Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 10/08/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.
- Σε ύφεση βρίσκονται οι περισσότερες φωτιές σ'όλη τη χώρα.
- Φονικός καύσωνας στην Κύπρο σκοτώνει 48 ηλικιωμένους.
- Εκρηξη στο εστιατόριο του Ιπποδρόμου από ωρολογιακό μηχανισμό.
- Αρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας υπουργείου Ανάπτυξης-σούπερ μάρκετ.
- Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ντεκτάς.
- Το μωρό, που εγκαταλείψαν οι Αλβανοί γονείς του, είναι καλά.
- Αύριο η συνάντηση Ζοσπέν-Σημίτη στη Σίφνο.
- Αδελφοποίηση πόλης της Σικελίας με τη νομαρχία Ευβοίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Πακέτο μέτρων ύψους 20 δις για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται έκτακτο βοήθημα 200 χιλιάδων, αποζημίωση 2 εκατ για τις οικοσυσκευές, καθώς και άτοκα στεγαστικά δάνεια, εξοφλητέα σε 15 χρόνια, τα οποία όμως δεν πρόκειται να λάβουν όσοι είχαν κτίσει αυθαίρετα. Οικονομική βοήθεια θα λάβουν και οι κτηνοτρόφοι. Εντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για μέτρα εξαπάτησης των πληγέντων.

Σε ύφεση βρίσκονται οι περισσότερες φωτιές σ'όλη τη χώρα.

Στην υπόλοιπη χώρα σε ύφεση βρίσκονται οι πιο πολλές πυρκαγιές. Σε ισχύ είναι ακόμα η απόφαση του νομάρχη Αθηνών, η οποία απαγορεύει την κυκλοφορία τις βραδινές ώρες στην ευρύτερη δασική περιοχή. Στην φυλακή οδηγήθηκε ο γάλλος κτηματομεσίτης για την πυρκαγιά στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη αναβλήθηκε η δίκη του εποχικού υπαλλήλου που κατηγορείται για εμπρησμό. Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ζητούν από την κυβέρνηση οι πυροσβέστες.

Φονικός καύσωνας στην Κύπρο σκοτώνει 48 ηλικιωμένους.

Φονικός αποδείχθηκε στην Κύπρο ο συνδυασμός παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη μεγαλόνησο και εκτιμάται οτι προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 48 υπερήλικων. Η θερμοκρασία στο νησί φθάνει τους 43 βαθμούς, ενώ πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει και άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά και τις χώρες του Περσικού.

Εκρηξη στο εστιατόριο του Ιπποδρόμου από ωρολογιακό μηχανισμό.

Σοβαρές υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε στο εστιατόριο του Ιππόδρομου. Την ώρα που εξερράγη ο ωρολογιακός μηχανισμός, στον χώρο βρίσκονταν οι τρεις φύλακες καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι από καθαρή τύχη δεν έπαθαν τίποτα. Επί τόπου έσπευσαν αξιωματικοί της Ασφάλειας και πυροτεχνουργοί που περισυνέλεξαν τα υπολείμματα του μηχανισμού, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.

Αρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας υπουργείου Ανάπτυξης-σούπερ μάρκετ.

Αρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, η οποία προβλέπει την μείωση από 5 έως 10% στις τιμές πέντε βασικών κατηγοριών ειδών διατροφής, όπως τα αλλαντικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ρύζι και τα χαρτικά, με στόχο να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Εντός των επόμενων ημερών θα αρχίσουν να ισχύουν και οι μειώσεις κατά 15% στις τιμές των ανταλλακτικών των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ντεκτάς.

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Ραούφ Ντενκτάς, οτι εάν εγκατασταθούν στην Κύπρο οι ρωσικοί πύραυλοι Ες-300, τότε η Τουρκία θα έλθει ακόμα πιο κοντά στο ψευδοκράτος του. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε και το βρετανό εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Ενωσης, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ οτι προπαγανδίζει την πολιτική Κληρίδη. Η ΠΟΛΑΝ με αφορμή τα δύο χρόνια από τις δολοφονίες των Ισαάκ- Σολωμού στην πράσινη γραμμή, τονίζει οτι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ένα βαρύ χρέος.

