Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 01/06/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ομόφωνα η κυβερνητική επιτροπή επιβεβαίωσε την πώληση της Ιονικής.
- Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Φόρειν Οφις προέβη ο Ελληνας πρέσβης.
- Δίπλα σε μαθητές των Αμπελοκήπων βρέθηκε και σήμερα ο Χριστόδουλος.
- Σε ένα μήνα η απόφαση για το οικογενειακό επίδομα στο δημόσιο.
- Παρενέργειες από το συνθετικό γάλα στα παιδιά που δεν θήλασαν.
- Δύο ληστείες με λεία 35 εκατομμύρια δρχ σημειώθηκαν στην Αθήνα.
- Προθεσμία μίας εβδομάδος σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων.
- Εντυπωσιακή υποδοχή του Βαρθολομαίου στο Μόντρεαλ.
- Εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη στη Ρουμανία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ομόφωνα η κυβερνητική επιτροπή επιβεβαίωσε την πώληση της Ιονικής.

Ομόφωνα επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για πώληση της Ιονικής. Ωστόσο η κυβέρνηση κάλεσε τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές να προσέλθουν σε διάλογο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αύριο συνεδριάζουν από κοινού ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ συζητείται στο Πρωτοδικείο η νέα προσφυγής της διοίκησης της Ιονικής κατά της ΟΤΟΕ, που ζητεί να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Φόρειν Οφις προέβη ο Ελληνας πρέσβης.

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Φόρεϊν Οφις προέβη ο Ελληνας πρέσβης στο Λονδίνο για το δημοσίευμα των Σάντεϊ Τάιμς, που η Αθήνα χαρακτήρισε υποβολιμιαίο, και το οποίο επικαλούμενο επίσημες πηγές δημιουργούσε θέμα επικείμενης πολεμικής κρίσης στην Κύπρο, με αφορμή την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων. Το Φόρεϊν Οφις διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε καμιά ανάμιξη στο δημοσίευμα και ότι δεν υπάρχει ειδικό σχέδιο για αντιμετώπιση κρίσης στην Κύπρο. Παράλληλα υποβάθμισε την αξιοπιστία του συντάκτη του δημοσιεύματος, χαρακτηρίζοντάς τον δημοσιογράφο των εντυπώσεων.

Δίπλα σε μαθητές των Αμπελοκήπων βρέθηκε και σήμερα ο Χριστόδουλος.

Δεν πρόκειται να σταματήσω να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου, ακόμη και αν αυτή ενοχλεί κάποιους, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, μιλώντας σε μαθητές του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων και τους κάλεσε να κάνουν τη δική τους επανάσταση των συνειδήσεων και να μην εφησυχάζουν. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών, με τον οποίο συζήτησε τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις εκκλησίας- Πολιτείας.

Σε ένα μήνα η απόφαση για το οικογενειακό επίδομα στο δημόσιο.

Τη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους που εργάζονται στο δημόσιο, πρότεινε ο εισηγητής του έκτου Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, που συνεδρίασε υπό διευρυμένη σύνθεση για να λάβει οριστική απόφαση επί του θέματος. Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα.

Παρενέργειες από το συνθετικό γάλα στα παιδιά που δεν θήλασαν.

Τα παιδιά που δεν θήλασαν, αλλά πήραν συνθετικό γάλα, έχουν μειωμένη όραση και χαμηλότερο νοητικό επίπεδο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μητρικό γάλα δεν αποτελεί απλά ένα μίγμα θρεπτικών ουσιών, αλλά ένα ζωντανό διάλυμα με πλήθος κυττάρων, αντισωμάτων και άλλων ενεργών βιολογικών στοιχείων, που βοηθούν τόσο στη σωστή άμυνα του οργανισμού, όσο και στη σωστή διάπλασή του.

Δύο ληστείες με λεία 35 εκατομμύρια δρχ σημειώθηκαν στην Αθήνα.

Δύο θρασύτατες ληστείες με λεία 35 εκατομμύρια δρχ σημειώθηκαν στην Αθήνα. Η πρώτη στην Αγροτική Τράπεζα στο Καλαμάκι, από όπου οι δύο ένοπλοι πήραν 5, 5 εκατομμύρια δρχ και εξαφανίσθηκαν με μηχανή. Η δεύτερη σημειώθηκε έξω από την εφορία Αργυρούπολης από τρεις ένοπλους κουκουλοφόρους, οι οποίοι λήστεψαν υπάλληλο της "Γκρουπ 4" και του πήραν σάκκο με 30 εκατομμύρια δρχ.

Προθεσμία μίας εβδομάδος σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων.

Προθεσμία μιας εβδομάδος ώστε να μετεστεγάσουν τις επιχειρήσεις τους, πήραν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιοχή του Αλσους Βεϊκου στο Γαλάτσι και τη Νέα Ιωνία, καθώς εμφανίσθηκαν οι μπουλντόζες της νομαρχίας για επιχείρηση κατεδάφισης. Πρόκειται κυρίως για συνεργεία και καταστήματα πώλησης ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και φυτώρια, τα οποία είναι παράνομα.

Εντυπωσιακή υποδοχή του Βαρθολομαίου στο Μόντρεαλ.

