Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 19/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών Λυκείου.
- Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν τις λύσεις που πρότεινε ο Κλίντον.
- Προβλήματα αύριο από τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.
- Πρόβλημα με τη γεννήτρια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.
- Τραγωδία με 17χρονο κορίτσι, που πέθανε από χρήση ηρωίνης.
- Παραιτήθηκε και τυπικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ.Κοσμόπουλος.
- Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τα έργα της Ολυμπιάδας 2004.
- Επιδρομή από κάμπιες στη Λάρισα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών Λυκείου.

Τις αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών του Ενιαίου Λυκείου και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας. Ειδικότερα, καταργούνται οι γενικές εξετάσεις, καθιερώνεται η ανοιχτή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2000, αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης και μειώνεται ο αριθμός των εξετάσεων στο Λύκειο. Καθοριστικός παράγοντας για την εισαγωγή μαθητή σε ανώτατη σχολή, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα είναι το απολυτήριο του Λυκείου, η βαθμολογία του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη κατά 70%.

Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν τις λύσεις που πρότεινε ο Κλίντον.

Αθήνα και Λευκωσία απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λύσης - πακέτο Κυπριακού, ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως εμμέσως πρότεινε ο Μπιλ Κλίντον, εκτιμώντας ότι είναι εντελώς διαφορετικά θέματα. Αμεση ήταν η αντίδραση του Θεόδωρου Πάγκαλου, που έκανε λόγο για ασάφειες και αντιφάσεις στις δηλώσεις Κλίντον, ενώ ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εννοούσε συμφωνία - πακέτο, αλλά ταυτόχρονη συζήτηση όλων των θεμάτων. Εντονη ήταν η αντίδραση και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Προβλήματα αύριο από τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσει το κοινό στις συναλλαγές του με τις τράπεζες, αλλά και στις μετακινήσεις του με τα μέσα μεταφοράς, λόγω της τετράωρης στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ σε τράπεζες και ΔΕΚΟ. Ετσι, τα μπλε λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις οκτώ το πρωί και από τις δέκα το βράδυ μέχρι τέλος της βάρδιας. Στη στάση εργασίας συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και στον ΟΣΕ.

Πρόβλημα με τη γεννήτρια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Χωρίς ρεύμα έμειναν για περίπου οκτώ λεπτά έξι ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χατζηκώστα των Ιωαννίνων, καθώς σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα δεν λειτούργησαν αυτόματα οι γεννήτριες για την ηλεκτροδότηση του νοσοκομείου.Οι ασθενείς ωστόσο δεν κινδύνευσαν άμεσα, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τραγωδία με 17χρονο κορίτσι, που πέθανε από χρήση ηρωίνης.

Ενα 17χρονο κορίτσι είναι το νέο θύμα του λευκού θανάτου, που άφησε την τελευταία του πνοή σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας. Η 17χρονη, παιδί χωρισμένων γονιών από τα Γιαννιτσά, ήλθε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τη φιέστα του Ολυμπιακού ως πρωταθλητή. Μαζί με το φίλο της Γιώργο Κακολύρη, ο οποίος καταζητείται, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας, όπου πήρε τη μοιραία δόση. Αμέσως το κορίτσι έπεσε σε κώμα, ενώ ο φίλος της εξαφανίστηκε.

Παραιτήθηκε και τυπικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ.Κοσμόπουλος.

Την παραίτησή του υπέβαλε και τυπικά στον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την εκλογή του αντικαταστάτη του, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο αντιδήμαρχος, κ. Δημητριάδης. Στο μεταξύ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης προχωρεί στη συγκρότηση μετώπου για να μην ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΘ και ο Οργανισμός Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.

Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός για τα έργα της Ολυμπιάδας 2004.

Συνάντηση με τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, είχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε για τη σύσταση και οργάνωση της εταιρίας, που θα αναλάβει την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν υπάρχει καμιά καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της χώρας μας ενόψει της Ολυμπιάδας.

Επιδρομή από κάμπιες στη Λάρισα.

