Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 18/08/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Σκληρή γλώσσα Γιαννόπουλου προς τους επικριτές του.
- Υπό μερικό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές στη χώρα μας.
- Στην Αθήνα επιστρέφει απόψε ο πρωθυπουργός.
- Διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς θα επιχειρήσει η Κύπρος.
- Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα γεγονότα της Καλύμνου.
- Πέθανε η Νέλις, μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους του κόσμου.
- Δριμύ κατηγορώ κατά του Χριστόδουλου εξαπέλυσε το ΚΚΕ.
- Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε τράπεζα του Παγκρατίου.
- Απογραφή Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών του εμπορικού στόλου μας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σκληρή γλώσσα Γιαννόπουλου προς τους επικριτές του.

Σκληρή γλώσσα κατά των επικριτών του για την απόδραση κρατουμένων των φυλακών του Αυλώνα χρησιμοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Κατά την διάρκεια συνέντευξης, ο κ.Γιαννόπουλος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για έλλειψη πολιτικού ήθους και αρετής, ενώ για μερίδα του Τύπου τόνισε οτι θα εισηγηθεί διάταξη με την οποία θα διώκονται οι δημοσιογράφοι που μεταφέρουν άκριτα, υβριστικά μηνύματα ακροατών ή τηλεθεατών. Παραδέχθηκε ωστόσο, οτι τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές Αυλώνα δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Σκληρή κριτική στις δηλώσεις αυτές, άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

Υπό μερικό έλεγχο όλες οι πυρκαγιές στη χώρα μας.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στη δασική περιοχή Κουρουνιού Καρύταινας Αρκαδίας καθώς και στον Αυχένα Κατάρας. Υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στο Αλεποχώρι Μεγάρων, καθώς και εκείνη στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, αφού έκαψε 5.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών. Στο Εφετείο Κακουργημάτων στην Πάτρα παραπέμφθηκε να δικασθεί ο 22χρονος πρώην δασοπυροσβέστης, Γιώργος Σταυρόπουλος, που κατηγορείται για εμπρησμό ενός μοναστηριού. Περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας, πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Στην Αθήνα επιστρέφει απόψε ο πρωθυπουργός.

Αρχίζει σιγά-σιγά η πολιτική ζωή να επανέρχεται από τη ραστώνη των θερινών διακοπών. Στην Αθήνα επιστρέφει από τις διακοπές του ο κ.Σημίτης και σύμφωνα με πληροφορίες, η οικονομία, οι δημοτικές εκλογές και το Κυπριακό, θα είναι τα τρία θέματα άμεσης προτεραιότητας που θα τον απασχολήσουν. Την Πέμπτη επιστρέφει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στο γραφείο του.

Διαβήματα στους διεθνείς οργανισμούς θα επιχειρήσει η Κύπρος.

Σε διαβήματα σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αναμένεται να προβεί η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με την ενίσχυση των τουρκικών δυνάμεων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η οποία άρχισε το καλοκαίρι του 1997. Χθες, η Τουρκία απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για ένα μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροπλάνων υπεράνω της Κύπρου, με αντάλλαγμα την αναστολή της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων Ες-300 στην Κύπρο.

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα γεγονότα της Καλύμνου.

Με ψυχραιμία και ευθύνη αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την απόπειρα Τούρκων να αναρτήσουν τη σημαία της χώρας τους στο λιμάνι της Καλύμνου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στο επεισόδιο που σημειώθηκε στην Κάλυμνο με πρωταγωνιστές 6 Τούρκους. Η εισαγγελέας Κω άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και τους παρέπεμψε σε τακτική δικάσιμο για τις 21 Μαρτίου 1999. Μέχρι τότε αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους.

Πέθανε η Νέλις, μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους του κόσμου.

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή μία από τις σημαντικότερες φωτογράφους του κόσμου, η Νέλις, στο σπίτι της στη Νέα Σμύρνη. Η Ελλη Σουγιουλτζόγλου- Σεραϊδάρη, η Νέλις, όπως συνηθίζετο να αποκαλείται, γεννήθηκε το 1899, στο Αιδίνι της Μικράς Ασίας. Η διάσημη φωτογράφος ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1924 από τη Γερμανία, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη φωτογραφία. Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη δημοσία δαπάνη.

Δριμύ κατηγορώ κατά του Χριστόδουλου εξαπέλυσε το ΚΚΕ.

Δριμύ κατηγορώ κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εξαπέλυσε το ΚΚΕ, με αφορμή το μήνυμα του την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά. Το μέλος του ΠΓ του κόμματος, κ.Κολοζόφ, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο οτι ο λόγος που κηρύσσει είναι η βία και το μίσος μεταξύ των λαών, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να παίξει κάποιο ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Τέλος, επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση καλώντας την να προχωρήσει στο διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας.

Εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε τράπεζα του Παγκρατίου.

Καμμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών του υποκαταστήματος της "XIOSBANK" στη συμβολή των οδών Φρύνης και Ευτυχίδου στο Παγκράτι. Ο μηχανισμός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη, καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου.

