Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 99-01-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/01/1999 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παρατείνεται το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας.
- Μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους 6,21%.
- Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προχώρησαν οι αγρότες.
- Με τον Γκοθάλεθ συναντήθηκε στη Μαδρίτη ο Κ.Σημίτης.
- Βαρετό χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα ο Κωστής Στεφανόπουλος.
- Βυθίστηκε κρουαζιερόπλοιο στα ναυπηγεία Αυλίδας.
- Πέθανε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός ζωγράφος Θόδωρος Χίος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παρατείνεται το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας.

Παρατείνεται το αδιέξοδο στο χώρο της Παιδείας, όπου το θέμα των καταλήψεων τείνει να εξελιχθεί σε αντιπαράθεση γονέων - μαθητών. Η αντιπαράθεση αυτή έγινε αφορμή ενός ατυχούς γεγονότος, καθώς σήμερα ένας 16χρονος στην προσπαθειά του να διαφύγει πήδησε από τον πρώτο όροφο του σχολείου του με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα. Ο υπουργός Παιδείας προειδοποίησε οτι αρκετοί μαθητές δεν θα μπορέσουν να διαγωνισθούν, καθώς έχουν χαθεί πολλές ώρες διδασκαλίες, ενώ ποινικές διώξεις για τις καταλήψεις, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους 6,21%.

Η οικονομική κρίση στη Βραζιλία εκτός από τα διεθνή χρηματιστήρια επηρέασε και τη Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κάνει βουτιά, σημειώνοντας πτώση 6,21%. Νωρίτερα, η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων παρέμβασης. Ειδικότερα, μειώνεται κατά 0,25% το επιτόκιο, με το οποίο αποδέχεται καταθέσεις 14 ημερών από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προχώρησαν οι αγρότες.

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων προχώρησαν οι αγρότες. Καπνοπαραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας απέκλεισαν την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση της ποικιλίας καπνών "τσεμπέλια", καθώς και τη μειωμένη τιμή των καπνών. Την Παρασκευή οι αγρότες της Καρδίτσας προγραμματίζουν αποκλεισμό των επαρχιακών οδών Καρδίτσας - Λάρισας και Καρδίτσας - Τρικάλων, ενώ την ίδια μέρα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις κεντρικές πλατείες Λάρισας και Τρικάλων.

Με τον Γκοθάλεθ συναντήθηκε στη Μαδρίτη ο Κ.Σημίτης.

Με τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ, συναντήθηκε στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας. Ο κ.Σημίτης, που πραγματοποιεί από τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, παρεκάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

Βαρετό χαρακτήρισε το πολιτικό κλίμα ο Κωστής Στεφανόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια απονομή του Χρυσιού Κλειδιού της Πόλης από τον δήμαρχο Αθηναίων, οτι δεν θα έπρεπε να ζούμε σε ένα τόσο βαρετό πολιτικό κλίμα. Ο κ.Στεφανόπουλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του συστήματος εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή, και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί έχει εκλείψει, όπως είπε, ο φανατισμός από την πολιτική ζωή.

Βυθίστηκε κρουαζιερόπλοιο στα ναυπηγεία Αυλίδας.

Από εισροή υδάτων βυθίστηκε το υπό σημαία Ονδούρας κρουαζιερόπλοιο "Γκέιμ Μπόι", στο οποίο σημειώθηκε έκρηξη ενώ βρισκόταν για επισκευή στα ναυπηγεία της Αυλίδας. Από την έκρηξη, που οφείλεται σε εμπρηστικό μηχανισμό, σημειώθηκαν ζημιές και σε άλλο δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν δίπλα του, ενώ ο φύλακας του πλοίου το εγκατέλειψε αμέσως, χωρίς ευτυχώς να έχει πάθει τίποτα.

Πέθανε ο γνωστός Ελληνοαμερικανός ζωγράφος Θόδωρος Χίος.

Πέθανε, στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 90 ετών, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός ζωγράφος Θόδωρος Χίος. Ο Χίος, μετανάστης στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1929, δίδαξε στο ανώτατο ίδρυμα της Νέας Υόρκης και τιμήθηκε με τον Αργυρό Αστέρα γιά τις υπηρεσίες, που πρόσφερε σα φωτογράφος στον πόλεμο του Ειρηνικού. Το Μουσείο του Σώματος των Πεζοναυτών, στην Ουάσιγκτον, κατέχει ένα εκτενέστατο αρχείο των έργων του, που διακρίνονται γιά τον κοινωνικό ρεαλισμό και γιά τον οραματισμό τους. Πίνακές του υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στο Μουσείο του Μπρούκλιν, στο Ιστορικό Ιδρυμα Νέας Υόρκης, στο Μουσείο του Τελ Αβίβ και στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά την ΑΕΚ, ένας ακόμα "δικέφαλος", αυτός του Βορρά, έπεσε θύμα έκπληξης στο θεσμό του κυπέλλου Ελλάδος. Αυτή τη φορά, δράστης ήταν ο Πανσεραϊκός, ο οποίος πήρε το εισιτήριο για τους "οκτώ" της διοργάνωσης, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ με 1-0, στο ουδέτερο γήπεδο της Καβάλας. Το γκολ της πρόκρισης, για τους ερυθρόλευκους, που ήταν μαχητικοί και εκμεταλεύθηκαν με τον καλύτερο τρόπο την αδιαφορία που έδειξαν οι αντιπαλοί τους, που έπιασαν κακή απόδοση, πέτυχε ο Ηπειρώτης στο 84'.

