Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-09-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 15/09/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ηρεμία στην Αλβανία. Απελευθερώθηκε ο νομάρχης Αργυροκάστρου.
- Σφικτός θα είναι και ο προϋπολογισμός του 1999.
- Τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη στήριξε ο πρωθυπουργός.
- Στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Τα καμμένα σε Πεντέλη και Υμηττό επισκέφθηκε ο Τζουμάκας.
- Πρόσκληση για διάλογο επηύθυνε η Δαμανάκη στον Αβραμόπουλο.
- Δηλώσεις Μπερνς για τα ελληνοτουρκικά.
- Με προσωπικό ασφαλείας αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.
- Δύο ληστείες τραπεζών σήμερα σε Αθήνα και Καβάλα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ηρεμία στην Αλβανία. Απελευθερώθηκε ο νομάρχης Αργυροκάστρου.

Στους κανονικούς της ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η ζωή στην Αλβανία, μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών που πυροδότησε η δολοφονία του Ατζέπ Χαϊντάρι, συνεργάτη του Σαλί Μπερίσα. Ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο σε διάγγελμά του τόνισε οτι δεν πρόκειται να υποκύψει σε τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ ο Μπερίσα προσπάθησε να εμπλέξει και την Ελλάδα, με το αιτιολογικό οτι η αλβανική αστυνομία χρησιμοποιεί ελληνικά οχήματα. Πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης ανέλαβαν Γερμανία-Ιταλία, ενώ ελεύθερος αφέθηκε από τους ένοπλους που ζητούσαν λύτρα, ο νομάρχης Αργυροκάστρου και ο ανηψιός του.

Σφικτός θα είναι και ο προϋπολογισμός του 1999.

Σφικτός θα είναι και ο προϋπολογισμός του 1999, καθώς όπως δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, πρέπει να προβλεφθεί ένα περιθώριο περίπου 200 δις για την αντιμετώπιση τυχόν απρόβλεπτων εξελίξεων, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό θα αναζητηθεί από περιστολές δαπανών και επανέλαβε ότι στον προϋπολογισμό του 1999 δεν θα υπάρχουν νέοι φόροι.

Τις μεταρρυθμίσεις Αρσένη στήριξε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη στις μεταρρυθμίσεις Αρσένη στην παιδεία, παρέσχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας επισκέφθηκε το τέταρτο λύκειο Γαλατσίου και συνομίλησε με μαθητές, καθηγητές και γονείς. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποκαρδιωτικά τα αποτελέσματα του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, ενώ ο υπουργός Παιδείας συζήτησε με τους μαθητές το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Στάσεις εργασίας αύριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό της Αθήνας, λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϋ, τον ηλεκτρικό και τα πράσινα λεωφορεία. Τα τρόλεϋ θα ακινητοποιηθούν από τις 10 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι και ο ηλεκτρικός και τα πράσινα λεωφορεία από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη της βάρδιας.

Τα καμμένα σε Πεντέλη και Υμηττό επισκέφθηκε ο Τζουμάκας.

Τις πληγείσες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές της Αττικής, στον Υμηττό και την Πεντέλη, επισκέφθηκε ο υπουργός Γεωργίας, ο οποίος συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και ενημερώθηκε για την πορεία των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ.Τζουμάκας, στην Αττική κάηκαν φέτος πάνω από 200.000 στρέμματα, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαμε κατά μέσο όρο 80 πυρκαγιές την ημέρα. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι καμμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα στις προθεσμίες του νόμου.

Πρόσκληση για διάλογο επηύθυνε η Δαμανάκη στον Αβραμόπουλο.

Ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση των πραγματικών προβλημάτων της Αθήνας, χωρίς προσωπικούς διαξιφισμούς, αλλά με αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων, απηύθυνε η Μαρία Δαμανάκη στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρουσιάζοντας το συνολικό πρόγραμμα του συνδυασμού της. Η κ. Δαμανάκη χαρακτήρισε το πρόγραμμα ρεαλιστικό, πραγματοποιήσιμο με σαφή χρονικό ορίζοντα και με οικονομική αποτίμηση.

Δηλώσεις Μπερνς για τα ελληνοτουρκικά.

