Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek (PM), 98-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1998 (ΑΠΕ)


[01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

- Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.
- "Καμία ψυχρότης" μεταξύ Προέδρου-Αρχιεπισκόπου.
- Αναγνώριση εξαφανισμένης λογίστριας.
- Οργή διοίκησης Ολυμπιακής για "στημένα ρεπορτάζ".
- Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ-737 της ΟΑ.
- Απόφαση για νέες αποκρατικοποιήσεις.
- Αισιοδοξία Σολάνα για ΜΟΕ στο Αιγαίο.
- Εκδηλώσεις για τον Ρήγα Φεραίο.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

- Νίκη Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ για την 3η θέση της Α1.
- Πέμπτη η Ξάνθου στην Οζάκα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

[04] ΚΑΙΡΟΣ


[01] ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Την ανάγκη να διατυπώσει η Εκκλησία ένα νέο λόγο και προοπτική, ώστε να έλθει πιο κοντά στον κόσμο, το λαό και τους νέους που βιώνουν πιο τραγικά το υπαρξιακό κενό, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στον ενθρονιστήριο λόγο του. Υπογράμμισε ότι Ορθοδοξία και Ελληνισμός είναι έννοιες ταυτόσημες και κάθε απόπειρα αποσύνδεσης συνιστά απειλή για το έθνος. Σημείωσε ότι Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και οφείλουμε να καταστήσουμε αισθητή την παρουσία της Ορθοδοξίας στη γηραιά Ηπειρο. Για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, ο μακαριώτατος ότι ουδέποτε η εκκλησία διεκδίκησε το ρόλο του κράτους, οι σχέσεις τους είναι ειρηνικές και ματιαοπονούν όσοι επιδιώκους να δημιουργήσουν τριβές. Η ενθρόνιση του Χριστοδούλου τελέστηκε το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία του προέδρου της Βουλής, μελών του υπουργικού συμβουλίου, πολιτικών αρχηγών και αντιπροσωπειών από ξένες εκκλησίες. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αρχιεπίσκοπο.

"Καμία ψυχρότης" μεταξύ Προέδρου-Αρχιεπισκόπου.

Ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αφορούν την απουσία του από την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου, εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως ψυχρότης στις σχέσεις του με τον προκαθήμενο της εκκλησίας, αλλά αντίθετα είναι δεδομένη η θερμότης των αισθημάτων, η εκτίμηση, η αγάπη και ο σεβασμός προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Αναγνώριση εξαφανισμένης λογίστριας.

Στη Σούλα Καλαθάκη, φίλης του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαίδη, που είχαν εξαφανισθεί πρίν από περίπου έξι μήνες, ανήκει το τεμαχισμένο πτώμα που βρέθηκε στη θέση Σέσι Μαραφώνα. Η μητέρα της άτυχης κοπέλας πήγε το πρωί στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών και αναγνώρισε το δαχτυλίδι και άλλα προσωπικά αντικείμενα της κόρης της, που βρέθηκαν δίπλα στο τεμαχισμένο πτώμα.

Οργή διοίκησης Ολυμπιακής για "στημένα ρεπορτάζ".

Την έντονη αντίδραση της Ολυμπιακής Αεροπορίας προκάλεσαν ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ και δημοσίευμα της εφημερίδας ΒΡΑΔΥΝΗ, σύμφωνα με τα οποία η εταιρία νοίκιασε δύο τουρκικά αεροσκάφη Μπόϊνγκ με τουρκικά πληρώματα, τα οποία πραγματοποίησαν δρομολόγια εσωτερικού. Η διοίκηση της ΟΑ διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες και αναφέρθηκε σε κέντρα παραπληροφόρησης και στημένα ρεπορτάζ, που έχουν στόχο να πλήξουν την ΟΑ και τους εργαζόμενους.

Αναγκαστική προσγείωση Μπόινγκ-737 της ΟΑ.

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, Μπόινγκ-737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που εκτελούσε την πτήση προς 'Αμστερνταμ. Κατά την απογείωση ο πιλότος διαπίστωσε ότι δεν "κλείδωνε' η μιά από τις δύο σειρές των τροχών και πήρε εντολή από τον πύργο ελέγχου να επιστρέψει στο Ελληνικό. Η βλάβη διορθώθηκε και οι εκατό επιβάτες αναχώρησαν με το ίδιο αεροσκάφος.

Απόφαση για νέες αποκρατικοποιήσεις.

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. 'Ηδη αποφασίσθηκε η ιδιωτικοποίηση του 49% των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Τη Δευτέρα η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις τράπεζες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας.

Αισιοδοξία Σολάνα για ΜΟΕ στο Αιγαίο.

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται στους κόλπους του ΝΑΤΟ, για τη δημιουργία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα, που έφτασε στη Ρόδο, προκειμένου να πάρει μέρος στη σύνοδο της Δυτικο-Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί.

Εκδηλώσεις για τον Ρήγα Φεραίο.

Περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ώστε να παραστούν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη δολοφονία του Ρήγα Φεραίου. Σήμερα, ο κ. Κακλαμάνης θα μιλήσει στο Βόλο για τον Ρήγα, σε ειδική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

[02] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκη Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ για την 3η θέση της Α1.

Σημαντική νίκη επί της ΑΕΚ πέτυχε ο Ολυμπιακός, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στον πρώτο αγώνα για την 3η θέση του πρωταθλήματος Α1 καλαθοσφαίρισης ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 72-71, αν και στο ημίχρονο έχαναν με ένα πόντο διαφορά (33-34). Ο δεύτερος αγώνας κατάταξης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην έδρα της ΑΕΚ (ΟΑΚΑ).

Πέμπτη η Ξάνθου στην Οζάκα.

Ικανοποιητική εμφάνιση πραγματοποίησε η αθλήτρια του μήκους Νίκη Ξάνθου, στην πρώτη εμφάνιση της για τη θερινή περίοδο, αφού στο διεθνές μίτινγκ που έγινε στην Οζάκα της Ιαπωνίας, κατέλαβε την πέμπτη θέση με άλμα στα έξι μέτρα και 55 εκατοστά. Την πρώτη θέση πήρε η Κινέζα Γινιάν Γκουάν με 6,75 , ενώ ακολούθησαν η Τζάκι 'Εντουαρντς από τις Μπαχάμες με 6,67 και η Αμερικανίδα Ντάουν Μπάρελ με 6,65 μέτρα.

[03] ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Οι επίσημες τιμές πώλησης των ξένων νομισμάτων που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι: δολλάριο ΗΠΑ προς 313,99 δραχμές, γερμανικό μάρκο προς 177, 42, γαλλικό φράγκο προς 52,91, λίρα Αγγλίας προς 514,46, ελβετικό φράγκο προς 212,57, εκατό ιταλικές λιρέτες προς 17,98, εκατό γιεν Ιαπωνίας προς 236,88, λίρα Κύπρου προς 601,22 και την Ευρωπαϊκή Λογιστική Μονάδα (ECU) προς 349,33 δραχμές.

[04] ΚΑΙΡΟΣ

'Αστατος θα είναι και αύριο κυριακή ο καιρός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες. Αργότερα τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία στα βόρεια θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς, στα δυτικά από 13 έως 23 και στην υπόλοιπη χώρα από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά με βροχές και πιθανόν καταιγίδες προβλέπονται για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 19 βαθμών και στην πόλη της Θεσσαλονίκης μεταξύ 12 και 18 βαθμών Κελσίου.

(Π.Δ.)


Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
apegr2html v2.01a run on Saturday, 9 May 1998 - 18:00:14 UTC