Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 25/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Συνάντηση Αρσένη-ΟΛΜΕ, για την κρίση στην παιδεία.
- Νέα μπλόκα σ'όλη την Ελλάδα από τους μαθητές.
- Με την Πανθεσσαλική Επιτροπή συναντήθηκε ο υπουργός Γεωργίας.
- Αινιγματικές δηλώσεις Μητσοτάκη για το πολιτικό μέλλον της χώρας.
- Πέφτουν οι δημοτικότητες των πολιτικών. Εξαίρεση η Παπαρήγα.
- Ενταση στα δικαστήρια.
- Αλλες δύο εκκλησίες της Αθήνας έγιναν στόχος ιερόσυλων.
- Ψήφισμα Ιταλών Δημάρχων για διατήρηση των γκρεκάνικων.
- Βιβλίο για την ιστορία και τις ρίζες του Ελληνισμού στη Βρετανία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Συνάντηση Αρσένη-ΟΛΜΕ, για την κρίση στην παιδεία.

Στο υπουργείο Παιδείας είναι στραμμένο το βλέμμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς από τις 4 το απόγευμα βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση του Γεράσιμου Αρσένη με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, σε μια ύστατη προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση στο χώρο της παιδείας. Από την έκβαση της συνάντησης, η οποία δεν έχει προκαθορισμένη ατζέντα, θα καθοριστούν πολλά και κυρίως η πορεία των μαθητικών κινητοποιήσεων, καθώς οι καθηγητές, μπορούν σε ένα βαθμό να επηρεάσουν τους μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της εμφανίσθηκε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της συνάντησης Αρσένη - καθηγητών, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει οι φορείς της εκπαίδευσης να επιδείξουν ευθύνη, καθώς μέχρι τώρα είχαν φανεί κατώτεροι των περιστάσεων. Το πρωί καθηγητές και δάσκαλοι που πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο παιδείας. Αναστολή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος το πρωί έγινε δεκτός από τον πρέοδρο της Δημοκρατίας.

Νέα μπλόκα σ'όλη την Ελλάδα από τους μαθητές.

Νέα μπλόκα έστησαν οι μαθητές στους δρόμους της Αθήνας, του Βόλου, της Ηλείας της Λάρισας κα, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας οι καταλήψεις έχουν φθίνουσα πορεία, καθώς αυτή την εβδομάδα σε τουλάχιστον 100 σχολεία σταμάτησαν οι καταλήψεις. Στην Πάτρα, αναβλήθηκε για την 1η Φεβρουαρίου η δίκη των 14 νεαρών που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια έξω από τη νομαρχία Αχαϊας.

Με την Πανθεσσαλική Επιτροπή συναντήθηκε ο υπουργός Γεωργίας.

Μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της Πανθεσσαλικής Επιτροπής αγροτών, είχε ο υπουργός Γεωργίας. Ο κ. Ανωμερίτης δεσμεύθηκε πως μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου θα δώσει γραπτώς τις απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών, χαρακτήρισε τη συνάντηση δημιουργική και πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί. Πάντως εκπρόσωπος των αγροτών δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων.

Αινιγματικές δηλώσεις Μητσοτάκη για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές πολιτικές κινήσεις του, άφησε ο Κων. Μητσοτάκης. Δεν έχω τίποτε ακόμη να πω, θα μιλήσω όταν πρέπει, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας σε συνεργάτες του τόνισε την ανάγκη επανίδρυσης της ΝΔ. Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες στη σημερινή ηγεσία του κόμματος λέγοντας ότι οι διαγραφές, η ασάφεια στην πολιτική και η αδυναμία της να συσπειρώσει τη βάση, οδήγησαν στη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού κενού, το οποίο αν δεν καλύψει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρεθεί κάποιος άλλος να το καλύψει.

Πέφτουν οι δημοτικότητες των πολιτικών. Εξαίρεση η Παπαρήγα.

Πτωτική τάση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, πλην της Αλέκας Παπαρήγα, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας "Βι-Πι-Αρ-Σι", που δημοσιεύουν "ΤΑ ΝΕΑ". Στη δημοσκόπηση ένας στους δύο νέους αντιμετωπίζουν θετικά τη δημιουργία νέων κομμάτων, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενταση στα δικαστήρια.

