Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 16/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Παγωμένες παραμένουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
- Ισως γίνει νέος διαγωνισμός τον Οκτώβριο, υποστήριξε ο Αρσένης.
- Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η απεργία στην Ιονική.
- Πρόταση για επιστημονικό έλεγχο των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
- Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής των εφήβων.
- Δέκα μήνες υποχρεωτική θητεία σε παραμεθόριες περιοχές για όλους.
- Συνελήφθη στην Αθήνα ο καταζητούμενος κακοποιός Βλαστός.
- Στο εδώλιο 12χρονη γιατί οδηγούσε ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας!

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Παγωμένες παραμένουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.

Παγωμένες παραμένουν τελικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς μετά τις ελληνικές αντιρρήσεις απαλείφθηκε, από το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Κάρντιφ, η φράση που προωθούσε η Βρετανική προεδρία και αποκαλούσε την Τουρκία ως 12o υποψήφιο υπό ένταξη μέλος. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπίλ Κλίντον, ο οποίος του συνέστησε να αλλάξει θέση, αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, ώστε να αποφευχθούν εντάσεις στην περιοχή. Ο κ. Σημίτης απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό επικαλούμενος τις αποφάσεις του Συμβουλίου του Λουξεμβούργου.

Ισως γίνει νέος διαγωνισμός τον Οκτώβριο, υποστήριξε ο Αρσένης.

Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Παιδείας το ενδεχόμενο να γίνει και νέος διαγωνισμός τον Οκτώβριο για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ο κ.Αρσένης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας ή επανάληψης του πρόσφατου διαγωνισμού και άφησε αιχμές κατά στελεχών του ΚΚΕ και καθηγητών για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν. Την ίδια ώρα οι αδιόριστοι απειλούν με μαζικές προσφυγές ακυρότητας του διαγωνισμού στα ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την επίθεση κατά του προέδρου της ΟΛΜΕ Νίκου Τσούλια.

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχιστεί η απεργία στην Ιονική.

Μέχρι την Παρασκευή θα συνεχισθεί τελικά η απεργία των εργαζομένων στην Ιονική, ενώ στο Πρωτοδικείο θα συζητηθούν οι δύο νέες προσφυγές της διοίκησης της Ιονικής που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση της Εμπορικής θα ληφθεί απόφαση για πώληση της Ιονικής. Η ΓΣΕΕ θα φέρει στη Σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στη Γενεύη το θέμα της ποινικοποίησης των συνδικαλιστικών αγώνων.

Πρόταση για επιστημονικό έλεγχο των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Την πρότασή του για σύσταση διεθνούς επιστημονικής επιτροπής που θα ελέγξει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, για να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών που υπέστησαν στη διάρκεια εργασιών καθαρισμού τους, διατυπώνει ο υπουργός Πολιτισμού σε επιστολή που επέδωσε στον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα. Στην ίδια επιστολή ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει το πάγιο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής των εφήβων.

Πλούσιος προβληματισμός με αιχμές στα εθνικά, πολιτισμικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας και του Ελληνισμού, αναπτύχθηκε στην ολομέλεια της τρίτης συνόδου της Βουλής των εφήβων, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν, με το άκουσμα του εθνικού ύμνου, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες μαθητών από τη Θράκη, την Κύπρο, τα Δωδεκάνησα και το Βερολίνο, που έθεσαν προβλήματα επιβίωσης της εθνικής ταυτότητας στους τόπους τους.

Δέκα μήνες υποχρεωτική θητεία σε παραμεθόριες περιοχές για όλους.

Δεκάμηνη υποχρεωτική θητεία σε παραμεθόριες περιοχές για όλους τους στρατιώτες, από την επόμενη ΕΣΟ, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης, από το Διδυμότειχο που βρίσκεται με την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της βουλής. Ο κ.Τσοχατζόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών, διευκρίνισε όμως ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο που προβλέπει ολιγοήμερη εκπαίδευση των γυναικών που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Συνελήφθη στην Αθήνα ο καταζητούμενος κακοποιός Βλαστός.

