Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 26/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Προβλήματα αύριο από την 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
- Προβλήματα θα συναντήσει το κοινό στις μετακινήσεις του.
- Επέστρεψε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από τις Κάννες.
- Την Ακρόπολη επισκέφθηκε σήμερα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.
- Διέψευσε ο Δ.Ρέππας τα περί διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.
- Συμβουλές Χριστόδουλου σε ιερείς της Αρχιεπισκοπής.
- Την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι προεγγραφές για τον κοινωνικό τουρισμό.
- Αρχισε τις επαφές του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Καναδά.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Προβλήματα αύριο από την 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Με επίκεντρο τις ιδιωτικοποιήσεις κορυφώνεται αύριο ο απεργιακός πυρετός με την 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, από την οποία αναμένεται να υπολειτουργήσει ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας. Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της για πώληση της Ιονικής η διοίκηση της οποίας, φέρεται αποφασισμένη να προσλάβει ειδικούς για να θέσουν σε λειτουργία το Μηχανογραφικό Κέντρο. Την ίδια ώρα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου επί της προσφυγής της διοίκησης της Τράπεζας, που ζητεί να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.

Προβλήματα θα συναντήσει το κοινό στις μετακινήσεις του.

Προβλήματα θα συναντήσει το κοινό στις συναλλαγές του με τις τράπεζες, το δημόσιο και τις μετακινήσεις του. Τα μπλε λεωφορεία θα λειτουργήσουν μόνο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός, τα πράσινα λεωφορεία και τα τρένα του ΟΣΕ. Τα αεροπλάνα θα καθηλωθούν στα αεροδρόμια 12 με 3 το μεσημέρι, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Αύριο αρχίζει και η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Επέστρεψε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος από τις Κάννες.

Με το Χρυσό Φοίνικα στις αποσκευές του, επέστρεψε από τις Κάννες ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Πολιτισμού, φίλοι και συνεργάτες του. Είμαι ένας μοναχικός δρομέας μακρινών αποστάσεων και με αυτή την έννοια το βραβείο δεν έχει και τόση σημασία, τόνισε ο Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως για τον ίδιο η Ελλάδα είναι περισσότερο μια έννοια παρά ένας γεωγραφικός χώρος. Είναι ένας τόπος χωρίς σύνορα και αυτό είναι που με εμπνέει στο έργο μου κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Την Ακρόπολη επισκέφθηκε σήμερα το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς είχε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, ενώ ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και επισκέφθηκε το Κοινοβούλιο. Η βασίλισσα Σοφία εκτός προγράμματος επισκέφθηκε το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και τη Μητρόπολη, καθώς και το κέντρο βρεφών ΜΗΤΕΡΑ.

Διέψευσε ο Δ.Ρέππας τα περί διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Παντελώς ψευδείς χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου τις πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" περί στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ο κ.Ρέππας πρόσθεσε ότι οι όποιες συναντήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών, γίνονται στο περιθώριο πολυμερών συναντήσεων και δεν συζητούνται θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Συμβουλές Χριστόδουλου σε ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

Συμβουλές, οδηγίες και κατευθύνσεις για να επιτύχουν στο έργο τους, έδωσε στους ιερείς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν σταλεί στις ενορίες οδηγίες για την ευπρεπή και κόσμια εμφάνιση των ιερέων και την αξιοπρεπή και απρόκλητη συμπεριφορά τους. Ο κ.Χριστόδουλος επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Αγιος Σάββας" όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή.

Την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι προεγγραφές για τον κοινωνικό τουρισμό.

Από την 1η Ιουνίου αρχίζουν οι προεγγραφές για το φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Εργατικής Εστίας. Το πρόγραμμα, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου προσεγγίζει τα 10 δις δρχ, αφορά καλοκαιρινές διακοπές, εκδρομές και τη χορήγηση εισιτηρίων θεάτρου και κινηματογράφου, καθώς και κουπόνια για την αγορά βιβλίων.

Αρχισε τις επαφές του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στον Καναδά.