Ενταση προκλήθηκε στα δικαστήρια στις κατ' έφεση δίκες για τις δολοφονίες του νεαρού Τσιγγάνου Γιάννη Τσατσάνη, ή Μαρσελίνο και του 36χρονου ενεχυροδανειστή Μιχάλη Σβαρνά. Συγγενείς των θυμάτων επιτέθηκαν και προσπάθησαν να λιντσάρουν τους κατηγορούμενος, με αποτέλεσμα να προκληθούν ένταση και μικροεπεισόδια.

Αλλες δύο εκκλησίες της Αθήνας έγιναν στόχος ιερόσυλων.

Αλλες δύο εκκλησίες στην Αθήνα έγιναν στόχος ιερόσυλων. Πρόκειται για τον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Πατήσια, όπου οι δράστες κατέβηκαν από τον τρούλο με καλώδιο και πήραν από το παγκάρι 80.000 δρχ. Οι ιερόσυλοι έβαλαν στο μάτι και το παγκάρι του ιερού ναού του Αγίου Στυλιανού στου Γκύζη, απ' όπου πήραν 100.000 δρχ.

Ψήφισμα Ιταλών Δημάρχων για διατήρηση των γκρεκάνικων.

Με ψηφισμά της η αντιπροσωπεία των Ιταλών Δημάρχων οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμπόσιο, που διοργάνωσε το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ζητεί από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και τον πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ'Αλέμα να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε το ελληνικό ιδίωμα -"γκρεκάνικα"- που ομιλείται στην Καλαβρία να διατηρηθεί και να μη σβήσει στο πέρασμα του χρόνου. Επίσης, οι τοπικοί άρχοντες από τη γείτονα χώρα, καθώς και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "APODIAFAZZI" και πρώην δήμαρχος του Ελληνόφωνου χωριού Μπόβα, Καρμέλο Νουτσέρα, ζητούν από την ιταλική Πολιτεία την εισαγωγή αυτού του γλωσσικού ιδιώματος, που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, στα δημόσια σχολεία της περιοχής ως προαιρετικό μάθημα.

Βιβλίο για την ιστορία και τις ρίζες του Ελληνισμού στη Βρετανία.

Η ιστορία και οι ρίζες του Ελληνισμού στη Βρετανία καταγράφονται με ενδιαφέροντα στοιχεία στις 900 σελίδες του βιβλίου του εκπαιδευτικού Χάρη Μεττή, ο οποίος από το 1988 έχει καθήκοντα διευθυντού στο γραφείο Τύπου της Αρχιεπισκοπής Θυατήρων και Βρετανίας. Το βιβλίο τιτλοφορείται "Οι ρίζες του παροικιακού Ελληνισμού της Μ.Βρετανίας" και αναφέρεται στην ιστορική επίσκεψη στο Λονδίνο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Β'Παλαιολόγου για να ζητήσει βοήθεια από τον τότε βασιλιά της Αγγλίας στην προάσπιση της απειλούμενης από τους Οθωμανούς Κωνσταντινουπόλεως. Ορισμένα κεφάλαια του βιβλίου ειναι αφιερωμένα στα εκπαιδευτικά προβλήματα της παροικίας, τα οποία ο συγγραφέας γνωρίζει απο την 30ετή θητεία του σε σχολεία της παροικίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αναταραχή έχει προκληθεί στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη ΔΟΕ, ότι μέλη της δέχθηκαν οικονομικά ανταλλάγματα για να υποστηρίξουν το Σολτ Λέικ Σίτι, για τη χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002. Οι έγκυροι "Τάιμς" εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της ΔΟΕ Σάμαρανκ, κατηγορώντας τον για για παθητική διαφθορά. Ο έγκριτος Βρετανός αρθρογράφος του Ιντεπέντεντ, Πίτερ Κόριγκαν, επαναφέρει και προωθεί την ιδέα της μόνιμης εγκατάστασης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος ο Σάμαρανκ εξέφρασε την ικανοποίηση της ΔΟΕ για το γεγονός ότι "η Αθήνα πήρε τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη διαύγεια". Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι το Ολυμπιακό ιδεώδες είναι αλώβητο και η διεξαγωγή των αγώνων δεν μπορεί να ταυτίζεται με αξιοκατάκριτες πράξεις.