Το μωρό, που εγκαταλείψαν οι Αλβανοί γονείς του, είναι καλά.

Την οικονομική ανέχεια έφερε ως δικαιολογία στον εισαγγελέα Καλαμάτας για την αποτρόπαια πράξης του, το ζεύγος των Αλβανών το οποίο το περασμένο Σάββατο εγκατέλειψε το νεογέννητο κοριτσάκι του στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας. Το μωρό, το οποίο είναι καλά στην υγεία του, έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Πάτρας για προληπτικούς λόγους.

Αύριο η συνάντηση Ζοσπέν-Σημίτη στη Σίφνο.

Ιδιωτικού χαρακτήρα και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι η συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν αύριο στη Σίφνο ο πρωθυπουργός με το γάλλο ομόλογό του, ο οποίος παραθερίζει στην Αντίπαρο. Το ζεύγος Ζοσπέν θα παραλάβει με ελικόπτερο από την Αντίπαρο ο κ.Σημίτης, ο οποίος με τη σειρά του παραθερίζει στη Σίφνο. Δεν υπάρχει πρόγραμμα για τη συνάντηση αυτή, η οποία θα διαρκέσει όλη μέρα και ο κ. Ζοσπέν θα επιστρέψει, όπως υπολογίζεται, με ελικόπτερο πάλι στην Αντίπαρο.

Αδελφοποίηση πόλης της Σικελίας με τη νομαρχία Ευβοίας.

Μία αρχαία αποικία της Εύβοιας στη Σικελία, η κωμόπολη η οποία έχει σήμερα δύο ονόματα, Λυκοδία-Εύβοια και η νομαρχία Ευβοίας αδελφοποιήθηκαν στη Χαλκίδα. Η αδελφοποίηση αυτή ίσως αποτελεί την πρώτη περίπτωση ανάμεσα σε μία νομαρχία και ένα δήμο. Η Λυκοδία - Εύβοια βρίσκεται στο κέντρο της Σικελίας, έχει σήμερα 3.000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία. Στη διάλεκτο της περιοχής μπορεί να αναγνωρίσει κανείς ελληνική ρίζα σε πολλές λέξεις. Τα μελη της αντιπροσωπείας που ήρθαν στη Χαλκίδα, μίλησαν με συγκίνηση γαι τις ελληνικές τους ρίζες, ενώ ελπίζουν ότι ότι η αδελφοποίηση μπορεί να έχει ευεργητικές συνέπειες στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού για τον τόπο τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Και μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες στη χώρα μας, επιστρέφουμε και πάλι στο βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο, με τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις των ομάδων μας, τόσο για το κύπελλο πρωταθλητριών, όσο και για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Η αποστολή του Παναθηναϊκού αναχώρησε, γεμάτη όνειρα, με πτήση τσάρτερ για το Βουκουρέστι, όπου την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει τη Στεάουα, στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου για το κύπελλο πρωταθλητριών. Οι πράσινοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και έχουν ως στόχο τη νίκη.

Η ΑΕΚ ταξίδεψε και αυτή για την Ουγγαρία, όπου αύριο το βράδυ θα αντιμετωπίσει την Φέρεντσβάρος για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Στεπάνοβιτς, που δηλώνει ότι δεν φοβάται την ουγγρική ομάδα, απέκλεισε τον Γκρέταρσον από την αποστολή της ομάδας, ενώ δεν θα έχει μαζί του και τον τραυματία Ιλιεφ. Ο έταιρος της ίδιας διοργάνωσης, ΠΑΟΚ, βρίσκεται ήδη στη Γλασκώβη για το αυριανό ματς με τη Ρέιτζερς. Ο δικέφαλος του Βορρά δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ ο Μπλαχίν δήλωσε ότι οι πιθανότητες για νίκη είναι μοιρασμένες.

Στο σύστημα 3-5-2 φαίνεται να καταλήγει ο προπονητής του Πανιωνίου, Ρόνι Γουίλαν για την νέα περίοδο. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε στο πρόσφατο φιλικό με την ομάδα της Λαμίας, ενώ σε ότι αφορά στην αμυντική γραμμή των κυανερύθρων, τις περισσότερες πιθανότητες για την θέση του λίμπερο, έχει ο Τάσος Ζαχόπουλος. Παράλληλα, οι Ιωαννίδης και Μητσιόπουλος θα καλύψουν κατά πάσα πιθανότητα τις νευραλγικές θέσεις των δύο στόπερ, ενώ στα άκρα της άμυνας προβάδισμα έχουν ο Νορβηγός Γιαν Κρούζε και ο Τάκης Φύσσας.

