Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 22/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Επεισόδια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν αδιόριστοι καθηγητές.
- Συστάσεις προς την κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
- Νομική κάλυψη στους εργαζόμενους της Ιονικής από την ΟΤΟΕ.
- Η ψηφιακή τηλεόραση απασχόλησε τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα.
- Εληξε το θέμα Ανδρεουλάκου με την αποδοκιμασία του από τη ΝΔ.
- Γ.Παπανδρέου και Κρανιδιώτη συνάντησε ο Χάνεϊ.
- Συνάντηση 60 Κομμουνιστικών κομμάτων στον Περισσό.
- Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καναδά.
- Η ελληνική μυθολογία μαγεύει τους Αυστριακούς.
- Αποθεώθηκε στη Μελβούρνη ο Λεωνίδας Καβάκος.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επεισόδια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν αδιόριστοι καθηγητές.

Επεισόδια δημιούργησαν για άλλη μια φορά αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθηγητές, οι οποίοι έσπασαν τα τζάμια των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, πέταξαν αυγά και καπνογόνα και προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο. Αύριο οι καθηγητές αποφασίζουν επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για δύο 48ωρες απεργίες στη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων. Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την παιδεία, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Συστάσεις προς την κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συστάσεις προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά την ασκούμενη οικονομική πολιτική, να διευρύνει τις ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των κρατικών τραπεζών και να προχωρήσει σε πώληση ποσοστού πάνω από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ, απευθύνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα σημειώνει ότι η οικονομία βρίσκεται στη σωστή πορεία για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου.

Νομική κάλυψη στους εργαζόμενους της Ιονικής από την ΟΤΟΕ.

Νομική κάλυψη στους εργαζόμενους της Ιονικής, που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, παρέσχε η ΟΤΟΕ, εξαγγέλοντας τρεις 24ωρες επαναλαμβανόμνες απεργίες από τη Δευτέρα. Την ίδια μέρα θα συζητηθεί στο πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση της Τράπεζας, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία διαρκείας.

Η ψηφιακή τηλεόραση απασχόλησε τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει το καθεστώς λειτουργίας της ψηφιακής, δορυφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης, απασχόλησε τα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου, τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο, στόχος του οποίου θα είναι η πλουραλιστική ενημέρωση και ο σεβασμός του πολίτη. Τόνισε ότι θα υπάρχει ένα είδους αποκωδικοποιητής, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητα στο χώρο, δίχως να είναι υποχρεωμένος να συμπράξει με την ΕΡΤ και τον ΟΤΕ.

Εληξε το θέμα Ανδρεουλάκου με την αποδοκιμασία του από τη ΝΔ.

Λήξαν θεωρεί η Ρηγίλλης το θέμα με τις δηλώσεις του βουλευτή Απόστολου Ανδρεουλάκου, περί εγκλεισμού των λαθρομεταναστών σε ξερονήσια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε στο κόμμα. Η ΝΔ αποδοκίμασε εμμέσως και με κομψή διατύπωση τις δηλώσεις του κ.Ανδρεουλάκου, τονίζοντας ότι οι λαθρομετανάστες πρέπει αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του συντάγματος και των νόμων.

Γ.Παπανδρέου και Κρανιδιώτη συνάντησε ο Χάνεϊ.

Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής του Κάρντιφ, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Αθήνα με τους κυρίους Γιώργο Παπανδρέου και Γιάννο Κρανιδιώτη, ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Στο μεταξύ, ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που μπορεί να διαμορφωθεί στην Κύπρο, σε περίπτωση που εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300.

Συνάντηση 60 Κομμουνιστικών κομμάτων στον Περισσό.

Με τη συμμετοχή 60 αντιπροσωπειών από 50 χώρες, πραγματοποιείται στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό, κεκλεισμένων των θυρών, η συνάντηση των κομμουνιστών, με αντικείμενο την αναζήτηση τρόπων και μεθόδων για συντονισμό και κοινή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενάντια στον Ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό.

Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καναδά.

Ιστορική για την ορθοδοξία του Καναδά χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τις 25 Μαϊου μέχρι τις 2 Ιουνίου ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος, ο οποίος σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το ΑΠΕ είπε: "Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης πραγματοποιεί επίσκεψη στον Καναδά. Τούτη η περιοδεία θα ανυψώσει το ορθόδοξο φρόνημα, θα προβάλλει την ορθοδοξία στον καναδικό λαό, θα αφυπνήσει το θρησκευτικό συναίσθημα των ορθοδόξων, θα συσφίξει τους δεσμούς μεταξύ τους. Ο Καναδάς αναγνωρίζοντας τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο χάρτη της χριστιανοσύνης, τον υποδέχεται με όλες τις τιμές του θρησκευτικού ηγέτη". Ετσι, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος θα αφιχθεί στην Καναδική πρωτεύουσα μετά το σύντομο ταξίδι του στις ΗΠΑ, την Τρίτη 26 Μαϊου, θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό του Καναδά Ζαν Κρετιέν, το Γενικό Κυβερνήτη Ρομέο Λεμπλάν, και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Λόιντ Αξγουόρθι.

