Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/12/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στη Βιέννη.
- Οριστικές αποφάσεις για την "Ατζέντα-2000" θα ληφθούν το Μάρτιο.
- Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Παπαρήγα για τη σύνοδο της Βιέννης.
- Αρχισαν οι διήμερες εργασίες της 7ης Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΝΔ.
- Διαλακτικότερο το υπουργείο Παιδείας έναντι των μαθητών.
- Τέσσερις ακόμα τράπεζες μειώνουν τα επιτοκιά τους.
- Χόλμπρουκ και Μίλερ τη Δευτέρα στην Αθήνα για το Κυπριακό.
- Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ.
- Συνελήφθησαν τριάντα άτομα γιατί έπαιζαν ζάρια στην Αθήνα.
- Λιμενικός κατηγορείται ότι βίασε 38χρονη από τη Βενεζουέλα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολοκληρώθηκε η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στη Βιέννη.

Με την έκδοση του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων ολοκληρώθηκε το απόγευμα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Βιέννη. Οπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, στο τελικό κείμενο περιλαμβάνεται η επαναβεβαίωση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Κάρντιφ για την Τουρκία. Παράλληλα, ο κ.Σημίτης ήταν κατηγορηματικός οτι δεν άλλαξε απολύτως τίποτα ως προς την προοπτική χρηματοδότησης της Τουρκίας. Σχετικά με τη διεύρυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την ουσιαστική φάση που έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις, ενώ ειδικά για την Κύπρο επαναλαμβάνεται η υποστήριξη στις προσπάθειες του ΟΗΕ. Το απόγευμα ο κ.Σημίτης είχε συνάντηση μίας ώρας με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη.

Οριστικές αποφάσεις για την "Ατζέντα-2000" θα ληφθούν το Μάρτιο.

Στο θέμα της "Ατζέντας-2000" και των δημοσιονομικών πολιτικών, οι "15" συμφώνησαν να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις τον επόμενο Μάρτιο. Ο πρωθυπουργός σχολίασε τη συμφωνία αυτή με τη φράση "τώρα αρχίζει η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση", τονίζοντας οτι δε νομίζει πως υπάρχει ενδεχόμενο για δραστικό περιορισμό του "πακέτου Σαντέρ". Επίσης ο κ.Σημίτης επισήμανε οτι στη Σύνοδο αναδείχθηκαν ως κυρίαρχα τα θέματα της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της σταθερότητας. Τόνισε οτι υπάρχει πλέον αλλαγή κλίματος και απο τις γενικές δηλώσεις έχουμε περάσει στην επεξεργασία πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Παπαρήγα για τη σύνοδο της Βιέννης.

Με σκληρή γλώσσα μίλησε απο την Πάτρα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, σχετικά με τη σύνοδο της Βιέννης. "Οι μάσκες πλέον έπεσαν, καθώς οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα των λαών...", τόνισε η κ.Παπαρήγα. Απο τα Χανιά, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη, ο κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για μεγάλες προκλήσεις, αλλά και για προβλήματα που αντιμετωπίζει η ενωμένη Ευρώπη.

Αρχισαν οι διήμερες εργασίες της 7ης Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΝΔ.

Με ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, άρχισαν σήμερα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι διήμερες εργασίες της 7ης εθνικής συνδιάσκεψης του κόμματος. Ο κ.Καραμανλής, έκανε λόγο για νέο ξεκίνημα και κρίσιμο αγώνα που θα οδηγήσει τη ΝΔ στην εξουσία. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική της και τόνισε οτι ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος το οποίο αποτελεί προϊόν και αντανάκλαση της εποχής της παρακμής. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κενές περιεχομένου γενικολογίες του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, τόνισε, εκφράζει με τον πιό αυθεντικό τρόπο την "αναξιοπιστία" και την "παρακμή του χθες". "Η κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να κατανοήσει απολύτως τίποτα", απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Διαλακτικότερο το υπουργείο Παιδείας έναντι των μαθητών.

Η κυβέρνηση, με δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Ανθόπουλου, επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε όποιες διορθωτικές παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στο μεταξύ εκατοντάδες σχολεία συνεχίζουν να τελούν υπο κατάληψη, ενώ ο υπουργός Γεράσιμος Αρσένης συνεχίζει σε σχολεία της Θεσσαλονίκης τις συναντήσεις ενημέρωσης. Την Τρίτη, μαθητές και καθηγητές επαναλαμβάνουν τις κινητοποιήσεις τους συμμετέχοντας στην 24-ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Τέσσερις ακόμα τράπεζες μειώνουν τα επιτοκιά τους.

Τέσσερις ακόμα τράπεζες ανακοίνωσαν ότι μειώνουν τα επιτόκιά τους, απο μεθαύριο Δευτέρα. Πρόκειται για την Αγροτική Τράπεζα, την Ιονική, την Πειραιώς και την Τράπεζα Μακεδονίας- Θράκης. Μειώσεις των επιτοκίων τους έχουν ανακοινώσει επίσης η Εθνική, η Εργασίας και η Γιούρομπανκ.

