Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 99-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 17/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπό κατάληψη παραμένουν εννέα ελληνικές πρεσβείες και προξενεία.
- Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για σύλληψη Οτσαλάν τονίζει ο πρωθυπουργός.
- Διευκρινήσεις Πάγκαλου στη Βουλή για το θέμα Οτσαλάν.
- Παραίτηση Πάγκαλου ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
- Δεν υπήρξε καμια επαφή με την Ελλάδα για Οτσαλάν δήλωσε ο Ετσεβίτ.
- Διεθνείς παρεμβάσεις για διασφάλιση της ακεραιότητας του Οτσαλάν.
- Στάσεις εργασίας και σήμερα των νοσοκομειακών γιατρών.
- Ανακοινώνονται οι τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη του Αρη επι της Βέντσπιλς με 79-64.
- Ο Νικολαϊδης του ΠΑΟΚ, είναι το νέο πρόσωπο, στην εθνική μας ομάδα των ανδρών, στο μπάσκετ.
- Σε υποχρεωτική άδεια βρίσκονται από χθες και μέχρι τέλους της περιόδου οι Μπάνε Πρέλεβιτς και Δημήτρης Παπαδόπουλος.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπό κατάληψη παραμένουν εννέα ελληνικές πρεσβείες και προξενεία.

Εννέα ελληνικές πρεσβείες και προξενεία εξακολουθούν να τελούν υπό κατάληψη απο Κούρδους οπαδούς του ΡΚΚ. Συγκεκριμένα, στο Ανόβερο, τη Βέρνη, τη Φραγκφούρτη, τη Ζυρίχη, το Βερολίνο, το Ντίσερντοφ, το Μόντρεαλ, το Βανκούβερ και στο Λονδίνο, όπου κρατούν ως όμηρο Ελληνα φρουρό της πρεσβείας. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τερματίστηκαν ειρηνικά οι καταλήψεις των πρεσβειών μας στη Βιένη και τη Χάγη, όπου κρατούντο ως όμηροι διπλωματικοί υπάλληλοι και συγγενείς τους.

Δεν ευθύνεται η Ελλάδα για σύλληψη Οτσαλάν τονίζει ο πρωθυπουργός.

Για μεγάλα κενά, που πιθανόν κρύβουν πολλές παγίδες τόσο για τους ίδιους τους Κούρδους όσο και για την Ελλάδα, κάνει λόγο ο πρωθυπουργός σε τετρασέλιδη δήλωσή του, σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης του Οτσαλάν. Ο κ. Σημίτης τονίζει οτι ο Οτσαλάν σε συνεννόηση με τρίτους παράγοντες προχώρησε σε μονομερείς συνομιλίες με την κυβέρνηση της Κένυα και σε κινήσεις, για τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει καμία ευθύνη.

Διευκρινήσεις Πάγκαλου στη Βουλή για το θέμα Οτσαλάν.

Οξύτατες πιέσεις στην κυβέρνηση της Κένυας για το θέμα Οτσαλάν είχε ασκήσει η χώρα μας, τόνισε μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο ο ίδιος ο Οτσαλάν επέλεξε να επανέλθει στην Ευρώπη εμπιστευόμενος τους συνεργάτες του. Ο Οτσαλάν είχε την εντύπωση, είπε ο κ. Πάγκαλος, οτι με την συνεργασία της Κένυας θα έφευγε για την Ολλανδία, παρότι του εκφράσαμε τη δυσπιστία μας οτι πρόκειται για καλή ιστορία για να είναι αληθινή.

Παραίτηση Πάγκαλου ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Την παραίτηση του Θεόδωρου Πάγκαλου από υπουργό Εξωτερικών ζήτησαν οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους κ.κ. Βαλυράκη, Καψή, Βερυβάκη, Κηπουρό, Παπαθεμελή, Πεπονή, Χρυσανθακόπουλο, Μπαντουβά. Δριμύτατη κριτική άσκησαν στην κυβέρνηση μιλώντας χθες στη Βουλή οι ηγέτες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα πρόταση για συζήτηση πρό ημερησίας διατάξεως για την υπόθεση Οτσαλάν, ενω ο ΣΥΝ θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Δεν υπήρξε καμια επαφή με την Ελλάδα για Οτσαλάν δήλωσε ο Ετσεβίτ.

Η παράδοση του Οτσαλάν έγινε απο την κενυατική στην τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόε Λόχαντ και η μεταφορά του στην Τουρκία έγινε απο τις τουρκικές αρχές. Επίσης, οι ΗΠΑ τονίζουν οτι δεν είχαν καμιά ανάμιξη, αν και οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπήρχε συχνή διπλωματική επαφή για το θέμα Οτσαλάν με ξένες κυβερνήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η ελληνική και η τουρκική. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε οτι δεν υπήρξε καμιά επαφή με την Ελλάδα στην υπόθεση Οτσαλάν.

