Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 29/11/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Εβομάδα απεργιών από εργαζόμενους ΟΣΕ και ΗΛΠΑΠ, δικαστικούς υπαλλήλους και γιατρούς ΙΚΑ.
- Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι καθηγητές για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
- Η Ελλάδα θα μπει στην ΟΝΕ το 2001 εκτιμά Ζακ Ζαντέρ.
- Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία από τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας.
- Επιστολή Σημίτη στον Τόνι Μπλερ για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.
- Για την ανεργία θα μιλήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της ΕΕ.
- Πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία εξαγγέλλει αύριο ο Κώστας Σημίτης.
- Η θετική προοπτική εξέλιξης του Κυπριακού, στόχος Αθηνών και Λευκωσίας, σημειώνει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Μνημόνιο επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.
- Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
- Διαμαρτυρίες στην παραμεθόριο για αύξηση κλοπών και ληστειών από αλβανικές συμμορίες.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εβομάδα απεργιών από εργαζόμενους ΟΣΕ και ΗΛΠΑΠ, δικαστικούς υπαλλήλους και γιατρούς ΙΚΑ.

Σε πενθήμερες κινητοποιήσεις προχωρούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι ζητώντας να εξαιρεθεί το ταμείο τους από τις συγχωνεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο του μίνι ασφαλιστικού. Αύριο και μεθαύριο οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, ενώ από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Στο ίδιο διάστημα θα απεργήσουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Στάση εργασίας προγραμματίζουν για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ. Τρίωρες στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν από αύριο και οι γιατροί του ΙΚΑ, οι οποίοι προανήγγειλαν πενθήμερη πανελλαδική απεργία από τις 14 Δεκεμβρίου.

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν και οι καθηγητές για τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

24ωρη πανελλαδική απεργία αποφάσισαν χθες για τις 7 ή 9 Δεκεμβρίου οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών, και συλλαλητήρια την ίδια μέρα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Συλλαλητήριο στις 9 του μηνός θα πραγματοποιήσουν και οι μαθητές που συνεχίζουν τις καταλήψεις σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα θα μπει στην ΟΝΕ το 2001 εκτιμά Ζακ Ζαντέρ.

Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να πετύχει το στόχο της ΟΝΕ το 2001, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ στο "Εθνος της Κυριακής". Δηλώνει επίσης κατηγορηματικά αντίθετος στη μείωση των διαρθρωτικών πόρων προς την Ελλάδα και διευκρινίζει ότι η ένταξη της χώρας μας στο Ευρώ θα γίνει με οικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία από τους διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας και της Εθνικής Τράπεζας.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις των διοικητών της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου και της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρου Καρατζά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με δηλώσεις τους στην "Ελευθεροτυπία". Ο κ. Παπαδήμος τονίζει ότι η πορεία ένταξής μας στην ΟΝΕ δεν κινδυνεύει ούτε στην περίπτωση νέων διεθνών αναταράξεων και αναμένει μείωση επιτοκίων κατά 3% μέσα στο 1999.

Επιστολή Σημίτη στον Τόνι Μπλερ για την ευρωπαϊκή κεντροαριστερά.

Απαντητική επιστολή προς το Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, για τις απόψεις του επι του "Τρίτου Δρόμου" και της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Τονίζει ότι η αποτελεσματική απάντηση στην παγκοσμιοποίηση προϋποθέτει οι μηχανισμοί της κοινωνικής αλληλεγγύης να εξασφαλίζουν τις προδιαγραφές ώστε να διαφυλάσσουν την ελάχιστη κοινωνική συνοχή. Αναφέρει επίσης ότι για την Κεντροαριστερά η ανάπτυξη είναι μία ποιοτική και όχι απλώς οικονομική διαδικασία.

Για την ανεργία θα μιλήσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της ΕΕ.

Συνεδριάζουν μεθαύριο στις Βρυξέλλες οι δεκαπέντε υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της ΕΕ, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας σε δήλωσή του στο "Βήμα" προσδοκά από τη σύνοδο να υιοθετηθούν πολιτικές που θα στοχεύουν σε πιο έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς και στον επανασχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής.

Πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία εξαγγέλλει αύριο ο Κώστας Σημίτης.

Πρόγραμμα δράσης για τη νεολαία για τα δυο επόμενα χρόνια συνολικού κόστους 425 δισ. δρχ. θα εξαγγείλει αύριο ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Οι περισσότεροι πόροι θα διατεθούν στην απασχόληση των νέων, καθώς και των νέων αγροτών στην περιφέρεια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα τη διετία 1999-2000 θα καλυφθούν οι ανάγκες 144.000 νέων.

Η θετική προοπτική εξέλιξης του Κυπριακού, στόχος Αθηνών και Λευκωσίας, σημειώνει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια και η αμυντική δύναμη Ελλάδας και Κύπρου και συγχρόνως να στηριχθεί η θετική προοπτική εξέλιξης του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, αναχωρώντας για τη Φιλανδία, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επανέλαβε ότι Ελλάδα και Κύπρος πάνε μαζί και παρατήρησε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Διευκρίνισε ότι μια συζήτηση των πιθανών εξελίξεων συνοδεύεται από διαφορετικές εκτιμήσεις, όμως αυτό, τόνισε, δεν σημαίνει διαφωνία στις αποφάσεις.

