Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 03/10/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σημίτης, Στογιάνοφ και Κονσταντινέσκου συζητούν στους Δελφούς για τις εξελίξεις στη Βαλκανική.
- Τραγική παραμένει η κατάσταση της Αμαλίας Γκινάκη.
- Πόρισμα για αντιεισαγγελέα Σακκά.
- Αναστολή κινητοποιήσεων νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης.
- Πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών προς εργαζόμενους των ΟΤΑ.
- Τσοχατζόπουλος, Μπακογιάννη, Κωνσταντόπουλος για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές.
- Περιοδεία Καραμανλή στη Θράκη.
- Νέα σύλληψη Τούρκου "δουλεμπόρου"-Ιρακινών λαθρομεταναστών.
- Κηδεύτηκε η Λιλή Ζωγράφου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημίτης, Στογιάνοφ και Κονσταντινέσκου συζητούν στους Δελφούς για τις εξελίξεις στη Βαλκανική.

Η στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο δεν θα πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο γεγονός, σχολίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας εργασιών της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Ρουμανίας - Βουλγαρίας στους Δελφούς, αλλά και μετά από ορισμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών. Οι κκ Κώστας Σημίτης, Εμίλ Κονσταντινέσκου και Πέταρ Στογιάνοφ συμφώνησαν ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να λυθούν οι διαφορές με ειρηνικά μέσα, χωρίς να υπάρξουν αλλαγές συνόρων, αλλα και με την αναγκαία μετριοπαθή στάση από τους πρωταγωνιστές της κρίσης. Επίσης, οι τρεις ηγέτες χαιρέτησαν τη δημοκρατική λύση που δόθηκε στην Αλβανία και τόνισαν ότι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κάθε προσπάθεια για επίλυση, σύμφωνα με τους κανόνες της δημοκρατίας.

Τραγική παραμένει η κατάσταση της Αμαλίας Γκινάκη.

Από μια κλωστή κρέμεται η ζωή της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, θύματος του αιματηρού επεισοδίου στην οδό Νιόβης, η οποία νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ερυθρού Σταυρού. Η κατάσταση της υγείας της 25χρονης κοπέλας παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση χθες. Σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν η νεφρική και ηπατική λειτουργία της, τελούν σε πλήρη παύση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η καρδιά της.

Πόρισμα για αντιεισαγγελέα Σακκά.

Δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για τη στάση του αντεισαγγελέα Σακκά στην αστυνομική επιχείρηση στην οδό Νιόβης αναφέρεται στο πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Δικαιοσύνης και του παραδόθηκε χθές. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Σακκάς μετά από παρότρυνση των αστυνομικών ήταν σε απόσταση 30 μέτρων από την είσοδο της πολυκατοικίας και δεν απαγόρευσε στους αστυνομικούς να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους.

Αναστολή κινητοποιήσεων νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης.

Την αναστολή των πολυήμερων απεργιακών τους κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασίσουν στη γενική τους συνέλευση τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκαν οι συνάδελφοί τους στην Αθήνα μετά την υπόσχεση του υπουργού Υγείας Κώστα Γείτονα ότι εφόσον υπάρξουν πραγματικές ανάγκες με το νέο σύστημα εφημεριών, θα εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία.

Πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών προς εργαζόμενους των ΟΤΑ.

Αισιοδοξία επικρατεί στο θέμα της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν συνεδρίασε σήμερα, όπως αρχικά αναμένετο, αλλά όπως δήλωσε αποκλειστικά στο ΑΠΕ ο πρόεδρός της Νώντας Λαμπρακάκης, το υπουργείο Εσωτερικών βελτίωσε την πρότασή του κατά 500.000.000 δραχμές, δηλαδή από δύο δισ. που έδινε, δίνει 2,5 δισ., ενώ ένα δισεκατομμύριο προσφέρθηκε να δώσει η ΚΕΔΚΕ. Σημειώνεται ότι η ομοσπονδία ζητούσε συνολικά τέσσερα δισεκατομμύρια δραχμές. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα οπότε αναμένεται να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Τσοχατζόπουλος, Μπακογιάννη, Κωνσταντόπουλος για δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές.

Αυξάνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής στο δήμο και τη νομαρχία. Κορυφαία στελέχη των πολιτικών κομμάτων βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα προς ενίσχυση των υποψηφίων τους. Χθες βράδυ ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι θέλει το δήμο εφαλτήριο αντικυβερνητικής πολιτικής. Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, από τη Θεσσαλονίκη και αυτή, εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα ότι οι συνδυασμοί του κόμματός της θα νικήσουν στους μεγάλους δήμους, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι τα αποτελέσματα θα απογοητεύσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, από την Κέρκυρα, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το κόμμα του θα βγει πιο ισχυρό από την κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Περιοδεία Καραμανλή στη Θράκη.

Το νομό Ροδόπης επισκέφθηκε το πρωί ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη. Σε ομιλία του στην Κομοτηνή, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής και χαρακτήρισε απαράδεκτο το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Καραμανλής μετέβη στην Καβάλα, ενώ αύριο θα μιλήσει στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Νέα σύλληψη Τούρκου "δουλεμπόρου"-Ιρακινών λαθρομεταναστών.

'Ενας Τούρκος "δουλέμπορος" και 16 Ιρακινοί λαθρομετάστες ανάμεσά τους και 9 παιδιά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη θαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κώ. Σύμφωνα με δήλωση των λαθρομεταναστών, κατέβαλαν στον Τούρκο δουλέμπορο το ποσό των 3.000 δολαρίων έκαστος, για την μεταφορά τους απο τις τουρκικές ακτές.

Κηδεύτηκε η Λιλή Ζωγράφου.

Με βαθιά συγκίνηση και πάνδημη συμμετοχή αποχαιρέτησε σήμερα το Ηράκλειο τη διάσημη Ελληνίδα συγγραφέα Λιλή Ζωγράφου. Στην κηδεία της, στο νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου, παρέστη ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, βουλευτές και δήμαρχοι πόλεων του νησιού, καθώς και πλήθους κόσμου.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελευσίνα πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής κατηγορίας. Μετά από καλή απόδοση κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση της Βέροιας και να φθάσει στη νίκη με 2-0. Τα τέρματα του παιχνιδιού με το οποίο άνοιξε η 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος, πέτυχαν ο Ανδρέαδης (46') και ο Κακλαμάνος (75').

Με νίκες συνέχισαν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στην 3η αγωνιστική της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών στην καλαθοσφαίριση. Η ΑΕΚ επικράτησε του Σπόρτινγκ με 71- 62 και ο ΠΑΟΚ του Περιστερίου με 77-70. Στους άλλους αγώνες ο 'Αρης νίκησε τον Ηρακλή στο Ιβανώφειο με 58-56, ο Παπάγου κέρδισε τον Πανιώνιο με 90-83 και το Μαρούσι την Νήαρ Ηστ με 94-62. Αύριο ο Ολυμπιακός παίζει με το Ηράκλειο και ο Απόλλων Πατρών με τον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: το δολλάριο ΗΠΑ προς 288,36 δραχμές, το γερμανικό μάρκο προς 176,50, το γαλλικό φράγκο προς 52,65, τη λίρα Αγγλίας προς 492,47, το ελβετικό φράγκο προς 214,07, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,85, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 214,99, τη λίρα Κύπρου προς 593,77 και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 347,13 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αύριο στη βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει αραιή συννεφιά με πιθανότητα βροχών μικρής διάρκειας στα βορειοδυτικά, το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 έως 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 17 έως 25 και στο Αιγαίο από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην Αθήνα από 19 έως 25 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα βροχής το πρωί, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις έως μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 3 October 1998 - 19:00:09 UTC