Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-02-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα, 03/02/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
- Αύξηση 2% θα πάρουν το 1999 οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Αγώνας δρόμου για τη τη χαμένη διδακτική ύλη στα σχολεία.
- Ανακοινώθηκαν μέτρα για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
- Δήλωση Δ.Ρέππα για τις διαφωνίες Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου.
- Ανοικτά της Κρήτης συνεχίζονται οι έρευνες για το ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.
- Πρόβλημα σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής.
- Ληστεία σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής στα Καλάβρυτα.
- Εκθεση φωτογραφίας με ελληνικό ενδιαφέρον στη Στοκχόλμη.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή θα υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά την κύρωση της σύμβασης από τη βουλή, θα αρχίσουν οι εργασίες και το έργο θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2004, ενώ το κόστος του θα ανέλθει στα 220 δισ δρχ. Η συνολική γραμμή θα έχει μήκος περίπου 10 χλμ, θα κατασκευαστούν 14 ενδιάμεσοι σταθμοί, ενώ το μετρό θα έχει μεταφορική ικανότητα 18.500 επιβατών ανά κατεύθυνση σε ώρες αιχμής.

Αύξηση 2% θα πάρουν το 1999 οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Αυξήσεις της τάξης του 2% θα πάρουν το 1999 οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ δεν θα δοθεί διορθωτικό ποσό για το 1998. Οπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ ο υφυπουργός οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η αύξηση δεν θα δοθεί σε όλους εφάπαξ, γεγονός, που όπως εκτιμά η ΑΔΕΔΥ θα οδηγήσει σε νέες απώλειες της αγοραστικής δυναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

Αγώνας δρόμου για τη τη χαμένη διδακτική ύλη στα σχολεία.

Πυρετός επικρατεί στα σχολεία και το υπουργείο Παιδείας, καθώς αναμένεται πραγματικός αγώνας δρόμου για την αναπλήρωση της χαμένης διδακτικής ύλης. Τα συμβούλια των καθηγητών και των γονέων θα καθορίσουν μέχρι την Τετάρτη τον τρόπο αναπλήρωσης, καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από σχολείο σε σχολείο, ανάλογα με τον χρόνο των καταλήψεων, οι οποίες τείνουν πλέον να ανήκουν στο παρελθόν. Ο Μιλτιάδης Εβερτ πρότεινε τη σύσταση διακομματικών επιτροπών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παιδεία και την υγεία.

Ανακοινώθηκαν μέτρα για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.

Μέτρα για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, την περίοδο υποβολής των δηλώσεων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικομικών. Ετσι παρατείνεται για δύο εβδομάδες η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε κάθε εφορία θα συσταθούν δύο γραφεία, ένα για παραλαβή δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων και άλλο από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης θα συσταθεί γραφείο που θα παρέχει συμβουλές προς όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων.

Δήλωση Δ.Ρέππα για τις διαφωνίες Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου.

Να διατηρήσει τις ισορροπίες προσπάθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διαφωνία μεταξύ των κυρίων Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου για τους Ες-300. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται με γνώμωνα το εθνικό συμφέρον, τόνισε ο κ. Ρέππας και τους δύο υπουργούς επιφανή στελέχη που έχουν πολύ θετική συμβολή στο κυβερνητικό έργο.

Ανοικτά της Κρήτης συνεχίζονται οι έρευνες για το ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ.

Στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κρήτης συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αλιευτικού σκάφους ΛΥΜΠΕΡΙΟΣ, η τύχη του οποίου αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα. Οι έρευνες άρχισαν εκ νέου μετά την περισυλλογή τελάρου με το όνομα της μηχανότρατας, από διερχόμενο ψαρά. Στο σκάφος, το οποίο είχε αποπλεύσει στις 23 του μηνός από το Κερατσίνι επέβαιναν δύο έλληνες και πέντε αλλοδαποί ναυτικοί.

Πρόβλημα σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής.

Αποσυμπίεση της καμπίνας παρατηρήθηκε σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής, που εκτελούσε την πτήση Αθήνα-Κέρκυρα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, ο πιλότος κατέβασε το αεροσκάφος κάτω από τα 14.000 πόδια για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους 110 επιβάτες. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στην Κέρκυρα και επέστρεψε στην Αθήνα.

Ληστεία σημειώθηκε στο υποκατάστημα της Αγροτικής στα Καλάβρυτα.