Διεθνείς παρεμβάσεις για διασφάλιση της ακεραιότητας του Οτσαλάν.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν βρίσκεται στην περιοχή της Σμύρνης για να ανακριθεί και είναι πιθανό να υποστεί βασανιστήρια, δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σερ Νάιτζελ Ρόντλεϊ. Κάλεσε δε τις τουρκικές αρχές να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, ώστε να διασφαλιστεί η ακεραιότητά του. Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε απο την Αγκυρα να εγγυηθεί οτι ο Οτσαλάν "θα αντιμετωπιστεί και θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Στάσεις εργασίας και σήμερα των νοσοκομειακών γιατρών.

Αποφασίζουν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους. Οι κινητοποιήσεις των γιατρών προκάλεσαν και νέα παρέμβαση του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε από τη διοίκηση του Λαϊκού να ενημερωθεί αν κινδύνευσε η ζωή των ασθενών και αν έχουν καταρτισθεί προγράμματα εφημεριών για το Φεβρουάριο. Στο μεταξύ συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ, καθώς και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης.

Ανακοινώνονται οι τρόποι αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

Ισως και εντός της ημέρας να ανακοινωθούν από τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, τα μέτρα για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στα λύκεια, λόγω των καταλήψεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να παραταθεί το σχολικό έτος κατά μια εβδομάδα, ενώ τα μέτρα θα διαφέρουν από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα με το χρόνο που τελούσαν υπό κατάληψη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη του Αρη επι της Βέντσπιλς με 79-64.

Ο Αρης προκρίθηκε στα προημιτελικά του κυπέλλου Σαπόρτα, αφού μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, επικράτησε στο Αλεξάνδρειο της Βέντσπιλς με 79-64. Οι ``κίτρινοι`` συνάντησαν ιδιαίτερη δυσκολία απέναντι στους Λετονούς και σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα των οκτώ πόντων που είχαν από το πρώτο παιχνίδι, διεκδίκησαν με αξιώσεις την πρόκριση. Αντίπαλος του Αρη στην προημιτελική φάση θα είναι η σλοβενική Πιβοβάρνα Λάσκο ή η γαλλική Σολέ.

Ο Νικολαϊδης του ΠΑΟΚ, είναι το νέο πρόσωπο, στην εθνική μας ομάδα των ανδρών, στο μπάσκετ.

Ο Σωτήρης Νικολαϊδης του ΠΑΟΚ, είναι το ``νέο πρόσωπο`` που κάλεσε ο Παναγιώτης Γιαννάκης στην εθνική μας ομάδα των ανδρών, ενόψει των δύο τελευταίων αγώνων για την ημιτελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 1999, με Γερμανία στις 24/2 στη Δράμα και το Βέλγιο 27/2 στο Σαρλερουά. Οι υπόλοιποι 13 παίκτες έχουν κληθεί και πάλι από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Πρόκειται για τους Σιγάλα, Λιαδέλη, Κορωνιό, Τσακαλίδη, Κακιούζη, Οικονόμου, Αλβέρτη, Ρετζιά, Παπανικολάου, Γιαννούλη, Μπαλογιάνη και Καράγκουτη.

Σε υποχρεωτική άδεια βρίσκονται από χθες και μέχρι τέλους της περιόδου οι Μπάνε Πρέλεβιτς και Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Σε υποχρεωτική άδεια βρίσκονται από χθες και μέχρι τέλους της περιόδου οι Μπάνε Πρέλεβιτς και Δημήτρης Παπαδόπουλος. Ο πρώτος μάλιστα απολογήθηκε χθες στη διοίκηση της ``κιτρινόμαυρης`` ΚΑΕ, με αφορμή την αγωνιστική ``αδιαφορία`` που έδειξε στους τελευταίους αγώνες της ΑΕΚ, με αποκορύφωμα στον αγώνα του Σαββάτου με αντίπαλο τη Νήαρ Ηστ, ενώ σήμερα θα ακολουθήσει και η σειρά του Παπαδόπουλου.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 292,48 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,37, γαλλικό φράγκο προς 49,90, λίρα Αγγλίας προς 478,24, ελβετικό φράγκο προς 204,70, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,90, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 247,52, τη λίρα Κύπρου προς 560,55 και το ευρώ προς 327,35 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις προβλέπονται σ'όλη τη χώρα με πρόσκαιρες βροχές στις νοτιοανατολικές περιοχές, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά,κεντρικά και βόρεια βόρειοι μέτριοι και στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -3 με 10,στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 1 μςε 14 και στο Αιγαίο 7 με 16 βαθμούς. Νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές θα έχει στην Αττική αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθείω στην Αθήνα 7 με 13 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, προβλέπονται λίγες νεφώσεις, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία που θα κυμανθεί 0 με 10 βαθμούς.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 17 February 1999 - 8:00:10 UTC