Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 07/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ανοδο στη Σοφοκλέους. Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
- Λόγο στη δικαιοσύνη θα δώσουν Καραμηνάς και Γιοβανούδας.
- Κατάπτυστο χαρακτήρισε δημοσίευμα εφημερίδας ο Θ.Λαζαρίδης.
- Ομιλία Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
- Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών κυνηγών στη Βοιωτία.
- Παραμένει η ποινή στους Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες.
- Με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας συναντήθηκε ο Α.Τσοχατζόπουλος.
- Απάτη με παραποιημένες τηλεκάρτες του ΟΤΕ.
- Στην κορυφή των Ιμαλαϊων έχασε τη ζωή του Ελληνας ορειβάτης.
- Ο Τζ.Μίλερ μπροστάρης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ανοδο στη Σοφοκλέους. Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, ενώ στην Ευρώπη επεκράτησαν πτωτικές τάσεις, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Κεντρικής Γερμανικής Τράπεζας ότι δεν θα μειωθούν τα επιτόκια. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν με το άνοιγμα της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ στη Σοφοκλέους ο γενικός δείκτης σημείωσε άνοδο 1,34%.

Λόγο στη δικαιοσύνη θα δώσουν Καραμηνάς και Γιοβανούδας.

Την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Ν.Δ. Κώστα Καραμηνά και Βαρσάμη Γιοβανούδα, αποφάσισε η Επιτροπή Δικαιοσύνη της Βουλής. Ο κ. πρώτος κατηγορείται για το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε ο ίδιος με θύμα μια 26χρονη δασκάλα, ενώ ο δεύτερος για το επεισόδιο με μια 24χρονη φοιτήτρια, με την οποία είχε ερωτικό δεσμό. Ο κ. Καραμηνάς ευχαρίστησε τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της ασυλίας του, ενώ ο κ. Γιοβανούδας υποστήριξε ότι είναι θύμα εκβιασμού.

Κατάπτυστο χαρακτήρισε δημοσίευμα εφημερίδας ο Θ.Λαζαρίδης.

Κατάπτυστο, ανυπόστατο και βρώμικο χαρακτήρισαν ο υπουργός Αμύνης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Θρασύβουλος Λαζαρίδης, δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου", το οποίο εμπλέκει τον κ. Λαζαρίδη σε εμπορία όπλων. Για εκλογικές σκοπιμότητες με στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις, έκανε λόγο ο κ. Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κ. Λαζαρίδης, που θα υποβάλει μήνυση απέδωσε το δημοσίευμα στον πανικό του αντιπάλου του που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, κ.Παπαγεωργόπουλου, για τη διαγραφόμενη βέβαιη ήττα του στις εκλογές της Κυριακής.

Ομιλία Σημίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές , ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενος στις εκλογές για τη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση ο κ. Σημίτης είπε βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού που πρέπει να ριζώσει και εξέφρασε τη βεβαιότητά του για το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σημαντικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών κυνηγών στη Βοιωτία.

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών νεαρών κυνηγών από το Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, οι οποίοι εγκλωβίσθηκαν σε σπηλιά της περιοχής τους. Πρόκειται για τον Χρήστο Νίκα, 24 χρόνων και τους 22χρονους Αλέξανδρο Μπακοστέργιο και Δημήτριο Αθανασίου. Για τη διασωσή τους, κινητοποιήθηκε η αστυνομία, δύο ομάδες πυροσβεστών και μία της ΕΜΑΚ.

Παραμένει η ποινή στους Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες.

Απερρίφθη τελικά η πρόταση άρσεως της ποινής της ακοινωνησίας, που είχε επιβληθεί το 1993 στους Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες Νικόδημο, Κωνσταντίνο και Θεολόγο, μετά από επεισόδια που είχαν γίνει σε ναούς. Η συνεδρίαση της Ιεραρχίας συνεχίζεται αύριο με κυρίαρχη την εισήγηση για τους Παλαιοημερολογίτες.

Με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας συναντήθηκε ο Α.Τσοχατζόπουλος.

Σύμπτωση απόψεων για τα θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, διαπιστώθηκε στη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Αμύνης Ελλάδος και Ρωσίας. Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Σεργκέγιεφ συμφώνησαν να προωθήσουν πολιτικές συλλογικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, χαρακτηρίζοντας πολύ χρήσιμες τις συναντήσεις των υπουργών Αμυνας της περιοχής.