Οι Φούρνοι κατοικούνται από Ελληνες και είναι ευρέως γνωστό ότι ανήκουν στην Ελλάδα, δήλωσε από τη Σάμο ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την αμφισβήτηση της Τουρκίας ότι το νησί είναι ελληνικό. Ο κ.Μπερνς εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έκρυθμη κατάσταση στην Αλβανία, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει το σκάνδαλο Λιουίνσκι.

Με προσωπικό ασφαλείας αύριο τα δημόσια νοσοκομεία.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και αύριο τα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά, καθώς συνεχίζεται η απεργία των γιατρών που αντιδρούν στο σύστημα των εφημεριών.

Δύο ληστείες τραπεζών σήμερα σε Αθήνα και Καβάλα.

Τα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας, της Αχαρνών στην Αθήνα και στις Κρηνίδες Καβάλας, έβαλαν στόχο οι ένοπλοι ληστες. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες δούλεψαν μόνοι τους και στην μεν Αθήνα ο ληστής πήρε περίπου πέντε εκατομμύρια δρχ, ενώ στην Καβάλα ο δράστης πήρε 2,2 εκατομμύρια δρχ και διέφυγε με μοτοσικλέτα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Ο Ολυμπιακός θα παίξει όπως θέλει η Πόρτο", δήλωσε ο βοηθός προπονητής της πρωταθλήτριας Πορτογαλίας, Ροντόλφο Ρέις, θέλοντας να εμψυχώσει τους παίκτες του, ενόψει του αυριανού αγώνα των δύο ομάδων για το Τσάμπιονς Λιγκ, που θα γίνει στο Πόρτο. "Είναι μια ομάδα παρόμοια με αυτή που είδαμε πέρυσι, με τη διαφορά οτι φέτος έχουν δύο-τρεις καλούς παίκτες, που είναι σε καλή φόρμα και ξεχωρίζουν, αλλά πιστεύω πως μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε", πρόσθεσε ο Ρέις.

Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει απόψε την προετοιμασία του για τον αυριανό αγώνα με την Ντιναμό Κιέβου για την πρώτη ημέρα του τσάμπιονς λιγκ, όπου οι "πράσινοι" θέλουν τη νίκη για να μπουν με το δεξί στον όμιλο της σπουδαιότερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο αγώνας θα γίνει στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (21.45) και αναμένεται να τον παρακολουθήσουν 25.000 θεατές. Ο Βασίλης Δανιήλ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, εκτός από τις απουσίες των Μπασινά (τραυματίας) και Λαγωνικάκη (τιμωρημένος). Η αποστολή της Ντιναμό Κιέβου βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ κατά την άφιξή της κανείς δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Από την ομάδα του Κιέβου θ' απουσιάσει ο τιμωρημένος Λευκορώσος διεθνής μέσος Χάτσκεβιτς και πιθανότατα ο επίσης μέσος Κοσόβσκι, που έχει τράβηγμα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 293,92 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,42, γαλλικό φράγκο προς 52,03, λίρα Αγγλίας προς 495,05, ελβετικό φράγκο προς 211,62, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,67, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 221,61, τη λίρα Κύπρου προς 588,90 και την ECU προς 342,41 δραχμές.

Δύο πρόσωπα παρουσίασε η αγορά του Χρηματιστηρίου στη σημερινή συνεδρίαση. Αρχικά οι τιμές των μετοχών σημείωναν αξιόλογη άνοδο που ξεπερνούσε το 1% για να επικρατήσουν, ομως, στη συνέχεια τάσεις ρευστοποίησης και ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει με απώλειες 1,19% , στις 2.198,62 μονάδες. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με πτώση 1,60%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 60,9 δισ. δρχ. εκ των οποίων τα 25 δισ. αφορούν τη διακίνηση πακέτων της Κεντρικής Ελλάδος και του ΗΡΑΚΛΗ. Συγκεκριμένα μεταβιβάσθηκαν 4.923.000 μετοχές της Κεντρικής Τράπεζας, στην Εγνατία Τράπεζα στις 3.420 δρχ., συνολικής αξίας 16,8 δισ. δρχ. Επίσης άλλαξε χέρια πακέτο ενός εκατομμυρίου μετοχών της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στις 7.800 δρχ. ανα μετοχή, συνολικής αξίας 7,8 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα, εκτός από τα ανατολικά και νότια όπου θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 12 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 29 και στα νησιά 19 με 28 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 27 και 17 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 15 September 1998 - 18:00:10 UTC