Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 08/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ολα έτοιμα για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.
- Τραγικές ώρες περνά η Αμαλία Γκινάκη.
- Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια.Μεγάλη πτώση 5,23% στη Σοφοκλέους.
- Στο 5,2% εκτινάχθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας.
- Αύριο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.
- Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές.
- Την ίδρυση 50 βρεφονηπιακών σταθμών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.
- Νέος σεισμός στη Ζάκυνθο. Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι επιστήμονες.
- Την εφημερίδα "Ελ.Τύπος" μήνυσε ο Θρ. Λαζαρίδης.
- Απομακρύνονται 82 στρατόπεδα από τα αστικά κέντρα.
- Αυστραλοί τιμούν Ελληνίδα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ολα έτοιμα για στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Ολα σχεδόν είναι έτοιμα για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, μετά το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν οι συνομιλίες Μιλόσεβιτς - Χόλμπρουκ, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών και τον γγ του ΝΑΤΟ. Συνομιλίες με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι είχε και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πριν μεταβεί στο Λονδίνο για τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής. Υπέρ μιας νατοϊκής επέμβασης, τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τραγικές ώρες περνά η Αμαλία Γκινάκη.

Τη δυσκολότερη νύχτα από τη στιγμή που εισήχθη στον Ερυθρό Σταυρό περνά η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, μετά την ακραία επιδείνωση που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας της. Η ασθενής παρουσίασε πτώση της πίεσης, κυάνωση περιφερική και σημεία περιτοναϊκού ερεθισμού στην κοιλιακή χώρα. Οι γιατροί, που συνεχίζουν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, συνεχάρησαν τους συγγενείς της άτυχης Αμαλίας για τη στωϊκότητα που έδειξαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο.

Πανικός στα διεθνή χρηματιστήρια.Μεγάλη πτώση 5,23% στη Σοφοκλέους.

Νέα βουτιά σημείωσαν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς συνεχίζεται η οικονομική αναταραχή, ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ουάσιγκτον και στα μέτρα που θα ανοινωθούν μετά τη σύνοδο του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο Τόκιο ο δείκτης Νικέϊ, σημείωσε πτώση, περίπου 6%, ανάλογη πτώση που κυμαίνεται από 4 μέχρι και 5% σημειώσαν τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, στη Νέα Υόρκη ο δείκτης Ντόου Τζόουνς άνοιξε με πτώση 1,34%, ενώ στη Σοφοκλέους ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,23%.

Στο 5,2% εκτινάχθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας.

Στο 5,2% εκτινάχθηκε το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός έναντι 5% τον Αύγουστο, προκαλώντας νέες δυσκολίες στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποκλιμάκωσή του. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, για τον Οκτώβριο οι προοπτικές είναι θετικές, μετά τις μειώσεις σε καύσιμα και είδη διατροφής και εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πέσει αρκετά κάτω από το 5%, ενώ στο τέλος του έτους θα κλείσει γύρω στο 4,5%

Αύριο συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει τελικά αύριο, το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο το εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνεδρίαση θα εξεταστούν και άλλα θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές.

Με απόλυτη επιτυχία έγινε στη Νομαρχία Αθηνών, η πρόβα τζενεράλε στο σύστημα συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των νοαρχιακών και δημοτικών εκλογών της Κυριακής. Τρείς ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, κορυφώνεται η προεκλογική εκστρατεία, ενώ οι υποψήφιοι και τα επιτελεία τους καταβάλουν ύστατες προσπάθειες για την προσέλκυση ψηφοφόρων και όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

Την ίδρυση 50 βρεφονηπιακών σταθμών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.

Την ίδρυση και λειτουργία 50 βρεφονηπιακών σταθμών, σε ισάριθμες μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, που θα λειτουργήσουν με την ευθύνη και τη μέριμνα των κατά τόπους μητροπολιτών αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος. Το ποσό το οποίο θα χρηματοδοτήσει η εκκλησία είναι περίπου 2,5 δις δρχ και το έργο θα είναι έτοιμο σε 3-5 χρόνια.

Νέος σεισμός στη Ζάκυνθο. Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι επιστήμονες.

Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες ο νέος ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους η νέα δόνηση είχε διαφορετικό εστιακό χώρο από αυτόν που έδωσε σεισμό 5,7 ρίχτερ. Ωστόσο δεν αποκλείουν να παρατηρηθεί μια έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, που μπορεί να δώσει αρκετούς σεισμούς, όχι όμως μεγαλύτερους από 5 Ρίχτερ.

Την εφημερίδα "Ελ.Τύπος" μήνυσε ο Θρ. Λαζαρίδης.

Μήνυση κατά των υπευθύνων της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" κατέθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, για το δημοσίευμα που τον φέρει ως μεσάζοντα σε υπόθεση αγοραπωλησίας οπλικών συστημάτων. Ο κ.Λαζαρίδης ζητά αποζημίωση 200 εκατ.δρχ. τα οποία, όπως είπε, θα διαθέσει εξ'ολοκλήρου στο παιδικό χωριό SOS.

Απομακρύνονται 82 στρατόπεδα από τα αστικά κέντρα.