"Αξιος" φώναζαν περίπου 20.000 ομογενείς στο Μόντρεαλ, που είχαν συγκεντρωθεί, χθες βράδυ, στην ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξτένσιον, για να πάρουν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ελληνοκεντρικός και πηγαίος, ο λόγος του Βαρθολομαίου στράφηκε γύρω από την ομογένεια όλου του Καναδά, την οποία ευχαρίστησε γιά το θερμό της καλωσόρισμα στην πρώτη του περιοδεία, τονίζοντας ότι "η ζωή των ομογενών υφαίνεται γύρω από την ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική γλώσσα σ`αυτή τη χώρα του πολυπολιτισμού".

Εκδηλώσεις για τον Καζαντζάκη στη Ρουμανία.

Η "Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη" (Τμήμα Ρουμανίας) οργάνωσε εκδηλώσεις υπό την αιγίδα και τη βοήθεια της Ελληνικής και της Γαλλικής Πρεσβείας για το μεγάλο συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη. Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τεράστια επιτυχία, άρχισαν στις 28 Μαϊου και ολοκληρώθηκαν στις 30 Μαϊου. Το μεγάλο ενδιαφέρον που κίνησαν αυτές οι εκδηλώσεις, ώθησε την "Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη" να προκηρύξει διαγωνισμό για τον ερχόμενο χρόνο στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ρουμανίας με θέμα γύρω απο το έργο του Καζαντζάκη, καθώς και Συμπόσιο με θέμα "Παναϊτ-Ιστράτι και Νίκος Καζαντζάκης".

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με το Γερμανό προπονητή Λεβ να αναλαμβάνει την τεχνική διεύθυνση της ΑΕΚ για τον επόμενο χρόνο, τέλειωσε το σήριαλ νέος προπονητής στο Δικέφαλο που κράτησε περισσότερο από δύο μήνες. Ο Λεβ, που θα έχει για συνεργάτη του τον παλιό, επίσης Γερμανό, ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Τίμο Τσανλάιτερ, θα πάρει για ένα χρόνο 180 εκατομμύρια δρχ. Στο μεταξύ, οι οπαδοί της Ενωσης γέμισαν τους τοίχους του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με συνθήματα κατά της διοίκησης για το θέμα του Νικολαϊδη και απειλούν ότι "θα πεθάνει όποιος δώσει τον Ντέμη".

Τελικά η κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ έπεισε διοίκηση και οπαδούς του Παναθηναϊκού για την αξία του Σούμποτιτς, με αποτέλεσμα ο Σλοβένος προπονητής να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο στον πάγκο της πράσινης ομάδας.

Στα ερυθρόλευκα θα παραμείνουν ντυμένοι οι Τζόρτζεβιτς και Οφορίκουε. Και οι δύο ποδοσφαιριστές ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Ολυμπιακό για πέντε ακόμη χρόνια έναντι 1 δις και 600 εκατομμυρίων δραχμών αντίστοιχα.

Το Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτή την προσφυγή των 10 ΠΑΕ κατά της διοίκησης της ΕΠΑΕ, με την οποία ζητούσαν την παύση της και τον ορισμό προσωρινής. Ετσι τριμελής επιτροπή την οποία όρισε το Πρωτοδικείο, αποτελούμενη από τους προέδρους της ΠΑΕ Απόλλωνα Αθήνας, Κώστα Αλαμάνο, της ΠΑΕ Καβάλα, Γιώργο Καραγιάννη και της ΠΑΕ Βέροια, Βασίλη Τσιαμήτρο, θα ορίσει σύμφωνα με το καταστατικό, εντός δέκα ημερών, την ημερομηνία που θα γίνει η γενική συνέλευση της ΕΠΑΕ.

Παίκτες του Εθνικού θα παραμείνουν για τα επόμενα δύο χρόνια ο Παπαδόπουλος και ο Καψής, οι οποίοι ανανέωσαν σήμερα τη συνεργασία τους με τους κυανόλευκους του Πειραιά.

Στον Ιωνικό θα συνεχίσει την καριέρα του για τα επόμενα δύο χρόνια, ο αμυντικός των κυανολεύκων, Παχατουρίδης, ο οποίος συμφώνησε να ανανεώσει την συνεργασία του με την ομάδα της Νίκαιας, έναντι 25 περίπου εκατομμυρίων δραχμών.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 308,13 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 173,38, γαλλικό φράγκο προς 51,74, λίρα Αγγλίας προς 503,17, ελβετικό φράγκο προς 208,37, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,59, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 220,93, τη λίρα Κύπρου προς 588,70 και την ECU προς 341,52 δραχμές.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου αν και αρχικά επεκράτησαν ανοδικές τάσεις. Η αγορά έδειξε να επηρεάζεται απο το αρνητικό ξεκίνημα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων καθώς και το αρνητικό κλίμα που επεκράτησε στις αγορές της Ασίας. Ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στις 2.536,09 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,12%. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 76,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός σ'όλη τη χώρα εκτός από τη Μακεδονία και τη Θράκη όπου ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί 15 με 31 βαθμούς και στα νησιά 17 με 27 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία από 16 μέχρι 31 βαθμούς. Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα θα συννεφιάσει και ενδέχεται να σημειωθούν καταιγίδες στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί 14 με 29 βαθμούς.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Monday, 1 June 1998 - 19:00:13 UTC