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε σήμερα τον Ιρλανδό μπασκετμπολίστα, Πάτρικ Μπεργκ. Τη μεταγραφή του παίκτη ανακοίνωσε σήμερα επίσημα η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, χωρίς όμως να αναφέρει το χρονικό και οικονομικό μέρος της συμφωνίας. Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, ο Μπεργκ, θα ενσωματωθεί απόψε κιόλας με την αποστολή που βρίσκεται στη Ρόγκλα της Σλοβενίας για προετοιμασία.

Ο προπονητής της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των Ελπίδων, Γιάνης Κόλιας, επέλεξε 18 ποδοσφαιριστές για τον πρώτο φιλικό αγώνα της νέας περιόδου, που θα δώσει το εθνικό μας συγκρότημα με το αντίστοιχο της Πορτογαλίας 18 Αυγούστου στην πόλη Ρίο Μάγιο. Είναι οι: Λυμπερόπουλος, Χιώτης, Σταυρακάκης, Κουνενάκης, Τζανετής, Αλεξόπουλος, Καραγκούνης, Κατσιαρός, Λιολίδης, Κουλακιώτης, Μοσχογιάννης, Γαζής, Κυριαζής, Κωνσταντινίδης, Κατσουράνης, Γκαλαμέλος, Πακαλιτζής και Χατζηζήσης.

Σε παγκόσμια δύναμη εξελίσσεται η ελληνική ιστιοπλοία και στα Λέιζερ Ράντιαλ. Μετά το ασημένιο μετάλλιο του Βαγγέλη Χειμώνα στην κατηγορία των νέων του παγκοσμίου πρωταθλήματος, η Ελλάδα πανηγυρίζει άλλα δύο μετάλλια στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των ανδρών, που ολοκληρώθηκε στο Μέντεμπλικ της Ολλανδίας. Συγκεκριμένα το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Αντώνης Μπουγιούρης και το χάλκινο ο Αλέξανδρος Λογοθέτης στο χρυσό στολίσκο των 60 καλύτερων αθλητών του κόσμου. Στη γενική κατάταξη η Ελλάδα κατέλαβε την 2η θέση με 288 βαθμούς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 299,88 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 168,31, γαλλικό φράγκο προς 50,20, λίρα Αγγλίας προς 488,54, ελβετικό φράγκο προς 200,19, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,06, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 204,65, τη λίρα Κύπρου προς 572,46 και την ECU προς 331,82 δραχμές.

Με απώλειες 0,81% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και υποχώρησε στις 2.694,57 μονάδες. Η αγορά επηρεάστηκε απο την αρνητική εικόνα που παρουσίαζαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της συνεδρίασης. Μεταβιβάστηκε σήμερα μέσω του Χρηματιστηρίου το 7% ή 1.788.000 μετοχές της Τραπέζης Εργασίας, στην τιμή των 32.700 δραχμών ανα μετοχή, συνολικής αξίας 58,5 δισ.δραχμών. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο αυτό αγοράστηκε απο τον Ομιλο Λάτση και πωλητής ήταν ο εφοπλιστής κ. Φαφαλιός. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 85,6 δισ. δραχμές εκ των οποίων όμως τα 58 δισ. αφορούν το πακέτο αυτό της Εργασίας. Με οριακή υποχώρηση 0, 08% έκλεισε ο δείκτης της Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν καταιγίδες μικρής διάρκειας στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά έως μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και στο Αιγαίο πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια 20 με 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο 22 με 34 και στα νησιά του Αιγαίου 24 με 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό, μέχρι ισχυρούς και τοπικά πολύ ισχυρούς βοριάδες και θερμοκρασία 24 με 34 βαθμούς θα έχει αύριο η Αθήνα. Ιδιος καιρός θα επικρατήσει και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 22 με 31 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 10 August 1998 - 18:00:09 UTC