Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 12/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, έθεσε ο Τούρκος υπουργός Αμύνης.
- Συναντήθηκαν το πρωί πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος.
- Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών.
- Στον αέρα οι εξετάσεις στα σχολεία. Με απεργίες απειλεί η ΟΛΜΕ.
- Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της ΔΕΕ στη Ρόδο.
- Η διαθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Δύο ληστείες τραπεζών σημειώθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.
- Συνάντηση Καραμανλή-Μπερνς. Μίλησαν για Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό.
- Διαμαρτυρία ομογενών της Αυστραλίας για την ΕΡΤ.
- Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην Αυστρία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, έθεσε ο Τούρκος υπουργός Αμύνης.

Θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, έθεσε ο Τούρκος υπουργός Αμύνης, σε συνεντευξή του στη Ρόδο, επανέφερε εμμέσως τους ισχυρισμούς της Αγκυρας περί ελληνικής βοήθειας στους Κούρδους του ΡΚΚ, από ορισμένα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για εφ'όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα. Τη σταθερή θέση της κυβέρνησης στην πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι γνωστή η απαίτηση της Τουρκίας για εφ'όλης της ύλης διαπραγμάτευση στο Αιγαίο.

Συναντήθηκαν το πρωί πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος.

Μια πρώτη συζήτηση για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας, είχαν στη διάρκεια της 50λεπτης συναντησής τους ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι θα συνεχισθεί το πλαίσιο της συνεργασίας εκκλησίας- κράτους, όπως έχει καθοριστεί εδώ και δεκαετίες και έχει αποδώσει. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε το θεσμικό ρόλο της εκκλησίας, η οποία έχει την καλή διάθεση να συμβάλει για το καλό της πατρίδας και έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία μεταξύ κράτους και εκκλησίας.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών, για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική έχουν εξαγγείλει απεργία διαρκείας, ενώ η ΟΤΟΕ κήρυξε κυλιόμενες απεργίες σε όλες τις τράπεζες από την ερχόμενη Παρασκευή, έως τις 12 Ιουνίου. Υπό το βάρος των αντιδράσεων αυτών πραγματοποιείται αύριο διυπουργική σύσκεψη στην οποία θα καθοριστεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις για τις οποίες έχει εκδηλωθεί έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Στον αέρα οι εξετάσεις στα σχολεία. Με απεργίες απειλεί η ΟΛΜΕ.

Στον αέρα απειλούν να τινάξουν οι καθηγητές το πρόγραμμα των απολυτηρίων και προαγωγικών εξετάσεων, αντιδρώντας στην κατάργηση της επετηρίδας. Η ΟΛΜΕ προτείνει 24ωρη απεργία στις 27 του μηνός, 48ωρη τις δύο πρώτες ημέρες των εξετάσεων, δηλαδή 1 και 2 Ιουνίου και 48ωρη 11 και 12 Ιουνίου, όπου θα διεξάγεται ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να μην παραδώσουν βαθμολογία του 3ου τριμήνου. Οριστικές αποφάσεις θα λάβουν οι κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών.

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της ΔΕΕ στη Ρόδο.

Ο νέος ρόλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, ήταν στο επίκεντρο της συνόδου του Οργανισμού, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν στη Ρόδο. Στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Παράλληλα εκφράζεται η ανησυχία για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία υποκρύπτει κινδύνους για την ευρύτερη περιφερειακή σταθερότητα.

Η διαθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Κατατέθηκε στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών για δημοσίευση, η ιδιόγραφη διαθήκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τη διαθήκη κατέθεσε η συμβολαιογράφος Μαρία Πουλατζά - Αγρέδη, ενώ η συζήτηση για τη δημοσίευση της διαθήκης ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου 1998.

Δύο ληστείες τραπεζών σημειώθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη.

Δύο ληστείες τραπεζών σημειώθηκαν σε Αθήνα και Κρήτη. Η πρώτη στην Εθνική Τράπεζα στο Νέο Φάληρο, απ' όπου δύο ένοπλοι δράστες άρπαξαν από τα ταμεία 5 εκατομμύρια δραχμές και εξαφανίστηκαν με μοτοποδήλατο. Η δεύτερη έγινε στην Αγροτική Τράπεζα, στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, από την οποία οι δράστες με την απειλή Καλάσνικοφ πήραν ένα εκατομμύρια δρχ και διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Συνάντηση Καραμανλή-Μπερνς. Μίλησαν για Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλή και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Μανλτίν Ολμπράϊτ, τον ερχόμενο μήνα στην Αθήνα, αλλά και η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στις Ηνωμένες Πολιτείες που προγραμματίζεται μάλλον για το φθινόπωρο.

