νεαρή πρωταθλήτρια του τένις προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς τουρνουά 140.000 δολαρίων ''Κονσαλίτας Καπ'', που διεξάγεται στην Μπογκοτά της Κολομβίας, αφού νίκησε την Πάολα Σουάρες από την Αργεντινή με 2-0 σετ (6-3, 7-5). Ετσι, θα διεκδικήσει σήμερα το τρόπαιο εναντίον της Κολομβιανής Φαμπιόλα Ζουλουάγκα, η οποία στον άλλο ημιτελικό νίκησε την Μέγκαν Σόγκνεσι από τις ΗΠΑ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,42 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,17, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 477,47, ελβετικό φράγκο προς 204,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 244,13, τη λίρα Κύπρου προς 563,32 και το ευρώ προς 326,97 δραχμές.

Σε νέες σημαντικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη σημερινή συνεδριαση του Χρηματιστηρίου, υπο το βάρος των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε σημαντική υποχώρηση 110,28 μονάδων ή σε ποσοστό 3,28% και υποχώρησε στις 3.248,94 μονάδες. Σε εβδομαιδιαία βάση σημείωσε απώλειες 4,24%. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς υποχώρησε σε ποσοστό 2,49%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας κι επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων προβλέπεται σε ολη τη χώρα και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις κατα περιόδους αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μείον 2 εως 12 βαθμούς. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και το Ιόνιο απο 0 εως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου απο 5 εως 17 βαθμούς κελσίου. Για σήμερα στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται απο 4 εως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη συμπρωτεύουσα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο μείον 1 εως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Α.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 21 February 1999 - 15:08:49 UTC