Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (AM), 98-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 21/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- 'Εληξε η απεργία στην Ιονική.
- Προειδοποίηση Σημίτη ότι καμία συντεχνιακή ομάδα με όπλο τη βία δεν θα εμποδίσει την κυβερνητική πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών.
- Με Σιούφα αντί Μπακογιάννη, η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή στο θέμα του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.
- Δύο χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θρησκευτικό μνημόσυνο το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.
- Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM. Θα συζητηθεί και το θέμα του ονόματος.
- Η 'Αγκυρα δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω προκλήσεις και λεονταρισμούς δηλώνει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.
- Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεγαλόνησο.
- Με απουσία Αβραμόπουλου η έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Βεβαιότητα Σημίτη για επιτυχία των Ολυμπιακών του 2004.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

'Εληξε η απεργία στην Ιονική.

'Εληξε η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική. Η γενική τους συνέλευση, ύστερα απο μαραθώνια συνεδρίαση, αποφάσισε την αναστολή της απεργίας και την επιστροφή των εργαζομένων από αύριο στην εργασία τους. Παράλληλα, εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους να επιλέξει άλλες μορφές κινητοποιήσεων με στόχο την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ανατροπή της προχθεσινής απόφασης πώλησης του 51% των μετοχών της Ιονικής, που έλαβε η γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής. Τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και ο διοικητής της Εμπορικής, και χθες, επανέλαβαν ότι τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ιονική θα διασφαλιστούν στην περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί.

Προειδοποίηση Σημίτη ότι καμία συντεχνιακή ομάδα με όπλο τη βία δεν θα εμποδίσει την κυβερνητική πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών.

Χθες, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απηύθυνε από την Αρχαία Ολυμπία προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας ότι καμιά συντεχνιακή αντίδραση με όπλο τη βία, δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη της χώρας και τη μεταρρυθμιστική πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών. Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να τηρηθεί αταλάντευτα το πρόγραμμα των στόχων της ΟΝΕ και τόνισε ότι στη σύνοδο του Κάρντιφ η Ελλάδα επιβεβαίωσε τη δύναμη και το διεθνές κύρος της.

Με Σιούφα αντί Μπακογιάννη, η αυριανή συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή στο θέμα του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

Αύριο θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι ο Δημήτρης Σιούφας και όχι η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δύο χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θρησκευτικό μνημόσυνο το μεσημέρι στο Α' νεκροταφείο Αθηνών.

Πραγματοποιείται σήμερα στις 11.30 το πρωί στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας το μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου. Υα παραστούν, η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού, και σύσσωμη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κινήματος Κώστα Σημίτη. Αύριο το βράδυ, ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την Τρίτη η Βουλή θα τελέσει πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του επιφανούς πολιτικού.

Στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM. Θα συζητηθεί και το θέμα του ονόματος.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί αύριο και μεθαύριο ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM, Μπλάκογια Χατζίνσκι, ο οποίος θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο για το θέμα της ονομασίας, όσο και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στο ΒΗΜΑ ο υπουργός Εξωτερικών της FYROM αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του αφού για να γίνει κάτι τέτοιο, αναφέρει, πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, στο οποίο τονίζει, είναι βέβαιο εκ των προτέρων ότι το 100% των συμπατριωτών του θα δώσει αρνητική απάντηση.

Η 'Αγκυρα δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω προκλήσεις και λεονταρισμούς δηλώνει ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος.

Δεν υπάρχει περιθώριο από την πλευρά της 'Αγκυρας ούτε για προκλήσεις, ούτε για περαιτέρω απειλές και λεονταρισμούς, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας 'Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής επισήμανε, είναι η βασική προϋπόθεση στην οποία υποτάσσονται οι πάντες και κανείς δεν μπορεί να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα.

Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεγαλόνησο.

Σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά, προέβη η κυπριακή κυβέρνηση. Επίσης, με επιστολή του προς τον γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης εκφράζει την ετοιμότητά του να μελετήσει το θέμα μη εισαγωγής νέων οπλικών συστημάτων στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία για χρονοδιάγραμμα αποστρατιωτικοποίησης του νησιού. Εξάλλου, τη δέσμευση της Μόσχας να προστατεύσει με κάθε μέσο την άφιξη και την εγκατάσταση στην Κύπρο των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, σε περίπτωση που η Λευκωσία εξακολουθεί να τους θέλει, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στον ΤΥΠΟ της Κυριακής η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα, Βαλεντίνα Ματιένκο.

Με απουσία Αβραμόπουλου η έναρξη της πανηγυρικής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία. Βεβαιότητα Σημίτη για επιτυχία των Ολυμπιακών του 2004.

Μήνυμα αισιοδοξίας με αφορμή τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός στη σημερινή πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι η διοργάνωση θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, επισημαίνοντας ότι οι Αγώνες αποτελούν μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Αίσθηση προκάλεσε, η απουσία από τη συνεδρίαση, του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου, την οποία ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε ως μη ιστορική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αβραμόπουλος δεν μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, επειδή η πανηγυρική συνεδρίαση δεν έγινε στην Αθήνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνική Ελλάδας ανδρών στην πετοσφαίριση έχασε με 3-1 στον πρώτο αγώνα της με την αντίστοιχη της Αργεντινής, για την α' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος, ο οποίος διεξήχθη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης. Τα σετ: 15-11, 12-15, 11-15, 13-15. Η ελληνική ομάδα θα δώσει τον δεύτερο αγώνα της με την Αργεντινή σήμερα (Κυριακή) στο ίδιο γήπεδο (18:15).

Στους πρώτους αγώνες της ημιτελικής φάσης για το κύπελλο Ελλάδας στην υδατοσφαίριση, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός 8- 5, Εθνικός - Πάτρα 10-11. Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν στις 24 του μηνός.

Σε προκριματικό αγώνα για τους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών, η εθνική Ελλάδας έχασε εκτός έδρας από τη Γιουγκοσλαβία με 4-1. Σημειώνεται ότι οι Ελληνίδες αθλήτριες πήγαν στο Κρούσεβατς χωρίς προπόνηση τους τελευταίους δύομισυ μήνες.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 310,54 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172, 75, γαλλικό φράγκο προς 51,51, λίρα Αγγλίας προς 517,67 ελβετικό φράγκο προς 206,46, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,51, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,32, λίρα Κύπρου προς 589,45 και Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα (ECU) προς 342,33 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροί βοριάδες είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα γενικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα να σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 15 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 έως 32 και στα νησιά από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Αίθριος προβλέπεται για σήμερα ο καιρός στην Αττική και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς. Για τη Θεσσαλονίκη, αίθριος αναμένεται ο καιρός, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου.-

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Sunday, 21 June 1998 - 7:00:07 UTC