Διαμαρτυρία ομογενών της Αυστραλίας για την ΕΡΤ.

Οι ιστορικές ελληνικές κοινότητες Μελβούρνης, Σίδνεϊ και Αδελαϊδας, καθώς και άλλους φορείς, έχουν κινητοποιηθεί, προκειμένου τα προγράμματα της Ελληνικής Τηλεόρασης να προβάλονται δωρεάν και στην Αυστραλία, μέσω κρατικών και κοινοτικών καναλιών. Οι ομογενειακές κοινότητες υποστηρίζουν ότι η μέθοδος, που επέλεξε η ΕΡΤ να στείλει το σήμα της στην Αυστραλία, "ευνοεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις" και τόνισαν πως με τη μέθοδο αυτή, θα πρέπει να πληρώνουν σε συνδρομητικό κανάλι, που θα επιλεγεί για να αναμεταδίδει το σήμα της ΕΡΤ.

Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου στην Αυστρία.

Με τις "Βάκχες" του Ευριπίδη σε μια παραγωγή του φημισμένου Κινεζικού Εθνικού Θεάτρου Οπερας του Πεκίνου, θα γίνει στις 31 Ιουλίου η έναρξη του φετινού "Φεστιβάλ αρχαίου ελληνικού θεάτρου" στο Καρνούντουμ της Αυστρίας. Πρόκειται για τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται εδώ και εννέα χρόνια κάθε καλοκαίρι, στο αμφιθέατρο των ερειπίων της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ. Στο Καρνούντουμ, το αρχαίο ελληνικό θέατρο γνωρίζει τις εκτός Ελλάδας δόξες του, γιατί η ενασχόληση μαζί του αποτελεί στόχο της πολιτιστικής κίνησης "Αρτ Καρνούντουμ", της οποίας ψυχή είναι ο γνωστός Ελληνοϊταλός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πιέρο Μπορντίν, διευθυντής του Φεστιβάλ. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην αρχαία ελληνική κωμωδία.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν το μεσημέρι ο 22χρονος μεσοεπιθετικός της Βέροιας Πουρσαϊτίδης για να συζητήσει το ενδεχόμενο μεταγραφής του στην κιτρινόμαυρη ομάδα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία και μάλλον απομακρύνεται η περίπτωση της απόκτησης από την Ενωση του νεαρού παίχτη, για τον οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, μέχρι χθες το βράδυ, θεωρείτο ότι ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής θα υπέγραφε σήμερα στην ομάδα του Πειραιά.

Ο καλύτερος αμυντικός ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Στέλιος Μανωλάς, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στην ΑΕΚ για 20 χρόνια, κρεμάει οριστικά τα παπούτσια του την Κυριακή στο παιχνίδι με τη Ξάνθη. Η Ενωση, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του το καλοκαίρι φιλικός αγώνας. Η σημαία της ΑΕΚ, για τα τελευταία 10 χρόνια, το πιθανότερο θα αναλάβει στο προσεχές μέλλον καίριο πόστο στο Δικέφαλο.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων,που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι: δολάριο ΗΠΑ προς 312,27 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 176,15, γαλλικό φράγκο προς 52,53, λίρα Αγγλίας προς 509,23, ελβετικό φράγκο προς 210,88, τις εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,86, τα εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 234,45, τη λίρα Κύπρου προς 594,90 και την ECU προς 346,60 δραχμές.

Ισχυρή ανάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την έντονη υποχώρηση των τεσσάρων προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων είχαν υποχωρήσει κατά 10,5%. Ο γενικός δείκτης τιμών σήμερα έκλεισε στις 2438,39 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 3, 40%. Η άνοδος του δείκτη οφείλεται κυρίως στο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές των τραπεζών ο δείκτης των οποίων ενισχύθηκε κατά 5,19%. Η τιμή της μετοχής της Ιονικής Τράπεζας έκλεισε στις 11.690, σημειώνοντας μικρή άνοδο 2%, μετά τη σημαντική υποχώρηση των δυο προηγούμενων ημερών. Η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 54,9 δισ. δρχ.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικές νεφώσεις θα επικρατήσουν αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ λίγες σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν Βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί και η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί 11 με 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά 13 με 26 και στο Αιγαίο 16 με 23 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριο καιρό με τοπικές νεφώσεις, μέτριους ανέμους και θερμοκρασία 14 με 25 και 13 με 24 βαθμούς αντίστοιχα, θα έχουν Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

(Χ.Α.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Tuesday, 12 May 1998 - 19:00:22 UTC