Στην απομάκρυνση 82 στρατοπέδων που βρίσκονται σε αστικά κέντρα και καλύπτουν μια συνολική έκταση πάνω από 11.000 στρέμματα, συμφώνησαν οι υπουργοί Αμύνης και ΠΕΧΩΔΕ, κύριοι Τσοχατζόπουλος και Λαλιώτης. Τα στρατόπεδα αυτά θα μετεγκατασταθούν σε 12 νέα σύγχρονα μεγάλα στρατόπεδα, στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου προγράμματος, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται στα 250 δισ δρχ.

Αυστραλοί τιμούν Ελληνίδα.

Οι Αυστραλοί, μετά από 57 χρόνια, τίμησαν μία Ελληνίδα την οποία ακόμα και σήμερα θεωρούν "θεά τους". Πρόκειται για την Γεωργία Τσιάμη η οποία, σε ηλικία 17 ετών, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της και τη ζωή των συγγενών της βοήθησε στη φυγάδευση 21 στρατιωτών των συμμαχικών στρατευμάτων, ανάμεσα στους οποίους και 18 Αυστραλών, που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Νεαπόλεως, της Νοτίου Πελοποννήσου. Αργότερα, οι Γερμανοί την έπιασαν, τη βασάνισαν και την πυροβόλησαν. Η ίδια, όμως, επέζησε και το 1956 μετανάστευσε στην Αυστραλία. Σήμερα, η Γεωργία Τσιάμη για τους Αυστραλούς είναι κάτι ιερό, ενώ βετεράνοι του Β'Παγκοσμίου Πολέμου διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να την ευχαριστήσουν από κοντά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο αμυντικός του Πανιωνίου Τάκης Φύσσας είναι ο αντικαταστάτης του Μιχάλη Κασάπη στην εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Ο αμυντικός της ΑΕΚ, που έχει υποστεί θλάση στους προσαγωγούς, μετέβη σήμερα στο ξενοδοχείο όπου συγκεντώθηκαν οι διεθνείς μας ενόψει του αγώνα με την Γεωργία γιά τα προκριματικά του EURO 2000 και ενημέρωσε τον Ανγκελ Ιορντανέσκου για το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετωπίζει. Ο ``Αγγελος``, αφού ζήτησε και την γνώμη του γιατρού της εθνικής, απέκλεισε τον Κασάπη και μετά την απογευματινή προπόνηση, κάλεσε γιά πρώτη φορά στο εθνικό μας συγκρότημα τον Φύσσα, που γίνεται ο δεύτερος ``πρωτάρης`` στην εθνική ομάδα μετά τον συμπαίκτη του στον Πανιώνιο Αντώνη Σαπουντζή.

Μετά το θόρυβο πού δημιουργήθηκε σχετικά με την υπόθεση του Πορτορικανού μπασκετμπολίστα του ΠΑΟΚ, Χοσέ Πικουλίν Ορτίθ, που διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση της αναβολικής ουσίας Στανοζολόλης, η Ομοσπονδία Μπάσκετ και ο ΕΣΑΚΕ επίσπευσαν τις διαδικασίες και έτσι από τις 24 του μηνός θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι ντόπινγκ στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε πως οι επιτροπές δειγματοληψίας των δύο φορέων (ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ) θα συνεργάζονται στενά υπό τις οδηγίες του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας, Κώστα Παρίση, που είναι και μέλος της υγειονομικής επιτροπής της FIBA.

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η παύση του αθλητικού δικαστή Δημοσθένη Πρίντζη, μετά τις πολύ αυστηρές ποινές που επέβαλε σε 13 ΠΑΕ Α' και Β' Εθνικής κατηγορίας, για επεισόδια οπαδών τους και αντεθνικά συνθήματα. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Κώστας Αλαμάνος, που δεν κρύβει την δυσφορία του για τις αποφάσεις αυτές, τις οποίες θεωρεί περίπου παράλογες, χαρακτήρισε σήμερα τον αθλητικό δικαστή σαν ... ``στρατοδίκη σε καιρό πολέμου``, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο κ.Πρίντζης είναι ήδη ``τελειωμένος``.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 282,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,76, γαλλικό φράγκο προς 52,72, λίρα Αγγλίας προς 486,28, ελβετικό φράγκο προς 219,33, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,88, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 242,58, τη λίρα Κύπρου προς 595,78 και την ECU προς 348,38 δραχμές.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε απο την αρχή των συναλλαγών, λόγω της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, επιδεινώθηκε κατά το τελευταίο ημίωρο των συναλλαγών, οταν έγινε γνωστό οτι ο πληθωρισμός αυξήθηκε το Σεπτέμβριο στο 5,2%. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με κάθετη πτώση 101 μονάδων ή σε ποσοστό 5,23%, και διαμορφώθηκε στις 1829,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα φθάνοντας τα 28,8 δισ. δρχ. Με πτώση 3,14% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σχεδόν σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα βορειοδυτικά, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και τοπικά στ Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκασία στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 17 με 30 και στα νησιά 20 με 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 18 με 30 θα έχει αύριο η Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να βρέξει το πρωί, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Thursday, 8 October 1998 - 19:00:09 UTC