Στους υπόλοιπους αγώνες του κυπέλλου Ελλάδος προκρίθηκαν όλα τα φαβορί, καθώς ο Ποσειδώνας Μηχανιώνας δεν κατάφερε να συνεχίσει την πορεία του στη διοργάνωση και μετά από συγκλονιστικό αγώνα δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και κόντρα στον Ηρακλή, ο οποίος στο 97'πέτυχε το χρυσό δεύτερό του τέρμα, που τον έφερε στην επόμενη φάση με σκορ 2-1. Επίσης, προκρίθηκαν η Ξάνθη, που κέρδισε τον ΑΟ Καρδίτσας με 2-0, ο Αθηναϊκός, που νίκησε μέσα στη Λάρισα με 2-0 την τοπική ομάδα, η Καλαμάτα, η οποία υπέταξε με 3-0 εκτός έδρας τον Αιολικό και οι Λύκοι που συνέτριψαν 5-1 την Κοζάνη. Ετσι, μετά τη χθεσινή πρόκριση του Ολυμπιακού επί του Ιωνικού με 7-4, τους οκτώ θα πλαισιώσει και ο νικητής του αυριανού αγώνα ανάμεσα σε Πανηλειακό και Παναθηναϊκό.

Στον Αρη θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Κύπριος επιθετικός του Αθηναϊκού Αγαθοκλέους. Ο νεαρός άσος, για τον οποίο έδειξε έντονο ενδιαφέρον και η ΑΕΚ, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας έναντι 460 εκατομμυρίων δρχ, από τα οποία 220 εκατ. θα πάρει η ομάδα του Βύρωνα και τα υπόλοιπα ο παίχτης, δηλαδή 60 εκατ. για κάθε χρόνο συνεργασίας. Επίσης, ο Αρης θα παραχωρήσει στον Αγαθοκλέους σπίτι, αυτοκίνητο, καθώς και τα δικαιώματα της Ιντεραμέρικαν Κύπρου, ενώ στον Αθηναϊκό θα σταλούν με τη μορφή δανεισμού και τρεις παίχτες.

Δικαιώθηκε η ΑΕΚ από τη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία ακύρωσε την ποινή αποκλεισμού 1 αγωνιστικής που είχε επιβληθεί στην έδρα της γιά επεισόδια οπαδών της στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ και την μετέτρεψε σε πρόστιμο 1 εκ. δραχμών. Ετσι ο αγώνας με τον Ηρακλή για την 15η ημέρα του πρωταθλήματος θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αντίθετα, απορρίφθηκε η έφεση του Αρη, που έχει τιμωρηθεί με δύο αγωνιστικές, λόγω επεισοδίων οπαδών του στον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται -εκτός απροόπτου- να κλείσει η συμφωνία της Γιουβέντους με τον Τούρκο επιθετικό Χακάν Σουκούρ, ο οποίος βρίσκεται στο Τορίνο. Ο Σουκούρ, που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, άρα και στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, θα κοστίσει στη "Μεγάλη Κυρία" περίπου 3,5 δις. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Γιούβε ενδιαφέρεται και για τον Ισπανοαργεντινό επιθετικό Εσνάιντερ της Εσπανιόλ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,94 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 169,15, γαλλικό φράγκο προς 50,43, λίρα Αγγλίας προς 466,61, ελβετικό φράγκο προς 207,00, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,08, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 252,38, τη λίρα Κύπρου προς 566,37 και το ευρώ προς 330,83 δραχμές.

Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τη Σοφοκλέους να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων. Η μείωση του επιτοκίου παρέμβασης από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Ο γενικός δείκτης τιμών κατέγραψε κάθετη υποχώρηση 185,13 μονάδων ή σε ποσοστό 6,21% και διαμορφώθηκε στις 2.798,21 μονάδες. Η ανησυχία για την τύχη της οικονομίας της Βραζιλίας και το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα χρηματιστηριακή κρίση στη λατινική Αμερική προκαλεί "φόβο" στα διεθνή χρηματιστήρια και κυρίως στη Γουόλ Στρητ. Επίσης τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάζονται αρνητικά και από τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι οικονομίες στη ζώνη του Ευρώ, έχουν εισέλθει σε οικονομική ύφεση. Η σημερινή μεγάλη πτώση στη Σοφοκλέους αποτελεί την πρώτη ουσιαστική "διόρθωση" των τιμών των μετοχών μετά την ανοδική κούρσα που ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης τιμών από τις 15 Δεκεμβρίου είχε σημειώσει άνοδο περίπου 600 μονάδων, χωρίς να υπάρξει σημαντική διορθωτική πτώση. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δραχμές και ανήλθε στα 111 δισεκατομμύρια δραχμές. Συνολικά διακινήθηκαν 23.348.000 μετοχές και έγιναν 63.256 πράξεις.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται αρχικά αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες με βελτίωση του καιρού από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως πολύ ισχυροί και στα πελάγη θυελλώδεις, αλλά βαθμιαία και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 2 με 9 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 7 με 15 και στα νησιά του Αιγαίου 10 με 18 βαθμούς Κελσίου. Βροχή και πιθανόν καταιγίδα, με βαθμιαία βελτίωση του καιρού, μέχρι ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασία 10 με 15 και 5 με 9 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 13 January 1999 - 19:00:13 UTC