Μνημόνιο επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας -Ιράν.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Ιράν και η Ελλάδα στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τεχεράνη η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Σύμφωνα με το μνημόνιο οι δυο χώρες δεσμεύονται για την επέκταση της συνεργασίας τους στον επιστημονικό και τεχνικό τομέα, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση διασκέψεων και επιστημονικών εκθέσεων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διακοπεί χθες από την καθίζηση παλαιάς γέφυρας μεταξύ της Λεπτοκαρυάς και της Σκοτίνας. Στη διάρκεια της νύχτας τμήματα του στρατού έκαναν συμπληρωματικά έργα υποστήριξης της νέας γέφυρας, η οποία δόθηκε εσπευσμένα στην κυκλοφορία. Ετσι από σήμερα διέρχονται κανονικά ακόμη και μεγάλα φορτηγά χωρίς κίνδυνο υποχώρησης του οδοστρώματος.

Διαμαρτυρίες στην παραμεθόριο για αύξηση κλοπών και ληστειών από αλβανικές συμμορίες.

Για τρεις ώρες απέκλεισαν το μεσημέρι οι κάτοικοι παραμεθόριων χωριών το δρόμο Καλπακίου - Κακαβιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις τελευταίες επιθέσεις συμμοριών από την Αλβανία και τις κλοπές ζώων και αντικειμένων από τους ενόπλους. Οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας τους θα αποκλείσουν επ'αόριστον την επόμενη εβδομάδα όλους τους οδικούς κόμβους που οδηγούν στην Αλβανία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον Ουκρανό τεχνικό 'Ολεγκ Μπλαχίν για πρώτη φορά στον πάγκο της, η ΑΕΚ συνέτριψε με 6-0 τον 'Αρη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. 'Ετσι η ΑΕΚ ανέβηκε, έστω και προσωρινά, στην κορυφή της βαθμολογίας με 26 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Ολυμπιακό που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Καβάλας νικώντας στο ΟΑΚΑ με 4- 1. Ισόβαθμος με τον Ολυμπιακό είναι και ο Παναθηναϊκός που αγωνίζεται αύριο στην Ξάνθη. Από τους υπόλοιπους αγώνες αίσθηση προκάλεσε το 5-2 του Πανιωνίου επί του Πανηλειακού και το 4-0 του Εθνικού Αστέρα επί της Βέροιας. Με το ίδιο σκορ ο Ηρακλής νίκησε τον ουραγό Εθνικό, ενώ άνετη ήταν η επικράτηση του Ιωνικού επί του Απόλλωνα (3-0) αλλά και του ΠΑΟΚ επί του Πανελευσινιακού (3-1). Τη μοναδική εκτός έδρας νίκη της 11ης αγωνιστικής, πέτυχε ο ΟΦΗ που επιβλήθηκε της Προοδευτικής με 1-0.

Σε τροχιά πρόκρισης στους τελικούς του Ευρωμπάσκετ '99 βρίσκεται πλέον η εθνική Ελλάδας, που νίκησε στη Χαλκίδα τη Σλοβακία με 79-72 (ημ. 37-21) και πέτυχε την 4η νίκη της σε 7 αγώνες, στον Α' προκριματικό όμιλο. 'Ομως, τα ...σπουδαία ήλθαν από τη Βόννη, όπου η Σλοβενία επιβλήθηκε με 91-76 της Γερμανίας, ένα αποτέλεσμα που ευνοεί την Ελλάδα.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ υπέβαλε έφεση στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά της απόφασης του αθλητικού δικαστή, Δημήτρη Σπύρου, με την οποία τιμωρήθηκε με αφαίρεση 3 βαθμών, εξορία 5 αγωνιστικών ημερών και κατακύρωση του αγώνα του με τον Ολυμπιακό, υπέρ των ``ερυθρολεύκων`` με σκορ 2-0. Η έφεση πρόκειται να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η εθνική ομάδα αντισφαίρισης γυναικών έχασε στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από τη γηπεδούχο Τσεχία, με 1-2. Παρά την ήττα, είναι πολύ μεγάλη η επιτυχία της ελληνικής ομάδας να μπει στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 289,91 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 170,31, το γαλλικό φράγκο προς 50,80, τη λίρα Αγγλίας προς 479,99, το ελβετικό φράγκο προς 206,67, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,20, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,66, τη λίρα Κύπρου προς 576,52 και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 334,67 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αναμένονται αύριο στην ανατολική Ελλάδα, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, το απόγευμα όμως θα βρέξει κυρίως στα δυτικά όπου τη νύχτα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 17 και στο Αιγαίο από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 10 έως 16 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 29 November 1998 - 20:00:19 UTC