Σε κλίμα θερμό και εγκάρδιο έγινε σήμερα δεκτός διαδοχικά από τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά κ. Λόιντ Αξγουόρθι, τον Γενικό Κυβερνήτη κ. Ρομέο Λεμπλάν και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Ζαν Κρετιέν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες εννιαήμερη περιοδεία στο ορθόδοξο πλήρωμα του Καναδά. Ο κ. Βαρθολομαίος είπε χαρακτηριστικά ότι οι Καναδοί επίσημοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψή του στον Καναδά τιμώντας στο πρόσωπό του την Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις του οι Καναδοί συνομιλητές του εξήραν την συμβολή της ελληνικής παροικίας του Καναδά στην ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου, αισιοδοξία εξέφρασε ο Πατριάρχης για τη σύντομη επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο πρέσβη στην Οττάβα κ. Ομέρ Ερσούν.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα παρατεταμένο τζακ ποτ του Λόττο δίνει... η ΑΕΚ στον Ντέμη Νικολαϊδη για να μείνει άλλα πέντε χρόνια στην ομάδα της καρδιάς του! Η διοίκηση της εταιρείας θέλει να ανανεώσει από τώρα το συμβόλαιο του διεθνή στράικερ, το οποίο λήγει το καλοκαίρι του '99, με ένα δισεκατομμύριο δρχ. Απ'την πλευρά του ο παίχτης, δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αλλά προτιμά μικρότερης διάρκειας συμβόλαιο. Πάντως, η Αντερλεχτ επιμένει για το Νικολαϊδη, αλλά η ΑΕΚ δύσκολα θα αφήσει ελεύθερο τον παίχτη. Οσον αφορά το θέμα του προπονητή, η εταιρεία δίνει 300 εκατομμύρια δρχ στον ικανότατο Ιταλό τεχνικό Μοντόνικο, ενώ υπάρχει και η λύση του Γερμανού Λεβ, ο οποίος κοστίζει λιγότερο. Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο Δ.Μάρκος υπέγραψε στην ΑΕΚ για τέσσερα χρόνια. Ο πρώην παίχτης του Παναθηναϊκού, που πέρυσι αγωνίστηκε στην Καλαμάτα, για κάθε χρόνο συνεργασίας με την κιτρινόμαυρη ομάδα θα πάρει 40 εκατομμύρια δρχ.

Στα "χρυσά χέρια" του Στογιάκοβιτς έχουν πέσει οι Αμερικανοί του Σακραμέντο Κινγκς με τους Ιταλούς της Κίντερ Μπολόνια. Ο αντιπρόεδρος της ομάδας του ΝΒΑ είχε συνάντηση με τον παίχτη του ΠΑΟΚ προσφέροντας 1,3 δις για τρία χρόνια, ενώ οι Ιταλοί δίνουν 2,5 δις για το ίδιο διάστημα.

Αίσιο τέλος είχε για τον Ολυμπιακό το "σίριαλ" των τελευταίων ημερώνν σχετικά με την μεταγραφή του νεαρού μεσοαμυντικού του Κερατσινίου Τζωρτζόπουλου, ο οποίος υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους ερυθρόλευκους. Η μεταγραφή του κόστισε συνολικά 110 εκατομμύρια δρχ, εκ των οποίων 60 θα πάρει ο συλλογός του.

Την πρώτη της μεταγραφή ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, ανακοίνωσε η ΠΑΕ Παναηλειακός. Πρόκειται για τον 29χρονο σέντερ φορ της Καβάλας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ομάδα του Πύργου, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί το οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Ο Σκοπιανός Κυρίλ Ντογκσινόφσκι είναι ο νέος προπονητής του Ηρακλή, αφού υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον "γηραιό', η διοίκηση του οποίου έχει δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης για μία ακόμη περίοδο. Ο Ντογκσινόφσκι που είναι άγνωστος στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει εργασθεί στο παρελθόν στην Βαρντάρ Σκοπίων και ένα μικρό χρονικό διάστημα στην εθνική ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,97 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,18, γαλλικό φράγκο προς 51,93, λίρα Αγγλίας προς 503,68, ελβετικό φράγκο προς 223,41, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,65, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 223,41, τη λίρα Κύπρου προς 586,06 και την ECU προς 342,78 δραχμές.

Η πληροφορία για ενδεχόμενη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής απο το διεθνή οίκο moodu's που "έφθασε" στη Σοφοκλέους λίγο πριν το τέλος των συναλλαγών, οδήγησε τον γενικό δείκτη τιμών σε σημαντική πτώση. Εκλεισε στις 2621,33 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 1,81%, ενώ στο άνοιγμα της αγοράς σημείωνε άνοδο που προσέγγιζε το 2%. Η τιμή της Εμπορικής υποχώρησε κατα 7,7% και της Ιονικής κατά 7,9%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 71,7 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι αύριο ο καιρός με βροχές, τοπικές καταιγίδες, αλλά και διαστήματα με ήλιο. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και στα νότια τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 13 με 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 15 με 27 και στα νησιά 17 με 25 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι αύριο ο καιρός στην Αθήνα, με λίγες νεφώσεις, ασθενείς έως μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 16 με 27 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα στα ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο στην πόλη θα δείξει 15 με 24 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 26 May 1998 - 19:00:09 UTC