Το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Καλαβρύτων ήταν ο στόχος πέντε ληστών που πήραν από τα ταμεία τρία εκατομμύρια δρχ Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης που σκοτώθηκε στην αιματηρή απόπειρα ληστείας της Αγροτικής στο Καλαμάκι, είναι ο Ηλίας Σούμπασης ο οποίος ενέχεται και σε άλλες τρείς ληστείες τραπεζών στην Αθήνα, με συνολική λεία περίπου 20 εκατομμύρια δρχ.

Εκθεση φωτογραφίας με ελληνικό ενδιαφέρον στη Στοκχόλμη.

"Η ζωή γύρω απο τις ανασκαφές" είναι το θέμα έκθεσης φωτογραφίας τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες το βράδυ στο μουσείο Μεσογειακής τέχνης της Στοκχόλμης απο τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία Νίκο Λαδόπουλο. Η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό απο τις πρώτες ανασκαφές που έκαναν Σουηδοί αρχαιολόγοι στην Ασίνη της Αργολίδος στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οπου έχει καταγραφεί η καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής καθώς και οι πρώτες κοινωνικές επαφές Ελλήνων και Σουηδών. Η έκθεση έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων απο την ίδρυση του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αθήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την ικανοποίηση του για την απόκτηση έξι ικανών παικτών, εξέφρασε σήμερα ο Ουκρανός προπονητής της ΑΕΚ, Ολεγκ Μπλαχίν. Ο ξένος προπονητής υποστήριξε ότι οι παίκτες αυτοί θα βοηθήσουν σημαντικά στην υλοποίηση των στόχων της ΑΕΚ, ενώ διευκρίνισε ότι τώρα θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός, καθώς θα έχει 26 παίκτες στη διάθεση του. Ακόμη απέδωσε τα εύσημα στους παίκτες του για τη νίκη επί Ολυμπιακού και τόνισε ότι αυτοί κέρδισαν και όχι ο Μπλαχίν. Ωστόσο, προκλήθηκε εμπλοκή στις μεταγραφές των Μέντεζ και Ρε, καθώς η αγγλική ομοσπονδία απάντησε στην ΕΠΟ ότι δεν μπορεί να στείλει τις μπλε κάρτες των ποδοσφαιριστών, ενώ το ίδιο απάντησε και η Αυστραλιανή ομοσπονδία για τον Τσέκολι. Πάντως, η ΑΕΚ δεν ανησυχεί και όπως είπε εκπρόσωπός της το θέμα είναι καθαρά διαδικαστικό και θα ρυθμιστεί εντός των ημερών.

Στην Αθήνα βρίσκεται από σήμερα ο Βραζιλιάνος αμυντικός του Παναθηναϊκού Ζούλιο Σέζαρ και από αύριοο θα τεθεί στη διάθεση του Δανιήλ, ενώ πολύ πιθανό η πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα των πρασίνων να γίνει τη Δευτέρα στον αγώνα με τον Πανηλειακό στον Πύργο. Ο Σέζαρ, που ήρθε στην Αθήνα με τη συζυγό του και την κόρη του, δήλωσε ιακνοποιημένος γιατί θα κλείσει τη 15χρονη καριέρα του στην Αθήνα και τον Παναθηναϊκό.

Αλλος ένας κρίκος στην ...αλυσίδα σκανδάλων και δωροδοκιών, που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη ΔΟΕ προστέθηκε σήμερα. Σύμφωνα με ιαπωνική εφημερίδα, η Ιαπωνία δαπάνησε περίπου 600 εκ. δρχ για να διασκεδάσει μέλη της ΔΟΕ, όταν το 1991 οι αθάνατοι βρέθηκαν στο Μπέρμπιγχαμ, προκειμένου να επιλέξουν την πόλη που θα αναλάμβανε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική και Βόρειο Ελλάδα, είχαν σαν αποτέλεσμα την αναβολή τριών αγώνων για το πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας, Κιλκισιακού- Πρέβεζας, ΑΟΚαρδίτσας-Νάουσας και Κοζάνης-Καστοριάς, γιατί τα γήπεδα ήταν σκεπασμένα από χιόνι. Τα αποτελέσματα της 10ης ημέρας έχουν ως εξής: Νότιος όμιλος Αιγάλεω-ΕΑΡ 2-1 Κερατσίνι-Παναιγιάλειος 5-1 Αγερσανί-Παναργειακός 1-0 Αχαϊκή-Ναυπακτιακός 1- 3 Λεβαδειακός-Αιολικός 1-0 Ατρόμητος-Μαρκό 1-0. Προηγείται ο Ναυπακτιακός Αστέρας με 20 βαθμούς, έναντι19 του Παναιγιάλειου και του Αιγάλεω. Βόρειος όμιλος Απόλλων Κρύας Βρύσης-Αετός Σκύδρας 1-1 Αμπελόκηποι- Ολυμπιακός Βόλου 0-1 Δόξα Δράμας-Ποσειδών Μηχανιώνας 0-2. Προηγείται η Νάουσα με 20 βαθμούς, έναντι 19 του Ολυμπιακού Βόλου και του Ποσειδώνα Μηχανιώνας.