Απάτη με παραποιημένες τηλεκάρτες του ΟΤΕ.

Παραποιημένες τηλεκάρτες του ΟΤΕ που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για απεριόριστο χρόνο, διέθετε στην περιοχή της Ομόνοιας ένας αλλοδαπός, που συνελήφθη από αστυνομικούς, εκμεταλλευόμενοι σχετικές πληροφορίες. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων αλλοδαπών που συμμετέχουν στην απάτη συνεχίζονται.

Στην κορυφή των Ιμαλαϊων έχασε τη ζωή του Ελληνας ορειβάτης.

Μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα και σε υψόμετρο 8.167 μέτρων, άφησε την τελευταία του πνοή, στα Ιμαλάϊα, ένας 36χρονος Ελληνας ορειβάτης. Πρόκειται για τον Μπάμπη Τσουπρά, πατέρα δύο παιδιών και έμπειρο ορειβάτη, ο οποίος χάθηκε στην προσπάθεια του να ανέβει σε μια πλαγιά μέσα σε χιονοθύελλα στην κορυφή Νταουλαγκίρι, εκεί όπου τον περασμένο Μάιο είχε σκοτωθεί ο συνάδελφός του, Νίκος Παπανδρέου.

Ο Τζ.Μίλερ μπροστάρης για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες της ομογένειας της Αυστραλίας, όπως ο διάσημος σκηνοθέτης, της τριλογίας "Μαντ Μαξ", Τζορτζ Μίλερ (Μηλιώτης), αλλά και γνωστοί αθλητές, θα είναι επικεφαλής ομάδας επιφανών πολιτών που θα ξεκινήσουν παγκόσμια εκστρατεία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα. Την εκστρατεία θα στηρίξουν και κορυφαίοι πολιτικοί, όπως ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ΠΑΟΚ διατήρησε το ''αήττητο'' της έδρας του στην Ευρωλίγκα, αφού σε αγώνα γιά την 3η ημέρα της διοργάνωσης, επικράτησε στο Αλεξάνδρειο της σλοβενικής Ολύμπια Λιουμπλιάνας με 76-68 (ημ: 41-30). Πρώτος σκόρερ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που σημείωσε την δεύτερη νίκη της και έφτασε τους πέντε βαθμούς, αναδείχθηκε ο Μπέρι που σημείωσε 19 πόντους. Γιά την Ευρωλίγκα των γυναικών, εντός έδρας ήττα γνώρισε ο Παναθηναϊκός από την γιουγκοσλαβική Χεμοφάρμ με 69-81.

Σημαντική νίκη πέτυχε η ομάδα του Παπάγου, στην ευρωπαϊκή της πρεμιέρα. Οι ''στρατηγοί'', στον πρώτο του αγώνα γιά το Κύπελλο Κόρατς, επικράτησε της κροατικής Ζρίνιεβατς με 78-73 (ημ. 35-31) στο κλειστό του Χολαργού. Η έκπληξη παρά λίγο να γίνει στη Νέα Σμύρνη, όμως ο Πανιώνιος κατάφερε να νικήσει την ελβετική Φρίμπουργκ με 69-68, παρόλο που στο ημίχρονο βρέθηκε να χάνει με 35-25. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με δύο βολές του Αμερικανού Σιμς 3`` πρίν την λήξη.

Στο τελικό στάδιο εξέτασης των συμβολαίων βρίσκονται οι επαφές της ENIC με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την παραχώρηση ενός ``μεριδίου`` των μετοχών της ΑΕΚ στον πρώην πρόεδρό της ``κιτρινόμαυρης`` ΠΑΕ. Στις 18:30 ώρα Ελλάδας, ολοκληρώθηκε το συμβούλιο της ENIC Plc που ασχολήθηκε και με το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι νομικοί των δύο πλευρών εξετάζουν αυτήν την ώρα τις λεπτομέρειες των συμβολαίων και η τελική απάντηση της αγγλικής εταιρείας είναι θέμα λίγων ωρών.