Χόλμπρουκ και Μίλερ τη Δευτέρα στην Αθήνα για το Κυπριακό.

Εφ'όλης της ύλης συνομιλίες για το Κυπριακό αναμένεται να έχουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, οι Αμερικανοί πρέσβεις, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και Τόμας Μίλλερ, με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, κυρίους Πάγκαλο και Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία. Σήμερα και αύριο ο κ. Χόλμπρουκ προεδρεύει συνεδρίου Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, με αντικείμενο το Κυπριακό.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού συνεδριάζει την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, συνεδριάζει την Τρίτη το ΚΥΣΕΑ, για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα την αγορά αεροσκαφών και ιπτάμενων ραντάρ. Χθες και σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Αμυνας υπό την προεδρία του κ. Τσοχατζόπουλου για τη διαμόρφωση των εισηγήσεων. Επίσης προπαρασκευαστική του ΚΥΣΕΑ θα είναι η συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Συνελήφθησαν τριάντα άτομα γιατί έπαιζαν ζάρια στην Αθήνα.

Τριάντα άτομα συνελήφθησαν, γιατί έπαιζαν ζάρια σε ισόγεια παράνομη μπαρμπουτιέρα, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 108, στην Αθήνα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2,5 εκατομμύρια δραχμές. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο γνωστός επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων Στιβ Κακέτσης, 50 ετών, 13 άλλοι επιχειρηματίες, έμποροι και βιοτέχνες, ένας γιατρός και ένας πολιτικός μηχανικός.

Λιμενικός κατηγορείται ότι βίασε 38χρονη από τη Βενεζουέλα.

Με την κατηγορία ότι βίασε 38χρονη απο τη Βενεζουέλα, συνελήφθη σήμερα ο λιμενοφύλακας Θεόδωρος Ρούσσος, 31 ετών, που υπηρετεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά. Την καταγγελία του βιασμού έκανε στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας το ίδιο το θύμα. Ο δράστης κρατείται στο Λιμεναρχείο και με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στο Διαρκές Ναυτοδικείο Πειραιά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε αγώνες για τη 12η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής κατηγορίας ανδρών, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ηρακλής-Ηράκλειο 58-44, Απόλλων Πατρών-Σπόρτιγκ 82-62, Μαρούσι -Περιστέρι 86-74, Νήαρ Ηστ-Πανιώνιος 90-75 και Παπάγου-ΑΕΚ 66-70. Οι αγώνες Παναθηναϊκού-Αρη και ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού θα διεξαχθούν αύριο.

Ισόπαλος χωρίς τέρματα τελείωσε ο αγώνας της Ξάνθης ανάμεσα στην τοπική ομάδα και τον Ηρακλή, με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 13ης ημέρας του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας. Με τον βαθμό αυτό, το ακριτικό συγκρότημα έφτασε τους 24 βαθμούς, έναν λιγότερο από τον Παναθηναϊκό και δυο από την ΑΕΚ που όμως έχουν από ένα παιχνίδι λιγότερο.

Σημαντική εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Καλαμάτα επί της Λάρισας με 2-1, σε αγώνα για τη 14η αγωνιστική της Β' εθνικής. Τα γκολ της "Μαύρης Θύελλας", που έπιασε στην πρώτη θέση την Καλλιθέα, πέτυχε ο Σοάρες, ενώ για τη Λάρισα σκόραρε ο Μάρισιτς.

Αυτό που υποψιαζόταν όλη η παγκόσμια κοινή γνώμη, ήρθε να επιβεβαιώσει ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Μάρκ Χόντλερ, ο οποίος από τη Λοζάνη κατήγγειλε ότι έχουν γίνει πολλές απόπειρες δωροδοκίας για την εξαγορά ψήφων των "αθανάτων" έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διαδικασία επιλογής της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ελβετός παράγοντας αποκάλυψε ότι υπάρχει μία ομάδα από μάνατζερς οι οποίοι έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την εξαγορά μελών της ΔΟΕ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 281,36 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,16, γαλλικό φράγκο προς 50,75, λίρα Αγγλίας προς 469,66, ελβετικό φράγκο προς 211,02, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,18, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 239,12, τη λίρα Κύπρου προς 573,88 και την ECU προς 333,86 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Συννεφιά αναμένεται αύριο σε όλη τη χώρα, με βροχές στα κεντρικά και νότια και σποραδικές καταιγίδες στις νοτιότερες περιοχές. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια απο μηδέν έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά απο 2 έως 14 και στα νησιά απο 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική, αναμένονται αύριο νεφώσεις με πιθανότητα ασθενούς βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειανατολικοί έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα απο 7 έως 14 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχουν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη απο 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 12 December 1998 - 20:00:21 UTC