Στον Εθνικό Αστέρα θα συνεχίσει την καριέρα του, ο 24χρονος επιθετικός του Πανιωνίου, Δημήτρης Ναλιτζής. Η ``νεοσμυρνιώτικη`` ΠΑΕ παραχώρισε δανεικό για 6 μήνες το νεαρό άσο στην ομάδα της Καισαριανής.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΚ παρέπεμψε στον ΕΣΑΚΕ την ένσταση του Πανιωνίου για τον αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη, που είχε διακοπεί 25 δεύτερα πριν από τη λήξη του. Η Ομοσπονδία διαβίβασε το φάκελλο στο δικαιοδοτικό όργανο του ΕΣΑΚΕ, λόγω δικής της αναρμοδιότητας, επειδή η ένσταση δεν αφορά σε παράβαση κανονισμών παιδιάς, αλλά το κύρος του αγώνα. Ο Πανιώνιος με την ένσταση που έχει καταθέσει ζητά την επανάληψη του αγώνα, ή τη συνέχισή του από το 39`.35``.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 287,19 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 166,59, το γαλλικό φράγκο προς 49,67, τη λίρα Αγγλίας προς 470,06, το ελβετικό φράγκο προς 203,87, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,82, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 254,66, τη λίρα Κύπρου προς 558,53 και το ευρώ προς 325,82 δραχμές.

Σε νέα υψηλότερα επίπεδα έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου καταγράφοντας το 7-ο συνεχές ιστορικό ρεκόρ. Εκλεισε στις 3,306,06 μονάδες με άνοδο 0,86%. Αρχικά οι τιμές των μετοχών σημείωναν διορθωτική υποχώρηση που έφθανε το 1,80%. Η πτώση ομως αυτή έδωσε την ευκαιρία σε νέα κεφάλαια να τοποθετηθούν στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα οχι μόνο οι τιμές των μετοχών να καλύψουν τις αρχικές απώλειες, αλλά να κλείσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Η πλεονάζουσα ρευστότητα στην αγορά καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την "επιθυμητή" απο πολλούς διόρθωση των τιμών των μετοχών και οι όποιες διορθωτικές κινήσεις πραγματοποιούνται στη διάρκεια της συνεδρίασης. Η μεγαλύτερη δραστηριότητα και σήμερα παρατηρήθηκε στο χώρο των Τραπεζών. Εντονο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τη μετοχή της Alpha Τραπέζης Πίστεως, μετά την αποφαση του ΔΣ της Τράπεζας να διανείμει μία νέα μετοχή προς κάθε μία παλαιά.Η τιμή της μετοχής της Πίστεως έκλεισε με άνοδο 8% στις 36.126 δρχ. Επίσης η αγορά σήμερα έδειξε οτι αρχίζει να προεξοφλεί την πώληση της Ιονικής Τράπεζας η οποία απο την ερχόμενη Δευτέρα εισέρχεται στην τελική της ευθεία, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέσουν μή δεσμευτικές προσφορές στο σύμβουλο της πώλησης J. P. Morgan. Ενδεικτικό αυτού είναι το γεγονός οτι η Εμπορική Τράπεζα, η άμεσα οφελειμένη απο την πώληση της Ιονικής έκλεισε με ανοδο 8% στις 34.182 δρχ. Επίσης σημαντική άνοδο 7,9% σημείωσε η μετοχή της Ιονικής Τράπεζας και έκλεισε στις 17.540 δρχ., ενώ με άνοδο 8% έκλεισε και η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς. Αντιθέτως η μετοχή της Εθνικής, μετά το "ράλυ " των προηγούμενων ημερών υποχώρησε σε ποσοστό 5,4%, στις 21.500 δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με λίγες νεφώσεις και κατά τόπους θα σημειωθούν βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι μικρής διάρκειας. Οι ανεμοι θα είναι Βόρειοι μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια -10 με 5 βαθμούς στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά -3 με 12 και στο Αιγαίο απο 5 εως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά ισχυροί και η θερμοκρασία θα κυμανθεί 3 με 11 βαθμούς. Νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα γύρω ορεινά, μέτριους μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία -3 με 4 βαθμούς Κελσίου, θα έχει αύριο η Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 3 February 1999 - 19:56:33 UTC