Η ελληνική μυθολογία μαγεύει τους Αυστριακούς.

Η ελληνική μυθολογία "μαγεύει" ιδιαίτερα τους Αυστριακούς και το γεγονός αυτό οδηγεί την κρατική Αυστριακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση να μεταφέρει τώρα στη μικρή οθόνη ένα απάνθισμα από τις ήδη επιτυχημένες ραδιοφωνικές εκπομπές της, αφιερωμένες στην ελληνική μυθολογία. Πρόκειται για την τηλεοπτική παραγωγή μιας σειράς εκπομπών, που παρουσίαζε κάθε Κυριακή τα τρία τελευταία χρόνια στο πρώτο πρόγραμμα του αυστριακού ραδιοφώνου, με το δικό του τρόπο και σε μοναδική ερμηνεία, ο Μίχαελ Κέλμαγιερ, ένας από τους γνωστότερους και πολυβραβευμένους συγγραφείς και αφηγητές του γερμανόφωνου χώρου.

Αποθεώθηκε στη Μελβούρνη ο Λεωνίδας Καβάκος.

Αποθεώθηκε στη Μελβούρνη ο Λεωνίδας Καβάκος, ο ιδεώδης ερμηνευτής του Μπετόβεν και τόσων άλλων συνθετών. Σε μία κατάμεστη αίθουσα, ο Καβάκος ερμήνευσσε το κοντσέρτο για βιολί-έργο 61 του Μπετόβεν, ενώ επανήλθε πέντε φορές στη σκηνή ανταποκρινόμενος στο ξέφρενο κάλεσμα του κοινού. Τα εισιτήρια και για τις επόμενες εμφανίσεις του έχουν εξαντληθεί. Στο μεταξύ, ξεκινούν σήμερα στο Σίδνεϊ οι παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη "Μήδεια" απο το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας Σίδνεϊ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τέσσερις αγωνιστικές αποκλεισμού της έδρας του, αλλά από του χρόνου, τιμώρησε την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού ο αθλητικός δικαστής για τα θλιβερά επεισόδια του τελευταίου αγώνα ανάμεσα στους πράσινους και την ΑΕΚ. Επίσης, τιμωρήθηκε με 1,5 εκατομ. δρχ πρόστιμο και πεντάμηνη απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και πρόστιμο ένα εκατομ. δρχ ο πρόεδρός του Γιαννακόπουλος. Με δύο ημέρες αποκλεισμό τιμωρήθηκε και ο προπονητης της ΑΕΚ Ιωαννίδης, ενώ απορρίφθηκε η έφεση του Παναθηναϊκού για την ποινή τριών ημερών στον Χριστοδούλου, ο οποίος έτσι θα χάσει τον τελικό της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ.

Κανονικά θα γίνουν το Σαββατοκύριακο οι αγώνες για την 32η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της δεύτερης εθνικής κατηγορίας και της 26ης ημέρας για το βόρειο όμιλο της τρίτης εθνικής κατηγορίας. Ετσι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δελτία ΠΡΟ-ΠΟ Σαββάτου και της Κυριακής.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 307,65 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 174,50, γαλλικό φράγκο προς 52,09, λίρα Αγγλίας προς 501,14, ελβετικό φράγκο προς 209,20, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,69, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 226,32, τη λίρα Κύπρου προς 593,06 και την ECU προς 343,23 δραχμές.

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές για τρίτη συνεχή ημέρα με το γενικό δείκτη τιμών να ξεπερνάει τα επίπεδα των 2.600 μονάδων. Εκλεισε στις 2.606,48 μονάδες με άνοδο 1,26%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε σημαντική άνοδο 5,53%. Η αξία των συναλλαγών σήμερα παρουσίασε και νέα σημαντική άνοδο και έφθασε τα 73,1 δισ. δρχ. Ο δείκτης Παράλληλης Αγοράς έκλεισε με άνοδο 0,93%.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος θα είναι και αύριο ο καιρός, νεφώσεις βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και στη Βορειοανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους μέχρι μέτριους και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 23 βαθμούς, στα ηπειρωτικά 13 με 27 και στα νησιά 15 με 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με ασθενείς ανέμους και θερμοκρασία 14 με 27 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη, το απόγευμα ενδέχεται να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα στα ορεινά, οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μέχρι μέτριοι και το θερμόμετρο θα δείξει 13 με 23 βαθμούς Κελσίου.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Friday, 22 May 1998 - 19:01:02 UTC