Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 13/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ο Παπαντωνίου.
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική.
- Δηλώσεις Αρσένη για απεργία καθηγητών.
- Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο ΓΣΕΕ και Εργοδοσία.
- Ανοιχτό παράθυρο για μη κρατικά πανεπιστήμια.
- Στο Φανάρι το πρώτο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.
- Ανακαλύφθηκε αποθήκη με 100 τόνους αλλοιωμένα τρόφιμα.
- Αρχισε στην Ουάσιγκτον το 9ο συνέδριο Κυπριακού Αγώνα.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε ο Παπαντωνίου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 11 ΔΕΚΟ, με διάθεση των μετοχών τους, από 10 μέχρι και 80%, μέσω του Χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, ο ΟΤΕ, η Ολύμπικ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, η ΕΥΔΑΠ, οι Οργανισμοί Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ο Ιππόδρομος και η ΔΕΠ. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο για την κατάργηση ή συγχώνευση 170 φορέων του δημοσίου. Ιδιαίτερα θετικές ήταν οι αντιδράσεις της αγοράς εντός και εκτός Ελλάδας.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική.

Την απόφασή της να προχωρήσει η πώληση της Ιονικής, όπως έχει εξαγγελθεί, επανέλαβε η κυβέρνηση δια των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Τύπου, ενώ οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να θυσιάσει τους στόχους για είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, δήλωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου και χαρακτήρισε καταστροφική τη λύση για συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική, καθώς θα οδηγούσε σε 3.100 απολύσεις.

Δηλώσεις Αρσένη για απεργία καθηγητών.

Την ελπίδα ότι τελικά θα πρυτανεύσει το αίσθημα ευθύνης στους καθηγητές και δεν θα υιοθετήσουν την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργία στις εξετάσεις, εξέφρασε ο Γεράσιμος Αρσένης, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο εξεταστικό πρόγραμμα των μαθητών, σε περίπτωση που οι καθηγητές υλοποιήσουν τις απειλές τους.

Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο ΓΣΕΕ και Εργοδοσία.

Και νέα συνάντηση θα έχουν αύριο η ηγεσία της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων για τη σύναψη της νέας σύμβασης εργασίας. Οι δύο πλευρές ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία που θα προβλέπει αυξήσεις 4,5% για το 1998 σε δύο δόσεις και διορθωτικό ποσό σε περίπτωση που ο πληθωρισμός κλείσει πάνω από 3,5%. Για το 1999 θα προβλέπεται αύξηση 0,5% πάνω από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και διορθωτικό ποσό στο τέλος τους έτους.

Ανοιχτό παράθυρο για μη κρατικά πανεπιστήμια.

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να αφήνεται ανοιχτό παράθυρο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημίων, τάχθηκαν εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση στη βουλή της αναθεώρησης των άρθρων του Συντάγματος. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο.

Στο Φανάρι το πρώτο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Στο Φανάρι θα είναι το πρώτο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εκτός Ελλάδας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απεδέχθη το αίτημα του κ.Χριστόδουλου και η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί 12 με 15 Ιουνίου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ίδρυση γραφείου του Οικουμενικού Θρόνου στην Αθήνα και η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Ανακαλύφθηκε αποθήκη με 100 τόνους αλλοιωμένα τρόφιμα.

Αποθήκη με εκατό τόνους αλλοιωμένα τρόφιμα, ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία, στα οποία περιλαμβάνονταν και παιδικές τροφές, αποκάλυψε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ύστερα από δίμηνη παρακολούθηση. Η αποθήκη βρίσκεται στο Περιστέρι και τα τρόφιμα κατασχέθηκαν μαζί με άλλους πέντε τόννους από τα ίδια είδη που βρέθηκαν επίσης αλλοιωμένα, σε άλλο έλεγχο που έγινε στο σούπερ μάρκετ ``Ντισκάουντ Ιντερ`` στη Μεταμόρφωση.

Αρχισε στην Ουάσιγκτον το 9ο συνέδριο Κυπριακού Αγώνα.

Το 9ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, στην Ουάσιγκτον. Αργά χθες το βράδυ, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρος Νικολαϊδης, παρέθεσε δεξίωση,στην οποία παραβρέθηκαν ο ομογενής γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, ο επίσης ομογενής βουλευτής,Μάικ Πάπας, ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γιά το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντι Αθενς κα. Σήμερα,οι σύνεδροι,που εκπροσωπούν ομογενειακές οργανώσεις, όχι μόνο από τις ΗΠΑ,αλλά και από τον Καναδά,τη Βρετανία και την Αυστραλία,θα έχουν συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη και- στη συνέχεια-θα επισκεφθούν το Λευκό Οίκο και θα ενημερωθούν γιά τις τελευταίες εξελίξεις από τον κ.Μίλερ.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες, ο ΠΑΟΚ νίκησε με 73-58 (ημ. 38- 28) τον Παναθηναϊκό στο Αλεξάνδρειο και ισοφάρισε σε 1-1 το μεταξύ τους σκόρ στην τελική φάση των πλέι-οφ του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 εθνικής. Ο επόμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα γίνει την Κυριακή στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ τον τίτλο θα κατακτήσει όποιος όποιος σημειώσει τρείς νίκες.

Σε αγώνες για την 33η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Α` Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Καλαμάτα-Παναθηναϊκός 0-2, Πανηλειακός-Ιωνικός 0-1, Ξάνθη-Αθηναϊκός 3-0, Πανιώνιος-Ηρακλής 3-1, ΠΑΟΚ- Εθνικός 0-1, Απόλλων-Καβάλα 1-2, Προοδευτική-Βέροια 3-0, Ολυμπιακός- Παναχαϊκή 3-1 και ΟΦΗ-ΑΕΚ 1-1.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 314,12 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,24, γαλλικό φράγκο προς 52,54, λίρα Αγγλίας προς 513,46, ελβετικό φράγκο προς 211,45, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 233,63, τη λίρα Κύπρου προς 597,83 και την ECU προς 314,12 δραχμές.

Με νέα σημαντική άνοδο έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου ενώ αυξημένος παρουσιάστηκε και ο όγκος των συναλλαγών σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Θετικά επέδρασε στην αγορά η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων ενώ έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η τιμή της μετοχής της Ιονικής έκλεισε με πτώση 290 δρχ. στις 11.400 δρχ. Σε χαμηλότερα επίπεδα έκλεισε στο fixing η ισοτιμία της δραχμής έναντι των κυριοτέρων ξένων νομισμάτων. Yποχώρησε κατά 0,59% σε σχέση με το δολάριο και 0,17% έναντι της ECU.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Λίγες νεφώσεις προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές τη χώρας, αλλά στα κεντρικά και βόρεια ενδέχεται να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 27 και στα νησιά 15 με 24 βαθμούς Κελσίου. Αρχικά αίθριο καιρό, αλλά με συννεφιά το απόγευμα και πιθανότητα βροχής, ασθενείς μέχρι μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 26 και 13 με 25 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν αύριο Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Μ.Μ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Wednesday, 13 May 1998 - 19:00:14 UTC