Στην Ασφάλεια κρατείται ο 27χρονος καταζητούμενος κακοποιός και δραπέτης των φυλακών, Παναγιωτής Βλαστός, που συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας. Ο Βλαστός, τον περασμένο Μάρτιο μαζί με τον αδελφό του Κώστα άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της Καλλιθέας, με αποτέλεσμα ο αδελφός του να πέσει νεκρός και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

Στο εδώλιο 12χρονη γιατί οδηγούσε ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα οδηγηθεί την ερχόμενη Τρίτη μία 12χρονη ποδηλάτισσα, η οποία οδηγούσε ένα παιδικό ποδήλατο χωρίς άδεια κυκλοφορίας! Πρόκειται για τη μικρή Αλεξία, που πριν 11 μήνες, παίζοντας με το ποδηλατό της σε χωματόδρομο των Πύργων Θερμής Λέσβου παρασύρθηκε από λεωφορείο και τραυματίστηκε. Το παιδί μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ώστε να αποκλειστεί η υπαρκτή τότε πιθανότητα βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Ωστόσο, η ταλαιπωρία της 12χρονης Αλεξίας όσο και της οικογενείας της δεν έμμελε να τελειώσει, καθώς θα πρέπει να σταθεί δίπλα στο δράστη του ατυχήματος Νικόλαο Χατζηδημητρίου ως συγκατηγορούμενη...

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισόπαλες με 1-1 αναδείχθησαν μετά από ένα δυνατό, αλλά μέτριο και άτεχνο παιχνίδι Νορβηγία και Σκωτία, για τον 1ο όμιλο του Παγκοσμίου κυπέλλου, που διεξάγεται στη Γαλλία. Η Νορβηγία προηγήθηκε με τον Χάβαρντ Φλο στο 46', ενώ για την Σκοτία ισοφάρισε ο Κρεγκ Μπέρλεϊ στο 66'. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την Νορβηγία δεν αγωνίστηκε ο μέσος του Παναθηναϊκού, Ερικ Μίκλαντ.

Φαίνεται ότι η Ελλάδα άρεσε πολύ στον Μπάιρον Σκοτ. Ο Αμερικανός γκαρντ που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ, είναι πλέον παρελθόν για τους πράσινους, όμως δεν κρύβει την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στην χώρα μας. Ο 37χρονος Σκοτ βρίσκεται σε αναζήτηση ομάδας και ήδη έκλεισε ένα ραντεβού με την ΑΕΚ. Ωστόσο, η περίπτωση να αποκτηθεί από τον "Δικέφαλο" δεν είναι και πολύ πιθανή.

Η Πολιτεία θα βοηθήσει οικονομικά την ΑΕΚ για να εκσυγχρονίσει το γήπεδο της Νέας Φιλαδελφείας, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, τον πρόεδρο της αθηναϊκής ΠΑΕ, Λάκη Νικολάου. Τα έργα, που θα γίνουν μέχρι τον Αύγουστο, θα περιλαμβάνουν τοποθέτηση νέων καθισμάτων και μεταφορά της αίθουσας βαρέων αθλημάτων και θα στοιχίσουν περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές.

Ο Ουκρανός παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ, Σεργκέι Μπούμπκα, ήλθε σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να λάβει μέρος στο αυριανό διεθνές μίτινγκ "Τσικλητήρεια 98", που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ. Ο "τσάρος" δήλωσε χαρούμενος για τη συμμετοχή του και αποκάλυψε ότι εφέτος στοχεύει στη δημιουργία ενός ακόμη ρεκόρ. Ακόμη είπε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στίβους πριν σημειώσει άλμα στα 6.20μ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 311,25 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 172,88, γαλλικό φράγκο προς 51,56, λίρα Αγγλίας προς 512,67, ελβετικό φράγκο προς 207,47, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,55, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 215,02, τη λίρα Κύπρου προς 589,20 και την ECU προς 341,56 δραχμές.

Αλλαγή κλίματος σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με τις τιμές των μετοχών να καλύπτουν μεγάλο μέρος απο το χαμένο έδαφος της Δευτέρας. Ο γενικός δείκτης τιμών αν και ξεκίνησε με σημαντική υποχώρηση, έκλεισε τελικά στα υψηλότερα επίπεδα της ημέρας και στις 2373,66 μονάδες, με κέρδη 3,81%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 53,5 δισ. δρχ. Με άνοδο 4, 10% έκλεισε ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αίθριος θα είναι και αύριο ο καιρός σ'ολόκληρη τη χώρα, αλλά το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θ'αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανώς να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στα πελάγη ισχυροί και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 16 με 34 βαθμούς και στα νησιά 18 με 29 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 19 με 33 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί καταιγίδα στα γύρω ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 17 με 32 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 16 June 1998 - 19:00:08 UTC