"Η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που έχει το πλεονέκτημα να επανασυνδέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την ιστορία τους" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του οργανισμού "Αθήνα 2004" Στρατής Στρατήγης. "Είναι σχεδόν αναπόφευκτο. Το 2004 στην Αθήνα οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα βρούν και πάλι τα ιδανικά τους" τόνισε ο κ.Στρατήγης, ενώ είπε ότι το σκάνδαλο που ξέσπασε στην ΔΟΕ "δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα επηρεάσει τους Αγώνες της Αθήνας".

Στον ΠΑΟΚ πρόκειται ν' αγωνιστεί μέχρι το τέλος της περιόδου ο Κολομβιανός διεθνής επιθετικός της Ιντεπεντιέντε του Μεντεγίν, Αντόλφο Βαλέντσια. Την είδηση μετέδοσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων και επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΕ Νίκος Βεζυρτζής. Ο Βαλέντσια, που έχει αγωνιστεί στις Μπάγερν Μονάχου, Ρετζιάνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, θα κοστίσει στον ΠΑΟΚ 40 εκατομμύρια δραχμές. Στο μεταξύ, πενήντα οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν αρκετοί για να διακόψουν τη σημερινή προπόνηση της ομάδας τους, όταν αποδοκιμάζοντας παίχτες και προπονητή για τη χθεσινή ήττα τους στην Καισαριανή διείσδυσαν στον αγωνιστικό χώρο και προπηλακίζοντας τους ποδοσφαιριστές, ανάγκασαν τον Αναστασιάδη να διακόψει την προπόνηση. Μάλιστα, ο Αναστασιάδης άφησε να εννοηθεί ότι αν απαναληφθούν επεισόδια εις βάρος της ομάδας του, τότε θα υποβάλει την παραιτησή του.

Μαζί με τους τρεις πολύτιμους βαθμούς η ΑΕΚ έχασε στη Ξάνθη και το φυσικό της ηγέτη, Τόνι Σαβέβσκι, ο οποίος στα τελευταία λεπτά του αγώνα υπέστη κάταγμα στο χέρι, από σκληρό κτύπημα αμυντικού της γηπεδούχου ομάδας. Ετσι, στην Ενωση, προστέθηκε ακόμα ένα πρόβλημα ενόψει του ντέρπι με τον Ολυμπιακό, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εξάλλου, ο κεντρικός αμυντικός του Παναθηναϊκού Αλεξόπουλος υποβλήθηκε σήμερα σε αρθροσκόπηση μηνίσκου. Ο αμυντικός των πρασίνων, που έπαθε ρήξη μηνίσκου, υπολογίζεται να επανέλθει στην ενεργό δράση μετά από ένα μήνα περίπου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ πρόκειται να εξετάσει στην αυριανή συνεδριασή του το θέμα της στάσης που θα κρατήσει πλέον, αφού σήμερα έληξε η διορία που είχε δώσει στην Πολιτεία για την επίλυση των οικονομικών της αιτημάτων.

Με μία αγωνιστική και 300.000 δρχ πρόστιμο τιμωρήθηκε η πρωτοπόρος της Β'εθνικής Καλλιθέα για τα επεισόδια των οπαδών της στο ντέρμπι με την Καλαμάτα. Ετσι, αν δεν ανασταλεί η ποινή στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, θα δώσει σε ουδέτερο γήπεδο τον αγώνα της με τον Εδεσσαϊκό για την 19η αγωνιστική.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,15 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 167,15, γαλλικό φράγκο προς 49,84, λίρα Αγγλίας προς 467,67, ελβετικό φράγκο προς 204,64, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 16,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 246,32, τη λίρα Κύπρου προς 561,09 και το ευρώ προς 326,93 δραχμές.

Η αναταρραχή που εκδηλώθηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, λόγω των ανησυχιών για πιθανή υποτίμηση του κινέζικου γουάν, επηρέασε αρνητικά σήμερα και τη Σοφοκλέους. Ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με ισχυρή πτώση σε ποσοστό 2, 29% και υποχώρησε στις 2.917,38 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τραπεζών, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε σε ποσοστό 2,98%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 109 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ διακινήθηκαν 19,1 εκατομμύρια μετοχές και έγιναν 51.855 πράξεις.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο σε όλη τη χώρα με πιθανότητα να βρέξει τοπικά κυρίως στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί -4 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά -1 με 16 και στα νησιά 6 με 15 βαθμούς Κελσίου. Λίγες νεφώσεις, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 4 με 14 βαθμούς θα έχει η Αθήνα. Αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από μηδέν μέχρι 10 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 25 January 1999 - 19:00:16 UTC