Αναταραχή προκάλεσαν οι βαριές ποινές που επέβαλε σήμερα ο αθλητικός δικαστής Δημοσθένης Πρίντζης σε εννέα ομάδες της Α' εθνικής ποδοσφαίρου και τέσσερις της Β', για επεισόδια οπαδών τους και αντεθνικά συνθήματα. Με δύο αγωνιστηκές τιμωρήθηκαν ΠΑΟΚ, Βέροια, Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Αρης και Προοδευτική, ενώ με μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν Πανελευσινιακός και ΑΕΚ. Με μία αγωνιστική τιμωρήθηκαν οι ομάδες της Β'εθνικής Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Παναχαϊκή. Ολες οι ομάδες μπορούν να υποβάλλουν έφεση.

Συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στο πρωτάθλημα της Β' εθνικής κατηγορίας η Καλλιθέα. Μετά τους αγώνες της 7ης ημέρας η Καλλιθέα προηγείται με 18 βαθμούς, αφού επικράτησε και του Ιάλυσου με 2-1, ενώ την ακολουθούν με 13 η Παναχαϊκή που γνώρισε την ήττα με 3-2 στο Βύρωνα από την τοπική Δόξα και η Καλαμάτα, που επικράτησε 1-0 στην έδρα της των Τρικάλων. Σημαντικές νίκες σημείωσαν ακόμη, ο Αγιος Νικόλαος με 3-1 επί της Νίκης Βόλου, Τα Γιάννινα με 2-0 επί του Πιερικού, ο Αθηναϊκός με 1-0 στηνη Καρδίτσα επί της τοπικής Αναγέννησης, ο Πανσεραϊκός με 3-1 επί των Λύκων, η Λάρισα με 4-2 επί του Παναιτωλικού και η Καλαμαριά με 2-1 επί του Εδεσσαϊκού.

Με νίκη ξεκίνησαν τους αγώνες τους στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του Νοτίου ομίλου της Γ' εθνικής κατηγορίας, η ΕΑΡ που επικράτησε 3-1 στο Ρέθυμνο του Παναργειακοιύ, ο Παναιγιάλειος ο οποίος κέρδισε 3-2 εκτός έδρας τον Ναυπακτιακό Αστέρα και ο Αιολικός που στη Μυτιλήνη κατέβαλε την αντίσταση με 2-1 του Αιγάλεω.Σημαντικές επίσης επιτυχίες σημείωσαν το Κερατσίνι που νίκησε εκτός έδρας το Μαρκό με 2-1, ο Ατρόμητος που κέρδισε 2-1 το Αγερσανί Νάξου και ο Λεβαδειακός ο οποίος κέρδισε με το ευρύ 4-1 την Αχαϊκή.

Η Δευτεροβάθμια επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ δικαίωσε το διεθνή ποδοσφαιριστή Γ Χ Γεωργιάδη στη διαμάχη του με τον Παναθηναϊκό. Κι αυτό γιατί έκανε δεκτή την προσφυγή του παίκτη και εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση, που υποχρέωνε τον ποδοσφαιριστή να καταβάλει 125 εκ. δρχ. στον Παναθηναϊκό. Πάντως το ... σίριαλ θα συνεχιστεί αφού αναμένεται η απόφαση της έφεσης του Γεωργιάδη από την επιτροπή της FIFA, όπου πρωτόδικα είχε δικαιωθεί ο Παναθηναϊκός.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 284,50 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,67, γαλλικό φράγκο προς 52,69, λίρα Αγγλίας προς 481,71, ελβετικό φράγκο προς 215,21, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,87, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 228,37, τη λίρα Κύπρου προς 594,79 και την ECU προς 347,47 δραχμές.

Η αστάθεια ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, αλλά και στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο γενικός δείκτης τιμών στην αρχή των συναλλαγών σημείωνε ισχυρή ανάκαμψη, που ξεπερνούσε το 3,5%. Στη συνέχεια όμως, οι τιμές των μετοχών απώλεσαν σημαντικό μέρος απο τα αρχικά τους κέρδη, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με άνοδο 1,34% στις 1930,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 37,1 δισ. δραχμές. Σημαντική πίεση δέχεται το δολάριο στις διεθνείς αγορές και στην Αθήνα η ισοτιμία του υποχώρησε κατά περίπου 4 δραχμές και έκλεισε στο fixing στις 280,40 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Καλός θα είναι και αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις και μικρή πιθανότητα βροχής στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και στα βόρεια θα κυμανθεί 14 με 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 με 30 και στα νησιά 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Λίγες αραιές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 17 με 29 και 15 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 7 October 1998 - 18:00:10 UTC