Απογραφή Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών του εμπορικού στόλου μας.

Την απογραφή όλων των Ελλήνων, αλλά και των αλλοδαπών ναυτικών, που εργάζονται στον ελληνόκτητο στόλο, αποφάσισαν με κοινή απόφασή τους οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Η απογραφή θα ξεκινήσει στις 20 Σεπτεμβρίου και σε αυτή υπόκεινται όλοι οι ναυτικοί που την ημέρα εκείνη θα βρίσκονται ναυτολογημένοι με φυλλάδιο ή όχι στα ελληνικά πλοία, με συνολική χωρητικότητα άνω των 100 κόρων, καθώς και στα πλοία με ξένη σημαία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωταθλήτρια μας του ακοντισμού Μιρέλα Τζελίλη, προκρίθηκε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου, που διεξάγεται στην Βουδαπέστη, με βολή 65.14μ. στον προκριματικό, επίδοση που αποτελεί ατομικό ρεκόρ. Το όριο για πρόκριση στον τελικό ήταν 61 μέτρα και η πρωταθλήτρια μας, έδειξε ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει μετάλλιο. Αντίθετα αποκλείστηκε στο επι κοντώ η Γωγώ Τσιλιγγίρη, που έμεινε στα 3.80μ. ενώ το όριο ήταν 4.10μ.

Δύο Ελληνες σπρίντερ προκρίθηκαν στα ημιτελικά των 100μ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου της Βουδαπέστης. Πρόκειται γιά τον Χάρη Παπαδιά, ο οποίος επικράτησε στην 4η προημιτελική σειρά με 10.31 και τον Αγγελο Παυλακάκη, που ήταν τέταρτος στην 1η σειρά με 10.45, ενώ αποκλείστηκε ο Αλέξανδρος Γενοβέλης, που ήταν έβδομος στην 1η σειρά με 10.62 καθώς και οι Κύπριοι Αννινος Μαρκουλίδης (5ος στην 4η σειρά με 10.41) και Γιάννης Ζησιμίδης (8ος στην 1η σειρά με 10.68).

Η πρωταθλήτρια μας των δρόμων ταχύτητας Κατερίνα Θάνου προκρίθηκε στα ημιτελικά των 100 μέτρων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στην Βουδαπέστη, αφού πρώτευσε στην σειρά της με χρόνο 11 δευτερόλεπτα και 4 εκατοστά, επίδοση που ήταν η καλύτερη των προκριματικών.

Ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο, είναι η ακριβής διάγνωση γιά το νεαρό μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού Γιώργο Καλαϊτζή, ο οποίος τραυματίστηκε στον πρώτο αγώνα του τουρνουά της Σλοβενίας. Ο Καλαϊτζής θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και θα απουσιάσει γιά μεγάλο χρονικό διάστημα από τους αγωνιστικούς χώρους.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κροατίας, με έγγραφο της προς τον Παναθηναϊκό, ζήτησε το διεθνή μέσο, Αλιόσα Ασάνοβιτς για τρεις αγώνες της εθνικής ομάδας. Συγκεκριμένα οι Κροάτες ζήτησαν τον Ασάνοβιτς για τους αγώνες με τ' αντίστοιχα συγκροτήματα της Ιρλανδίας (5/9), Μάλτας (10/10) και ΠΓΔΜ (14/10). Με αφορμή αυτό το έγγραφο η διοίκηση της ΠΑΕ άρχισε συνεργασία με τους Κροάτες ώστε ο Ασάνοβιτς να είναι συνεπής τόσο στην εθνική όσο και στον Παναθηναϊκό.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 304,07 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 170,05, γαλλικό φράγκο προς 50,75, λίρα Αγγλίας προς 494,50, ελβετικό φράγκο προς 204,11, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,24, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 209,94, τη λίρα Κύπρου προς 578,55 και την ECU προς 335,09 δραχμές.

Εντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να καταγράψει μεγάλα κέρδη 4,08% και να κλείσει στα υψηλότερα σημεία της ημέρας στις 2.643,04 μονάδες. Η βελτίωση του κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια είχε θετικό αντίκτυπο και στη Σοφοκλέους, η οποία έδειξε να προεξοφλεί και θετικές εξελίξεις στο θέμα της πώλησης της Ιονικής Τράπεζας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη απο την πώληση της Ιονικής, έκλεισε στο ανώτατο όριο διακύμανσης του 8% στις 31.698 δραχμές. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε αύξηση σε σχέση με χθες και έφθασε τα 43,5 δισ. δραχμές. Με άνοδο 2,50% έκλεισε και ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι βροχές και οι καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Γενικότερα αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Αιγαίο η ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 17έως 30 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτιά από 20 έως 35 και στα νησιά του Αιγαίου από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες θα έχει άυριο η Αθήνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Αίθριο καιρό με πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας, θα έχει και η Θεσσαλονίκη ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 18 August 1998 - 19:00:11 UTC