Ανάστατοι είναι οι αγρότες της Λάρισας, καθώς μετά τη μάστιγα των ακρίδων και των αρουραίων ήλθε η σειρά για τις κάμπιες, οι οποίες έχουν κάνει επιδρομή στα χωράφια, αλλά και στα χωριά. Πάντως, μετά την πρώτη αίσθηση πανικού, με μια δεύτερη ματιά διαπιστώθηκε ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνες, αφού τρώνε αγκάθια και ξερά χόρτα και όπως λένε οι ειδικοί, σύντομα θα μεταμορφωθούν σε πεταλούδες. Μάλιστα, δεν συνιστούν στους αγρότες να προχωρήσουν σε ψεκασμό, ο οποίος θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνος για τις καλλιέργειές τους.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετά το τέλος του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ένα νέο πρωτάθλημα, αυτό των... μεταγραφών αρχίζει. Ηδη, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν αποκτήσει κάποιους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αλλά οι μεταγραφές που θα απασχολήσουν τους φιλάθλους ακόμα δεν έχουν γίνει. Οι τρεις μεγάλοι του ποδοσφαίρου θα δώσουν μάχη για την απόκτηση του Λάκη από τον Πανηλειακό, ενώ ακόμα δεν έχουν δείξει τις προτιμήσεις τους για ξένους ποδοσφαιριστές. Πάντως, η ΑΕΚ προσπαθεί να αποκτήσει και γνωστό Ευρωπαίο προπονητή, αλλά μετά τις αρνήσεις ηχηρών ονομάτων από την Ιταλία, φαίνεται ότι αυτό είναι μάλλον δύσκολο. Ωστόσο, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα που θα αναλάβει τις τύχες του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Με πρωτοβουλία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Νίκου Φιλάρετου (μέλος της ΔΟΕ) διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο διεθνές σεμινάριο με θέμα "Ιντερνέτ, νέες τεχνολογίες και η Ολυμπιακή Παιδεία". Προσκεκλημένοι ειδικοί απ' όλο τον κόσμο παρουσίασαν τις δυνατότητες ενημέρωσης, πληροφόρησης και προώθησης προγραμμάτων μέσω των νέων τεχνολογιών.

"Οτι είναι να γίνει με μένα και τον ΠΑΟΚ πρέπει να γίνει τώρα και μάλιστα πριν το τέλος του μήνα, ώστε να γνωρίζω τι θα κάνω στη συνέχεια και να μην έχω συζητήσεις μέσα στο χειμώνα". Αυτή τη δήλωση έκανε ο Μαραγκός του ΠΑΟΚ, με αφορμή τις συζητήσεις για ανανέωση του συμβολαίου του, που τελείωνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ο παίχτης διευκρίνισε πως δεν επιθυμεί να αλλάξει φανέλα και θα ήθελε να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ.

Ο Ολλανδός τεχνικός Λίμπρεχτς μετά από έξι μήνες στον πάγκο του Απόλλωνα αποτελεί παρελθόν, καθώς η διοίκηση της ομάδας του ανακοίνωσε πως δεν θα του ανανεώσει το συμβόλαιο. Ο πρόεδρος της "ελαφράς ταξιαρχίας" Αλαμάνος, που έκρινε υπερβολικές τις οικονομικές απαιτήσεις του βετεράνου προπονητή, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον παλιό Σέρβο παίχτη του Απόλλωνα Γιέφτοβιτς.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 313,17 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 175,55, γαλλικό φράγκο προς 52,35, λίρα Αγγλίας προς 508,43, ελβετικό φράγκο προς 210,83, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,80, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 230,18, τη λίρα Κύπρου προς 596,80 και την ECU προς 345,84 δραχμές.

Με μικρή υποχώρηση 0,27% έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου και διαμορφώθηκε στις 2493,70 μονάδες, αν και αρχικά σημείωνε σημαντική άνοδο που ξεπερνούσε το 1,30%. Στο επίκεντρο και σήμερα του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας η τιμή της οποίας έκλεισε με άνοδο 2245 δρχ. στις 51.995 δρχ., διακινώντας 124.000 τεμάχια. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 51,1 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία και σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις, αλλά στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι και στα δυτικά και νότια τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 10 με 18 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 11 με 23 και στο Αιγαίο 15 με 22 βαθμούς Κελσίου. Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με πιθανότητα βροχής, το απόγευμα, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 22 και 12 με 18 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 19 May 1998 - 19:00:15 UTC